ТЭЛА, тромбоэмболия белодробната артерия: лечение, симптоми

Облекчение и радост след планова операция, извършена най-добрите специалисти на най-високо ниво, в един миг може да се превърне в нещастие. Пациент, който ходи на поправка и изграждане на най-смелите си планове за бъдещето, изведнъж не стана. Убит от скръб роднини лекари, консумирането на непозната дума «ТЭЛА», ясно е обяснено, че се е откъснал на тромб и затвори легочную артерия.

Състояние след операция – не е единствената причина тромбоэмболии белодробната артерия.

Тромбы, образовани в кровеносном начин и до порите преди време закрепени към стените на съдове, във всеки един момент могат да се откъснат и да се създаде пречки за ефективността на кръв в легочном багажника и клонове на белодробната артерия, както и на други венозных и артериалните съдове на организма, задържане на риска от развитие на ситуация, в която ние наричаме тромбоэмболией.

Основното за страшна осложнении

Тромбоэмболия белодробната артерия или ТЭЛА – внезапно резултат на усложнение на остра венозна тромбоза на дълбоките и повърхностни вени, които събират кръвта от различни органи на човешкото тяло. По-често болестния процес, създаващ условия на повишен съсирва, се отнася до венозных съдове на долните крайници. В повечето случаи обаче емболия каза за себе си по-рано, отколкото ще се проявят симптоми на тромбоза, тя е винаги внезапно резултат състояние.

До запушване на белодробен багажника (или клони ЛА) предразполагат не само продължително протичащи хронични процеси, но и временни затруднения, испытываемые системата на кръвообращението в различни периоди от живота (травми, оперативни интервенции, бременност и раждане…).

Някои хора възприемат тромбоэмболию белодробната артерия, както винаги смъртоносна болест. Това е наистина опасно за живота състояние, въпреки това, постъпленията то не винаги е еднакво, с три варианта на потока:

 • Молниеносная (сверхострая) тромбоэмболия – раздумывать не дава, пациентът може да отиде в света друг за 10 минути;
 • Остра форма – отпуска за спешно тромболитического лечение до деня;
 • Подострая (рецидивирующая) ТЭЛА – характеризира се с отслабени на клиничните прояви и постепенно развитие на процеса (инфаркти на белите дробове).

Освен това, основните симптоми на ТЭЛА (силен задух, внезапно възникнала, посиняване на кожата покрива, болка в гърдите, тахикардия, спад на кръвното налягане) не винаги са ярко изразени. Често болните просто отбелязват болка в горния десен квадрант, обусловленную венозным стагнация и разтягане на капсулата на черния дроб, общемозговые нарушения, предизвикани от падането на АДА и развитие на хипоксия, бъбреците синдром, както кашлица и hemoptysis, характерни за ТЭЛА, могат да задържат и се появи само няколко дни по-късно (като «други разходи» продължение). А ето и повишаване на температурата на тялото може да се наблюдава първите часове на заболяването.

Като се има предвид непостоянството на клиничните прояви, различни варианти на течението и форма на тежестта, а също така особената склонност на заболяването към прикриване под друга патология, ТЭЛА изисква по-подробно разглеждане (симптоми и синдроми, които са характерни за нея). Обаче преди да се пристъпи към изучаване на тази опасна болест, всеки човек, който няма медицинско образование, но който е станал свидетел на развитието на белодробна емболия, трябва да знае и помни, че най-първа и спешна помощ на пациента е да се обадите екипи медицински специалисти.

Видео: медицинска анимация механизми ТЭЛА

Когато трябва да се страхуват емболия?

Сериозно хориоидеята поражение, което често (50%), става причина за смъртта на пациент — тромбоэмболия белодробната артерия, отнема една трета от броя на всички тромбози и эмболий. Женския населението на планетата заболяване застрашени 2 пъти по-често (бременност, прием на хормонални противозачатъчни средства), отколкото на мъжете, от голямо значение е теглото и възрастта на лицето, начина на живот, а също и навици и хранителни пристрастия.

Белодробна тромбоэмболия винаги изисква спешна медицинска помощ (медицинска!) и спешна хоспитализация в стационар — надява на «може би» в случай на эмболизации белодробната артерия просто не може да бъде. Остановившаяся в някакъв участък от белия дроб кръв, създава «мъртвата зона», оставяйки без кръвоснабдяване, и, следователно, без храна, дихателната система, която бързо започва да изпитва страдания – на белите дробове спадаются, бронхите суживаются.

Централен эмбологенный материал и виновник ТЭЛА – тромботическая маса, оторвавшаяся от мястото на образованието и пустившаяся «разходка» в кръвния поток. Причина за ТЭЛА и всички други тромбоэмболий смятат състоянието, създаване на условия за повишено образуване на кръвни съсиреци, ами и самата эмболию – усложнение. Във връзка с това причини прекомерно образуване на кръвни съсиреци и развитието на тромбози трябва да се търси преди всичко, в една патология, която протича с увреждане на съдовите стени, забавянето на ток на кръвта в кровеносному поречието на (застойна недостатъчност), с нарушение в кръвосъсирването (гиперкоагуляция):

 1. Заболявания на кръвоносните съдове на краката (атеросклерозата, тромбангиит, разширени вени на долните крайници) – венозен застой, доста спомага за образуването на кръвни съсиреци, по-често, други (до 80%) внася своя принос в развитието на тромбоэмболии;
 2. Артериална хипертония;
 3. Захарният диабет (от тази болест може да се очаква каквото и да е);
 4. Болест на сърцето (сърдечни, эндокардиты, аритмия);
 5. Повишена вискозитета на кръвта (полицитемия, миеломная болест, сърповидно-клетъчна анемия);
 6. Онкологическая патология;
 7. Сдавление тумор на съдово греда;
 8. Кавернозные хемангиоми с огромни размери (застой на кръвта в тях);
 9. Нарушения в системата на хомеостазата (повишаване на концентрацията на фибриногена при бременност и след раждане, гиперкоагуляция като защитна реакция при фрактури, вывихах, контузии на меките тъкани, изгаряния и др);
 10. Хирургически операции (особено, съдови и гинекологични);
 11. Почивка на легло режим след операция или други състояния, изискващи продължителен покой (подтикнат от хоризонтално положение допринася за забавяне на ток на кръвта и предразполага към образуване на кръвни съсиреци);
 12. Токсичните вещества, произведени в организма (холестерол — LDL фракцията на, токсини, микроби, имунни комплекси), или идващи от чужбина (включително компоненти на цигарения дим);
 13. Инфекция;
 14. Йонизиращи лъчения;

Лъвския пай сред доставчиците на кръвни съсиреци в легочную артерия представляват венозни съдове на краката. Застоява във вените на долните крайници, нарушение на структурния строеж на съдовите стени, сгъстяване на кръвта предизвиква натрупване на червени кръвни клетки в отделни места (бъдещият червен тромб) и превръща съдове на краката в една фабрика, производящую ненужни и са много опасни за организма кичури, които създават риск на работното място и запушване на белодробната артерия. Междувременно, не винаги тези процеси се дължат на някаква тежка патология: начин на живот, професионална дейност, вредни навици (пушене!), бременност, употребата на орални контрацептиви – тези фактори играят далеч не е последната роля в развитието на опасна патология.

Колкото по-възрастен е човек, толкова повече от него «перспективи» да ТЭЛА. Това се дължи на покачване на честотата на патологични състояния при стареене на организма (системата на кръвообращението страда на първо място), при хора, перешагнувших 50-60-годишен чужбина. Например, фрактура на шийката на бедрената кост, която много често преследва напреднала възраст, за една десета от засегнатите завършва с масивна тромбоэмболией. При хора след 50 години на всякакви травми, състояния след операция, винаги са изпълнени с усложнение под формата на тромбоэмболии (според статистиката повече от 20% от засегнатите имат такъв риск).

Откъде идва тромб?

Най-често ТЭЛА се разглежда като резултат от емболия тромботическими маси, идващи от други места. На първо място източник на масивна тромбоэмболии ЛА, която в повечето случаи става причина за смъртта, виждат в развитието на тромботического процес:

 • В съдовете на долните крайници и таза. Не трябва обаче да се бърка тромбоэмболию, обусловленную идването на червено тромба от венозных съдове на краката (ТЭЛА — усложнение на остра венозна тромбоза) с закупоркой артериалните съдове на долните крайници, например, окклюзией бедрената артерия. Бедренная артерия, разбира се, може да бъде източник на емболия, която може да възникне по-долу тромбоза, а плътни образование, причиняващи ТЭЛА, се издигат от вени на краката нагоре (където белите дробове, а когато краката?);

 • В системите на горната и долната куха вена.
 • Много по-рядко тромботический процес локализуется в десните отдели на сърцето или съдовете на ръцете.

Затова е разбираемо, че наличието на «арсенал» на пациента эмбологенного венозна тромбоза на крака, тромбофлебит и друга патология, сопровождающейся образованието тромботических масите, създава риск за развитието на този грозни усложнения като тромбоэмболия и става причина, когато сноп на разстояние от мястото на закрепване и ще започне да мигрират, т.е. потенциална «запушалка за съд» (эмбол).

В някои (сравнително редки) случаи на белодробна артерия сама може да се превърне в място за образуване на кръвни съсиреци — тогава се говори за развитието на първичния тромбоза. Той произхожда директно в клоновете на белодробната артерия, но малък двор не се ограничава, а се стреми да обхване основната багажника, образувайки симптомите на това белодробен на сърцето. На местно тромбозу ЛА могат да се срещат в тази зона промяна на съдовите стени на възпалителни, атеросклеротического, дистрофического характер.

И изведнъж, само ще се проведе?

Тромботические маса, блокиращ движението на кръвта в легочном съд, може да провокира активно образуването на кръвни съсиреци около эмбола. Колко бързо този обект оформится и какво ще бъде поведението му – зависи от съотношението на фактори на съсирване и фибринолитической система, това означава, че процеса може да отиде по един от два начина:

 1. При превес на активност на фактори на кръвосъсирването, эмбол ще се стреми да е здраво «прирасти» към эндотелию. Междувременно, не може да се каже, че този процес винаги е необратима. В някои случаи е възможно рассасывание (намаляване на обема на тромба) и възстановяване на притока на кръв (реканализация). Ако такова събитие се случи, може да се очаква след 2-3 седмици от началото на заболяването.
 2. Висока активност на фибринолиза, напротив, ще допринесе за быстрейшему прекратяването на тромба и пълно освобождаване на лумена на съда за преминаване на кръвта.

Определено тежестта на патологичния процес и резултатът ще зависи и от това какъв размер са эмболы и какъв брой от тях пристигнаха в легочную артерия. Малка эмболизирующая частица, застрявшая някъде в малки клони ЛА, не може да даде някакви специални симптоми и по същество не променят състоянието на пациента. Друго нещо – голямо плътно образование, затваряне на голям буркан и выключившее значителна част от кръвното на речното корито от проблеми с кръвообращението, най-вероятно ще доведе до развитието на бурна клинична картина и може да стане причина за смъртта на пациента. Тези фактори са в основата на класификацията на тромбоэмболии белодробната артерия по клинични прояви, когато има:

 • Немассивную (или малка) тромбоэмболию — от строя излиза не повече от 30% от обема на кръвното корито, симптоми могат да липсват, въпреки че при изключване на 25% вече са отбелязани нарушения гемодинамики (умерена хипертония в LA);
 • По-силно изразена (субмассивную) запушване с выключением от 25 до 50% от обема – тогава вече ясно може да се проследи симптоми правожелудочковой недостатъчност;
 • Масивна ТЭЛА – в кръвообращението не участва повече от половината (50 – 75%) на изхода, следван от рязкото намаляване на сърдечния дебит, системна артериална хипотония и развитие на шок.

От 10 до 70% (според различни автори) тромбоэмболии белодробната артерия с инфаркт на белия дроб. Това става в случаи, когато страдат долевые и сегментарные клони. Развитието на инфаркт, най-вероятно ще отидат около 3 дни, а за окончателното осъществяване на този процес ще се проведе след около седмица.

Какво да очакваме от инфаркт на белия дроб – напред е трудно да се каже:

 1. При малки инфарктах възможно лизис и обратното развитие;
 2. Присъединяването на инфекция пред развитието на пневмония (инфаркт-пневмония);
 3. Ако самият эмбол ще се окаже заразен, а след това в зоната на запушване може да се развие възпаление и абсцес, който рано или късно ще се счупи в плевру;
 4. Масивен инфаркт на белия дроб е в състояние да създаде условия за образуване на пещерата;
 5. В редки случаи, за инфарктом на белите дробове трябва да е усложнение, като пневмоторакс.

При някои пациенти, които са претърпели инфаркт на белия дроб, се развива специфична имунологични реакция, подобна синдром на Дресслера, който често се усложнява и от инфаркт на миокарда. В такива случаи често рецидивирующая пневмония много плаши пациентите, защото погрешно се възприема от тях като повторение на белодробна емболия.

За да се скрие под маска

Разнообразие от симптоми може да се опитате да се подредят в редица, но това не означава, че всички те са в еднаква степен ще присъстват на един болен:

 • Тахикардия (честотата на пулса зависи от формата и течението на болестта – от 100 удара/мин до изразена тахикардия);
 • Болковият синдром. Интензивността на болката, като разпространението на употребата му и продължителност, много варира: от неприятни усещания до разрывающей нестерпимой болка зад гръдната кост, сочещи на эмболию в багажника, или кинжальной болка, разливающейся на гръдния кош и напомня на инфаркт на миокарда. В други случаи, когато се затварят само малки клонове на белодробната артерия, болеви усещания могат завуалироваться, например, разстройство на стомашно-чревния тракт или изобщо отсъства. Продължителност на болка регионална синдром варира от минути до часове;
 • Нарушение на дишането (недостиг на въздух до недостиг на въздух), влажни хрипове;
 • Кашлица, hemoptysis (по-късните симптоми, характерни за етапа на инфаркт на белия дроб);
 • Температурата на тялото се покачва веднага (в първите часове) след запушване и съответства на болестта е от 2 дни до 2 седмици;
 • Цианоза – симптом най-често придружаващ масивно и субмассивную форма. Цвят на кожата покрива може да е бледа, има пепеляв оттенък или да достигнат до чугунного цветове (лице, шия);
 • Понижаване на кръвното налягане, е възможно развитието на срив, а по-долу от АДА, толкова по-тежко поражение може да се предположи;
 • Загуба на съзнание, е възможно развитие на спазми и коматозного състояние;
 • Рязко попълване на кръв и выбухание вени на шията, положителен незабавно пулс – симптоми, характерни за синдрома на «остър белодробен на сърцето», запис при тежка форма на ТЭЛА.

Симптоми ТЭЛА, намирайки се в зависимост от дълбочината на гемодинамических нарушения и страдание на притока на кръв, могат да имат различна степен на выраженности и се оформя в синдроми, които могат да присъстват на пациента сам или заедно.

Най-често видима синдром на остра дихателна недостатъчност (ОДН), като обикновено започва без предупреждение страдание дишане различна степен выраженности. В зависимост от формата на ТЭЛА нарушение на дихателната дейност може да представлява не толкова на недостиг на въздух, колко е просто липсата на въздух. При емболия малки клонове на белодробната артерия епизод нищо не са мотивирани, недостиг на въздух може да се свърши за няколко минути.

Не е типично за ТЭЛА и шумно дишане, по-често се празнува «тиха недостиг на въздух». В други случаи се наблюдава рядко, неравномерно дишане, което може да се посочи започна цереброваскулярные нарушения.

Сърдечно-съдови синдроми, които се характеризира с присъствието на симптоми на различни недостаточностей: коронарна, цереброваскулярной, системната съдова или «остър белодробен на сърцето». В тази група включва: синдром на остра съдова недостатъчност (спад на кръвното налягане, колапс), циркулационната шок, който обикновено се развива при масивна вариант ТЭЛА и се проявява с тежка артериална гипоксией.

Б. синдром много прилича на остро заболяване на горните отдели на стомашно-чревния тракт:

 1. Рязкото увеличение на черния дроб;
 2. Интензивна болка», някъде в областта на черния дроб» (под дясното ребро);
 3. Оригване, хълцане и повръщане;
 4. Подуване на корема.

Мозъчен синдром възниква на фона на остра недостатъчност на кръвообращението в съдовете на главния мозък. Недостиг на притока на кръв (а при тежка форма – оток на мозъка) определя формирането на очаговых преходни или общемозговых нарушения. При по-възрастни пациенти ТЭЛА може да дебютира обмороком, от въвеждане в заблуждение на лекаря и да се сложи пред него въпрос: какво е синдром на първичен?

Синдром на «остър белодробен на сърцето». Този синдром се дължи на бързото му проявления може да се признае вече в първите минути на болестта. Трудно могат да бъдат планирани брои пулса, незабавно посиневшая горната част на тялото (лице, шия, ръце и други кожни воалите, обикновено скрити под дрехите), подути шийни вени – симптоми, не оставят съмнение в сложността на ситуацията.

При една пета от пациентите на първо място, това е ТЭЛА успешно «примеряет на себе си» маска на остра коронарна недостатъчност, която, между другото, впоследствие (в повечето случаи), тя се усложнява, или «маскира» под друга, много често срещана сега и различна внезапна сърдечна болест – инфаркт на миокарда.

Изброяване на всички признаци на ТЭЛА, не може да дойде до заключението, че всички те не са специфични, така че от тях да се очертаят основните: внезапност, задух, тахикардия, болка в гръдния кош.

Колко на кого отмеряно…

Клинични прояви, които се случват по време на патологичния процес, определят тежестта на състоянието на пациента, която, от своя страна, е в основата на клиничната класификация ТЭЛА. Следователно, има три форми на тежестта на състоянието на болния при тромбоэмболии белодробната артерия:

 1. Тежката форма се характеризира с максимална выраженностью и с тегло на клиничните прояви. Като правило, по-тежка форма е сверхострое време, така че много бързо (за 10 минути), за да може от загуба на съзнание и спазми да доведе човек до състояние на клинична смърт;
 2. Среднетяжелая форма съвпада с остър течение на процеса и се характеризира не толкова драматичностью, като молниеносная форма, но заедно с това изисква максимална собранности при оказването на спешна медицинска помощ. На това, че човек бедствието удари, може да натолкнуть редица симптоми: комбинация от недостиг на въздух с тахипноэ, ускорен пулс, некритичное (все още) намаляване на кръвното налягане, силна болка в гръдния кош и горния десен квадрант, цианоза (синюшность) устните и крилата на носа на фона на общата бледности лице.
 3. Лека форма на белодробна тромбоэмболии с рецидивирующим течение се отличава с не по бързото развитие на събитията. Емболия, засегна малките клони, се проявява бавно, създава прилика с друга хронична патология, така че рецидивирующий вариант може да се приеме за нещо (влошаване бронхолегочных заболявания, хронична сърдечна недостатъчност). Въпреки това, не трябва да забравяме, че лесно ТЭЛА може да бъде прелюдия към по-тежка форма с молниеносным течение, затова лечението трябва да бъде своевременно и адекватно.

Графика: дял на броя на тромбоэмболий, недиагностируемых случаи, бессимптомных форми и летальных резултати

Често от пациенти, подложени на ТЭЛА, може да се чуе, че те са «намерили хронична тромбоэмболию». Най-вероятно пациентите имат предвид лека форма на болестта с рецидивирующим течение, което се характеризира с появата на периодично появяващи се пристъпи на задух с виене на свят, малко болезнени усещания в гърдите и умерена тахикардия (обикновено до 100 уд/мин). В редки случаи е възможно краткосрочната загуба на съзнание. Като цяло, пациентите с такава форма на ТЭЛА препоръки са получили още при нейния дебют: до края на живота си те трябва да бъдат под лекарско наблюдение и постоянно да се вземат тромболитическое лечение. Освен това, от повтарящите се форми и може да се очаква най-различни лошите дела: белодробна тъкан заменя съединителната (пневмосклероз), повишава се налягането в легочном кръг (белодробна хипертония), се развива белодробен емфизем и сърдечна недостатъчност.

Първо — за спешни повиквания

Основната задача на роднини или други хора, по волята на случая на хванати в близост до болни – да умее бързо и разумно да се обясни същността на кол, за да е на другия край на кабела диспечера разбра: време не търпи. На пациента трябва просто поставени, леко главоболие, повдигане на края, но не се опита да го переодеть или да доведе до чувство далеч от медицината методи.

Какво се случи – опита да оправи лекар придружаващата на спешно повикване на екип на спешна помощ, след първоначална диагностика, която включва:

 • Анамнеза: внезапност на клиничните прояви и наличие на рискови фактори (възраст, хронична сърдечно-съдова и бронхолегочная патология, злокачествени новообразувания, флеботромбоз на долните крайници, травма, състояние след операция, продължително излагане на постельном режим и др);
 • Проверка: цвят на кожата покрива (бледи, с нюанс на сиво), характер на дишането (недостиг на въздух), измерване на пулса (учащен) и на кръвното налягане (ниско кръвно);
 • Стетоскопа — акцент и раздвоение II тон над белодробната артерия, при някои пациенти се отбелязва III тон (правожелудочковый патологична), шум на триене на плеврата;
 • ЕКГ – остра претоварване на дясното сърце, блокиране на десен бедрен блок.

Спешната помощ се оказва екип медици. Разбира се, по-добре, ако тя се окаже специализирана, в противен случай (светкавично бърз и остър вариант ТЭЛА), линейни бригада трябва да доведе до по-оснащенную «подкрепления». Алгоритъм на нейното действие зависи от формата на заболяването и състоянието на пациента, но ясно – никой, освен квалифицирани медработников, не трябва (и не може):

 1. Купировать болковият синдром с помощта на наркотични и други силни лекарства (както при ТЭЛА това е необходимо);
 2. Въвеждане на антикоагуланти, хормонални и антиаритмические средства.

Освен това, при белодробна тромбоэмболии не изключва вероятността от настъпването на клинична смърт, така че реанимационные дейности трябва да бъдат не само навременна, но и ефективни.

След извършване на необходимите дейности (аналгезия, отделянето и от състояние на шок, вендузи пристъп на остра дихателна недостатъчност) предоставят на пациента в болницата. И само на носилка, дори ако състоянието му не е имало значителен напредък. Като посочите с помощта на наличните средства за комуникация (радио, телефон), че болните с подозрение на ТЭЛА се намира на пътя, лекарите от «спешна» вече няма да губят време за регистрация в приемащата мира – на пациента, на въже, на каталку, ще продължи точно в района, където ще го чака лекари, готови веднага да се пристъпи към спасяване на живота.

Анализ на кръвта, рентгенова и други…

Условия в болница, със сигурност ще ви позволи да прекара и по-широки диагностични дейности. На пациента бързо се вземат анализи (общ анализ на кръвта, коагулограмма). Много добре, ако лаборатория за офис лечебно заведение има възможност за провеждане на определяне на нивото на D-димера — доста информативни лабораторен тест, код, зададен при диагностициране на тромбози и тромбоэмболий.

Инструментална диагностика ТЭЛА включва:

 • Электрокардиограмму (отбелязва се степента на страдание участъци на сърцето);

 • R-графию на гръдния кош (тъй като корените на белия дроб и интензивност на съдово цифра определя зона емболия, разкрива развитие на плеврит или пневмония);
 • Радионуклидное проучване (ви позволява да намерите точно къде остана на тромб, пояснява зона на поражение);
 • Ангиопульмонографию (дава възможност за ясно идентифициране на зона емболия, а, освен това, дава възможност за измерване на налягането в долния сърцето и на местно ниво, въвеждане на антикоагуланти или тромболитики);
 • Компютърна томография (открива местоположението на тромба, парцели исхемия).

Определено, само с добре оборудвани специализирани клиники могат да си позволят да избират най-добрите методи за научни изследвания, а останалите се използват от тези, с които разполагат (ЕКГ, R-графия), но това не дава основание да се мисли, че пациентът ще остане без помощ. При необходимост той спешно да бъде преведен в специализиран стационар.

Лечение без забавяне

Лекар, освен за да спаси живота на човек, пострадал от ТЭЛА, си поставя още една важна задача — максимално възстановяване на хориоидеята на пистата. Разбира се, да се направи «както е» много трудно, но эскулапы надежда не се губят.

За лечение на тромбоэмболии белодробната артерия в болницата да започнат незабавно, но замислено, като се стреми колкото може по-рано да се постигне подобряване състоянието на пациента, защото от това зависят по-нататъшните перспективи.

На първо място сред лечебните дейности принадлежи тромболитической терапия — на пациента се предписва фибринолитические средства: стрептокиназу, тъканната активатор на плазминоген, урокиназу, стрептазу, а също и антикоагуланти директно (хепарин, фраксипарин) и косвени действия (фенилин, варфарин). Освен основното лечение, се извършва помощни и симптоматическую терапия (сърдечни гликозиди, антиаритмические препарати, спазмолитици, витамини).

Ако причината эмбалогенного тромбоза стана разширени вени на долните крайници, след това, като профилактика на повтарящи се епизоди, е препоръчително да се чрескожную имплантиране на чадър филтъра в долната куха вена.

Що се отнася до хирургично лечение — тромбэктомии, известна като операция Тренделенбурга и се извършва при масивни закупорках белодробен ствол и основните клони ЛА, то е свързано с определени трудности. Първо, от началото на заболяването до датата на операцията трябва да мине малко време, второ, намесата се извършва в условия на изкуствено кръвообращение, а, трето, ясно е, че тези методи на лечение изисква не само умения по медицина, но и добро оборудване на клиниката.

Междувременно, надявайки се на лечение, болните и техните близки трябва да знаете, че 1 и 2 степен на тежестта дава добри шансове за живот, а ето масивна емболия с тежки течение, за съжаление, често става причина за смърт, ако своевременно (!) не ще се проведе на тромболитическое и хирургично лечение.

Препоръки в края на живота си

Болни, преживели ТЭЛА, препоръки, получени при изписване от болница. Това – през целия живот тромболитическое лечение, подбрани индивидуално. Хирургична профилактика се състои в установяване на клипс, филтри, налагане на П-образни шевове на долната куха вена и др

Пациентите, които вече са включени в групата на риска (заболявания на кръвоносните съдове на краката, друга съдова патология, заболявания на сърцето, нарушения на система за хемостаза), по принцип вече са наясно с възможните усложнения на основните заболявания, така че се провеждат необходимите изследвания и профилактично лечение.

Обикновено слушат съветите на лекаря и бременни жени, макар че са извън това състояние и приемащи орални контрацептиви, не винаги се взимат предвид странични ефекти на лекарства.

Отделна група представляват хората, които не се оплакват от лошо здравословно състояние, но се налага да отслабнете, възраст 50, голям стаж пушачи, продължи да води нормален живот и да се мисли, че те нищо не са застрашени, те нищо не искат да слушат за ТЭЛА, препоръки не се възприемат, вредните навици не се хвърлят, на диета не сядат….

Ние не може да се даде някаква един универсален съвет за всички хора, които се страхуват от белодробна тромбоэмболии. Носят ли компрессионный трикотаж? Дали да се приеме, антикоагуланти и тромболитики? Дали да инсталирате кава филтри? Всички тези въпроси трябва да бъдат решени, въз основа на основната патология, която може да стане причина за повишен съсирва и откъсване на тромб. Бих искал, за да може всеки читател сам се замисли: «А няма ли да има предпоставки за това опасно усложнение?». И отидох на лекар…

Видео: лекция по ТЭЛА

READ  Куха виена - долната и горната: анатомия, синдром на тромбоза

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00149 sec