Тоновете на сърцето: 1,2,3,4, приглушени, глухи, ритмични — норма и патология

Всеки запознат с священнодействием лекар в момента на разглеждане на пациента, който е научен език се нарича стетоскопа. Д-р поставя на гърдите на мембраната фонендоскопа и внимателно вслушивается в работата на сърцето. Че той чува и какви специални знания, той има, за да разберат което чуха, ще разберем по-долу.

Тоновете на сърцето – това са звукови вълни, възникващи в резултат на работата на сърдечния мускул и клапите на сърцето. Можете да ги чуете, ако се положат фонендоскоп или ухо до предната част на купчина на стената. За да получите по-подробна информация, д-р выслушивает тоновете в специални точки, в близост до който се намират клапи.

Сърдечен цикъл

Всички структури на сърцето работят съгласувано и последователно, за да се гарантира ефективен притока на кръв. Продължителността на един цикъл в покой (т.е. при 60 подутини в минута) е 0,9 секунди. Той се състои от съкратителната фаза – систолы и фаза на релаксация на миокарда – диастолы.

Докато сърдечния мускул е спокойна, налягане в камерата на сърцето по-ниска, отколкото в сосудистом съответствие и кръв пасивно идва в предсердия, след това в желудочки. Когато последните са пълни с ¾ от своя обем, предсердия се намалява и със силата на натискане на тях останал обем. Този процес се нарича систолой мъждене. Налягане на течности в желудочках започва да надвишава налягането в предсердиях, поради което атриовентрикулярные вентили захлопываются и отграничивают кухина един от друг.

Кръвта се простира на мускулни влакна камерна, на което те отговарят бързо и по-мощни намаляване – идва камерна систола. Налягане в тях бързо се разраства и в момента, когато тя започва да надвишава налягането в сосудистом начин, вентили последните аорта и белодробен багажника се отварят. Кръвта се втурва в съдове, желудочки запустевают и се отпуснете. Високо налягане в аортата и легочном багажника затваря полулунные клапани, така че гърба в сърцето на течността да не влиза.

За систолической фаза следва пълна релаксация всички кухини на сърцето – диастола, след което настъпва следващия етап на пълнене и сърдечен цикъл се повтаря. По време на диастола два пъти систолу, така че на сърдечния мускул има достатъчно време за почивка и възстановяване.

Образование тонове

Разтягане и свиване на влакна на миокарда, движение крила клапани и зашеметяващи ефекти струя кръв раждат звукови вибрации, които се улавя от човешкото ухо. По този начин, отделят 4 тона:

1 тон на сърцето се появява по време на съкращения на сърдечния мускул. Тя се състои от:

 • Вибрации, обтегнати фибри на миокарда;
 • Шум колапса на крила председрно-желудочковых клапани;
 • Вибрациите на стените на аорта и белодробен багажника под налягане притокът на кръв.
READ  Хипертрофия на лявата камера на сърцето, на дясното, мъждене

В норма той доминира на върха на сърцето, която съответства на точката на 4-ти межреберье ляво. Выслушивание първия тон по време съвпада с появата на пулсовата вълна на сънната артерия.

2 сърдечен тон се появява след кратък период от време след първата. Той слагается от:

 • Колапса на крила на аортната клапа:
 • Колапса на крила клапа белодробен багажника.

Тя е по-звучен от първата и е разпространена във 2-ри межреберье дясно и ляво. Пауза след втория тон по-дълга, отколкото след първия, тъй като тя отговаря на диастоле.

3 сърдечен тон, не е задължително, в норма той може и да отсъства. Той се ражда колебания на стените на камерна в този момент, когато се случва пасивно попълване на тяхната кръв. За да го разпознае ухото, е необходим достатъчен опит в преслушване, тихо помещение за прегледи и тънка предната стена на гръдния кош (което се среща при деца, юноши и астеничных възрастни).

4 сърдечен тон и се отнася до избор, липсата му не се счита за патология. Той се появява в момент систолы мъждене, когато се случва активно попълване на камерна кръв. Четвърти тон е най-добре выслушивает при деца и субтильных млади хора, които торакс е тънка, а сърцето плътно прилепнала към него.

Нормално тоновете на сърцето ритмични, т.е. възникват след еднакви интервали от време. Например, при честота на сърдечните съкращения 60 в минута след първия тон до началото на втория минава 0,3 секунди, а след втория до следващия първи – 0,6 секунди. Всеки от тях е добре видим, на слуха, това са тоновете на сърцето ясни и силни. Първият тон е доста нисък, дълъг, звучен и започва след сравнително продължителна пауза. Вторият тон по-горе, по-кратък и да се окаже след кратък период на спокойствие. Третият и четвъртият тон выслушиваются след втория – в диастолическую фаза на сърдечния цикъл.

Видео: тоновете на сърцето — видео уроци

Промени тонове

Тоновете на сърцето са по своята същност звукови вълни, така че да ги промени се случват при нарушаване на провеждането на звука и патология структури, които тези звуци издават. Отделят две основни групи причини, поради които сърдечни тонове звучат различно от нормата:

 1. Физиологични – те са свързани с особеностите на разглеждания на човека и неговото функционално състояние. Например, излишната подкожна мастна около перикарда и на предната стена на гърдите при затлъстели хора възпрепятства провеждането на звука, така че тоновете на сърцето стават смирен.
 2. Патологични – те се появяват при увреждане на структури на сърцето и на изходящите от него съдове. Така, стесняване на атриовентрикулярного дупки и запечатването му крила води до появата на щелкающего на първия тон. Плътни крилото при схлопывании издават по-силен звук, отколкото на нормални, разтеглив.
READ  Втората кръвна група: rh-фактор, съвместимост, диетата, храненето, характер, болест на

Смирен, тоновете на сърцето се нарича в случай, когато те губят своята яснота и стават лоши различимыми. Слаби глухи тонове във всички точки преслушване предполагат, че мисли за:

 • Диффузном поражение на миокарда с намаляване на способността му да се свие – обширен миокарден инфаркт, миокардит, атеросклеротический кардиосклероз;
 • Выпотном перикардите;
 • Влошаването на провеждане на звука по причини, несвързани с формата на сърце белодробен емфизем, пневмоторакс.

Отслабването на един тон в някаква точка преслушване дава доста точна характеристика на промените в сърцето на:

 1. Затъмнете първия тон на върха на сърцето говори за миокардите, склероза на сърдечния мускул, частично разрушаване или недостатъчност атриовентрикулярных клапани;
 2. Затъмнете втория тон в 2-ри межреберье правото възниква при недостатъчност на аортната или стесняване (стенозе) устата си;
 3. Затъмнете втория тон в 2-ри межреберье ляво показва от недостатъчност на вентила белодробен багажника или за стенозе му устата.

При някои заболявания на промяна на тоновете на сърцето е толкова специфичен характер, че получава отделно име. Така, за митралната стеноза се характеризира с «ритъм на пъдпъдъци»: хлопающий първият тон се сменя непроменена вторият, след което възниква ехо на първия – допълнителна патологична тон. Три — или четырехчленный «ритъм на галопа» възниква при тежко поражение на миокарда. В този случай кръвта бързо се простира изтъните стената камера и техните трептения пораждат допълнителен тон.

Укрепване на всички сърдечни тонове във всички точки преслушване се среща при деца и при астеничных хора, тъй като при тях размерът на гърдите на стената е тънка и сърцето, съвсем близо е от мембраната фонендоскопа. При патология е характерно увеличаване на силата на звука на отделните тонове в определена локализация:

 • Силен първи тон на върха възниква при стесняване на левия атриовентрикулярного дупки, склероза на крила на митралната клапа, тахикардия;
 • Силен втори тон в 2-ри межреберье отляво казва за повишаване на налягането в малък кръг на кръвообращението, което води до по-силно схлопыванию крила клапа белодробната артерия;
 • Силен втори тон в 2-ри межреберье ляво показва от повишаване на налягането в аортата, атеросклероза, уплотнении на стената на аортата.
READ  Лимфаденопатия: шейная, средостения, други - генерализированная и местната

Аритмичные тонове говорят за нарушение в проводната система на сърцето. Сърдечни контракции се появяват с различни интервали от време, тъй като не всеки електрически сигнал преминава през цялата дебелината на миокарда. Тежка атриовентрикулярная блокада, при която работа мъждене не е приведено в съответствие с работата на камерна води до появата на «пушечно тон». Той се дължи одномоментным намаляване на всички камери на сърцето.

Раздвоение на тонове – това е подмяна на един продължителен звук две къси. То е свързано с рассинхронизацией работа клапани и миокарда. Раздвоение на първия тон възниква от:

 1. Неодновременного на затваряне на митралната и трехстворчатого клапани при митральном/трикуспидальном стенозе;
 2. Нарушения на електрическата проводимост на миокарда, поради което предсердия и желудочки се свиват по различно време.

Раздвоение на втория тон е свързан с отклонение по време на колапса на крила на аортната и белодробен на клапани, която казва:

 • Прекомерно налягане в малкия кръг на кръвообращението;
 • Артериална хипертония;
 • Хипертрофия на лявата камера при митральном стенозе, поради което го систола свършва по-късно и на аортна клапа се затваря със закъснение.

При ИБС промяна на тоновете на сърцето зависят от стадия на заболяването и настъпили промени в миокарда. В началото на болестта патологични промени са изразени слабо и тоновете на сърцето остават нормални в межприступный период. По време на атака, те стават смирен, неритмичными, може да се появи «ритъм на галопа». Прогресията на болестта води до трайна дисфункция на миокарда с отглеждането на описаните промени дори и извън пристъп на стенокардия.

Трябва да се помни, че не винаги е промяна на характера на тонове на сърцето говори за патология именно в сърдечно-съдовата система. Повишена температура, тиреотоксикоза, дифтерия и много други причини водят до промяна в сърдечната честота, поява на добавка тонове или да ги приглушению. Затова д-р интерпретира аускультативные данни в контекста на цялата клинична картина, което позволява най-точно да се определи характера на възникнала патология.

Видео: стетоскопа тонове на сърцето, на основни и допълнителни тонове

MAXCACHE: 0.4MB/0.00097 sec