Тоновете на сърцето: 1,2,3,4, приглушени, глухи, ритмични — норма и патология

Всеки запознат с священнодействием лекар в момента на разглеждане на пациента, който е научен език се нарича стетоскопа. Д-р поставя на гърдите на мембраната фонендоскопа и внимателно вслушивается в работата на сърцето. Че той чува и какви специални знания, той има, за да разберат което чуха, ще разберем по-долу.

Тоновете на сърцето – това са звукови вълни, възникващи в резултат на работата на сърдечния мускул и клапите на сърцето. Можете да ги чуете, ако се положат фонендоскоп или ухо до предната част на купчина на стената. За да получите по-подробна информация, д-р выслушивает тоновете в специални точки, в близост до който се намират клапи.

Сърдечен цикъл

Всички структури на сърцето работят съгласувано и последователно, за да се гарантира ефективен притока на кръв. Продължителността на един цикъл в покой (т.е. при 60 подутини в минута) е 0,9 секунди. Той се състои от съкратителната фаза – систолы и фаза на релаксация на миокарда – диастолы.

Докато сърдечния мускул е спокойна, налягане в камерата на сърцето по-ниска, отколкото в сосудистом съответствие и кръв пасивно идва в предсердия, след това в желудочки. Когато последните са пълни с ¾ от своя обем, предсердия се намалява и със силата на натискане на тях останал обем. Този процес се нарича систолой мъждене. Налягане на течности в желудочках започва да надвишава налягането в предсердиях, поради което атриовентрикулярные вентили захлопываются и отграничивают кухина един от друг.

Кръвта се простира на мускулни влакна камерна, на което те отговарят бързо и по-мощни намаляване – идва камерна систола. Налягане в тях бързо се разраства и в момента, когато тя започва да надвишава налягането в сосудистом начин, вентили последните аорта и белодробен багажника се отварят. Кръвта се втурва в съдове, желудочки запустевают и се отпуснете. Високо налягане в аортата и легочном багажника затваря полулунные клапани, така че гърба в сърцето на течността да не влиза.

За систолической фаза следва пълна релаксация всички кухини на сърцето – диастола, след което настъпва следващия етап на пълнене и сърдечен цикъл се повтаря. По време на диастола два пъти систолу, така че на сърдечния мускул има достатъчно време за почивка и възстановяване.

Образование тонове

Разтягане и свиване на влакна на миокарда, движение крила клапани и зашеметяващи ефекти струя кръв раждат звукови вибрации, които се улавя от човешкото ухо. По този начин, отделят 4 тона:

1 тон на сърцето се появява по време на съкращения на сърдечния мускул. Тя се състои от:

 • Вибрации, обтегнати фибри на миокарда;
 • Шум колапса на крила председрно-желудочковых клапани;
 • Вибрациите на стените на аорта и белодробен багажника под налягане притокът на кръв.
READ  Как да се повиши нивото на хемоглобина на детето: в домашни условия, лекарства, Комаровский

В норма той доминира на върха на сърцето, която съответства на точката на 4-ти межреберье ляво. Выслушивание първия тон по време съвпада с появата на пулсовата вълна на сънната артерия.

2 сърдечен тон се появява след кратък период от време след първата. Той слагается от:

 • Колапса на крила на аортната клапа:
 • Колапса на крила клапа белодробен багажника.

Тя е по-звучен от първата и е разпространена във 2-ри межреберье дясно и ляво. Пауза след втория тон по-дълга, отколкото след първия, тъй като тя отговаря на диастоле.

3 сърдечен тон, не е задължително, в норма той може и да отсъства. Той се ражда колебания на стените на камерна в този момент, когато се случва пасивно попълване на тяхната кръв. За да го разпознае ухото, е необходим достатъчен опит в преслушване, тихо помещение за прегледи и тънка предната стена на гръдния кош (което се среща при деца, юноши и астеничных възрастни).

4 сърдечен тон и се отнася до избор, липсата му не се счита за патология. Той се появява в момент систолы мъждене, когато се случва активно попълване на камерна кръв. Четвърти тон е най-добре выслушивает при деца и субтильных млади хора, които торакс е тънка, а сърцето плътно прилепнала към него.

Нормално тоновете на сърцето ритмични, т.е. възникват след еднакви интервали от време. Например, при честота на сърдечните съкращения 60 в минута след първия тон до началото на втория минава 0,3 секунди, а след втория до следващия първи – 0,6 секунди. Всеки от тях е добре видим, на слуха, това са тоновете на сърцето ясни и силни. Първият тон е доста нисък, дълъг, звучен и започва след сравнително продължителна пауза. Вторият тон по-горе, по-кратък и да се окаже след кратък период на спокойствие. Третият и четвъртият тон выслушиваются след втория – в диастолическую фаза на сърдечния цикъл.

Видео: тоновете на сърцето — видео уроци

Промени тонове

Тоновете на сърцето са по своята същност звукови вълни, така че да ги промени се случват при нарушаване на провеждането на звука и патология структури, които тези звуци издават. Отделят две основни групи причини, поради които сърдечни тонове звучат различно от нормата:

 1. Физиологични – те са свързани с особеностите на разглеждания на човека и неговото функционално състояние. Например, излишната подкожна мастна около перикарда и на предната стена на гърдите при затлъстели хора възпрепятства провеждането на звука, така че тоновете на сърцето стават смирен.
 2. Патологични – те се появяват при увреждане на структури на сърцето и на изходящите от него съдове. Така, стесняване на атриовентрикулярного дупки и запечатването му крила води до появата на щелкающего на първия тон. Плътни крилото при схлопывании издават по-силен звук, отколкото на нормални, разтеглив.
READ  Аортна аневризма на коремната кухина: симптоми, лечение, хирургия, диагностика, диета при заболяване

Смирен, тоновете на сърцето се нарича в случай, когато те губят своята яснота и стават лоши различимыми. Слаби глухи тонове във всички точки преслушване предполагат, че мисли за:

 • Диффузном поражение на миокарда с намаляване на способността му да се свие – обширен миокарден инфаркт, миокардит, атеросклеротический кардиосклероз;
 • Выпотном перикардите;
 • Влошаването на провеждане на звука по причини, несвързани с формата на сърце белодробен емфизем, пневмоторакс.

Отслабването на един тон в някаква точка преслушване дава доста точна характеристика на промените в сърцето на:

 1. Затъмнете първия тон на върха на сърцето говори за миокардите, склероза на сърдечния мускул, частично разрушаване или недостатъчност атриовентрикулярных клапани;
 2. Затъмнете втория тон в 2-ри межреберье правото възниква при недостатъчност на аортната или стесняване (стенозе) устата си;
 3. Затъмнете втория тон в 2-ри межреберье ляво показва от недостатъчност на вентила белодробен багажника или за стенозе му устата.

При някои заболявания на промяна на тоновете на сърцето е толкова специфичен характер, че получава отделно име. Така, за митралната стеноза се характеризира с «ритъм на пъдпъдъци»: хлопающий първият тон се сменя непроменена вторият, след което възниква ехо на първия – допълнителна патологична тон. Три — или четырехчленный «ритъм на галопа» възниква при тежко поражение на миокарда. В този случай кръвта бързо се простира изтъните стената камера и техните трептения пораждат допълнителен тон.

Укрепване на всички сърдечни тонове във всички точки преслушване се среща при деца и при астеничных хора, тъй като при тях размерът на гърдите на стената е тънка и сърцето, съвсем близо е от мембраната фонендоскопа. При патология е характерно увеличаване на силата на звука на отделните тонове в определена локализация:

 • Силен първи тон на върха възниква при стесняване на левия атриовентрикулярного дупки, склероза на крила на митралната клапа, тахикардия;
 • Силен втори тон в 2-ри межреберье отляво казва за повишаване на налягането в малък кръг на кръвообращението, което води до по-силно схлопыванию крила клапа белодробната артерия;
 • Силен втори тон в 2-ри межреберье ляво показва от повишаване на налягането в аортата, атеросклероза, уплотнении на стената на аортата.
READ  Кръвта при хемороиди причини, какво да правя, след изхождане, при бременност, какво да правя

Аритмичные тонове говорят за нарушение в проводната система на сърцето. Сърдечни контракции се появяват с различни интервали от време, тъй като не всеки електрически сигнал преминава през цялата дебелината на миокарда. Тежка атриовентрикулярная блокада, при която работа мъждене не е приведено в съответствие с работата на камерна води до появата на «пушечно тон». Той се дължи одномоментным намаляване на всички камери на сърцето.

Раздвоение на тонове – това е подмяна на един продължителен звук две къси. То е свързано с рассинхронизацией работа клапани и миокарда. Раздвоение на първия тон възниква от:

 1. Неодновременного на затваряне на митралната и трехстворчатого клапани при митральном/трикуспидальном стенозе;
 2. Нарушения на електрическата проводимост на миокарда, поради което предсердия и желудочки се свиват по различно време.

Раздвоение на втория тон е свързан с отклонение по време на колапса на крила на аортната и белодробен на клапани, която казва:

 • Прекомерно налягане в малкия кръг на кръвообращението;
 • Артериална хипертония;
 • Хипертрофия на лявата камера при митральном стенозе, поради което го систола свършва по-късно и на аортна клапа се затваря със закъснение.

При ИБС промяна на тоновете на сърцето зависят от стадия на заболяването и настъпили промени в миокарда. В началото на болестта патологични промени са изразени слабо и тоновете на сърцето остават нормални в межприступный период. По време на атака, те стават смирен, неритмичными, може да се появи «ритъм на галопа». Прогресията на болестта води до трайна дисфункция на миокарда с отглеждането на описаните промени дори и извън пристъп на стенокардия.

Трябва да се помни, че не винаги е промяна на характера на тонове на сърцето говори за патология именно в сърдечно-съдовата система. Повишена температура, тиреотоксикоза, дифтерия и много други причини водят до промяна в сърдечната честота, поява на добавка тонове или да ги приглушению. Затова д-р интерпретира аускультативные данни в контекста на цялата клинична картина, което позволява най-точно да се определи характера на възникнала патология.

Видео: стетоскопа тонове на сърцето, на основни и допълнителни тонове

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00133 sec