Тонус на кръвоносните съдове: регулация, повишаване, понижаване, нарушаване и лечение

Тонуса на кръвоносните съдове – понятие, което се случва, може би, във всяка пояснения или указания към средствата, признат лекарства (фармацевтични, фолк). За тонус на кръвоносните съдове винаги говорим за любителите на спекулира за нов (модерен) методи за подобряване на здравето. За нарушение на тонуса на кръвоносните съдове казват лекарите, когато кръвното налягане започва да се отклонява от нормалните стойности. И, разбира се, на всяко лице, заето насърчаването на здравословен начин на живот, е известно: ако съдовата тонус в нормално и в организма всичко е добре.

Тонус на кръвоносните съдове и регулаторни механизми

От гледна точка на физиологията на тонуса на кръвоносните съдове е нищо, тъй като напрежението на гладката мускулатура на съдовите стени и поддържане на необходимото ниво (в съответствие с изискванията на външни и вътрешни условия).

Тонуса на кръвоносните съдове – това в действителност е изключително важен показател приспособительных реакции на организма към постоянно променящите се вътрешни условия, а също така и обстоятелствата на околната среда. Регулира тонуса на съдовата самия организъм (ауторегуляция).

Ауторегуляция е:

 • Миогенной, зависими от състоянието на гладката мускулатура на съдовата стена;
 • Метаболитни, обезпечаваща колебания тонус на гладките мускули под влияние на вещества, които се нуждаят от метаболитни реакции, т.е., този вариант се реализира за сметка на фактори, дава суживающий съдове ефект (липса на кислород – хипоксия, повишаване на нивото на въглероден двуокис в кръвта – гиперкапния, промяна в плазмените нива на някои биологично активни вещества). Метаболическая ауторегуляция по-общо се характеризират с съдовете на сърцето, мозъка, белите дробове – тук тя е в състояние да устои суживающему ефект на централната нервна система.

Трябва да се отбележи, че гладкомышечный слой на артериите, вените и знанието изрази неравномерно:

 1. Артериите са най-богати на гладкомышечными влакна, така че стената да поемат основната грижа за запазване на необходимия диаметър на съда и за задържане на повърхността на натиска на кръвта;
 2. Венозни съдове не са снабдени с толкова развити гладки мускули, тънък слой, който не притежава способността да задържа устойчивост на движещата се кръв;
 3. Що се отнася до капилярите, гладкомышечные влакна там и изобщо липсват, така че те да променят клирънса, повече акцент върху външно въздействие.

За да процесите на регулация на съдово тонус идваха постоянно и качествено, в организма има специални механизми:

 • Местни – те, тъй като и да се наричат, че се реализират на място, на нивото на съдовите стени, които сами влизат в ролите на гърдата и продуцируют БАВ (биологично активни вещества), които имат способността да отговори на промяна на кръвното налягане, механично дразнене или в присъствието на медикаментозных лекарства въздействие върху гладкомышечные слоеве от кръвоносни съдове, което принуждава последните да се отпуснете или да се свие;
 • Гуморальные работят за сметка на някои хормони, които оказват суживающее (вазопресин, тироксин, ренин), расширяющее (атриопептиды) или и двете действие (адреналин);
 • Нервните механизми могат да извършват своята дейност като вазодилататора и вазоконстриктора. Регуляцию съдова тонус, тук предоставя и двата отдела на вегетативната нервна система – парасимпатический, в зоната си на отговорност е директен increaser ефект, и симпатический, който може да действа и в единия, и в другата посока.

Фигура механизми вазоконстрикция (стеснение на кръвоносните съдове):

Фигура механизми вазодилатации (разширяване на кръвоносните съдове):

Очевидно, когато казват, че повишен тонус на кръвоносните съдове, това на първо място се предполага артерии, защото това те да поемат основната тежест за ограничаване на движещата се под натиска на кръвта «може да се отговори» на въздействието на различни дразнители промяна на техния диаметър. Венозен съд, както и, още повече, капилярна, такива уникални способности, които не притежава.

READ  Повишен хемоглобин в кръвта: симптоми, причини, норми и болест

Нарушена съдова регулация тонус представлява поредица от патологични промени в работата на сърдечно-съдовата система, които обикновено започват с скокове на кръвното налягане.

Видео: лекция за регулацията на тонуса на кръвоносните съдове

Защо се променя тонуса на кръвоносните съдове?

Причините, които предизвикват нарушение на съдово тонус, могат да бъдат най-разнообразни и на пръв поглед да няма пряка връзка с съдовата дейност. Обаче в организма нищо не се случва в изолация, всяко неблагоприятно въздействие отвън може да накара често бие сърцето и се опитват съдове. Ето защо няма нищо чудно, че силно вълнение или промяна климатичен пояс (с различен устойчив на атмосферни налягане) може в значителна степен да повлияе на тонуса на съдовата стена. Едва ли е възможно да се изброят всички причини за увеличаване или намаляване на тонуса на кръвоносните съдове, но най-основните ние ще се опитаме да се подчертае, че е:

 1. Наследствен фактор (функции на вегетативната нервна система, структурата на кръвоносните съдове, на характера на човека);
 2. Социалната среда, психоэмоциональная среда (взаимоотношения в семейството, в колектива, като се започне от детската);
 3. История на гестационен период на раждането (внутриутробная хипоксия впоследствие може да стане причина за развитие на НЦД и промяна на тонуса на кръвоносните съдове);
 4. Инфекции (в това число и особено — нейроинфекции);
 5. Интоксикация с всякакви отрови (алкохол, наркотици, соли на тежки метали, въглероден окис и т.н.);
 6. Силни емоционални сътресения, хроничен стрес;
 7. ОМТ (травми на главата) и други физически щети;
 8. Нарушаването на обменните процеси на липидите, което води до развитието на атеросклероза, въглехидрати, формиращ захарен диабет;
 9. Хормонални нарушения от всякакъв вид;
 10. Наднормено тегло;
 11. Заседнал начин на живот;
 12. Смяна на мястото на пребиваване на далечни от нашите климатични условия.

Тези фактори предизвикват механизъм за промяна на тонуса на кръвоносните съдове и допринасят за развитието на такива патологични състояния, като:

 • Дистония нейроциркуляторная (НЦД) или вегето-съдова (ВСД);
 • Ангионевроза;
 • Артериална хипертония;
 • Атеросклероза;
 • Захарен диабет.

Въпреки, че от друга страна, при някое от изброените състояния на тонуса на кръвоносните съдове ще бъдат разбити, че в по-голяма или по-малка степен, ще ви принуди да страдат сърдечно-съдовата система. Ето, например, артериална хипертония или ОМТ (тонус на периферните съдове обновена) може да стане причина за намаляване на тонуса на кръвоносните съдове на главния мозък (вени) и развитие в резултат на това първична венозна дистония, GM (случаи, когато е нарушен венозен отток от GM, смятат вторична форма на заболяването). Ето как трудно да се разбере къде е причината и къде следствието… Омагьосан кръг.

Нататък даваме най-важните показатели и типични примери за нарушение на регулация на съдово тонус.

Кръвно налягане — хипертония и хипотония

Повишаване на тонуса на кръвоносните съдове води до промяна на диаметъра на артериите, вените и капилярите в посока на намаляване. Стесняване на лумена на периферните съдове води до ненужни натоварване на сърдечния мускул, подобряване на нивото на кръвното налягане (АДА), влошаване на храненето на тъканите чрез намаляване на притока на кръв в органите.

Много важен (и първо) показатели тонус на кръвоносните съдове са на систоличното кръвно налягане (норма 110 – 130 мм hg. супена денонощни колебания – 30 мм hg. супена), стойностите на които от своя страна се определят:

 1. Ударните обем на лявата камера (ПС);
 2. Най-голям процент от изгонването на кръв от ПС;
 3. Способността на аортата участък.
READ  Анализ на кръвта на аминокиселини: норма, дешифриране, invitro, при деца, 32 индекса

Що се отнася до диастолното артериално налягане (нормата е 60 – 90 мм hg. супена денонощни колебания – 10 мм hg. супена), нивото му в по-голяма степен определят:

 • АДАМ (обем на циркулиращата кръв);
 • Тонуса на артериалните съдове на мускулен тип.

Ударен обем на лявата камера за формиране на диастолното АДА не е толкова важна роля.

Освен това, за тонизирана отделни кръвоносни съдове може да се съди по такова понятие, като «пульсовое налягане» — то означава разликата между стойностите на АДА в систолу и диастолу. И, ако долната граница на кръвното налягане измести нагоре, например, тонометр показва стойности 130/110 мм hg. супена (изолирана диастолното артериално налягане), може да се говори за диастолической артериална хипертония, която също не безобидните. Постоянно е зает сърцето в подобна ситуация се понесе тежки страдания, тонус на кръвоносните съдове обновен, техните стени губят способността си да се адаптира, а това води до образуване на кръвни съсиреци и промени в миокарда.

За намаляване на тонуса на кръвоносните съдове казват, че първият удар се определя на брой, 90 или по-ниски, а последният падна под 60 мм живачен стълб. супена Това хипотония или хипотония. Причината за нея често се случва провала на вегетативната нервна дейност, която е длъжна да участват в регулирането на съдово тонус. В подобни случаи кръвта на периферна съдове протича бавно, своевременно и в пълен размер да стигнем до кръвоносните съдове на главата, за да се осигури захранването на мозъка, не може. Много често дейността на АНО и тонуса на кръвоносните съдове не може да се справи с нарастването на организма при подрастващите. Намаляване на тонуса на кръвоносните съдове при деца с НЦД или без нея често има клинични прояви обморочные състояние, така че ортостатический колапс при юноши не се смята за толкова рядко явление.

Мигрена

Ярък пример за нарушение на тонуса на кръвоносните съдове на главния мозък е «болест на аристократите» — мигрена. Диви главоболие, възникващи периодично и выбивающие човек от нормалния ритъм на живот, се дължат на дразнене на рецептори за болка, които се намират в стените на кръвоносните съдове на главата, осигуряващи захранването на различните структури на мозъка.

Нарушена съдова регулация тонус и едновременно дразнене на рецептори за болка и води до главоболие. Може да се каже, че в такъв момент се случва следното: сърцето ми се свива, болни хора кръвоносните съдове на главата рязко се разширяват, за да след това също така бързо да намалят своя диаметър. Когато тонус е повишен, съдове се разтягат излишно е, подобни вибрации въздействат върху нервните окончания, в ЦНС са «сигнали за бедствие» и кората отговаря на мъчителна пулсираща болка (пристъп на мигрена).

При здрави тези реакции не вървят толкова бързо, тонус на кръвоносните съдове на главния мозък се възстановява плавно, нервните окончания не се вълнуват, всичко минава безболезнено.

Междувременно, защитни сили на организма, не остават встрани от събитията, в противен случай мигренозная болка никога не е било купирована. След като ЦНС е получила сигнал за промяна на тонуса на кръвоносните съдове, веднага започват да мобилизират сили защита – те веднага се прави опит колкото се може по-бързо да се нормализира ситуацията. В кръвта се отделят вещества, в кръга на функционалните задължения на които са включени:

 1. Регулация на съдово тонус;
 2. Укрепване на съдовата стена:
 3. Повишаване на активността на ензимите, които участват в ликвидирането на последствията от «катастрофа», унищожаване на продукти на нарушен метаболизъм
READ  Субарахноидален кръвоизлив: лечение, причини, последици

Трябва да се отбележи: колкото по-рано, организмът ще забележите проблеми в добра форма кръвоносните съдове, отколкото активно ще отидат процесите за защита, толкова по-малко време главата на пациента ще страдат от нестерпимой болка, толкова по-бързо ще слезе на не пристъп на мигрена.

Подобряване на тонуса на кръвоносните съдове

Във всеки случай, ако ще правите подобряване на тонуса на кръвоносните съдове, първо най-важното, трябва да се оптимизира режима на активна дейност, релаксация, нощен сън, хранене, да се откаже от вредните навици, по-малко да седне на дивана или в компютърния стол, по-често да излиза на чист въздух. Също така е невъзможно да се игнорират такива дейности, като лечебна физкултура за укрепване на капилярите (гимнастика по системата на Ниши), на кръвоносните съдове на главния мозък, шията и врата, нормализиране на притока на кръв в GM, подобряване на тонуса венозных съдове на долните крайници и др

За подобряване на тонуса и укрепване на кръвоносните съдове на фармакологичната индустрия, издадени редица лечебни средства-витамини, антиоксиданти, продукти за подобряване на кръвообращението на растителна основа. Съдовата стена, ето вече в продължение на много години страхотно укрепва обичайно и приятно на вкус аскорутин.

Разбира се, в напреднали случаи трябва да се вслушат в съветите на вашия лекар и да вземете оптималното лекарство за себе си. Това могат да бъдат лекарства за мозъка (ноотропы) на базата на растителни алкалоиди (лекарства, винка, гинко билоба) или синтетични лекарствени средства, които имат съдоразширяващо, хипотензивни, ангиопротекторным действие.

Да работи венозных съдове могат елементи venotonics, те се предлагат в удобни лекарствени форми (кремове, гелове, мехлеми, капки и т.н.) и са предназначени за:

 • За укрепване на стената, подобряване тонуса на кръвоносните съдове;
 • Намаляване на пропускливостта на капилярите;
 • За предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци;
 • Купировать болковият синдром;
 • Нормализиране на ток лимфата.

До най-популярните медикаменти, които са в състояние да подобри тонуса венозных съдове и отпускаемым без рецепта включват: троксевазин, венорутон, препарати на базата на див кестен (венитан, эскузан).

Определено, да се ангажират с подобряване тонус, укрепване на съдовата стена може да е с цел профилактика. Тъй като имат място за нарушение на регулация на съдово тонус, симптомите и ефектите от промени, а след това до лечение се вкарват лекарства най-различни групи. В края на краищата, ясно е, че, например, към лекарствени средства, предназначени за лечение на артериална хипертония, захарен диабет или венозна недостатъчност трябва да се добавят лекарства за подобряване на тонуса на кръвоносните съдове. Въпреки това, лечението на основното заболяване остава приоритет.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00139 sec