Трансферин: норма в кръвта, повишен, понижен, анализ на

Трансферин (Tf), сидерофилин – протеин транспортирующий желязо в организма до мястото, където в този химически елемент има нужда. Не трябва да се бърка обаче, протеинов комплекс, съдържащ желязо, който се нарича ферритином, и съединител желязо гликопротеин, собственост на β1-глобулиновой фракция – трансферин.

Норма трансферрина в кръвта на мъжете и жените е различен и е:

 • 2,0 – 3,8 г/л за мъжете;
 • 1.85 – 4,05 г/л за жените съответно (горната граница на този показател в нежния по-горе). С урината в норма трябва да се възпроизвеждат по-малко от 2,4 мг/л пренася Fe протеин.

Като се има предвид, че за провеждане на анализ изисква специално лабораторно оборудване, които не всички агенции разполагат, за концентрация на превозното протеин се оценяват по друг показател (ОЖСС) – тя се нарича обща железосвязывающей способност серума на кръвта (ОЖСС), коефициент на насищане трансферрина желязо или просто общ трансферрином. Тази стойност обикновено варира между границите на 25 – 30%, въпреки че според различни източници на разбежка стойности може да бъде по-широка (10 – 50%).

Какво е трансферин и от къде идва?

Желязо, поступающее с храна в стомашно-чревния тракт, като правило, пребъдва в трехвалентной форма (Fe+++), обаче, за да дойде, да се мокри в червата, тя трябва да се възстанови до двухвалентной форма (Fe++), което и се случва под влиянието на множество фактори (витамин С, ензими, микрофлора на червата и др). След като трехвалентное желязо ще се превърне в двухвалентным, в клетките на лигавицата на 12 язва на дванадесетопръстника, тя отново трябва да се върнем към оригиналната форма (Fe+++), която му позволява да се свърже с ферритином и с помощта на специфичен протеин трансферрина да си отиде по предназначение (в органите и тъканите).

За насищане на трансферрина желязото в молекулата на превозното протеин са специални области (пространство), готови да приемат йони Fe. В зависимост от това в организма транспортен протеин, може да присъства и да се движат в една от четирите различни форми, всяка от които излъчва своето място за желязо:

 • Апотрансферрин;
 • Моножелезистый трансферин (феррум заема единствено А-пространство);
 • Моножелезистый трансферин (локализация на желязо се разпространява само В пространството;
 • Дижелезистый транферрин (и двете пространства са заети желязо).

В молекулата на превозното протеин може да се побере 2 йона желязо и когато трансферин, носещ тези йони по пътя си се среща с клетката, която е на повърхността подобен на пеперуда трансферриновый рецептор, той със сигурност «забележи» му, да се свържем, да прониква вътре в клетките и да се разделя с нея желязо, отделяне от себе си. Трябва да се отбележи, че транспортен белтък, да се приведат този химически елемент, не я отдава (Fe), всички в един ред, всяка железосвязывающее пространство дарява на желязо своя специфична материя: эритрон и плацентата се радват на желязо А-пространство, черния дроб и други органи вземат Fe от пространство В.

READ  Масаж при хемороиди: лечение, видео

Насищане трансферрина желязо се осъществява в областта, отговорна за усвояването на този химичен елемент в организма, т.е. предимно в лигавицата на 12 язва на дванадесетопръстника, или в места за смъртта на червените кръвни клетки по време на храносмилането ги макрофагами.

Други способност на превозното протеин

Трасферрин, притежаващи способността да се свърже с йони трехвалентного желязо, се занимава не само с факта, че пренася този метал в органите и тъканите в резерв (феритин) или в костния мозък, за да участват в эритропоэзе (синтеза на червения пигмент на кръвта, хемоглобина, нови червени кръвни тельцах):

 1. Той «умее да разпознае» ретикулоциты (млади червените кръвни клетки), които са заети синтеза на хемоглобина.
 2. Важна задача трансферрина се състои и в това, да вземете вакантен след разпадането на червените кръвни телца (и съответно – на намиращия се в тях хемоглобин) йони трехвалентного желязо, които са в свободно състояние да представляват опасност за организма заради високата токсичност.
 3. Трансферин, влизащи в състава на β-глобулиновой фракция, се отнася към протеини на острата фаза. Той участва в осигуряването на имунния отговор, програмирани от раждането. Основното място на постоянно пребиваване трансферрина – лигавицата, където той, «търсене» и обвързването на желязо, лишава от възможността за използването му попавшими там патогенните патогени и по този начин създава им неприемливи за живот условия.
 4. Способността трансферрина се свързват метали се оказа, че не е много полезна при поглъщане на плутоний, който транспортен протеин се свързва вместо желязо и го отнесе «в резерв» в с.кости.

Основните производители на трансферрина в организма — черния дроб и мозъка. Ген, отговорен за продукцията на «превозно средство» за феррума, намира се на трета хромозома. Остър дефицит (до пълна липса) на превозното протеин изявява тежка, но, за щастие, рядко наследственную патология (автозомно-рецесивен път), сопровождаемую изразена гипохромной анемия и наречена атрансферринемией.

Определяне на протеин, транспортирующего желязо

Анализ на транферрина произвеждат в проба от плазма или серум, кръв, взета, както и всички биохимични анализи, сутрин, на празен стомах. Междувременно, методики за изследване на превозното протеини създават определени трудности, тъй като изискват участието на специализирано лабораторно оборудване и не винаги на разположение за тест-набори. Въпреки това, липсата на оборудване не включва отказ в анализа на Tf, пациентът в никакъв случай няма да остане без проучване.

Алтернативен начин за решаване на проблема считат за определяне на коефициента на насищане на трансферрина желязо – анализ, който е по-известен като обща железосвязывающая способност (ОЖСС) серум (плазма) с кръв, което показва концентрация на трансферрина в кръвта. В крайна сметка, колко желязо, трансферин е свързан по неговото количество и насытился. В процентно изражение, при здрави хора тази стойност е не по-малко от 25 – 30%. Това означава, че при нормално състояние на организма около 35% Tf трябва да бъдат включени в свързване и пренос на желязо към органите и тъканите.

READ  Най-добрите и ефикасни мехлеми за хемороиди: списък, цена, отзиви

Най-често при определянето на трансферрина възниква необходимостта при дифдиагностике различни железодефицитных състояния, придружени от:

 • Намалената концентрация на серумните нива на желязо;
 • Високо съдържание на превозното протеин;
 • Намалено ниво на насищане трансферрина желязо.

Норма на превозното протеин и степента на насищане на трансферрина желязо удобно се показват в таблицата, която ние представяме по-долу. Междувременно, на читателя трябва да се има предвид, че обхвата на референсных стойности, в зависимост от мястото на провеждане на анализ може да се стесни или разшири, така че сравнение на резултатите от определяне на това или друго обстоятелство трябва да се произвеждат в съответствие с данните от лабораторията, която осъществява проучване.

Възраст Съдържанието на превозното протеин, г/л
Децата са по-млади от 10 години 2,03-3,60
От 10 до 60 години 2,00-4,00
Възрастни над 60 години 1,80-3,80
Възраст Насищане трансферрина желязо, %
Децата и тийнейджърите са по-млади 14 години 10-50
14-60 години 15-50
Възрастни над 60 години 8-50

При лица от женски пол специални отношения и с желязо, и с транспорт, така че пренася Fe протеин при тях е с около 10% повече, отколкото връстници от българия е от мъжки пол. При бременност (III триместър) може да се очаква повишен 1,5 пъти нивото на трансферрина, докато в напреднала възраст на неговата концентрация, а напротив – намалена и вече съвсем не е полова принадлежност. При възпалителни процеси на трансферин действа като отрицателен острофазного протеин, нивото му при възпаление – понижена.

Освен това, определянето на трансферрина в кръвта може да се произвежда и в други единици – мкмоль/л, тогава норма за възрастни се намира в границите на 23 – 43 мкмоль/л (при лица от мъжки пол) и 21 – 46 мкмоль/л («слабата» половина). Подобен е случаят и с общ трансферрином (ОЖСС) в кръвта, норма, която, изразени в същите единици, което и Tf, ще бъде 26,85 – 41,17 мкмоль/л. на Насищане на трансферрина на желязо при бременни жени увеличава представящият намаляване на съдържанието на самото желязо в кръвта.

Трансферин в анализа

Повишено ниво на трансферрина може да се очаква в следните случаи:

 1. Железодефицитные състояния, причинени от недостиг на желязо в консумираните храни или хронична загуба на кръв (изобилие периоди, хемороиди, десневые и кървене от носа);

 2. Бременност (концентрация на желязо пада, съдържанието трансферрина в кръвта нараства);
 3. Прилагането на естроген, използването като противозачатъчни хормонални лекарства.

Понижен трансферин се открива, когато такива патологични състояния:

 • Различни възпалителни процеси с хроничен течение;
 • Злокачествени заболявания;
 • Заболявания на черния дроб (цироза, хепатит), което е напълно естествено, защото именно този орган е най-големият производител на трансферрина;
 • Загуба на протеини от организма (обширни термични и химични изгаряния, нефротический синдром);
 • Употребата на андрогенни препарати и глюкокортикоиди;
 • Вродени аномалии (атранферринемия);
 • Прекомерен прием на желязо в организма (масивно преливане на кръв);
 • Заболявания, водещи до повишаване на онкотического налягане (мултиплен миелома, гепатоцеллюлярная патология);
 • Гемохроматоз (генетична патология, в резултат на която да стане, причинени от прекомерно всасыванием желязо в СЧ триада синдроми – необичайно оцветяване на кожата покрива, лигавиците и вътрешните органи, цироза на черния дроб, диабет);
 • Гиперхромная анемия;
 • Таласемия.

Определение ОЖСС

Повишени или намалени стойности ОЖСС не означава, че в тези случаи ще бъде повишено или понижено ниво на Tf. Наличието на трансферрина не увеличава неговото свързване с желязо, или, напротив, ниско ниво на превозното протеин не намалява неговата свързваща способност. Сложен механизъм, проявяващ се при усвояване, разпределението и потреблението на желязо е трудно да се представи в една малка статия, така че ние даваме информация, информирующие за патологични състояния, при които нивата на ОЖСС повишена или понижена.

Повишават общата свързваща способност:

 1. ЖДА (желязодефицитна анемия);
 2. Хормонални противозачатъчни препарати;
 3. Увреждане на гепатоцитов (клетките на черния дроб) при остри възпалителни заболявания (хепатит и цироза;
 4. Прекомерно натоварване на организма с желязо (диета, ферротерапия продължително време);
 5. Чести гемотрансфузии;
 6. Гемохроматоз;
 7. Бременност (в по-късно време, по-близо до семействата);
 8. Детска възраст.

Намаляват количеството ОЖСС се отбелязва в случаите на:

 • Намаляване концентрацията на общия белтък, което често е следствие на гладните диети, злокачествени новообразувания, нефротического синдром;
 • Хронично въздействие на някакъв вид инфекциозен агент, постоянно се «живее» в организма;
 • Гемосидероза, като резултат от множество преливания на кръв;
 • Железодефицитных състояния.

Коефициент на насищане трансферрина желязо зависи от концентрацията на Fe в организма: при переизбытке желязо – фигура ОЖСС и в цифров и в процентно изражение ще бъде повишена. Това се случва при патологични състояния, водещи до засилено разпадане на еритроцитите и повишено гемолиз, или при отравяне с желязо, ако лечението с лекарства, Fe се оказва излишно е активен.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00072 sec