Трансплантация на сърцето, трансплантация-операция, на стойност

Трансплантология сърцето като отделна сфера на медицината стана на кръстовището на кардиологията и имунология — наука, занимаваща се с имунитет на човека и има решаващо значение в областта на приживания и отхвърляне на трансплантанта («подсаживаемого» биоматериала).

Първите изследвания, провеждани в областта на трансплантация на сърцето, започва през петдесетте години на миналия век. Операция, увенчавшиеся успех, са били проведени от лекари в южна АФРИКА и САЩ през 80-те години. Първата трансплантация на сърце в СССР е осъществена през 1988 г. В. И. Шумаковым. Във връзка с това, че имунологични основи реакции «трансплантант — магистър» по-рано са били достатъчно проучени, качеството на живот и неговата продължителност след операцията не е постигнала желаните резултати, а прогнозата е несигурна.

На настоящия етап нивото на знания дава възможност за провеждане на такива операции, с минимален риск от развитие на усложнения и с достатъчна продължителност на живот след трансплантация на сърцето (малко по-малко от половината от болните след операция на живо повече от 10 години).

В някои случаи са възможни и повторно присаждане, например, един от най-богатите хора в света според списание Форбс, Дейвид Рокфелер, възраст 99 години претърпя шеста трансплантация на сърце.

Показания за операция

Операция за трансплантация на сърце се отнася до броя на най-често срещаните операции по сърдечна хирургия. Това е свързано не само с големи финансови разходи, но и със следните нюанси:

 • Ограничен брой донори — лица с потвърдена смъртта на мозъка, но с добро сърце,
 • Дълъг период от време, необходим за избор на донор според плочи очаквания, особено що се отнася до операцията по трансплантация на сърце на детето,
 • Проблеми от етичен характер, включително и от религиозна гледна точка ( по-специално, човек според християнски понятия, се счита за жив, докато бие сърцето му),
 • Проблеми следоперативни за правене на пациенти, свързани с продължителност и високи разходи за рехабилитационен период,
 • За кратък период от време за съхранение на донорского на сърцето (шест часа).

Все пак, въпреки проблемите от подобен план, операцията, макар и рядко, но все пак се провеждат, и доста успешно.

Основната индикация, при който се нуждае от трансплантация на сърцето, е системата терминал (последен) етап на хронична сърдечна недостатъчност (ХСН), или 3 — 4-ти функционален клас (ФК), не поддающаяся лечение медикаментозными лекарства, с перспектива на преживяемост при това състояние по-малко от година.

Точно симптомите, характерни за последния етап (изразени ограничение активност, значително подуване на крайниците или цялото тяло, поява на задух в покой) при неефективност на консервативната терапия може да се наложи трансплантация на донорского на сърцето.

Толкова тежка сърдечна недостатъчност може да се развие вследствие на следните заболявания:

 1. Кардиомиопатия (КТИ) – преструктуриране влакна на миокарда, подмяна го съединителна тъкан, водещи до нарушения на свиване и отпускане на сърдечния мускул, по-често развитие на ХСН провокира дилатационная и исхемична кардиомиопатия,

 2. Вродени и придобити неоперабельные пороци на сърцето,
 3. Тумори на сърцето,
 4. Неуправляемая ангина и тежки нарушения на сърдечния ритъм, не подлежащи на медицинско лечение и са довели до тежки нарушения на функциите на сърцето.

Освен посочените по-горе свидетелски показания, се отчитат данни на обективни методи на изследване (ЕХОГРАФИЯ на сърцето и катетеризация на белодробна артерия):

 • Фракция на изтласкване на лявата камера по-малко от 20%,
 • Липсата на тежка белодробна хипертония.

Също така трябва да бъдат изпълнени определени условия при планирането на операцията:

 1. Възраст на получателя (на човека, на когото ще пересажено сърцето) по-малко от 65 години,
 2. Исполнительность на пациента и желание да следва по-нататъшно стриктно плана на лечение и наблюдение.

Какво трябва да бъде сърцето на донора?

Донор на сърцето може да се превърне в човек, намираща се в кома, с потвърдена смъртта на мозъка, сърдечна дейност, който се поддържа с помощта на апаратура в реанимационном отделение. Като правило, такива тежки пациенти се наблюдават в болница след ИНЦИДЕНТ или инсулт. Т.е. на практика човек вече е мъртъв, тъй като диша за него апарат за изкуствена вентилация на белите дробове и сърцето работи с помощта на лекарства. Но, ако сърцето засадят на друго лице, то ще работи самостоятелно в новия организма. За това, за да премахнете сърцето от организма на такъв пациент, е необходимо съгласието на роднина или на самия пациент, написано още при живота. Ако роднини няма, или пациентът остава непозната, и сърцето му могат да се вземат и без официални документи.

След като комисия от няколко души, включително и главен лекар на клиниката, където се намира донор, с необходимите документи, идва лекар от центъра за трансплантация, задължително с ассистирующей медицинска сестра. Нататък се провежда операция по оградата донорского на сърцето, което се поставя в контейнер с кардиоплегическим разтвор и се транспортира до център.

По-долу са критериите за подбор на донори на сърца:

 • Липсата на сърдечна патология, потвърдено от резултатите от ЕКГ, ЕХОГРАФИЯ на сърце и коронароангиографии (КАГ, се провежда от донори на възраст над 45-50 години),
 • Липсата на злокачествени тумори
 • Липсата на ХИВ, вирусни хепатити (В, С),
 • Съвместимост групи на кръвта на донора и на получателя по системата АВО,
 • Приблизителни размери на сърцето на донора и на получателя, предполагаемото според резултатите от ЕХОГРАФИЯ на сърцето.

Колко време да чакам операция?

За това, че пациентът е пересажено ново сърце, изисква се състави списък на чакащите в центъра на трансплантация. Такива центрове си сътрудничат с лечебни институции, където потенциално могат да се наблюдават възможни донори – болница травматологического, неврологичен профил и др Периодично център изпраща в болница запитване за наличието на евентуален донор на сърцето, а след това да се сравни които се нуждаят от трансплантация и съществуващите донори според посочените по-горе критерии за подбор. Посоката на център за трансплантация пациентът получава от лекуващия лекар – кардиолог и/или кардиохирурга.

След съставянето на чакащите може да мине достатъчно време, и ако е подходящ донор, така и не се намери, пациентът може да умре от сърдечна недостатъчност, така и не се чака за операция. Ако донора е установено, операцията ще бъде извършена в следващите седмици след това.

Поради факта, че основната индикация при ХСН е предвидената за оцеляване на пациента по-малко от една година, трябва да се търси донор именно в тези критични срокове.

Разходите за операция по присаждане на сърце

В света приет закон за забрана на търговия с органи, е разрешено само трупная и свързани с трансплантация. Затова самото сърце отива на пациентите безплатно. Заплаща се само цената на операцията, медикаментозна подкрепа преди и след трансплантацията, както и стойността на рехабилитационен период. Общо сума по-различно и се състои от 70 до 500 хиляди долара, средно по около 250 хиляди долара. В Русия има възможност за безплатен софтуер населението високотехнологични видове подпомагане и за плащане на операции по квотам (в системата на CHI), но така или иначе, точната стойност и възможност за безплатна операция трябва да се проверява от лекар – трансплантолога.

В Русия има само един единен координационен център, осъществяващ подбор на донори, валиден на територията на Москва и Московска област. Директно трансплантация на сърце се осъществява в:

 • Федерален научно центъра на трансплантация и изкуствени органи им. V. I. Шумакова в Москва, (ФГБУ «ФНЦТИО им. V. I. Шумакова»),
 • Научно-изследователски института по патология на кръвообращението им. Д. Н. Мешалкина в Новосибирск,
 • ФГБУ «Северо-Западном федеральном медицинския изследователски центъра им. В. А. Алмазов» в Санкт-Петербург.

Във връзка с това, че в страната ни не е напълно работили на нормативно-правните принципи на даряването на органи, операцията по присаждане на сърце се провеждат рядко, например, през 2014 г., е изпълнено само на 200 операции, докато в САЩ трансплантологических операции е проведено с около 28 хиляди. По същата причина (забрана за отнемането на органи от пациенти под 18 години) деца, нуждаещи се от сърдечна трансплантация, е необходимо скъпоструващо лечение в чужбина (Италия и Индия). Но през май 2015 година е приет документ за реда за отчет на мозъчна смърт при лица над 1 година, което дава възможност за по-нататъшно развитие на правната рамка в областта на детската дарение.

Противопоказания за операция

Операцията може да бъде противопоказан в следните случаи:

 1. Тежка белодробна хипертония (високо кръвно налягане в белодробната артерия),

 2. Тежък захарен диабет с увреждане на кръвоносните съдове, бъбреците, ретината на очите,
 3. ХИВ-инфекцията, активна туберкулоза процес,
 4. Остри инфекциозни заболявания,
 5. Тежка бъбречна и чернодробна недостатъчност,
 6. Системни автоимунни заболявания (системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит и др),
 7. Хронична обструктивна белодробна болест тежка степен,
 8. Алкохол или наркотици зависимостта,
 9. Онкологические заболявания,
 10. Психични заболявания в остър стадий.

Подготовка за операцията

Когато пациентът се насочва в център за трансплантация, и се взема решение да го поставите в опашката за трансплантация на сърце, му се назначава план на изследването. Към необходимите анализам включват:

 • Флюорография или x-ray органи на гръдната кухина,
 • Кръвни изследвания за маркери на инфекция с ХИВ, вирусни хепатити, сифилис,
 • Клиничен анализ на кръвта, определянето на кръвосъсирването система и кръвна група,
 • Общ анализ на урината,
 • ЕХОГРАФИЯ на сърце, ЕКГ, ако е необходимо – КАГ,
 • Разглеждане на кардиохирурга,
 • Прегледи УНГ-лекар и зъболекар (за изключване на огнища на хронични инфекции в кухината на носоглътката и на устата),
 • Разглеждане на гинеколог или уролог (за жени и мъже, съответно).

За да госпитализироваться в център за трансплантация на операция, в случай, че донора е намерен, пациентът винаги трябва да имате в ръцете си оригинали и копия от следните документи:

 1. Паспорт, медицински застраховки, СНИЛС,
 2. Извлечение от ръководните институции с резултатите от изследването,
 3. Посоката от лечебно-профилактично заведение по мястото на постоянно пребиваване на пациента.

Как се извършва операцията?

Трансплантацията на сърцето започва с извличане на орган от тялото на донор, както и помещения в кардиоплегический разтвор за период от време не по-дълго от 4-6 минути на часа. В това време идва предоперационная подготовка на получателя (въведение седативни и анальгезирующих лекарства – премедикация). По-нататък в условията за работа под обща анестезия се извършва разрез на предната част на гръдния кош стена на получателя, големи съдове свързан към апарат на изкуствено кръвообращение (AIC), изпълняващ функциите на «изкуствено сърце» по време на операцията.

След това отрязан десен и ляв желудочки на сърцето, докато предсердия запазени. При защитата на собствените си мъждене остава активен синусовый възел, задающий ритъм на съкращения на сърцето и който е водач на ритъма.

След като са били пришити предсердия донора до предсердиям на получателя, се определя временен пейсмейкър за адекватни съкращения на сърцето след операцията. Торакс ушивается, наложена асептическая превръзка. Време на операция отнема няколко часа, понякога не повече от шест.

Следващият етап трансплантация на сърце е за провеждане на иммуносупрессивной и кардиотонической (за подпомагане на сърдечната дейност) терапия. Потискане на имунитета (най-вече с помощта на циклоспорина) трябва за препятствия реакции отхвърляне на трансплантанта и най-доброто му на присаждане.

Схема за премахване на съдови заболявания на получателя и трансплантация на органи:

Видео: ход на операцията по замяна на сърцето (18+)

Усложнения

До усложнения в ранна постоперационном период се отнасят кръвотечение от оперативната рана и инфекциозни усложнения. Първото нещо доста успешно се лекува многократно разкриването на рани и зашиване на източника на кървене. Превенция на инфекциозни (бактериални, гъбични и вирусни) усложнения е определяне на антибиотици и подходящи режими на имуносупресия.

В далечното постоперационном периода е възможно развитие на реакция на отхвърляне на трансплантанта и дисфункция на коронарните артерии с развитието на исхемия на миокарда донорского на сърцето.

Прогноза

Прогноза след операцията щастлив – повече от 90% от пациентите на безопасно преминават през първата година, около 60% — за първите пет години и малко по-малко от половината от прооперированных (45%) живеят с донорским сърцето повече от 10 години.

Начин на живот след операцията

Начин на живот след операция за трансплантация на сърце се състои от следните компоненти:

 1. Прием на лекарствата. Тази част от живота на пациента след операцията е, може би, най-важна. Пациентът трябва внимателно да проследите времето за прием на медикаменти и точно да се спазва предписаната от вашия лекар доза. Основно става въпрос за прием на цитостатиков и хормонални лекарства, угнетающих собствен имунитет, насочени срещу извънземни тъканите на сърцето.
 2. Липсата на физическа активност. В първия месец пациентът трябва да спазва строг рестриктивен режим, но ежедневни обичайната дейност все пак трябва да присъства. След няколко месеца пациентът може отново да започне да карам кола, а след още няколко може да започне с леки физически упражнения (гимнастика, ходене и др.).
 3. Хранене. Трябва да живеете здравословен начин на живот, напълно се изключва употребата на алкохол, табакокурение и да спазват диета, с изключение на вредни храни (тлъсти, пържени, пушени и т.н).
 4. Защита от инфекции. Пациентите трябва да избягват посещения на оживени места в първите месеци след операцията, да се избягва контакт с заболевшими инфекциозни болести в бъдеще, внимателно измиване на ръцете преди ядене, да се консумират само преварена вода и добре термично обработени храни. Това се дължи на факта, че потискането на имунитета може да доведе до повишаване на честотата на бактериални, гъбични и вирусни заболявания след началото на иммуносупрессивной терапия.

Като цяло може да се отбележи, че живот след операцията, сигурност, силно се променя, но и качеството на живот без недостиг на въздух, сърцебиене и подуване се променя към по-добро.

За трансплантация на сърце с позиция религия

По-рано, когато трансплантология само започна да се развива, представители на различните вероизповедания са имали смесена гледна точка за трансплантация на сърце. По-специално, представители на християнството мислеха за такава операция не богоугодным нещо, защото в действителност човек отнемат още «живо» на сърцето, както човек може да излезе от кома, дори няколко месеца по-късно (казуистические случаи в медицината). Въпреки това, поради факта, че лекарите ясно разграничаване на понятието «кома» и «мозъчна смърт», в последните години все повече духовници, които говорят за това, че служи като след смъртта му, за спасяване на други човешки живот – на истинската цел на християнина, защото в основата на тази доктрина лежи концепцията за саможертва. А дарение на сърцето си – това дали не е добро за друг човек?

Видео: репортаж на канал 1 за трансплантация на сърце

READ  Болест на Алцхаймер: причини, симптоми, етап, диагностика, лечение, профилактика

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00108 sec