Травма на главата (ОМТ): симптоми, лечение, последствията

Травма на главата (ОМТ) и други повреди в различни части на тялото се поема до 50% от всички травматични увреждания. Често ОМТ се съчетава с други увреждания: на гръдния кош, корема, костите на раменния пояс, на таза и долните крайници. В повечето случаи, нараняването на главата се младите хора (по-често от мъжки пол), пребиваващи в определена фаза на опиянение, което е значително утяжеляет състояние, и несмышленые деца, които зле се чувстват опасността и не може да се изчисли силата си в някои забавления. Голяма част от ОМТ се пада на пътно-транспортни произшествия, които всяка година само се увеличава, защото много хора (особено младите хора) сядат зад волана, без да има достатъчно опит на шофиране и вътрешната дисциплинированности.

Опасност може да се изправи пред всеки район

Травма на главата може да се засегне всяка структура (или няколко едновременно) на централната нервна система (ЦНС):

 • Най-уязвимите и достъпни за нараняване на централен компонент на ЦНС — сивото вещество на мозъчната кора, концентриран не само в кората на големите полукълба, но и в много други отдели на главния мозък (GM);
 • Бяло вещество, което се намира предимно в дълбините на мозъка;
 • Нервите, прекосява костите на черепа (черепните или кранио-мозъчните) — чувствителни на предаване на импулси от сетивата до центъра на двигателните, които отговарят за нормалната мускулна активност, както и смесени изпълняват двойна функция;
 • Всеки ги на кръвоносните съдове, захранващи мозъка;
 • Стените на камерна GM;
 • Пътища, осигуряващи движението на ликвора.

Одномоментное травмата на различни региони на централната нервна система значително усложнява ситуацията. Тежка травма на главата, променя строга структура на ЦНС, създава условия за оток и набъбване на GM, което води до нарушаване на функционалните възможности на мозъка, на всички нива. Тези промени, което води до сериозни нарушения на важни мозъчни функции, влияят на работата на други органи и системи, осигуряващи нормалната жизнена дейност на организма, например, често страдание имат такива системи, като дихателна и сърдечно-съдова. В тази ситуация винаги е налице опасност от усложнения в първите минути и часове след получаване на щетите, както и за развитие на сериозните последици, отдалечени във времето.

При ОМТ винаги трябва да се има предвид, че GM може да пострада не само в място на самия удар. Не по-малко опасно излагане на противоудара, което може да е още по-голяма вреда, отколкото силово усилие удар. Освен това, централната нервна система, могат да изпитват страдание, причиненото гидродинамическими колебания (ликворный тласък) и негативно въздействие върху процесите на твърди мозъчните обвивки.

Открита и закрита ОМТ — най-популярната класификация на

Вероятно всеки от нас многократно сте чували, че ако става въпрос за травми на мозъка, често трябва да уточнение: тя отворена или затворена. Каква им е разликата?

Невидимо око

Закрита травма на главата (при нея кожата и предмет на тъкани остават в безопасност) включва:

 1. Най-благоприятен вариант — сътресение на мозъка;
 2. По-сложен вариант, отколкото просто шокиращ — натъртване на мозъка;
 3. Много сериозна форма на ОМТ — сдавление в резултат на развитието на вътречерепна хематом: епидурална, когато кръвта изпълва участъка между костите и най-достъпна – външна (твърда) мозъчна обвивка, субдуральной (натрупването на кръв се случва под твърдата мозъчна обвивка), внутримозговой, внутрижелудочковой.

Ако пукнатини свода на черепа или фрактура на основаването му не се придружава кървене рани и ожулвания, повредившие кожата и тъканите, като ОМТ също се отнасят към категория затворени кранио-мозъчни травми, вярно е, условно.

Какво има вътре, ако вече отвън страшно?

Открита мозъчна травма, която има своите основни признаци на нарушаване на целостта на меките тъкани на главата, костите на черепа и твърдата мозъчна обвивка, смятат:

 • Фрактура на простора и основата на черепа с увреждания на меките тъкани;
 • Фрактура на основата на черепа с увреждане на местните кръвоносните съдове, което води до вытекание на кръв по време на удара от ноздрите или от ушната мида.

Отворени ОМТ взето подразделять на огнестрелна и неогнестрельные, а, освен това, на:

 1. Непроникающие поражения на меките тъкани (с оглед на мускулите, надкостницу, aponeurosis), оставяйки външната (твърда) на мозъчната обвивка живи-здрави;
 2. Проникващи рани, които вървят с нарушение на целостта на твърдата мозъчна обвивка.

Видео: за последиците от затворен ОМТ програма «Живеят здравословно»

В основата на разделяне – други параметри

Освен разделяне на мозъчна травма на открити и закрити, проникващи и непроникающие, ги класифицират и по други признаци, например, има ОМТ по степени на тежест:

 • За лека травма на главния мозък казват при сотрясении и контузии на GM;
 • Средната степен на увреждане се диагностицира при такива контузии на мозъка, които са съобразени с всички нарушения вече не се дължи на лека степен, както до тежка мозъчна травма те все още не задържат;
 • Към тежка степен са силно изразена контузию с диффузными аксональными увреждания и сдавлением мозъка, сопровождающимися дълбоки неврологични нарушения и многобройни нарушения на функционирането на други жизнено важни системи.

Или особеностите на лезии структури на ЦНС, което позволява да се разграничат 3 разновидности:

 1. Очаговые щети, които възникват предимно на фона на сътресения (удар-противоудар);
 2. Дифузни (травма ускоряване-забавяне);
 3. Сочетанные лезии (множество наранявания на мозъка, кръвоносните съдове, ликворопроводящих пътища и др).

Чрез отчитане на причинно-следствена връзка при нараняване на главата, ОМТ даде такова описание:

 • Травми на главата, възникнали на фона на пълно здраве на ЦНС, т.е. удара по главата му не се предшества от патология на главния мозък, се нарича първичен;
 • За вторични ОМТ става въпрос, когато те са причинени от други церебрална разстройства (например, пациентът падна по време на пристъп на епилепсия и удари главата си).

Освен това, описвайки травма на главния мозък, експертите залагат и за такива моменти, като например:

 1. Пострада само централната нервна система, а именно – на мозъка, тогава се нарани наричат изолирана;
 2. ОМТ смятат комбинирани, когато, заедно с увреждане на GM, засегнати от други част на тялото (от вътрешните органи, костите на скелета);
 3. Вреда, причинена едновременно повреждающим повлияна от различни неблагоприятни фактори-механични въздействия, на висока температура, химически вещества и др, като правило, са причина за комбинирани варианта.

И накрая: нещо, което винаги се случва за първи път. Така и ОМТ – тя може да е първата и последната, а може да стане почти обичайното, ако след нея следва втора, трета, четвърта и така нататък. Заслужава ли си да се напомни, че главата на удара не обича и дори при леки сотрясении от ОМТ може да се очаква усложнения и последствия, отдалечени във времето, да не говорим за тежка мозъчна травма?

READ  Свещи и Проктогливенол крем за хемороиди: цена, мнения

По-благоприятни възможности

Най-лесен вариант травма на главата смятат сътресение на мозъка, симптоми на което по сила да разпознават дори немедикам:

 • Обикновено, удряйки главата си (или след получаване на удар отвън), болният веднага губи съзнание;
 • По-често за загубата на съзнание настъпва състояние на оглушенности, по-рядко могат да се наблюдават психомоторна възбуда;
 • Главоболие, гадене и повръщане, обикновено се възприемат като типични симптоми на треперене на GM;
 • След получена травма не може да остане без внимание и такива признаци на болестта, като бледост на кожата, нарушение на сърдечния ритъм (тахи — или брадикардия);
 • В други случаи се наблюдава нарушение на памет от типа ретроградна амнезия – човек не е в състояние да си спомни обстоятелствата, които предхождат нараняване.

По-тежка ОМТ смятат натъртване на GM или, както казва за него медицински контузия. При ушибе съчетава общемозговые нарушения (многократно повръщане, тежка главоболие, нарушение на съзнанието) и локални лезии (парези). Колко изразена клиника, какви прояви заемат водеща позиция – всичко това е в зависимост от региона, в който са разположени лезии, и мащаба на щетите.

Както е видно от тънка струйка кръв, която произтича от ухо…

Признаци на фрактури на основата на черепа, също се проявяват в зависимост от това, в коя област, разбити на целостта на черепната кости:

 1. Извиращи от ушите и носа тънка струйка кръв се говори за переломе пред тази на черепа яма (ЧЯ);
 2. Когато се повреди не само размерът, но и средната ЧЯ, от ноздрите и ушите изтича ликвор, човек не реагира на миризми, престава да чуят;
 3. Кървене в окологлазничной област дава такова ярко проявление, не предизвикващо съмнение в диагноза, като «симптом точки».

Що се отнася до образуването на хематоми, то те възникват на базата на нараняване на артериите, вените или синусите и водят до сдавлению на GM. Това е – винаги тежки травми на главата, изискващи спешна нейрохирургической операция, в противен случай бързото влошаване на състоянието на засегнатото лице, не може да го остави шанс за живот.

Эпидуральная хематом, образувани вследствие на нараняването на някои от клоните (или няколко) на средната оболочечной артерия, енергийната твърда мозъчната обвивка. Кръв на маса в такъв случай се натрупва между костите на черепа и твърдата мозъчна обвивка.

Симптомите на формиране на епидурална хематом, се развива доста бързо и се проявяват:

 • Непоносима болка в главата;
 • Постоянно гадене и неоднократной повръщане.
 • Инхибиране на пациента, понякога переходящей, възбуда, а след това и в кома.

За тази патология е характерно появата на менингеальных симптоми и признаци, очаговых нарушения (парези – моно — и геми-загуба на чувствителността от едната страна на тялото, частична слепота по вид гомонимной гемианопсии със загубата на определени половини на полета точка).

Субдуральная хематом се формира на фона на ранени венозных съдове и момента на нейното развитие значително по-дълго при такива на епидурална гематоме: първо, тя е в клиника прилича на земята и трае това е до 72 часа, след което състоянието на пациента като че ли се подобрява в продължение на около 2,5 седмици той смята, че отива на поправка. След изтичането на този период, на фона на общия (фиктивно) благополучие рязко се влошава състоянието на пациента, се появяват изразени симптоми общемозговых и локални нарушения.

Внутримозговая хематом – рядко явление, което се среща предимно при пациенти в напреднала възраст, любимо място за тяхната локализация – в басейна на средна мозъчна артерия. Симптомите се проявяват склонност към прогрессированию (първо дебютируют общемозговые нарушения, след това се натрупва локални нарушения).

 

Постравматическое субарахноидален кръвоизлив се отнася до сериозни усложнения, тежка мозъчна травма. Можете да го разпознаете по жалби на интензивно главоболие (докато съзнанието не остава на човека), бързото разстройство на съзнанието и обидни коматозного състояние, когато жертвата вече няма да има оплаквания. До данни симптоми и бързо се присъединяват признаци на объркване (офсетни структури) ствола на мозъка и сърдечно-съдова патология. Ако в този момент да люмбальную пункцию, в ликворе за да можете да видите огромно количество пресни червени кръвни клетки – еритроцити. Между другото, възможно е да откриете и визуално – цереброспинальная течност ще съдържа примеси на кръв, и затова ще придобие червеникав оттенък.

Как да се помогне в първите минути

Първа помощ често се оказват хората, с повод попаднали в непосредствена близост до засегнатите. И не винаги те – медработники. При ОМТ, междувременно, трябва да се разбере, че загубата на съзнание, могат да продължат много кратко време и така не се проследяват. Но във всеки случай, сътресение на мозъка, като усложнение на всеки (дори и на пръв поглед лека) травма на главата, винаги трябва да се има предвид и с оглед на това да оказва помощ на пациента.

Ако човек, който ОМТ, дълго време не идва на себе си, той трябва да се обърне по корем, а главата му се накланя надолу. Това трябва да се направи, за да не позволите да попадне повръщане масите или на кръвта (при наранявания на устната кухина) в дихателните пътища, което често се случва в състояние на безсъзнание (липса на кашлевого и глотательного рефлекси).

Ако пациентът има признаци на нарушения на дихателната функция (дишане липсва), следва да се предприемат мерки за възстановяване на проходимостта на дихателните пътища и, преди да дойде «бърза» осигуряване на една проста изкуствена вентилация на белите дробове («уста в уста», «уста в нос»).

Ако засегнатото лице е мястото на кървене, го спират с помощта на еластичен бинт (мека подплата върху раната и тугая превръзка), а когато засегнатото лице доставят в болницата – раната ушьет хирург. По-страшно е, когато има съмнение за внутричерепное кървене, защото го усложнение с голяма вероятност става кръвоизлив и хематом, а това вече – хирургично лечение.

Поради факта, че на травма на главата може да се случи на всяко място, което не е задължително да бъде в пешеходна дистанция от болница, бих искал да запозная читателя и с други методи първична диагностика и оказване на първа помощ. Освен това, сред свидетелите опитващи се да помогне на пациента, могат да присъстват хора, които имат определени познания по медицина (медицинска сестра, фелдшер, акушерка). И ето какво трябва да направите:

 1. Първото нещо е да се оцени на ниво на съзнание, за по степен на реакция се определят по-нататъшното състояние на пациента (подобряване или влошаване), а в същото време — психомоторный статут, тежестта на болезнени усещания в главата (не е изключение и други части на тялото), наличие на словото и глотательных нарушения;
 2. При вытекании кръв или цереброспинальной течност от ноздрите или ушни мивки предположи, фрактура на основата на черепа;
 3. Много важно е да се обърне внимание на учениците на засегнатото лице (разширена? различни размери? как реагират на светлина? кривогледство?) и за резултатите от своите наблюдения докладва лекар придружаващата бригада «спешна помощ»;
 4. Не бива да се игнорират такива рутинни дейности, като определяне на цвета на кожата покрива, измерване на пулса, дишането, телесната температура и кръвното налягане (ако има възможност).
READ  Ревмокардит на сърцето: че това, симптоми, лечение, лекарства, децата, усложнения, профилактика на сърдечния мускул

При ОМТ бъдат подложени на страдание, може някой от отделите на главния мозък, като тежестта на една или друга неврологична симптоматика зависи от местоположението на огнището на поражение, като например:

 • Увредената зона на кората полукълба на голям мозък ще направят невъзможно всяко движение;
 • При тежки случаи чувствителна кора се губи чувствителност (всички видове);
 • Увреждане на кората на фронталните лобове ще доведе до разстройване на по-висша умствена дейност;
 • Затылочные дела ще спрат да контролират зрението, ако е повреден ги кора;
 • Ранени кора теменных дял ще създаде проблеми с говора, слуха и паметта.

Освен това, не трябва да забравяме, че кранио-мозъчните нерви, също могат да бъдат травмирани и дава симптомите на това в зависимост от това, кой парцел засегнат. А все още има предвид фрактури и навяхвания на долната челюст, които са в липсата на съзнание стисна език към задната стена на фаринкса, да създават пречка пред въздух, пътуващи в трахеята, а след това в белите дробове. За да се възстанови преминаването на въздуха, трябва да се представи на долната челюст напред, поставяйки пръсти зад ъгли. В допълнение, вредата може да бъде и комбинирани, т.е. при ОМТ едновременно могат да бъдат засегнати и други органи, така че с един човек, с травми на главата и намиращите се в безсъзнание, трябва да се борави изключително внимателно и предпазливо.

И още един важен момент при оказването на първа помощ: трябва да се помни за усложненията на ОМТ, дори ако на пръв поглед тя изглеждаше лесна. Кървене в кухината на черепа или нарастващ оток на мозъка, повишават внутричерепное налягане и могат да доведат до сдавлению GM (загуба на съзнание, тахикардия, повишаване на телесната температура) и възпаление на мозъка (загуба на съзнание, психомоторна възбуда, неадекватно поведение, клетва). Но да се надяваме, че по времето на «първа» вече ще пристигне на мястото на инцидента и бързо ще ви пострадал в стационар, където той ще получи адекватно лечение.

Видео: първа помощ при ОМТ

Лечение – само в болнични условия!

Лечение на ОМТ, независимо от степента на тежестта се извършва само в болнични условия, в края на краищата, загуба на съзнание веднага след получаване на ОМТ, макар и да достигне определена дълбочина, но по никакъв начин не е свидетелство за реалното състояние на пациента. Пациентът може да се докаже, че той добре се чувства и може да се лекува у дома, но въпреки това, като се има предвид опасността от усложнения, му осигуряват строг режим на легло (от една седмица до един месец). Трябва да се отбележи, че дори шокиращ ХМ, като благоприятна прогноза, в случай на мащабното унищожение участъци на мозъка може да остави неврологическую симптомите на това за цял живот и да ограничи възможностите за избор на професия и допълнителна работоспособността на пациента.

Лечение на ОМТ, основно консервативно, ако не са предвидени други мерки (хирургическа операция, при наличието на признаци на сдавления на мозъка и образуване на хематом), както и симптоматично:

 1. Не мога да понасям рефлекс и психомоторна възбуда потискат галоперидолом;

 2. Оток на мозъка се отстранява с помощта на дегидратирующих медикаментозных лекарства (маннитол, фуросемид, магнезия, концентриран разтвор на глюкоза и други);
 3. Продължителната употреба на дегидратационных лекарства изисква добавяне на лист срещи лекарства калий (панангин, калиев хлорид, orotate на калий);
 4. При силна болка ефекти са показани аналгетици, както и успокоителни лекарства и успокоителни (пациентът трябва повече почивка);
 5. Добро действие оказват антихистаминови средства, лекарства, укрепване на стените на кръвоносните съдове (лекарства калций, аскоррутин, витамин С), подобряване на реологичните свойства на кръвта, осигуряващи водно-электролитное баланс и киселинно-алкален баланс;
 6. При необходимост пациентите дават медикаментозные средства, които допринасят за нормализиране на дейността на сърдечно-съдовата система;
 7. Витаминотерапию предписват, когато остър период остава след себе си – тя е в по-голяма степен показва в етап на възстановяване след травма.

По трудния начин — травми на мозъка при новородени

Не е чак толкова рядко получават наранявания новородени при преминаване през родовия канал или в случай на използване на акушерского инструментариум и някои трикове родовспоможения. За съжаление, подобни наранявания, които не винаги са «малко кръв» детски и «лека уплаха» родители, понякога те оставят последици, които се превръщат в голям проблем на цялата по-нататъшна живот.

При първия преглед на бебето лекарят обръща внимание на такива моменти, които могат да помогнат да се определи общото състояние на новороденото:

 • Може ли дете на сосанию и глотанию;
 • Не намалява ли тонус и сухожильные рефлекси;
 • Дали няма увреждане на меките тъкани на главата;
 • В какво състояние се намира голям spring.

При новородени, които са получили наранявания при преминаване през родовия канал (или различни акушерские травма), може да се предположи усложнения, като например:

 1. Кръвоизливи (в GM, го желудочки, под кората на мозъка — в резултат на което се отделят субарахноидален, субдуральное, епидурална кръвоизлив);
 2. Хематом;
 3. Геморрагическое пропитывание вещество на мозъка;
 4. Поражения на ЦНС, причинени от контузией.

Симптоми на родова травма на мозъка, главно идват от функционална незрялост на GM и рефлекс дейността на нервната система, където много значим критерии за определяне на нарушения се счита за съзнанието. Но при това трябва да се има предвид, че между промяната в съзнанието при възрастни и деца, само увидевших светлина, има и съществени различия, така че при новородени с подобна цел, приема да разследва поведенчески състояния, характерни за децата в първите часове и дни на живота. Все още неонатолог знае за проблемите в мозъка на такова малко дете? До патологични поради нарушение на съзнанието при новородени може да се дължи на:

 • Постоянен сън (летаргия), когато бебето е в състояние да събуди само който е причинен му силна болка;
 • Състоянието на оглушенности – дете при болевом въздействие не се събужда, но реагира на промяната на изражението на лицето:
 • Ступор, за които е характерен с минимум реакции на бебето на дразнители;
 • Кома, където най-различни реакции на болевое въздействие липсва.

Трябва да се отбележи, че за да се определи състоянието на новороденото, получил травма при раждане, има списък на различните синдроми, на които и се ръководи от лекар:

 1. Синдром на повишена възбудимост (детето не спи, постоянно се гърчи, кряхтит и крещи);
 2. В магарешка синдром (всъщност спазми или други прояви, които могат да отговарят на този синдром – пристъпи на апнея, например);
 3. Менингеальный синдром (повишена чувствителност към дразнители, реакция на перкуссию на главата);
 4. Гидроцефальный синдром (тревожност, голяма глава, подсилени венозен фигура, выбухший spring, непрекъснато повръщане).

Очевидно – диагностика патологични състояния на мозъка, причинени от родова травма, е доста сложно, което се дължи на незрелостью на мозъчните структури при децата в първите часове и дни на живота.

Не всичко може да медицина…

Лечение на генерични наранявания на мозъка и грижи за новороденото изискват максимално внимание и отговорност. Тежка травма на главата на детето, получена от него по време на раждането, осигурява престой на детето в специализирана клиника или отделение (с локализация на детето в кювез).

За съжаление, далеч не винаги родовите травми на мозъка може да мине без усложнения и последици. В други случаи, предприети са интензивни действия спасява живота на детето, но не може да се осигури неговото пълно здраве. Което води до необратими промени, подобни травми оставят отпечатък, който в голяма степен може да повлияе на мозъка и цялата нервна система като цяло, създавайки заплаха не само за здравето на бебето, но и живота му. Сред най-тежките последици от родова травма на GM трябва да се отбележи:

 • Водянку мозъка или, както я наричат лекарите – гидроцефалию;
 • Детска церебрална парализа (церебрална парализа);
 • Умствената и физическа изостаналост;
 • Хиперактивност (повишена възбудимост, нарушение на вниманието, неусидчивость, нервност);
 • В магарешка синдром;
 • Нарушение на речта;
 • Заболявания на вътрешните органи, болест на алергичен характер.

Разбира се, списъкът на последиците все още може да продължи да…. А това струва ли лечение на родова травма на мозъка консервативни мерки или ще трябва да се прибегне до нейрохирургической на операцията зависи от характера на получената травма и дълбочината на нарушения, които последваха след нея.

Видео: контузия на главата при деца на различна възраст, д-р Комаровский

Усложнения и последици на ОМТ

Въпреки, че в различните раздели вече беше се споменава за усложненията, но все пак има нужда да засегна тази тема за пореден път (с цел осъзнаване на сериозността на разпоредбите, установени ОМТ).

По този начин, в продължение на остър период на пациента може да улавя следните проблеми:

 1. Кървене външни и вътрешни, които създават условия за образуване на хематоми;
 2. Вытекание цереброспинальной течност (ликворея) — външно и вътрешно, което заплашва развитието на инфекционно-възпалителен процес;
 3. Проникването и натрупването на въздух в тази на черепа кутия (пневмоцефалия);
 4. Гипертензионный (гидроцефальный) синдром или внутричерепная хипертония – повишаване на вътречерепното налягане, в резултат на което се развиват вегето-съдови нарушения, нарушение на съзнанието, в магарешка синдром и др;
 5. Нагноение места ранени, образование гнойни фистули;
 6. Остеомиелиты;
 7. Менингиты и менингоэнцефалиты;
 8. Абсцеси GM;
 9. Выбухание (загуба, пролапс) на GM.

Основната причина за смъртта на пациента през първата седмица на заболяването смятат оток на мозъка и промяна в мозъчните структури.

ОМТ дълго време не дава да се успокои, нито на лекарите, нито на пациента, тъй като дори в по-късните етапи може да поднесе «изненада» под формата на:

 • Образуването на белези, сраствания и кисти, развитие на хидропс на GM и арахноидита;
 • Судорожного синдром с последваща трансформация на епилепсия, както и астено-невротического или психоорганического синдром.

Основната причина за смъртта на пациента в по-късен период са усложнения, причинени от гнойной инфекция (пневмония, менингоэнцефалит и др).

Сред последиците от ОМТ, които доста са разнообразни и многобройни, бих искал да отбележа следните:

 1. Двигателни нарушения (парализа) и трайно нарушение на чувствителност;
 2. Нарушаването на равновесието, координацията на движенията, промяната в походката;
 3. Епилепсия;
 4. Патология на ЛОР-органите (синузит, синузит).

Възстановяване и рехабилитация на

Ако човек, получил мозъчно лека степен в повечето случаи е безопасно выписывается от болницата и скоро да си спомня за своята нараняване само, когато го питат, а след това на хората, чийто тежка травма на главата-мозъчната травма, предстои дълъг и труден път за рехабилитация, с цел възстановяване на изгубени елементарни умения. Понякога, човек отново трябва да се научат да ходят, да говорят, да общуват с други хора, сами да се погрижат за себе си. Тук всички средства са добри: и лечебна физкултура и масаж, и всички видове физиотерапевтични процедури, и манипулативни терапия и занимания с логопедом.

Междувременно, за възстановяване след травма на главата когнитивни способности са много полезни занимания с терапевт, който ще ви помогне да си спомня всички или почни всичко, ще ви научи да възприема, запаметява и възпроизвежда информация, на пациента се адаптира в дома и обществото. За съжаление, понякога загубените умения вече никога няма да се върне… Тогава остава на макс (доколкото ни позволяват интелектуални, двигателни и сетивни способности) научи човек да служи на себе си и да контактуват с близките му хора. Разбира се, такива пациенти получават групата на хората с увреждания и се нуждаят от чужда помощ.

Освен изброените дейности на периода на рехабилитация, хората с подобен анамнезом, предписват лекарства. Като правило, това е съдови лекарства, ноотропы, витамини.

Видео: лекция по ОМТ

Видео: ОМТ, мнение на специалист

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.44MB/0.00123 sec