Тредмил-тест (бягаща пътека): предприятие, показания и резултати

Въпреки факта, че през последните десетилетия лекарите кардиолози в арсенала на доста начини, за да потвърди или отрече някоя диагноза, често е достатъчно рутинни методи за диагностика. Тогава на помощ лекар идват техники, които имат за цел да провокират симптомите на заболяването им да се регистрирате. Едни от подобни методики са така наречените заредете проба — тредмил-тест, велоэргометрия, фармакологични проба. По-долу ще подробно разглобена същността, методологията и тълкуване на тредмил-тест.

Същността на метода. Предимства и недостатъци на тредмил-тест

За да се разбере същността на тредмил-тест (по различен начин наречените бягаща пътека), трябва да се знае, как работи сърцето по време на физически натоварвания. Така че, в състояние на покой на сърдечния мускул се свива с честота 60-80 удара в минута, и това е достатъчно, за да снабдяват целия организъм достатъчно количество кръв, и следователно, доставката на кислород. На сърдечния мускул, от своя страна, получава кислород в кръвта с помощта на коронарните (венечных) на артериите. Физическата активност е придружен от по-нарастващата честота на сърдечните съкращения (до 100, 120 и повече удара в минута), и това е нормално. В това време се увеличава нуждата на миокарда от кислород. Поради това, притока на кръв към сърцето и в моменти на физически натоварвания се увеличава.

Така работи сърцето на здравия човек. При пациенти с коронарна болест на сърцето, когато коронарните артерии «натъпкани» атеросклеротическими табели, притока на кръв към сърцето по време на физическа активност не може да бъде увеличена, поради суженного на лумена на коронарните артерии, така че то миокарда «сигнализира» за липсата на кислород болевыми гърчове в гръдната клетка — пристъпи на стенокардия. Тези пристъпи се проявяват в ЕКГ признаци на исхемични промени в миокарда и може да доведе до развитие на остър инфаркт. Ето защо е толкова важно навреме да се определи ЕКГ-критерии исхемични процеси. Но често пациентът идва на лекар, не в момент на болка регионална инфаркт, а тогава, когато болката вече стихла. ЕКГ в такива случаи може да бъде нормална. Ето за това и има заредете проба — за това, че с помощта на физическото натоварване в условията на здравно заведение да се разбере, адекватно ли се справя сърцето с натоварване и проходими ли коронарните артерии. Ако по кардиограмме се установяват признаци на исхемия, след което пациентът се нуждае от дообследовании и лечение.

По този начин, тредмил-тест — това е една от упражняване на проби, която се извършва чрез пеша пациента на бягаща пътека, под наблюдение на специалист в лечебното заведение, с предварителна и последваща записи на ЕКГ.

READ  Палочкоядерные неутрофили: при деца, възрастни, по възраст, процент, увеличен, понижава 0

Предимствата на този метод са следните:

 • Възможност за провеждане, с широк контингент пациенти,
 • Широки диагностични способности,
 • Простотата и достъпността на метода,
 • Физиологичность предложената физическо натоварване (ходене за много пациенти по-запознати от каране на велосипед при велоэргометрии),
 • Техническа оснащенность много клиники в страната.

От недостатъците на бягаща пътека може да се отбележи възможността от възникване на гипертонического криза, инфаркт, ангина с интензивен болевым синдром, в момент на провеждане на изследвания, и се стигне до развитие на инфаркт на миокарда или други спешни състояния. Освен това, тредмил обикновено има по-висока цена, отколкото велоергометър.

Показания за провеждане на тредмил-тест

Основната индикация е необходимостта от диагностика на исхемична болест на сърцето при пациенти от всяка възраст. Ако пациентът има предпоставки за поява на исхемия на миокарда, те със сигурност ще бъдат разкрити, след като с помощта на физическо натоварване, ще бъде провокирано от високата потребност на миокарда от кислород. Без да се провалят, с цел откриване на ИБС тредмил-тест се провежда на лица над 40 години, работещи в сфери, свързани с отговорност за други хора — на пилотите и служителите на железниците.

Освен диагностика на ИБС, бягаща пътека се използва, за да се оцени толеранс към физическо натоварване. С други думи, за да разбера, какви са максимално натоварване на пациента може да издържи без поява на болка регионална пристъп, и се установи функционален клас ИБС. Въз основа на това, какъв ФК диагноза на пациента, му се назначава определено лечение.

Подобно на тредмил-тест се провежда и при хронична сърдечна недостатъчност (ХСН). Само че, за разлика от ИБС при ХСН не се срещат болка в областта на сърцето, а пристъпи на задух. По този начин, в резултат на оценка на това, след известно време, при ходене на пациента възниква недостиг на въздух, се интерпретира неговата преносимост физически натоварвания.

И неблагодарна използва се за контрол на ефективността на лечение на исхемия на миокарда или ХСН.

Противопоказания за провеждане на процедурата

Отделят абсолютни и относителни противопоказания за провеждане на изследването.

От абсолютни могат да бъдат следните:

 1. Остър инфаркт на миокарда (до 2 седмици),
 2. Остър инсулт и първите 6 месеца след него,
 3. Тежка ХСН (11Б — 111 член),
 4. Тежки пороци на сърцето,
 5. Острите нарушения в сърдечния ритъм,
 6. Остри инфекциозни заболявания,
 7. Треска,
 8. Тежко обостряне на хроничните заболявания,
 9. Заболявания на опорно-двигателния апарат.

Към относително противопоказаниям са следните:

 • Декомпенсированные пороци на сърцето,
 • Артериална хипертония с много високи цифри АД и склонност към кризовому веригата,
 • Аневризма на лявата камера след прекаран инфаркт на миокарда.

В случай, когато пациентът по някаква причина не може да изпълнява тредмил-тест, той може да предложи на тест с 6-минутно ходене или фармакологично заредете проба.

Подготовка за процедурата

Най-често в деня преди провеждане на изследвания пациент (! само по указания на лекуващия лекар) обикновено трябва да се отмени някои лекарства, които той приема постоянно. Към тях се отнасят нитрати с удължено действие (моночинкве, пектрол, нитросорбид и др), както и бета-административните (коронал, конкор, эгилок, беталок, бипрол и др.). Това е необходимо, за да се прием на лекарства, които разширяват коронарните артерии (нитрати) или намаляват честотата на сърдечната честота (БАБ) не са в състояние да нарушат истинската картина. Обаче се ползват нитроспреем или нитроминтом под езика при приступах ангина е разрешено, тъй като те са с нитрати кратък период на действие и доста бързо се изхвърлят от организма. Във всеки случай, лекар, проводящ изследване, трябва да уведоми за всички взети проби.
Е крайно нежелателно да пушат или консумират алкохол и кафе на ден преди процедурата. В деня на изследвания да кажем лека закуска и приемът на малки количества вода. В проучването се препоръчва да влязат в удобни дрехи и леки обувки.

READ  Незрели гранулоцити: какво е това, повишени, понижават, норма, таблица

Как се извършва процедурата?

Тредмил-тест може да се извършва както за амбулаторни пациенти в поликлинических условия, така и в болницата. Преди началото на проучването се провежда измерване на кръвното налягане и фиксиране на електродите към гръдния кош с цел регистрация на ЕКГ. По време на тредмил-тест се препоръчва постоянен запис на ЕКГ поне в три стандартни проводници. След фиксиране на електродите и маншет тонометра на рамото неблагодарна идва в движение. Обикновено по протокола на Bruce началната скорост на движението на песента е 2.7 км/ч с последващото й нарастване през всеки 3 минути, а наклонът на пистата — от 0% и по-горе, т.е. пациентът отива в могила. През всеки три минути се извършва регистрация на ЕКГ. Обикновено три минути, достатъчно, за да се сърцето на човека адаптировалось за натоварване. Ако това не се случи — възниква исхемия.

Тредмил-тест отнема време, не повече от 20-30 минути. Проучването се прекратява, ако пациентът има някакви оплаквания и/или регистрирана исхемия на миокарда в ЕКГ, или постигнато субмаксимальная сърдечната честота, без оплаквания и без исхемия. След края на движение пътеки ЕКГ се записва на всяка минута на възстановителния период за почивка, т.е. в първите пет-десет минути.

Възможни ли са усложнения по време на процедурата?

Тялото на всеки пациент е непредсказуемо, така че могат да възникнат усложнения при всяко изследване. При провеждането на тази проба рискът от усложнения е изключително нисък, затова тредмил и се използва толкова широко. Въпреки това, лекарят, провеждане на изследвания, трябва внимателно да се проучи историята на болестта на пациента тревожност и изключително внимателно наблюдава него по време на разходка по пистата.

READ  Аортна септален дефект: при възрастни, деца, новородени, причини, симптоми, лечение

В редки случаи пациентите по време на стрес-теста може да бъде предизвикана появата на остър инфаркт, гипертонического криза, остри нарушения на ритъма на сърцето, тромбоэмболии белодробната артерия, остра сърдечна недостатъчност (отоци на белите дробове). Освен това, пациентът може да загуби съзнание в разгара на натоварването.

Тълкуване на резултатите

Оценка на получените резултати се извършва от лекар, което е тест, с помощта на компютърна програма, а също така и от лекуващия лекар, ми изпратиха своите пациента на преглед.

В протокола задължително се посочва скорост на движение пътеки и ниво на нейния наклон. Приложен запис на ЕКГ, получени на всяка трета минута на движението и на всяка първа минута почивка в първите 5-10 минути. На ЕКГ се оценяват на СЪРДЕЧНИ, естеството на ST сегмент (повишаване или намаляване на неговата свидетелстват за исхемия), естеството на зъб Т (е доказателство за исхемия). Посочва времето, за което се нормализират показателите на кръвното налягане и сърдечната честота. Се оценява на ниво на толерантност към физическо натоварване (ТФН). Той може да е висока (това е добра преносимост на товари), средно и ниско (лоша поносимост на товари).

Резултатът тредмил-тест може да бъде отрицателен, съмнително или положителен. Тестът се смята за отрицателен, ако при натоварване, постигнато субмаксимальная сърдечната честота (140-150 в минута), а оплаквания и/или исхемия на ЕКГ не са регистрирани. Това означава, ИБС при пациента не се разкрива. Положителен тест смята се, ако имате оплаквания от болки в гръдния кош, недостиг на въздух и/или исхемия на ЕКГ. Съмнителен тест — ако има оплаквания, а исхемия на ЕКГ не. В случай на положителни и съмнителни резултати на пациента е показано провеждане на коронароангиографии.

Каква е цената на изследването?

Тредмил-тест може да бъде извършена във всяка клиника, отговаряща на съответната апаратура и квалифициран персонал. Като цяло, изследването се провежда безплатно, по полицата ЧУЖБИНА. Обаче, ако пациентът не иска да чака запис на изследване в последователност, той може да направи проучване за платени услуги. Цената на тредмил-тест в различни институции е различна, и цената е средно от 1,5 до 4 хиляди рубли.

Видео: тредмил-тест и други заредете методи в кардиологията

Видео: за тредмил-тест за спортисти

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00149 sec