Триглицериди: че това е норма в кръвта, повишени

Триглицериди вече по име може да се дължи на нещо малко жирному, от които ние много се страхуваме. Особено това се отнася за хора, които не забывающих всяка сутрин ставам на везни. Какво се случва с потребленными организма на продукти, състоящи се предимно от липиди? Жирненькие парчета тортика или кебап (без значение), оставя приятни спомени в език, си отиват по-далеч, за да се включа в метаболизма на мазнините. В тънките черва, те попадат в продуцируемые липиди много големи липопротеини, наречени хиломикронами, които са превозно средство за компоненти на обмяната на мазнините.

Хиломикроны, увлекая за себе си мазнини, попадат в лимфните съдове, след това в кровеносное на пистата. Обаче на пътя им се крие в черния дроб, където те в крайна сметка и пристигат. Там хиломикроны преработват, освобождаване на голямо количество мастни киселини (LCD), които, прониквайки в тъкан — мастна и мускулна, допълва ни не винаги са желаните от мастните депа. Освен това, в черния дроб от мастни киселини се синтезират от липопротеини с ниска плътност (LDL) и триглицеридите, които са в прекомерно количество смятаме виновници за много от нашите проблеми, а в нормални стойности помощници в осигуряването на организма с енергия и други полезни функции. Между другото, много много важни за организма триацилглицеринов се намира в растителните масла (ненаситени мастни киселини).

Всяка пятилетку – нови стойности

Норма на триглицеридите са непостоянни, в смисъл, зависи от възрастта и пола, както и много биохимични показатели. Ако имате малки момичета и почти момичета, те са малко по-високи, а след това, започвайки от 15 години, показатели се променят в обратна посока. Най-голямата разлика (почти 1,5 пъти) се наблюдава между горната граница на нормата при мъжете и жените в млада и средна възраст, а на мъжете е позволено да имат по-високи показатели. След 50-55 години норма при жените (горната граница) се стреми постоянно да се изравнят с мъжете и на 70 години си е почти успява, а долната граница, така че обикновено започва да надмине норма при мъжете. Границите на допустимите стойности по възрасти, отразени в таблицата:

Възраст, години Момчета, младежи, мъже Момичета, момичета, жени
От състоянието на новороденото до 10 години 0,34 – 1,13 0,40 – 1,24
10 — 15 0,39 – 1,41 0,42 – 1,48
15 — 20 0,45 – 1,81 0,40 – 1,53
20 — 25 0,50 – 2,27 0,41 – 1,48
25 — 30 0,52 – 2,81 0,42 – 1,63
30 — 35 0,56 — 3,01 0,42 – 1,63
35 — 40 0,61 — 3,62 0,44 – 1,70
40 — 45 0,62 — 3,61 0,45 – 1,99
45 — 50 0,65 — 3,70 0,51 – 2,16
50 — 55 0,65 — 3,61 0,52 – 2,42
55 — 60 0,65 — 3,23 0,59 – 2,63
60 — 65 0,65 — 3,29 0,63 – 2,70
65 — 70 0,62 – 2,94 0,68 – 2,71
READ  Торбички под очите: причини, като премахване на синини и отоци, диагностика, лечение, профилактика

Очевидно е, че всяка пятилетку норми при мъжете и жените се променят, но по-горе те все пак при лица от мъжки пол. Междувременно, трябва да се стреми към това, че ТАГ не се превишава прага на 2,30 mmol/l. Ако триглицеридите са повишени до 5,6 ммол/л, а след това говори за слабо изразена гипертриглицеридемии. Разбира се, човек можеше просто да празнуват дълги празници, но, за съжаление, това води до развитието на сърдечно-съдовата патология, защото триглицериди участват в създаването на липопротеините с ниска плътност (LDL). Ниво на триацилглицеринов над 5,6 mmol/l са вече смятат изразена степен. Това означава, че в организма са настъпили определени нарушения. Високи показатели Т.Г., в десетки пъти повече от допустимите стойности, могат да бъдат показателни за наследствена патология на мастния обмен (начална триглицеридемия).

Причина за повишаване – на друго заболяване

Вторична триглицеридемия е в резултат на различни нарушения в организма, т.е. причините за повишаване на триглицеридите в кръвния серум смятат друга патология:

 • Заболяване на сърдечно-съдовата система: атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето.
 • Заболяване на черния дроб и жлъчните пътища, водещи до застой на жлъчка в черния дроб: хепатит с вирусен произход, запушване на жлъчните пътища.
 • Захарен диабет.

 • Остри и хронични заболявания на бъбреците (нефротический синдром, бъбречна недостатъчност).
 • Възпалителни процеси, локализирани в панкреаса (панкреатит).
 • Гиперурикемия (високо ниво на пикочна киселина в кръвта) като цяло и подагра, в частност.
 • Хипофункция на щитовидната жлеза (с микседем).
 • Затлъстяването.
 • Прилагането на кортикостероиди, диуретици, бета-блокери.
 • Високите стойности на триглицериди са отбелязани при хронични алкохолици и пристрастени пушачи.

Обикновено анализ на триглиглицериды в изолация от други представители на липидния спектър не се назначава. Заедно с него, като правило, са проучени други липопротеини (HDL, LDL, и др)

Източник на енергия и причина за «мазни» кръвта

Ниво на триалглицеринов се променя в рамките на деня. Съдържанието им в серум видимо се повишава след хранене (в рамките на 15 – 30 минути), а ето намаляване на триглицеридите, не е така просто, за тази цел е необходимо часа на 12, така че преди да отида на анализ на пациентите препоръчват да се въздържат от каквато и да е храна в продължение на 16 часа.

Така че, основната причина за повишаване на триглицеридите в серума на кръвта при здрави хора, призната от особена (постоянно калорични) диета. Ако в организма постъпва голямо количество калории, триглицериди, получени в резултат на биохимични преобразувания на отглеждане в мастната тъкан, така че в случай на екстремна ситуация да помогнат на организма му работи «припасенную» енергия (триглицериди преработват до мастни киселини и глицерин). Но в повечето случаи не триглицериди са виновни за нашите болести, свързани с нарушение на обмяната на мазнините, а самият човек е неразумно ги увеличава, а заедно с холестерол и вредните фракции (LDL), развитие на атеросклеротични промени в собствени съдове и други нарушения в работата на много системи.

Хората, редовно посещаващи елементи преливане на кръв, понякога чувам за мазна кръв (лекарите го наричат «хилезной»). Човешки донор, обикновено предупреждават, че в навечерието на този важен за живота на някого благородна акт не следва да се отнесе с мазна храна, тъй като нивото на триглицеридите, ще бъде високо, а кръвта «хилезной» и за преливане на нечиста.

За понижаване на триглицеридите помагат на други триглицериди

За понижаване на триглицеридите в началните етапи ще помогне на диета, насочена към нормализиране на телесното тегло и обмяната на мазнините, разбира се.

Сложно в корректирующей ниво триглецеридов диета нищо не:

 1. Прости захари замени сложни въглехидрати, в края на краищата, учените са забелязали, че хората, които ядат полизахариди и ограничаване на глюкоза рядко имат подобен проблем.
 2. Наситените мазнини, за предпочитане е изобщо да се изключат от менюто си, предпочита да даде рибни ястия и други даровете на морето, съдържащи полиненаситени мастни киселини.
 3. Вместо майонеза се опита запълни салати със зехтин.
 4. Забрави за приятна възбуда, следващата от алкохол, много жизненост и могат да доведат до физически упражнения, тук най – важното- да започне, след това ще влезе в навик, а спорт и алкохол, както е известно, не са съвместими. Пушенето също трябва да се прекрати.

Ако нещата са отишли твърде далеч, диета не помага и човек се чувства, че си сили да се справят с проблема, не е достатъчно, трябва да посетите лекар. Той ще ви помогне да разберете правилно хранене, оценени хранителни добавки (обикновено това са Омега – 3), предписват лекарства и периодично ще се извършват контролни изследвания на триглицеридите и на липидния спектър като цяло.

Хранителни добавки, fat burn и стимулатори на растежа на мускулите

Между другото, полезни свойства на триглицеридите, взети на основата на специална диета на хранене за хора, които не могат да абсорбира мазнини по естествен начин. Среднецепочечные Т.Г., ненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), белтъчини, въглехидрати, различни витамини и микроелементи са включени в състава на хранителните смеси, предназначени за зондового хранене немощни, болни, пациенти с рак се грижат патология и на психично болните хора.

Среднецепочечные триглицериди

Те вече са известни като МСТ масло и постоянно създават около себе си много спорове, при които:

 • За подобряване на фигурата си чрез замяна на мастната маса чиста мускулна маса, а просто по – бързо да изгори мазнините и да отслабнете;
 • Ускоряване на растежа на мускулите и да получите допълнителна енергия, с цел спечелване на олимпийски състезания, така че много спортисти ги използват като хранителни спортни добавки.

Но нито първото, нито второто научно не е доказано и не е обосновано, така че ние няма да станем ръководството на читателя по грешния път. Въпросът заслужава да се проучи, да стане, ако се провеждат подобни желания, а след това и съмнение трябва да останат – трябва да се вземе становище, не с реклама, а със специалист.

Омега-3

Атлетите винаги знаят повече от други за храненето, затова се опитайте да не се игнорира добавки, съдържащи ненаситени мастни киселини («добри» мазнини – Омега-3 и Омега-6). Нашият организъм не може да ги произвежда, но много се нуждае от тях. Те намаляват нивото на «лоши» мазнини, възпрепятства развитието на атеросклероза, артериална хипертония и други сърдечни болести.

Ненаситените мастни киселини в по-големи количества се съдържат в морски дарове, различни растителни масла (рапично, царевично, кокосово, соево), така че те са толкова полезни. Почти забравен от поколение на 50-60-те години на миналия век рибено масло – то е също на Омега-3.

***

В заключение си струва, може би, да кажа няколко думи за случаи, когато триглицеридите са понижени, защото читателите могат да обърнем внимание и на този въпрос.

Специално диагностично значение малки цифри Т.Г не са, но тъй като ние говорим, а след това кажа. Триглицериди, точно както и други липиди и липопротеини са намалени при прекомерно функционирането на щитовидната жлеза, гиполипопротеинемии, синдрома на малабсорбция (в резултат на нарушение на засмукване в храносмилателния тракт се губят хранителни за организма вещества), предумишлено или принудително непредумишлено продължителна голодании. Въпреки това следва да се припомни, че лекарят не е предписал (или го прави много рядко) един показател (триглицериди). Те обикновено отиват в комплекс с други анализи, които определят диагнозата. Така че, може би не си струва да заобикаля обичайната медицинска практика да се намали или увеличи някакъв една отделно взета фигура?

Видео: лекар за триглицеридах и тяхното значение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec