Трофичните язви на краката: лечение, причини, симптоми, видове

В света има повече от два милиона души страдат от появата на венозни язви на краката (пищялите и краката). Това е заболяване, характеризиращо се с дълбок дефект на епитела или базалната мембрана, придружена от възпалителни процеси. То води до загуба на тъкан, както върху кожата, след зарастване на рани, остават белези. Лечението на венозни язви на краката си, въпреки развитието на медицината, остава един от най-трудните. Това е свързано с нарушаване на хранителния процес клетки – трофики (оттук и името на болестта). При това намаляват защитните функции на организма, и частично губи възстановителна способност.

Видове венозни язви и техните специфики

Всички видове венозни язви са причинени от заболявания, свързани с нарушение на притока на кръв в краката, което води до слабо храненето на клетките на епитела и постепенното им смърт. От това, което беше основната причина за тази болест, има няколко вида на изявленията:

 • Венозни язви;
 • Язви артерия (атеросклеротични);
 • Язви диабет (на фона на захарен диабет);
 • Нейротрофические, свързани с мозъчни травми или увреждания на гръбначния стълб;
 • Язви Марторелла или гипертонические;
 • Пиогенные (инфекциозни).

Артерия (атеросклеротични) язва

Язва на този вид се появяват, когато прогресия исхемия на меките тъкани на пищяла, която е следствие от атеросклероза облитерирующего, който засяга основните артерии. Появата на този вид рани, най-често предизвикана от переохлаждением на краката; използване на тесни обувки; както и увреждане на целостта на кожната покривка. Локализуется трофическая язва на този тип подметка и външната страна на крака, голям пръст (крайната си фаланге), в областта на петата. Това – раната по-малки размери, полукръгли, с окъсани, уплотненными ръбове, напълнена с гнойни съдържание. Участък от кожата около тях – бледо-жълт цвят. Атеросклеротическими рани най-често засяга хора в напреднала възраст. Тяхната поява се предхожда от малка «интермитентно накуцване», при която на пациента е трудно да се изкачи по стъпалата на стълбата. Той постоянно мерзнет и бързо се уморява. Крак почти винаги остава студена и ме боли през нощта. Ако на този етап лечението не е започнало, се появяват язви, постепенно нарастващата по цялата повърхност на стъпалото.

Венозни язви

Тази разновидност на венозни язви формира основно в долната част на краката, в долната част на вътрешната повърхност. В задната част и външната страна на стените се срещат изключително рядко. Възникват при нарушаване на венозна притока на кръв в долните крайници, включително и като усложнение на разширени вени. Появата на язви се предшества от следните симптоми:

 1. Икроножная част от набъбва, появява се чувство на тежест;
 2. В нощните часове са отбелязани конвулсии;
 3. Кожата на подбедрицата започва «зудеть», на нея се появява на окото с видимо увеличение на венами;
 4. Постепенно вените се сливат в петна пурпурен оттенък, търкаляне в лилав цвят, да обхваща все по-големи площи;
 5. С напредването на болестта, кожна покривка е уплътнена, придобива специфичен блясък и мекота.

При завършването на началния етап се появяват струбцины белезникав цвят, наподобяващи парафинови люспи. Ако на този етап лечението не е започнало, а след това няколко дни по-късно се образува малка язва, чието развитие ще напредва. На първо място, тя засяга само кожна покривка, след това те нарани му ахилесово сухожилие, икроножную мускул (в задната част), надкостницу голям пищял на костите. При това от язви се отделя гной с неприятна миризма.

Ако лечението трофической язви на подбедрицата венозна произход избран грешен или стартира със закъснение, могат да се развият тежки заболявания, като възпаление на рожистое, лимфаденит, причинена от паховый, гнойный варикотромбофлебит. Често тя води до трайно увеличаване на лимфните съдове и елефантиазис на пищяла. Имало случаи, когато е късно започнало лечение, е причина за поява на сепсис с летален изход.

Диабетна язва

Захарен диабет – заболяване, което ви дава много и различни усложнения, един от тях е диабетна трофическая язва. Започва развитието си с загуба на чувствителност в долните крайници, свързани с гибелта на отделните нервни окончания. Това се усеща при провеждане на ръка по крака (тя е на допир остава студена). Възникват нощни болки. Симптоми, подобни на язва на кръвното произход. Но има и една съществена разлика — липсва синдром на интермитентно накуцване. Местоположение на рани – най-често на големи пръсти. Често причини за появата му стават травмата на мазоли по стъпалото. Още една разлика от артериална язва – по-дълбока раната, повишен размер. Диабетна язва е много опасно това, че тя по-често, други форми на е изложен на различни инфекции, които могат да доведат до гангрена и ампутация на краката. Една от често срещаните причини диабетна язва — stty ангиопатия на краката.

READ  Как се пише и се обозначава кръвна група: rh-фактор, таблицата за съвместимост

Язви нейротрофические

Причини за появата на трофической рани от този тип – травми на главата или гръбначния стълб. Област лезия тях – страничната повърхност на петата или на част от стъпалата от страна на пяточного бум. Язва – под формата на дълбок кратер, на дъното на които има кост, сухожилие или мускул. При това, техните външни размери – леко. В тях се натрупва гной. От раната, неприятна миризма. Тъкан в областта на местоположението на язва дупка губи чувствителност.

Язви гипертонические (Марторелла)

Този вид язва се счита за рядкост. Тя се формира на фона на постоянно високо кръвно налягане, което причинява гиалиноз на стените на малките съдове и запазена дълго време ги спазъм. По-често възниква при женската част от населението на най-високата възрастова група (след 40 години). Началото на заболяването се характеризира с появата на папули или област на червено-синюшного цвят, с лек болезненностью. При развитие на заболяването те се движат в изявление. Отличителна черта на хипертония и форми — симетрия на поражение. Язвите се появяват веднага на двете пищялите, локализуясь в средната част на външната повърхност. За разлика от всички други форми, те се развиват много бавно. При това придружени от мъчителни болки, които не престават нито денем, нито нощем. Те имат висока вероятността от бактериално заразяване.

Пиогенные язви

Причина за появата на пиогенных язви е намаляване на имунитета, причинено от фурункулезом, фолликулитами, гнойными экземами и т.н. Това заболяване е характерно за хората с ниска социална култура. Най-често появата им се дължи от лондонския хигиенни правила. Пиогенные язви са одиночно или групи в долната част на краката, по цялата му повърхност. Обикновено те имат овална форма, на малка дълбочина.

Видео: въпроси флебологу за венозни язви

Лечение на язва

Лечението на венозни язви на долните крайници е строго индивидуално за всеки конкретен пациент. Това е свързано с различни причини, които предизвикват появата им. Затова е важно правилно да се определи вида на язвата. За тази цел се цитологическое, гистологическое, бактериологическое и други видове изследвания. Също така се прилагат методи на инструментална диагностика. След като е бил инсталиран точна диагноза, за започване на лечебните процедури. Лечение на трофическую язва, както хирургични, така и медикаментозными методи. В комплексът от лечебни мероприятия влиза и локално лечение, насочени към почистване на рани от гнойного съдържанието и некротични тъкани; обработка на решения антисептици и нанасяне на мехлеми, които допринасят за образуване на белези на рани и възстановяването на епитела. От голямо значение за възстановяване играят физиотерапевтични процедури и средства на народната медицина.

Хирургични методи

Хирургични техники – това е оперативната намеса, по време на който се извършва ексцизия на мъртвите тъкани и премахване на огнището на възпалението. Към тях се отнасят:

 1. Кюретаж и вакуумирование;
 2. ПРАХОСМУКАЧКА-терапия (вакуумната терапия) – лечение на ниско отрицателно налягане (-125 mm hg.ст.) с помощта на губчатых чалми от полиуретан. Този метод позволява бързо и ефективно да изтриете от раната гнойный ексудат и допринася за намаляване на оток на около язви, нейната дълбочина и външни размери; подобрява микроциркулацията на кръвта в меките тъкани на долните крайници и активира процеса на образуване на нова гранулиране. При това се намалява вероятността от възникване на усложнения. Вакуумната терапия създава влажна среда вътре в раната, която е непреодолима бариера за бактериите и вирусна инфекция.
 3. Метод катеризации за лечение на дълго незарастващи венозных, хипертонични и други венозни язви.
 4. В лечението на нейротрофической язви широко приложение намира техника «виртуална ампутация». Нейната същност се състои в резекция на плюснефалангового става и плюсневой костите, без да се нарушава при краката анатомична цялост. При това се отстраняват проблеми с наднормено налягане и огнища на костна инфекция.
 5. При лечението на синдрома на Марторелла (с хипертония, язва) се използва техника чрезкожного прошивания венозно-артериалните фистул, с цел да им разобщения. Операция се извършва по ръбовете на рани.
READ  Операция на аневризму мозъка: видове, удар, въздействие

Лекарствена терапия

Курс на лечение, медикаменти е задължително придружава всяка хирургическа операция. Може да се проведе и в качеството си на самостоятелна терапия при някои форми на венозни язви, средна и лека степен на развитие. Лечение на проекта е разделена на няколко етапа, в зависимост от етапа на възникване на заболяването. В първата фаза (етап мокнущей язви) в курс по лекарствена терапия се състои от следните лекарства:

 • Антибиотици с широк спектър на приложение;
 • Противовъзпалителни средства (нестероидни), към които се отнасят кетопрофен, диклофенак и други подобни;
 • Антиагреганты за интравенозни инжекции: работата и реопоглюкин;
 • Антиалергичен лекарства: тавегил, супрастин и др.

За локално лечение на този етап е насочена към почистване на рани от отмершего на епитела и болестотворни бактерии. Тя включва:

 1. Промивка на рани разтвори антисептици: калиев перманганат, frc, хлорхексидин, с жълтурчета, наследяване или лайка;
 2. Налагане на чалми с лечебни мехлеми (диоксиколь, левомиколь, стрептолавен, и други) и карбонета (специални превръзки за сорбции).

Също така в ситуация може да се провежда пречистване на кръвта (гемосорбция). На втория етап, който се характеризира с началната фаза на лечебния процес и образуването на белези, за лечение се използват заживляющие мехлем при венозни язви — солкосерил, актевигин, эбермин и други, както и лекарства-антиоксиданти, например, толкоферон. Се променя и характера на локално лечение. На този етап се използват специални раневые покритие свидерм, гешиспон, альгимаф, альгипор, аллевин и др Обработка на изъявленной повърхността се провежда куриозином. В следващите етапи на медикаментозно лечение е насочено към отстраняване на основното заболяване, което е причина за появата на трофической язви.

Компресия на превръзки при лечението на венозни язви

На всички етапи на лечение задължително трябва да се извършват от эластическая степента. Най-често това е — еластична превръзка от няколко слоя еластични превръзки ограничена сила, разтегливост, които трябва ежедневно да се промени. Такъв вид компресия, използвани при отворени язви венозна произход. Степента на значително намалява отока и диаметъра на вените, подобрява циркулацията на кръвта в долните крайници и работа лимфадренажной система. Един от най-прогресивните компрессионных системи за лечение на венозных венозни язви, е Saphena Med UCV. В нея вместо превръзки използва чифт еластични чорапи. За лечение на язви при варикозе се препоръчва перманентная эластическая степента на използване на медицински трикотаж «Сигварис» или «Мед» клас на компресия II или III. За изпълнението на периодично компресия при пиогенных, на застой и на други видове може да се използват специални компресия превръзки под името «Сапожок Унна» на цинк-желеобразна основа или «сапожок Air Cast».

Физиотерапевтични процедури

За подобряване на ефективността на лечебните процедури в процес на оздравяване се назначава един от физиотерапевтични (хардуер) процедури.

 • Лечение на местно отрицателно налягане в хипербарна камера Кравченко. Препоръчва се при атеросклеротични (артериална) язви.
 • Низкочастотная ултразвукова кавитация. Допринася за повишаване на въздействието на антисептици и антибиотици за вирусни микроорганизми, които живеят вътре в рани.
 • Лазерна терапия. Прилага се за облекчаване на адските болки, отстраняване на възпалителния процес, симулиране на науката за регенерация на клетките на епидермиса на биологично ниво.
 • Магнитна терапия. Препоръчва се като успокоително, противоотечного, упойка и съдоразширяващи ефекти.
 • Ултравиолетовите лъчи е предвиден за повишаване на устойчивостта на организма към различни инфекции.
 • Терапия озон и азот (NO-терапия) – допринася за подобряване на усвояването на кислород от клетките на кожната покривка и активира растежа на съединителната тъкан.
 • За пълно възстановяване се препоръчва балнеолечение и калолечение.

Лечение на сложни форми трофической язви

Понякога язва локализуется на твърде големи площи и лечебна терапия не дава положителни резултати. Раната остава отворена, да причинява на пациентите постоянна болка. Най-често това се случва при венозна недостатъчност, изразена форма. В тези случаи се препоръчва пресаждането на кожата при трофической язва. Да я вземат със задните части и бедрата. Трансплантация петна на кожната покривка, приживаясь, стават един вид стимуланти за възстановяване на епитела около раната.

Народна медицина в лечението на венозни язви

Лечение на венозни язви е много трудно. Те са наистина трудни за почистване от гнойного съдържание, което пречи на заздравяването на раната и началото на възстановителния процес. Значително подобрява ефективността на медицинско лечение на венозни рани (особено на етапа на заздравяване), лечението с народни средства. Той включва шампоан изъязвленной дупки инфузии и отвари от лечебни растения, следваща обработка на техните приготвени домашни мехлеми. Най-ефективните антисептични свойства, екстракти от билки, жълтурчета, лайка, невен и наследяване. Те не само премахват възпалителния процес, но и допринасят за формирането на по-младото епител. След измиване може да се използва един от следните рецепти:

 1. Чиста раната прижечь на алкохол тинктура от прополис или обикновена водка. А след това да се нанесе мехлем Ръководството, в състава на която влиза брезов катран. Можете да използвате ихтиоловую мехлем, който притежава подобни свойства.
 2. При продължително не гнойни язви, използвайте памучни дискове, импрегнирани с катран. Ги поставя върху раната на 2-3 дни, след това се променят в свежи. И така до пълното възстановяване.
READ  Синдром на Badd-Chiari: причини, симптоми, диагностика, лечение и прогноза

Особена сложност е лечение трофической рани при диабет. Ще ви помогнат в тази следните рецепти:

 • Прах от изсушени листа на татарника. Раната се измие с разтвор на риванола. Припорошить варени прах. Наложи превръзка. На следващия ден сутринта отново се поръсва с прах, но раната преди това не се мият. Скоро язва ще започне зарубцовываться.
 • По същия начин можете да използвате бани дискове, напоени със сок от Златни Мустаци, или да лежи в раната счукани листа.
 • Прясно приготвена извара. Се използва извара, приготвена у дома по никакъв начин. Първо язва измити суроватка, получена при отжиме извара маса. След това в нея се поставя парче сирене (тя трябва да е мека). Отгоре — компрессная хартия или пергамент, и бинтовая превръзка.
 • Propolisnaya на базата на гъша мас. Се приема 100 г гъша мас и 30 г нарязан прополис. Варете на водна баня в продължение на 15 минути. Полагане на миро в изъявленную дупката. Скрий компрессной хартия и забинтовать. Тази маз може да се готви в масло или нутряном свинска мазнина.
 • Фракция АСД. Това лекарство трябва да се приема през устата по определена схема и едновременно с това се използва външно за лечение на рани.
  1. За перорално приложение: разтваря се 0,5 мл АСД-2 в половин чаша (100 мг), чай или вода. Приемайте 5 дни. След това направи три дни почивка.
  2. Външно: използват се фракция на АСД-3, разредена в олио (1:20). Преди нанасянето на раната, обработи водороден прекис. След появата на повърхността на раната филм белезникав цвят, шампоан бензоил да спре.

Има хора, които вярват в силата на магическите думи. Те могат да използват заговор на венозни язви. За това е важно да изпълнява определен ритуал, състоящ се в следното:

От пакетчета с маковыми зернышками набиране точно 77 семки. Трябва да ги излее в ладошку и да излязат на всяко кръстовище на два пътя. Семена от мак хвърля, наредени по посока на вятъра. При това трябва да се произнесе следните думи: «77 зли духове! Можете да летите навсякъде, Събиране на почит от нечестивите хора! И с мен вземи си рани, да ги пази, занесете! Хвърли се в полето на празното, на свобода е гнилом. Нека има рани остават, и при мен отново няма да се върне. Моята дума – сигурното, към зърното маковому — лепкава. Всичко казано ще се сбъдне, болест елегантен забудется! АМИН!»

Видео: лечение на венозни язви на народни средства за защита

Профилактика на язви трофической

Дори след пълно излекуване трофической язви са възможни нейните рецидиви. Затова е важно да спазвате всички препоръки на лекуващия лекар. Задължително два пъти в годината да провежда профилактично лечение. Да следи състоянието на кръвоносните съдове. Място, с зарубцевавшимися рани, от време на време трябва да се смазват с масло, настоянным на зверобое, календуле или ромашке. Те имат способността да се регенерират тъканите. Трябва да се избягват натоварвания на краката. Препоръчва се носенето на специално бельо, създаващо по-продължителната компрессию. По възможност да се използват и лечение в спа курорти. Да се обърнете в офиса на лечебната по физическо възпитание, за да се качват на комплекс физически упражнения, насочени към подобряване на еластичността на кръвоносните съдове и намаляване на риска от възникване на нови язви.

Видео: трофичните язви в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00458 sec