Трофичните язви: видове, причини, симптоми, лечение, народни средства за защита и превенция

Какво е трофичните язви

В момента голям брой хора страдат от кожна патология – последици от други заболявания, в основата на които е увреждане на метаболитни и хранителни процеси в тъканите. Трофичните язви на долните крайници често се появяват на пищялите, и краката, и представлява увреждане на епитела, който е с възпалителен процес. Появата на тази болест води до загуба на тъкани, оставя белези по кожата след лечение.

Видове

Кожни заболявания от този тип се появяват в резултат на нарушение на кръвообращението на долните крайници, които водят до смърт на клетките на епитела.

Основните видове венозни язви:

 • Венозни;
 • Нейротрофические;
 • Артерия;
 • Гипертонические;
 • Диабет;
 • Инфекциозни.
 • Венозни.

Венозни

Венозни язви на краката често се формира в рамките на пищяла. Този вариант на венозни язви се формира в резултат на нарушение от венозна отлив на долния крайник.

Ако лечението на заболяването се осъществява в първия етап на язви, гнойник започва да напредва, първоначално предизвика покривка на кожата, а след това те нарани му ахилесово сухожилие, икроножную мускул. При това се наблюдава изтичане на гной, който е с неприятният мирис.

Основните симптоми на венозна язва:

 • подпухналостта gastrocnemius част;
 • появата на чувство за тежест;
 • има крампи, сърбеж;
 • се образуват петна и лилаво, придобиват лилав цвят.

Дефект на лечение. При грешен или края на курса на лечението на тази патология се наблюдава развитие на различни заболявания, които водят до летален изход.

Нейротрофические

Източник на възникване на нейротрофической язви служат травми на главата, както и увреждане на гръбначния стълб. Нейротрофическая язва на краката се проявява в страничната част на петата или ходилото (от страна на петата).

READ  Шипка от хемороиди: лечение, мнения

Дъното на тези гнойников образуват кост, мускул или сухожилие. Наблюдава се изтичане на гной, който е с неприятният мирис, и тъкани, инфектирани места престава да притежава чувствителност.

Артериална (атеросклеротична)

Такава кожна патология възниква в резултат на срязване исхемия на меки тъкани по подбедрицата. Причините за атеросклеротични язви на краката води до преохлаждане на долните крайници, използването на неудобните обувки и нарушение покривка на кожата. Местоположението на артериална язва – стъпало и външната страна на стъпалото, фаланга на палеца, област пета. Рани от този тип малки, полукръгли, с уплотненными ръбове, пълни с гной, а кожата около тях става бледо-жълт цвят. Обикновено язвите се образуват при хора от напредването на възрастта.

Последици от този на заболяването се проявяват при хора в интермитентно хромоте, умора, болка и мерзлоте на краката. Ако не започнете курс на лечение своевременно, на цялата повърхност на стъпалото, се образуват малки язви.

Хипертония и язва (Марторелла)

Този вид кожна патология малораспространенный и склонен към бавно развитие. Причини за появата на хипертония и язва (Марторелла) да приеме високо налягане. Често с хипертония и язва се наблюдава при лица от женски пол, след 40 години.

При тази болест по кожата се образува болезнено петно червено-синя окраска, образувани в изявление при прогрессировании болест. Кожному заболяване soputstvuyut непоносима болка.

Язва на Марторелла се появява на пищяла на две долните крайници, образуясь в средната част на външната повърхност. Има висок риск от бактериална инфекция.

Диабет

Такъв тип трофической язва се появява в резултат на захарен диабет. Симптомите на заболяването се проявяват в появата на болки през нощта, в загубата на чувствителност на долните крайници, което благоприятства омертвению определени нервни окончания. Трофичните язви при пациенти с диабет най-често се наблюдават в по-големи пръсти.

Причина за появата на диабет и язва може да бъде нарушение на мазоли по стъпалото. Заболяването може да послужи за развитието на гангрена на краката си, а след това и ампутация.

Инфекциозни (пиогенная)

Инфекциозни язва се образува при отслабване на имунитета, неспазване на правилата за хигиена. Пиогенные може да се наблюдава от цялата повърхност на подбедрицата под формата на овална форма.

Лечение на

Курс на лечение на венозни язви на краката трябва да се проведе, като се придържа към препоръките на лекуващия лекар. Лечение на кожни язви може да се извършва с помощта на медикаменти или хирургическа намеса. Съвкупност от процедури включва промивка на рани от гной, почистване антибактериални средства, нанасяне на увредената повърхност на кожата на мехлеми, които да служат за възстановяване на епитела. Голямо влияние за лечение на рани оказват сесии за физиотерапия и народна медицина.

Физиотерапия се провежда в периода заживания:

 • прилага се терапия в хипербарна камера Кравченко (характерно за лечение на артериална язва);
 • лазерна терапия (премахва болката, спира възпалението на кожата);
 • магнитна терапия, облъчване с ултравиолетови лъчи (назначен с цел подобряване устойчивостта на имунитета с инфекции);
 • терапия с азот и озон (подобрява растежа на тъканите, позволява на клетките на кожата да абсорбира кислород), а също и лечение в калните бани.

Народни средства за защита

Лечението на венозни язви на народни средства за защита е трудно, защото първоначално трябва да се изчисти раната от гной, с цел ускоряване на процеса на възстановяване на кожната покривка. Лечение на язва с помощта на средства от народната медицина се осъществява чрез отвари, настойки и мехлеми от лечебни билки.

Най-действащи антибактериално средство – лайка, жълтурчета, невен и убийствена. Тези антисептици не само облекчава възпалението, но и образуват нов слой на епитела.

Профилактика

След окончателно премахване на трофической язви важно е да не забравяме за изпълнение на мерки за превенция:

следи от рани трябва да се справи с настоявшимся на ромашке или календуле масло;

е желателно да се плашим от силни натоварвания на краката;

изпълнява предварително подбрани физически упражнения, които допринасят за намаляване на риска от поява на нови кожни заболявания.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00078 sec