Тромбэктомия (операция за отстраняване на тромба)

Тромбэктомия – хирургична операция, предназначена за отстраняване на тромба чрез рязане с мястото на образованието и извличане на съдовата система. В днешно време подобни оперативната намеса се извършва по два начина: традиционни и эндоваскулярным — без иссечения съдове. Техника на извършване на тази манипулация е доста проста. Лекари надрезают съд над района на поражение и премахване на тромби с помощта на специален инструмент. Резултатът от операция: възстановяване на притока на кръв, бързо облекчение на състоянието на болните.

Эндоваскулярная тромбэктомия

Особено популярни сред съвременните съдови хирурзи и проктологов се радва на эндоваскулярная тромбэктомия или тромбэмболиэктомия. Това е оперативната намеса се състои в премахване на кръвни съсиреци катетером с отглеждането на самия съд. Преди операцията парцел запушване определят с помощта на ангиография. В хода на операцията засегнатия съд надрезают по ръба на тромбозного образование, и да се инжектира в разрез празен колело презрамки катетър под контрола на рентген. Когато балон ще достигне съсиреци, като го изпълват физраствором и съдържащите се върна заедно с прицепившимся с тромб. Манипулация се извършва многократно до пълно почистване на лумена на съда. За изпълнение на тази процедура трябва да се използва электрохирургическое оборудване, което позволява създаване на адекватна хемостаза.

Катетерная тромбэктомия намалява риска от развитие на инсулт, инфаркт, исхемия и се възстановява притока на кръв в съдовете на краката, на сърцето и на мозъка.

Видове нерадикальной тромбэктомии:

 • Аспирационная тромбэктомия — премахване на тромботических масите спринцовка чрез катетър, който подвеждат към сгустку. Този бърз и лесен за изпълнение метод е невъзможно адекватно да премахнете всички тромбы.
 • Тромболизис — въведение в тромбози вещества, размягчающих му. Тази процедура е продължителна и высокоантигенной.
 • Реолитическая тромбэктомия — набодат на отделни обекти съдова на речното корито с цел отстраняване на нови тромби с помощта на специални катетри.

 

Видео: катетерная тромбэктомия — медицинска анимация

Показания

Тромбэктомия показва болни с тромбозом или эмболией големи съдове. Нарушенный състава на кръвта и стеноза на съда — първопричина съсирва. При повишено съдържание на броя на тромбоцитите в кръвта се развива първичен тромбоза, както при поражение от стената на съда — средно.

Показания за провеждане на операция:

 1. Външни хемороиди, осложненный тромбозом геморроидального възел;
 2. Липсата на ефект от консервативната терапия тромболитиками;
 3. Изразена интоксикация и остра дергающая болка;
 4. Тежкото състояние на пациента;
 5. Развитието на основното заболяване;
 6. По време на бременност;
 7. Травматичен флеботромбоз;
 8. Тромбофлебит;
 9. Флотирующие тромбы;
 10. Синя флегмазия при липса на гангрена на крайниците;
 11. Заплахата от развитие на некроза на тъканите геморроидального възел;
 12. ТЭЛА.

Консервативно лечение на тромбоза продължава средно от 2 до 4 седмици. Не винаги е ефективен. Основните показания за операция – желание на пациента и на лекаря да се получи бърз и очаквания резултат.

Противопоказан операция:

 • Лица с тежки съпътстващи заболявания,
 • Пациенти със симптоми на сепсис,
 • Изчерпани болен,
 • Лица, които не преживеят антикоагулянтную терапия след операция,
 • Пациенти със злокачествени тумори или гангреной крайник,
 • Жените с тежко протичаща бременност, сложно гестозами, анемия, изчерпване,
 • Лица с посттромбофлебитическим синдром,
 • Болните, които тромбоза се развива след облъчване.
READ  Хемороиди: симптоми, лечение, симптоми, причини

Тромбэктомия геморроидального възел

Тромбоза геморроидального възел – остра патология, осложняющая рамките на лезии, разширени вени геморроидального сплит и формира при повредени възли.

В резултат на нарушен кръвообращението в засегнатите варикозом вените се формира кръвен съсирек — тромб. Хемороидалната възли са увеличени по размер, стават болезнени и напрегнати. При развитието на възпаление на ануса набъбва, и пациенти се покачва температурата на тялото. Симптомите на заболяването мъчителна. Консервативно лечение на тромбоза обикновено дава добър ефект. В тежки случаи незабавно се отърве от пациента от болката ще тромбэктомия.

Класическа тромбэктомия

Преди операцията болните подложени на цялостна диагностика, която помага да се изведат всички противопоказания и позволява да се сведе до минимум възможните усложнения. Преди тромбэктомией пациенти е необходимо за прочистване на червата с помощта на очистительных клизми или лаксативи наркотици.

На Пациента се поставя на маса или в проктологическое стол, както и място на работа обезболивают «Лидокаином». Скалпел или лазер се нарязва зона над с тромб, в раната се вкарва физраствор, който омекотява съсирек. Тромб се скоба заедно с капсула. И физиологичен разтвор улеснява процеса на зарастване на рани и предотвратява развитието на усложнения. За предотвратяване на рецидив в раната се оставя гума дренаж. За да се спре кървенето, прекарват коагуляцию съдове. Операционна рана се лекува самостоятелно в продължение на два дни. В това време тя изисква внимателна грижа и се нуждае от честа смяна на чалми. След операцията пациентът напълно се излекува от болка и се връща към пълноценен живот.

Операцията не изисква хоспитализация, пациенти пусна у дома в същия ден. Това оперативната намеса е най-лесният и малотравматичным. Общо здравословно състояние на болните се подобрява: болката изчезва, оток отзвучава.

Радиоволновая тромбэктомия

Един от най-сигурните и ефективни начини за лечение на тромбоза на хемороиди възли е радиоволновая тромбэктомия.

Операцията се извършва под местна анестезия в амбулаторни условия в продължение на 20-40 минути. Този начин за премахване на кръвни съсиреци напълно изключва възможността за кървене. Високочестотни вълни са отстранени патологични тъкани, без да упражнява при това с негативно влияние върху здрави пациента. Операционна рана бързо рубцуется и напълно се лекува след няколко дни. Веднага след операцията пациентите могат да се изпращат вкъщи и на другия ден да се пристъпи към работа.

READ  Как да се подобри тромбоцити в кръвта: бързо, след химиотерапия, народни средства за защита, в домашни условия, при бременност, при дете

Операция за премахване на тромба от вени на краката

Това тежко заболяване се проявява с болки в мускулите на прасеца, която се усилва в изправено положение и при лек ги сдавлении длан.

Заболяването често става причина за ТЭЛА. Благодарение на големия просвету водещите на вените на крайниците в тях се образуват эмболоопасные големи тромбы. При съкращаване на мускулите на пищяла те изстисква от вени на краката и стават опасни за живота на пациента. Интензивен кръвта им осигурява лесно отделяне и запушване на белодробната артерия. Специално внимание заслужават флотирующие или плаващи тромбы, които имат една единствена точка на фиксация в съда. Голяма част от грозда е свободно и не се свързва със стени на виена. Такъв тромб е най-опасно за пациента, тъй като той може лесно да се освободи и да мигрират в легочную артерия.

Болка в теле мускулите обикновено е съпроводено с чувство на распирания, местната гипертермией и подуване на краката. След известно време кожата става цианотичной, чрез нея просвечиваются венозни сплит. При някои пациенти се възпалява коляното става, боли и се подува, неговите контури изглаждат.

Лечение на тромбоза на дълбоките вени на краката е насочена към възстановяване на притока на кръв и предотвратяване на ТЭЛА. Пациенти госпитализируют в отделение съдова хирургия, където се извършва оперативна намеса и контрол на състоянието на пациентите в началото на следоперативния период.

Тромбэктомию при тромбозе на вените на долните крайници се извършва при эндотрахеальным анестезия. На крайник отделят бедрена вена, надрезают си в проекция на наличния тромба и се инжектира в разрез колело презрамки катетър, надува го. Когато катетър се отстранява заедно с него излизат тромбы, се създава ретрограден притока на кръв, а във виена се инжектира разтвор гепарина.

За да се запази полноценность венозных клапани и премахване на тромбы от магистрални вени на краката, използват специален катетър с две раздувавшимися в отрасъла. След отстраняване на кръвни съсиреци в краката съд зашива. Крайник эластично бинтуют на операционната маса. Тромбэктомия позволява на пациента за няколко дни да забравите за съществуващо проблем и напълно да се върнете към активен начин на живот.

След тромбэктомии на долните крайници се извършва консервативно лечение. Болни се предписва:

 1. «Хепарин»,
 2. «Реополиглюкин»,
 3. «Работата».
READ  Първата отрицателна кръвна група: рядка или не, характеристики, съвместимост, мъже, жени, по време на бременност, хранене и диета

На 3-4 ден след операцията болен позволяват да ходят, използвайки эластический превръзка или компресия чорапи.

Компресиране терапия е получил световно признание. Крайник бинтуют равномерно, като се започва от основата на пръстите на краката. Всеки следващ тур превръзка се поставя върху предишния, закривайки го до средата. Стъпало, петите и долната част на крака, напълно да покрие раната превръзка. Ако я дръпнете една, венозен прекъсване на притока на кръв и възниква болка. Эластический превръзка е предназначена за увеличаване на скоростта на притока на кръв, развитие венозных обезпечения и предотвратяване на вторично разширяване на разширени подкожни вени.

Ако след тромбэктомии кръвта остава лошо или тромбоза не е напълно отстранена, се извършва флебэктомию повърхностна бедрената вена.

Тромбэктомия в превенцията на инсулт

В резултат на съсиреци и запушване на артериите, захранващи мозъка, се развива исхемичен инсулт. В мозъка се създава дефицит на глюкоза и настъпва хипоксия, което клинично се проявява с различни неврологични нарушения. При пациенти, се появява слабост, парализа на ръцете или краката, реч и откриване на дисфункция, дезориентация в пространството.

Навременното отстраняване на съсирек от кръв с помощта на катетър помага за предотвратяване на остро нарушение на мозъчното кръвоснабдяване и да спаси живота на пациентите. Компютърна ангиография дава възможност да се определи точно мястото на тромба, да се оцени степента на поражение на тъканите на мозъка по време на тромбэктомии и да предскаже резултатите от операциите.

Операцията се извършва под обща анестезия. Катетър, съдържащ стент, въведени чрез бедрена артерия в слабините, улавят ги тромбози и извличат през микроразрез в артериите. Ако поради специфичното местоположение на куп е невъзможно да се тромбэктомию, прибягват до тромболизису.

Спешна операция позволява да се предотврати тежките последици от мозъчен инсулт и да спаси живота на човек.

Предимства и недостатъци на тромбэктомии

Най-основното и понякога единственият недостатък на операцията са нейните усложнения:

 • Инжектиране оперативната рана,
 • Рецидив на тромбоза,
 • Кървене.

Предимства на тромбэктомии:

 1. Продължителност на намеса — за 10-15 минути,
 2. Възстановяването на нормалния ток на кръвта,
 3. Премахване на болка регионална синдром и дискомфорт,
 4. Минималната травматичность,
 5. Бърза рехабилитация.

Тромбэктомия — спешна мярка, отстраняваща болка и лечебното нормален притока на кръв, но не изкупителната от болестта на пациента.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec