Тромбоцити (PLT): нормата, се повиши, падна в кръвта, причини и лечение

Тромбоцити (PLT) – кръвни плочи, фрагменти от мегакариоцитов, играят важна роля в човешкото тяло. Малко активирани дори и в нормата, те винаги бързат в зоната на увреждане на съда, за да споделя с эндотелием да спре кървенето, чрез формирането на тромба. Тромбоцити извършват микроциркуляторный (първичен, вазо-тромбоцитарный) хемостаза, което се случва в малки съдове. Реакцията на съсирването на кръвта в по-големите съдове се реализира механизъм за вторична хемостаза, който се нарича още макроциркуляторным или гемокоагуляционным.

Къде е златната среда?

Така също, както и други елементи на униформа, тромбоцити могат да имат склонност и към намаляване, и да се повиши, което често е патологията, тъй като нормата на тези клетки в кръвта е 200-400*109/л и в зависимост от физиологични състояния на организма. Тяхното количество варира в зависимост от времето на деня и порите на годината. Известно е, че през нощта и през пролетта броят на тромбоцитите падне. По-ниски нива на тромбоцитите при жените (180-320 х 109/л), а по време на месечните им сума може да бъде намалена до 50%. Но в този случай, тромбоцити понижи физиологично, като защитна реакция (предупреждение тромбози при жените), така че лечение на това състояние не се изисква.

Брой на тромбоцитите в кръвта е малко по-ниска при бременност, но ако им ниво пада под 140 х 10 9/л, мерки трябва да се вземат незабавно, тъй като се увеличава рискът от кръвоизливи по време на раждането.

Специални дейности се извършват и тогава, когато е причина за ниско ниво на тромбоцитите стават заболявания:

 • Нарушение на кръвообразуване в костния мозък;
 • Заболяване на черния дроб;
 • Тромбоцитопении.

Физиологичен може да бъде и повишаване на кръвни пластинки, като след престой във високопланинско терен или при тежка физическа работа. Но когато в кръвта, повишени тромбоцити в сила патологични състояния, тогава се увеличава рискът от тромбози и инфаркт на миокарда, защото тромбоцитите са отговорни за съсирването на кръвта, а от тяхното прекомерно количество ще доведе до засилване на жизнеспособност.

При деца след година нивото на червените кръвни клетки не се различава от това при възрастните. Преди година брой на тромбоцитите в кръвта е малко по-ниска и е 150-350 х 109/l. Норма на новороденото започва с ниво 100 х 109/l.

Трябва обаче да се помни, че когато тромбоцити в кръвта на детето се повиши, това ще бъде настораживающим фактор и в такива случаи може да се предположи следната патология:

 1. Инфекции (вирусни, бактериални, паразитни, гъбични);
 2. Поражението на стомашно-чревния тракт (панкреас, черен дроб);
 3. Желязодефицитна анемия;
 4. Коллагенозы;
 5. Новообразувания.

С една дума, това ще бъде повод да се провалят да се консултирате с лекар, но първо трябва да кръвен отново за изключване на грешки.

Тромбоцитите в общия анализ на кръвта

Модерна клинична лаборатория за диагностика макар и използва старите, проверени начини за боядисване и броене на тромбоцитите върху стъкло, обаче прибягва и към проучване на популацията на тромбоцитите, с помощта на хематологични анализатора, способност, която е значително по-широк.

Хематологични анализатора позволява да се определи среден обем на тромбоцити (MPV – mean platelet volume), които той не само количествено, но и предоставя под формата на хистограмата, и стари елементи се намират в лявата си страна, а младите – в дясната. Размер на клетки позволява да се съди за функционалната активност на тромбоцитите, и колкото те са по-стари, толкова по-малко те са по размер и дейност. Увеличаване на MPV се наблюдава при тромбоцитопенической пурпуре, анемиях след кръвоизливи, макроцитарной тромбодистрофии Бернар-Сулье и на други патологични състояния. Намаляването на този показател се случва в случаи на:

 • Бременност;
 • Желязодефицитна анемия;
 • Възпаления;
 • Тумори;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Коллагенозов;
 • Заболявания на щитовидната жлеза;
 • Заболявания на бъбреците и черния дроб;
 • Нарушения в системата на кръвосъсирването на кръвта;
 • Хиперхолестеролемия;
 • Заболявания на кръвта.

Друг показател за качеството на кръвни пластинки е относителна широчина на разпределението на броя на тромбоцитите по обем (PDW), която показва степента на промяна на броя на тромбоцитите по размер (анизоцитоз), с други думи, това е показател за гетерогенности клетки. Неговите отклонения показват такава патология, като:

 1. Анемия;
 2. Възпалителен процес;
 3. Глистная нашествието;
 4. Злокачествени новообразувания.
READ  Мухи пред очите: причини, симптоми, лечение, при какви заболявания се появяват черни точки в очите

Способността на тромбоцитите приклеиваться към чужда за тях на повърхността (колаген, наситени мастни киселини, които са в основата на атеросклеротични плаки), се нарича адгезией, а способността на приклеиваться един към друг и се образува конгламераты – агрегацией. Две тези понятия са неразривно свързани.

Агрегация на тромбоцитите – неразделна част от този важен процес, като тромбообразование, което е основната защита от кръвоизливи при увреждане на съдовата стена. Обаче склонност към увеличаване на образуването на кръвни съсиреци (тромбофилия или друга патология) може да доведе до неконтролируема агрегацията на тромбоцитите и придружени от болестно тромбообразованием.

Видео: защо се повишава и понижава нивото на тромбоцитите?

Образование тромба

Кръвта се тресе при контакт с някоя чужда повърхност, защото само ендотел съдове е за нея родната среда, където тя остава в течно състояние. Но си струва само да навредят на кораб, като в сряда, веднага се намират чужда и на мястото на катастрофата започват да се стремите тромбоцити, където самоактивируются, за да се образува тромб и «закърпи» прореху. Това е механизъм за първичната хемостаза и се извършва той в случай на ранен малък съд (до 200 мл). В резултат на това се образува първичен бял тромб.

При увреждане на голям съд спонтанно се активира фактор за контакт (XII), който започва да се асоциира с фактор XI и, като ензим, го активира. След това идва каскада от реакции и ензимни преобразувания, където факторите на съсирването започват да активирате един на друг, тоест, случва се нещо като верижна реакция, в резултат на което фактори се фокусират на мястото на увреждане. Там също съвместно с други кофакторами (V и кининоген с високо молекулно тегло) пристига и фактор за съсирването на кръвта VIII (антигемофильный глобулини), който сам ензим не е, въпреки това, като допълнителен протеин, той активно участва в процеса на кръвосъсирването.

Взаимодействието между IX и Х фактори се случва на повърхността на активиране на тромбоцитите, които вече се свързаха с увредено съд и на техните мембраната се появиха специални рецептори. Х активен фактор се превръща протромбин в тромбин, а в това време на фактор II също се прикрепя към повърхността на тромбоцитите. Тук се намира и допълнителен протеин – фактор VIII.

Тромбин, взаимодейства с фибриногеном, изгражда молекули фибрин, образувайки фибриновые нишки, които се преплитат, но не се свързват един с друг. Напречното подшиване фибриновых нишки (здрав тромб) осъществява фактор XIII (фибринстабилизирующий). На този етап в съсирването на кръвта, участващи йони на калций (фактор IV), които допринасят за възстановяване на крак между конци, и ги сшиванию.

Кофакторы: тъканната фактор III, който не е в кръвта, а само в тъканите, фактор XIII (трансглутаминаза) и фактор I (закриването на притока) са основата на образованието фибрин, който е признат от крайния продукт за съсирването на кръвта. И ако този фибрин гроги, раната дълго време не ще се излекува, така че кървенето ще се обновява отново и отново.

Механизъм, който се осъществява с участието на системата за съсирване на кръвта, се нарича вторичен гемостазом, в крайна сметка се формира, червен тромб (налипают елементи на униформа).

Реакцията на образованието тромба се случва на голи колаген, тъканните фактор и клетъчните мембрани, включително и фосфолипиди на мембраната на тромбоцитите.

Схема на всички ензимни приходи и активиране на фактори, които 13, сложна и може да бъде неясно, затова накратко за процеса на съсирване на кръвта може да си представим като четири последователни фази:

 • Образование протромбиназы;
 • Образование тромбина от неактивни форми (протромбин, фактор II);
 • Образуването на фибрин, който, в действителност, и е с тромб;
 • Прибиране кръвен съсирек (клон куп от серума на кръвта) се извършва под контрола на тромбоцитите, точно на тях е поверено тази важна мисия. Намаляване на тромб, те затягат обръча направления на фибрин и покриване на повредения кораб.
READ  Анизоцитоз: смесени, че е в общ анализ на кръвта, причини, симптоми, видове и лечение

Защо кръвта остава течна?

Ако образуването на тромба и спиране на кървене се прилага система на съсирване (съвкупност от плазмените протеини и протеолитични ензими), за поддържане на кръв в течно състояние има противосвертывающая система, която създава баланс в организма на човека, която е представена такива компоненти:

 1. Антикоагулант система, регулираща скоростта на процеса на съсирване и не дава на кръвта възможности сворачиваться там, където това не е необходимо. Ако този компонент се изпълнява лошо, заплахата от смърт от тромбози;
 2. Фибринолитической система (фибринолиз), който е отговорен за образуването на тромба точно с такъв размер, така че той може да затворите в буркан, но не повече и не по-малко. Допълнителни фибриновые конец или фибриновую корк, выполнившую своята функция, тя се разтваря и се възстановява нормалния кръвен поток след спиране на кървенето.

Въпреки това, както и в системата на кръвосъсирването, в противосвертывающей система също може да се провали, и тя започва да работи зле. Протеини-антикоагуланти (антитромбины) в норма непрекъснато се намират на кръв и изпълняват своята задача (инхибира тромбин). Те се образуват в черния дроб, седна върху стените на кръвоносните съдове и инактивируют активните форми на фактори на кръвосъсирването, които също през цялото време се намират в кръвта и наровят се образува тромб. Само «забележи», че започва неконтролируемо съсирването, антитромбин III заклещва в процеса и не дава на кръвта да се сгуша.

Ако този фактор по някаква причина не работи, а след това да го активирате, е препоръчително въвеждането на гепарина, че и се прави за предотвратяване на тромбози (ДВГ-синдром, тежки травми, бременност, тромбозы на долните крайници). Въпреки това, ако по някаква причина антитромбина III-малко или го няма изобщо, тогава на помощ един гепарина не може да разчита, затова го (хепарин) се инжектира заедно с антитромбином.

Недостиг на антитромбина може да бъде наследствена патология и, когато нивото му е 60-70% от нормалното, а след това тромбозы вече са осигурени. Родени с тази аномалия дете и с 50% дефицит, е убит от тромбози в първите часове на живота. Липсата на антитромбина III е признат за най-честата причина за инфаркт на миокарда у съвсем млади хора.

Друг важен компонент на антикоагуляции е протеин С (РС), който извършва контрол за работата на VII и VIII фактори и при нужда да ги блокира. Протеин С се синтезира в черния дроб (с участието на витамин К). Неговият недостиг може да стане причина за спонтанен аборт (тромбозы).

Освен изброените фактори, противосвертывающей система се отнасят и други инхибитори, ограничаване на протеолитические реакция: гепариновый кофактор (HA II), протеин S (PS), инхибитор на тъканта фактор (ИТФ), протеаза нексин I (ПОНЕДЕЛНИК-I) и т.н.

Основните лабораторни тестове на съсирването на кръвта

Процеса на съсирване на кръвта може да започне с увреждане на повърхността на ендотелните (на съдовата стена), тогава се случва задейства вътрешен механизъм за образование протромбиназы. Съсирването също може да се стартира от контакт на кръв с филтър тромбопластином, който е скрит в клетка, тъкан, ако мембрана цяла. Но той излиза навън при повреда на съда (външен механизъм образование протромбиназы). Стартирането на даден механизъм се обяснява фактът, че времето на съсирване на проба капилярна кръв (външен път) 2-3 пъти по-малко, отколкото на проба от венозна кръв (вътрешния път).

За определяне на времето, необходимо за съсирването на кръвта, се използват лабораторни тестове, на базата на тези механизми. Проучване на съсирването на Ли-Уайту извършват чрез кръвни в две епруветки от виена, докато образование протромбиназы по външен път се изучава по Сухареву (кръв от пръста). Този анализ на кръвта към съсирване доста лесен за изпълнение. Освен това, той не се нуждае от специална подготовка (за да се приема на празен стомах) и много време за производство, защото капилярната кръв (както е казано по-горе) е сведена до минимум 2-3 пъти по-бързо венозна. Норма за времето на съсирване на кръвта по Сухареву е от 2 до 5 минути. Ако времето на обучение на куп е съкратен, следователно, има място за ускорено образование протромбиназы в организма. Това се случва в следните случаи:

 • След масивна кръвно загуба, на която системата на съсирване отговаря гиперкоагуляцией;
 • ДВГ — синдром в 1 етап;
 • Негативното влияние на оралните контрацептиви.
READ  Дислипидемия: причини, симптоми, лечение, усложнения и профилактика

На забавен каданс образование протромбиназы ще се изразява удължаване на времето на образуване на тромб и се наблюдава при някои състояния:

 1. Дълбоко дефицит I, VIII, IX, XII фактори;
 2. Наследствени коагулопатиях;
 3. Поражение на черния дроб;
 4. Лечение с антикоагуланти (гепарином).

Как да се вдигне нивото на тромбоцитите?

Когато в кръвта на тромбоцитите малко, някои хора се опитват сами да ги издигнат с помощта на алтернативната медицина, консумирането на храни, които повишават тромбоцити в кръвта и лековити билки.

Трябва да се отбележи, че диета за подобряване на кръвни пластинки може да се счита наистина царската:

 • Елда;
 • Червено месо, приготвено в каквато и да е форма;
 • Всички разновидности на риба;
 • Яйца и сирене;
 • Черен дроб (за предпочитане говеждо);
 • Богати месни бульони, колбаси и пастети;
 • Салата от коприва, зеле, цвекло, моркови, чушки, пълнени сусам масло;
 • Всички видове билки (копър, целина, магданоз, спанак);
 • Плодове на офика, банани, нар, сок от шипки, ябълки, зелени сортове, ядки.

Хората казват, че повишаване на тромбоцити народни средства за защита може да бъде, ако се консумират на гладно 1 супена лъжица сусамово масло (три пъти дневно) или да се пие пресен сок от коприва (50 мл) със същото количество мляко. Но всичко това, вероятно, може би, ако тромбоцити намалени незначително и заготовка причина за спад на тяхното ниво. Или като помощни дейности при основно лечение, което се провежда в стационарни условия и е преливане на дарените тромбомассы, специално приготвена за конкретен пациент.

Лечението е свързано с определени трудности, тъй като те не продължи дълго, затова се съхранява тромбоконцентрат не повече от 3 дни в специални «вертушках» (клетките трябва непрекъснато се бърка всеки сега при съхранение). Освен това, за качествено подобряване на тромбоцитите, те трябва да се вкорени в организма на нов хост, така че, преди да ги переливанием се прави индивидуален подбор по лейкоцитарной системата HLA (анализ на скъп и отнема много време).

Намаляване на броя на кръвни пластинки

Намаляване на тромбоцити по-лесно, отколкото да ги повдигне. Лекарства, съдържащи ацетилсалициловую киселина (аспирин), допринасят за разжижению кръвта и по този начин намаляват нивото на кръвни пластинки. Също така, в подобни приложения се прилагат антиагреганты и антикоагуланти, които е предписал лекарят, а не съквартирантка за кацане. Самият пациент може само да помогне на вашия лекар, отказ от вредни навици (пушене, алкохол), консумирането на храни, богати на йод (морски дарове) и съдържащи аскорбинова, лимонена, ябълчена киселина. Е – грозде, ябълки, червени боровинки, боровинки, боровинки, цитрусови плодове.

Народни рецепти за понижаване на нивата на тромбоцитите препоръчват чесночную тинктура, прах корен от джинджифил, който се запарва като чай (1 супена лъжица на прах в чаша вряла вода), и какао без захар сутрин на гладно.

Всичко това, разбира се, е добре, но трябва да се помни, че всички дейности трябва да се извършват под контрола на лекар, тъй като тези елементи на кръвта, тъй като те не се подчиняват на методите на народната медицина.

Видео: какво казват кръвни тестове?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00086 sec