Тромбоцити при бременност: норма, повишени, понижават, причини, симптоми, лечение

Тромбоцити и бременност

Бременността – най-желаното и вълнуващ момент за всяка жена. Тъй като в неговото тяло се случват много процеси за появата на нов живот, трябва редовно да се проведе преглед от д-р. Най-разпространена е процедурата за отдаване на общ анализ на кръвта. Това е необходимо, за да следят за появата на различни аномалии, които могат да навредят на майката или плода. Един от най-важните показатели, който също проучвания на лекари тромбоцити при бременност (по обем).

Какво е тромбоцити

Те влизат в състава на кръвта, тяхната функция е да съсирването. Ако говорим по-прост език, а след това тези клетки, благодарение на които кръвта се втвърдява и образува коричка, ако на кожата ви се появят повреди, така че тялото не е загубил много кръв.

Въпреки това, ако тази коричка откъсвам, тогава кръвта отново ще започне да тече, докато не се образува нова. Освен това, те изпълняват още и функция за защита, което възпрепятства попадат вредни микроорганизми в кръвта, са важна структурна единица на имунитета.

Въпреки това, животът им недолговечна – те съществуват от около седмица, след което да ги замени с нови, млади клетки, а старите се употребява в далака.

Норма

Както и редица други кръвни клетки, броя на тромбоцитите в кръвта при бременност се определя с помощта на отдаване общ анализ.

Нивото на тромбоцитите по време на бременност се понижава, тъй като обемът на кръвта се увеличава. Долен индекс норми при това се запазва на 140 хиляди/мл, а горната на 340 хиляди/mlk.

Колкото по-дълго трае бременността, толкова по-малко на тези клетки в организма на жената. Въпреки това, в последния момент, когато броят дни преди раждането става все по-малко, броят на тези клетки започват бързо да растат. След раждането кръвта започва бързо и ефективно сворачиваться, за да се сведе до минимум загубата на кръв роженицы. Постепенно нивата на тромбоцитите и състава на кръвта дойде в нормално състояние.

Разбира се, не винаги бременността протича гладко, а кръвните клетки се държат както подобава. Ако тромбоцитите са твърде много, тогава те могат да се образуват съсиреци и закупоривать съдове. Това се нарича тромбы в съдовете. Ако те са твърде много, тогава човек може да загуби много кръв дори от пустяковых на рани и порязвания.

Нарушения в броя на тромбоцитите в кръвта не винаги се следят с помощта на анализи, поради това е изключително висок риск да не забележите, предизвикани от заболявания. В тези случаи се извършва коагулограмму кръв, която се определя процентът на производство на тромбоцитите, при норма в размер от 30 до 60 на сто. Съответно, ако цифра е по-висока, има опасност от поява на кръвни съсиреци, ако е по-ниска – кръвоизливи.

Норми за съдържание на броя на тромбоцитите в кръвта в зависимост от триместър на бременността:

 • За удобство на счетоводни отделят четири групи в зависимост от положението на жените и триместрового ред на бременността. В продължение. Бременност от първия до последния триместър долната норма пада от 180 до 140, а най-от 400 до 320. Тоест, в началото на бременността, нормативни значение ще бъде 400-180, а в края на 320-140.
READ  Аневризма на кръвоносните съдове на главния мозък: какво е това, симптоми, видове, лечение, операция, последствията

Понижаване на

Ако нивото на тромбоцитите в кръвта се понижи, то тогава възниква заболяване, наречено тромбоцитопенией.

Причини и симптоми

Причините за подобно поведение на тези клетки са много, например:

 • Алергични реакции.
 • Вирусни инфекции.
 • — Бери.
 • Анемия, която може да бъде причинена от недостиг на някои елементи.
 • Нарушение на работата на щитовидната жлеза, бъбреците или кръвосъсирването система.
 • Раковите заболявания.
 • Кървене с различна тежест и природата.
 • Лекарства, които променят състава на кръвта.

Въпреки че самата диагноза се поставя само след извършване на определени анализи, става за които се е водила по-горе, причина за тяхното въвеждане може да се появи, ако сте открили у себе си симптоми на тромбоцитопении, като:

 • Неразумно синини по тялото, които могат да се появят дори от незначителни надавливаний на кожата.
 • Обрив-малки размери и различна форма, която може да се прояви в различни части на тялото.
 • Забелязва кръв по време на прочистване на зъбите.
 • Често отива кръв от носа.
 • Кръвта не се намали при възникване на увреждане на кожата.
 • Кал тъмен, и това е знак за наличието на вътрешно кървене.
 • Появи секрет от половите органи, като кровянистый вид.

Лечение на

В медицината има много форми на тромбоцитопении, така че не може да назначи себе си за лечение сами, е необходимо това да бъде направено от опитен лекар.

Ако намалено количество на тромбоцитите при бременност се е появил в резултат на попадане в организма на инфекция, тогава всички трябва да са в норма след като се възстановява от нея.

Ако проблемът е възникнал в резултат на приема на някои медикаменти, след това излизане е доста проста и ясна — прекратяване на използването им.

Ако проблемът е възникнал поради нарушение на работата на вътрешните органи, които отговарят за производството на хормони и антитела (бъбреци, черен дроб, щитовидна жлеза), след това лекарят ще предпише лечение, което да допринесе за възстановяването на нормалната работа на тези органи.

Ако проблемът е свързан с липсата в организма на някои витамини, това тук може да помогне за спазване на основните принципи на диетата. Не много хора знаят за него, но напразно, защото за бременни не трябва да включват в диетата си пушени и консервирани храни, на всички, че съдържа оцетна и лимонена киселина. Списък на това, което задължително трябва да се консумират бъдещите майки: пресни зеленчуци, плодове, ядки и плодове, бобови растения, месо, риба, гъби, яйца.

Болестта има аутоиммунный тип, при които самият организъм не дава да се изработи нови и разрушава старите тромбоцити.

При това лечение ще бъде и специален:

 • Лекарят ще предпише кортикостероидни препарати, ангиопротекторы и имуноглобулини.
 • Ще ви предпише специална диета.
 • В отделни случаи се предписват от преливане на кръв.
READ  Гипокалиемия (недостиг на калий): симптоми, лечение

Намалени тромбоцити при бременността е много опасно за организма, така че ако имаше някакви нейните симптоми, то трябва да се потърси помощта на специалист, който сам разберется в причините и сопутствующем лечение.

Възможните усложнения и последици

Ако не се получи навреме необходимото лечение, а след това могат да се развият усложнения, до които, в частност, се отнася:

 • хипоксия (кислороден глад);
 • смущения в развитието на ембриона;
 • увеличава вероятността от спонтанен аборт и преждевременно раждане;
 • възможност за загуба на много голямо количество кръв по време и след раждането.

Повишаване на

Повишаване на броя на тромбоцитите в кръвта носи името тромбоцитоз. Неговият ярък израз е, че броят на тромбоцитите при бременност в кръвта твърде голямо, така че те са склонни към слипанию помежду си, а слипшиеся тромбоцитите образуват тромбы. Такава диагноза поставят на пациенти, при които нивата на тромбоцитите надвишава горната граница от 400 хиляди/мл.

По-рано бе споменато, че непосредствено преди раждане на количеството на тези клетки на кръвта се повишава, за да се избегне обилно кървене, и това не е патология при липса на симптоми на съответното заболяване.

Причини

Ярък признак за бременност, по който почти всички жени се замислят за неговото наличие, е токсикоз, което също допринася за сгущению кръв. Въпреки това появата тромбоцитоза във втория и третия триместър — вече опасен звоночек, който може да доведе до такива причини:

 • Недостатъчното пиене на течности и ненужната изпотяване.
 • Вирусни, гъбични, инфекциозни и бактериални заболявания.
 • Липсата на кръв, който възниква в резултат на недостиг на желязо.
 • Тежки кръвоизливи.
 • Раковите заболявания на вътрешните органи.
 • Прием на някои лекарства.

Симптоми

По принцип, симптоми на повишени нива на тромбоцитите по време на бременност са сходни с тези, които възникват при тромбоцитопении, тъй като и при двете заболявания е нарушена работата на кръвоносните съдове и те спират напълно да се справи със своите задължения. Но така или иначе, при откриване на подобни симптоми трябва много спешно да се свържете с лекар.

Симптоми за наличието на болестта са:

 • Появата на синини, дори при слаб натиск върху кожата.
 • Малък обрив на различни части на тялото.
 • От носа и венците периодично се появяват кръвоизливи.
 • Кал е по-тъмна от обичайното.
 • Кожата е болезнено бледа сянка.
 • Немеют и покалывают върховете на пръстите си.
 • Кръвта не да се ограничи до минимум, дори и при леки наранявания на кожата.
 • Налягане, повишено или ниско кръвно.
 • Периодична или постоянна болка в главата.
 • Появата на симптоми на диспнея.

Начини за лечение

Пъти кръв, когато тромбоцитозе твърде гъста, специалист предписва лекарства, които допринасят за връщането си в нормално състояние. Дозировката на лекарства се изчислява в зависимост от индивидуалните особености на организма на майката и риска за зародиша.

READ  Лечение на хемороиди при бременност: мехлеми, свещички, народни средства за защита

Както и в някоя от лечение, предвидена специална диета, която включва различни видове растително масло, лук, чесън, рибено масло и др., като например продукти, които съдържат йод: елда, хайвер, авокадо и др.

Освен това, млада майка не може да се консумират тези храни, които са в състояние да повишат нивото на тромбоцитите в кръвта, например банани, орехи и други.

Освен употребата на необходими продукти, трябва всеки ден да се пие повече от 2 литра вода или зелен чай. Консумация на кисели напитки, също няма да навреди на организма.

Във времена, когато много малко хора се доверява на специалистите на бюджетните заведения и не разполага със средства за посещаване на частни клиники, хората предпочитат да се прибягва до различни начини за сгъстяване или разреждане на кръвта в народната медицина. Никой не отрича, че подобни средства са добри и ефективни са мистериозен, защото, по същество, народна медицина има ехо на тези начини, които са били лекувани от още нашите прабаби и велики баби и дядовци.

Но тук има едно огромно изключение, както и по всички правила. Допуска се, че различни настойки, няма да нанесе вреда за мъже и жени не са в позиция, обаче за бъдещи майки използването на подобни методи на лечение е свързано с повишен риск за нея и за детето.

Възможните усложнения и последици

Ако вас са наблюдавани никакви отклонения в състояние, подобно на тези симптоми, които са описани по-горе, трябва незабавно да се обърнете към специалист, който се занимава с проблема – към гематологу. При тромбоцитозе увеличава многократно вероятността от образуване на кръвни съсиреци, които могат да доведат до различни последици. В първия триместър на бременността у жената възниква опасност от спонтанен аборт, а в следващите семестър – нарушение в развитието на ембриона.

Освен непосредствена опасност за организма на майката и на детето, възниква риск за самата жена, тъй като повишеното ниво на тромбоцитите води до варикозу и други заболявания на кръвоносните съдове на краката. Освен всичко друго, вероятността от инсулт и сърдечен удар се повишава няколко пъти.

От изложеното по-горе може да се направи общият извод, че нивото на тромбоцитите при бременност в кръвта, е изключително важен показател, който определя здравето на бременната жена.

Тъй като в началните стадии, когато болестта все още не е толкова силно си прояви, лечението ще бъде най-ефективен, не си струва да се игнорира възможни симптоми и отлагат посещението при лекар. В края на краищата, това заплашва вече не един живот, а веднага две.

Видео — Защо пада нивото на тромбоцитите:

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00130 sec