Тромбоцити в кръвта: повишено, понижават, норма при деца, жени, мъже

Определяне броя на тромбоцитите в кръвта

Тромбоцитите са малки кръвни клетки без ядра в структурата си, и те играят важна роля в гомеостазе. Тези униформи елементи на кръвта не са цветове и поддържане на баланс в кръвосъсирването и антисвертывающей система за хемостаза. Тромбоцити в кръвта се образуват в костния мозък и тяхното ниво е показател за това колко бързо ще коагулация на кръвта, а също и за да функционира цялата система на кръвообращението. Ефективността на работата на кръвоносните съдове също зависи от тези безцветни кръвни клетки.

Ролята на тромбоцитите и техния жизнен цикъл

При данни елементи на кръвта изпълняват следните основни функции на тромбоцитите:

 • Най-важна роля на тромбоцитите — създаване на първични запушване при увреждане на кръвоносните съдове. Т.е. ако човек порежет или да навреди на съд, тромбоцити първите, които ще загинат в битката, за да покрие своите тельцами външно рана или увреждане и да се спре кървенето.
 • Област на прилагане на реакция на разпадането на кръвта. На повърхността на тромбоцитите се появят реакции на трансформацията на елементи, предизвикани от травма клетки в кръвни съсиреци (закриването на притока превръща в гъста тромбин). Това се случва с цел първоначалната спиране на кървенето.
 • Доставка на необходимите захранващи елементи за клетките, представляващи вътрешната част на кръвоносните съдове.

Това са само основните функции на тромби в кръвоносната система на човека.

Стъпки за активиране

Тромбоцити в живота си преминават през следните етапи съживяване на:

 • Трансформация на заряд на мембраната данни безцветен кръвни клетки. Това води до факта, че те започват да се придържаме към областта на увреждане на стената на кръвоносен съд, а също и един тромбоцит към друг;
 • Промяна на състоянието. Веднага се образуват множество малки издънки на повърхността безцветни клетки, от които те придобиват хаотичное структура и доп форма. Тази специфика на тромбоцита увеличава обема на клетките нейната плътност;
 • Концентрация на клетки в нездравословен начин на проблемните зони съдова на речното корито. Се случва процесът на формиране на клетъчните купища, даващи възможност за образование скелет, на който може да лежи закриването на притока. Това ниво на съсирването представлява заключителен етап на система за сгъване на кръвта, осъществявайки взаимодействие с тромбоцитной запушалка, създава нормално съсирек в съдовете или съсирек;
 • Активиране на трансформаций и промени на фактори на сгъване. Това се случва с цел повишаване на образованието на фибриногена и го преминаване от пасивна форма на активно действащ;
 • Активиране на синтеза на тромбоцитных телец червен костна мозъка и различни вещества стени на кръвоносните съдове. Това ускорява процедурата сгъване на кръвната плазма и намалява наличната богата или малка кровопотерю.

Така, че е доста комплексен и сложен биохимичен процес. Защото бързото зарастване на рани това е работа на тромбоцитите. Обаче си повишено ниво прави кръвта е прекалено гъста, че и изпълнен с последици за здравето.

Тромбоцити в кръвта изпълняват своите функции след излагането им в кровеносное на пистата в продължение на не повече от единадесет дни. В процеса на стареене, намалява способността им към передвижению и изработване на специфични химични елементи, позволяващи им бързо да се движите, т.е. да циркулира в съдове, където те пребивават през този период. Най-голямото им скоплениям са мрежести тъкани – далака, също главен кроветворный орган е черния дроб.

READ  Гипоплазия позвоночной артерия: причини, симптоми, диагностика, лечение и въздействие

Повечето от старите тромбоцитите се задържа именно в далака, която се отнася до главния пазител на всички клетъчни елементи на кръвта. Също така има много макрофагите, които осъществяват процеса на разруха, безцветен кръвни клетки.

Останалото количество белтъчини и различни вещества, генерирани в резултат на този процес, в който се губи от организма за раждането на нови тромбоцитите или други кръвни импликанти.

Тромбоцити обикновено се активират при следните обстоятелства:

 • Всички, дори и малки промени в ендотелните съдове, което може да бъде въздействието на такива заболявания като атеросклероза на кръвоносните съдове или някакво възпаление;
 • Образование в кръвта на този специфичен протеин, колаген, появляющемся се отделя при травмировании или увреждане на съдовата стена;
 • Прекомерно изработване на черния дроб елементи на сгъване на кръв по причина то е болестно състояние;
 • При различни тежки заболявания, патологиях и критични състояния, придружени от дегидратацией на организма и силен экзогенном токсикозе.

Норма

Както е известно, те изпълняват важни функции в заздравяването на филтър повреди и са в състояние на постоянна бойна готовност. За определяне на броя на тромбоцитите се извършва лабораторен анализ.

Общ анализ на кръвта показва само на броя на тромбоцитите, обаче, не е процентът на тези видове клетки. Коагулограмма е по-ефективен и точен анализ в това отношение.

Отклонения от нормата нива на тромбоцитите — това е много важен сигнал за лекарите и на пациента. При дете в норма нивото на тромбоцитите зависи от възрастта. За деца от една до четири норма — 150 — 400 х109/л.

Възрастен човек норми на тромбоцитите е 200-400 х109/л. при Норма жените е по-малко от долната граница, на около 150 х 109/l. Това е свързано с менструалния цикъл.

READ  Базофилы в кръвта: функции, норма, причините за намаляване, увеличаване, при бременност

При бременност тромбоцити, по принцип не се променят. Норма на тромбоцитите при мъжете на възраст малко се намалява. Мъжки съотношението е приблизително — 180-400. Ако тромбоцити понижава при жените, а това може да е сигнал за желязодефицитна анемия. Въпреки това, по време на месечните им ниво винаги по-долу.

Последствията от нарушаване на нивото на

Ако повишени тромбоцити, това може да предизвика състояние на тромбоцитоза, че е изпълнен с закупоркой съдове и по причина на поява на кръвни съсиреци.

Основният фокус на лечение е прием на антикоагуланти с цел да се избегне тежки последици.

Въз основа на това може да се заключи, че те стават една защитна стена на кръвоносните съдове. Имат няколко степи пубертета, първата стъпка е млада, все още незрели миелоидная. Тя дава живот също така и эритроцитам и лейкоцитам, с които тромбоцити активно съжителстват и работят заедно. От незрели тромбоцитите зависи от постоянното поддържане на цялата система на хомеостазата.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00098 sec