Тромбоцитопения: причини, симптоми, лечение, какво е това

Какво е тромбоцитопения

Човек, по някакъв начин нанесший си случайна травма (кройка или образуване на синини), разбира се, не се страхува и не насторожится, след като видя на травмированном място на кръв или да открият натъртване. Обаче се случва и това, че синините по тялото се появяват без причина, без каквито и да било предварителни наранявания. Освен това, може да забележите появата на кръв като абсолютно здрави венците или неразумно кървене от носа – всички тези признаци дават основание предположи си е неприятно заболяване, като тромбоцитопения.

Какво е това

Заболяване, наречено тромбоцитопений, означава понижаване на броя на тромбоцитите под допустимата норма, което води до самопроизвольным возникновениям по тялото си синини, както и повишена склонност към развитие на тежко кървене. Може като се развива на фона на различни гематологических болести, така и да е напълно самостоятелно патология.

За да разберем по-добре какво е тромбоцитопения, трябва да кажа няколко думи за хематология. Известно е, че в състава на кръвта включва клетки, плазма и постклеточные структура, сред които са и тромбоцити – кръвни плочи, които са отговорни за нормалното съсирване на кръвта. В някои случаи се наблюдава или намаляване на броя на тромбоцитите, или ненормално бързо ги разделят – това е състояние и временни тромбоцитопенией. В зависимост от симптомите, реши да отпусне лека, умерена и тежка форма на тромбоцитопении.

Причини

Причините тромбоцитопении при деца и възрастни може да се развие на фона на множество фактори, като например:

  • Неправилното функциониране на имунната система.
  • Инфекциозни заболявания, хепатит, герпесов.
  • Алергични реакции.
  • Хранителни отравяния.
  • Ярко изразен недостиг на фолиева киселина.
  • Генетични отклонения.
READ  Кръвта след биопсия на шийката на матката: кървене, причини, какво да правя, показания и противопоказания

Често основната причина за понижаване на нивото на тромбоцитите в кръвта са грешки на работата на имунната система – състояние, при което тялото, вместо на чужденец, на болестотворните клетки започва да унищожи своите собствени. Такава тромбоцитопения се нарича болестта Вергольфа – в основата му лежи както аутоиммунный фактор, така и генетично предразположение.

Също норма на тромбоцитите в състава на кръвта е нарушен при онкологични заболявания, когато възникнала туморът започва да отделят метастази в различни органи, и отклонения в работата на щитовидната жлеза. Отделно отбелязват идиопатическую тромбоцитопению – такава, която възниква по неустановленным причини.

Прием на медикаменти

Има и случаи, когато изработването на тромбоцитите влияят наркотици – цитостатики, диуретици и хормонални препарати, съдържащи естроген. Тези лекарства при някои заболявания изискват постоянен прием, понякога в продължение на няколко години, вследствие на което и могат да се наблюдават нарушения на съсирването на кръвта.

Освен това, съществуват редица медикаменти, които нормално се произвежда естествено кръвни плочи – успокоителни, хипнотици и антиконвулсивни средства, хинин, а така също и лекарства, в състава на които влиза аспирин. В подобни случаи, ако лекарят забелязва проява на симптоми на развиващата се тромбоцитопении, той или се отменя наркотици (понякога замяна на неговите аналози), или да се коригира неговата доза.

Освен по-горе, нарушение на производство на кръвни плочи, може да предизвика определени храни и алкохолни напитки.

Симптоми

Симптомите на тромбоцитопении да се определи лесно. Първият от тях е тенденция към спонтанно следващата кървене. Понякога кръвта се натрупва под кожата (това води до образуването на петна или обстойни хематоми), а понякога излиза навън.

Така, човек може да открие кръв в изпражненията и урината, за да се обърне внимание на нарастващи кръвотечение от носа. Жените, страдащи тромбоцитопенией, обикновено се оплакват от продължителна и обилна менструация, кървене извън менструалния цикъл.

READ  Внутричерепная хипертония мозъка: причини, симптоми при новородени, възрастни, диагностика, лечение

Искане в болницата лице се назначава изследване на кръвта за предмет определяне на количеството в нея тромбоцитите и титра на антитела към него. Ако степента на производство на кръвни плочи под 30•109/л, на пациента трябва да госпитализировать, ако цифрата е по-горе, е възможно амбулаторно лечение.

Лечение на

Трябва да се разбере, че тромбоцитопения – достатъчно е опасно състояние, което може да доведе до обширни външни и вътрешни кръвоизливи. Някои от тях могат да представляват сериозна заплаха не само за здравето, но и живота на човека – например, мозъчен инсулт, прекомерно вагинално кървене, кръвоизливи в стомаха и белите дробове.

За предотвратяване на подобни усложнения трябва внимателно да се отнасяме към собственото им здраве, своевременно да се диагностицират развиват заболяването и да се започне лечение на тромбоцитопении.

За да се предотврати развитието на аномалии в развитието на тромбоцитите, както и разрушаването на събития, трябва на първо място да не допускат лекомислие в отношение към тялото си: ако лекарят предписва някакви лекарства за лечение на всяка болест, трябва да се вземе изключително в определени дози, не се допуска превишаване. И със сигурност не си струва да се отдадете на самолечение, като се вземат разнообразни лекарства по собствена преценка – нищо добро на този подход няма да се свърши.

Освен това, най-добрият вариант ще бъде да се откаже от прекомерно засмукване и алкохолни напитки (това се отнася не само за случаите на хроничен алкохолизъм, но и обилни празнични възлияния).

Доколкото е възможно трябва да следи за правилно хранене и здравословен живот. И, разбира се, при поява на поне колкото нещо подозрителни симптоми, смахивающих за развитието на повишено кървене, трябва без никакво забавяне да кандидатстват в медицински институт.

READ  Трофичните язви на крака: причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, в домашни условия

Спазване на всички изброени аспекти и мерки за превенция помага да се избегне развитието не само тромбоцитопении, но и много други, не по-малко опасни заболявания.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00082 sec