Тромбофлебит на долните крайници: симптоми, лечение

Сред заболявания на кръвоносните съдове има едно нещо, което лекарите смятат най-коварни, с трудно предвидими последици. Е – тромбофлебит на долните крайници. Такова е и името на възпалителния процес венозных на стените, което води до образуването на венозном skylight стая тромба. Болест, развиваща се в съдовете на краката – най-честата форма. Но понякога (макар и много по-рядко) се срещат другите му форми – тромбофлебит на горните крайници, както и на шийния и гръдния участъци.

Всеки човек разполага с мрежа от вени, е разположен на площ (под кожата) и скрити в дълбоките слоеве. В зависимост от това има две разновидности на болестта:

 1. Тромбофлебит на дълбоките вени на долните крайници (медицинско наименование – флеботромбоз);
 2. Тромбофлебит подкожни, повърхностни вени.

Понякога стена венозных съдове са възпалени, тромбози при това не се формира. В този случай, заболяване, наречено флебитом.

Причините за появата на заболяването

Причините, които предизвикват тромбофлебит – много. Но основните се считат следните:

 • Генетично (наследствено) предразположение към коагулопатии (образуване на кръвни съсиреци) и като тромбофилии.
 • Често причина за възпаление става увреждане на венозната стена.
 • Често срещана причина е разширени заболяване на вените, което води до намаляване на скоростта на кръвното поток на вените, което води до застой на кръвта в съдовете.

Освен това, тромбофлебит може да се прояви след въвеждане на инфекции отвън. Пример за такъв случай е описан в снимката по-долу:

Сериозността на заболяването

Характерна особеност на болестта е, че симптоми на тромбофлебит най-често се проявяват, когато заболяването вече се е разпространил на обширни площи. Както в началния етап, повечето пациенти дори не подозират за това, че тялото им е изложен на опасност, която се крие в прекалено високо вдигане на тромба. При това значително повишава шансовете му да се разхлаби, след което той се изпраща в «свободно плуване» на съдовата система. Предвиждам му преместване не е възможно. Най-опасен се счита за попадение оторвавшегося тромба в кръвоносните съдове на белите дробове, което води до емболия (перекрытию) артерия на дихателната система. Това може да предизвика мигновена (внезапна) смърт.

Отглеждане, тромб засяга (и по-късно може да доведе до запушване) на багажника на виена. Което е причина за появата на венозна недостатъчност, хроничен характер. При този лечение на тромбофлебит значително се усложнява.

Симптоми на тромбофлебит

За началото на възпалението в венозных съдове свидетелстват следните признаци,на които повечето хора не винаги обръщат внимание на:

 1. Малки подуване на краката;
 2. Болезнени усещания в телета,
 3. Усещане за парене и тежест в краката,
 4. Зачервяване на кожната покривка.

В повечето случаи болните се обръщат за медицинската помощ, когато заболяването прогресира. При това се увеличава отоци на краката, в областта на образуване на тромба кожни воалите придобиват синкав оттенък. В пренебрегвани състояние на крайник може да почернеть. Тромби обикновено локализуется във вените на бедрата, краката или глезените.

Риск

Има определена категория хора, на които лекарите се отнасят към така наречената група на риска. При тях вероятността от възникване на тромбофлебит — най-висока. Към тях се отнасят:

 • Хора, които много време прекарват в седнало (неподвижно) състояние, пътуващи със самолет или зад волана на колата.
 • Този, който е претърпял хирургическа операция и е принуден да се спазва в продължение на дълго време неподвижен, на легло режим.
 • Страдащи от разширени вени.
 • Болни антифосфолипидным синдром, гипергомоцистоинемией (ускорено съсирване на кръвта).
 • Бременните жени. Риска от възникване на тромбофлебит се увеличава по време на раждането.
 • Тромбофлебит – чест спътник на пълните хора, страдащи от затлъстяване.
 • Хората напредването на възрастта, водещи заседнал начин на живот.

Видео: повърхностен и дълбок тромбофлебиты

Има няколко подвида тромбофлебит:

Остър тромбофлебит

Признаци на тромбофлебит най-ясно се проявяват при остро протичане на болестта, която започва с появата на остра болка по протежение на посоката на притока на засегнатата вена. При това се забелязва промяна в цвета на кожната покривка. Той става цианотичным с разширена мрежа от кръвоносни съдове по повърхността. На фона На повишена телесна температура, болен крак остава студена. Болката е, като да избухват си. Инстинктивно болен се опитва да я запазите в добро състояние, опитвайки се да намали болковият синдром.

При първите симптоми на остър тромбофлебит, трябва незабавно да се обадите на лекаря, и на пациента, поставени в леглото. При това до пристигането на медицински специалисти, е строго забранено да се проведе някакво лечение (триене мазила, изпълнението на масажни процедури, за налагане на лапи и други подобни). Това може да доведе до откъсване на част от тромба и задаване му в белите дробове или други вътрешни органи.

Освен това, интензивна форма на тромбофлебит много бързо преминава в усложнения – гангренозный или исхемичен тромбофлебит, бяла или синя флегмазию. Те са придружени от увеличаване на болката и все по-голям, буквално с всяка минута, подуване. Кожата отначало е бледа, след това придобива лилав оттенък. Така че, колкото по-бързо бъде оказана медицинска помощ, толкова по-вероятно е да се избегне тежки последици.

Лечение на

Лечение на остра форма на болестта се избира въз основа на състоянието на кръвоносните съдове, естеството на протичането на заболяването, мястото на локализацията на тромба. Обикновено за тази цел се използва консервативна терапия, която включва локално и общо лечение. Пациентите, на които е поставена диагноза — остър тромбофлебит на ръцете и краката, може да се проведе лечение на амбулаторно. При всички останали видове, болните се изпращат в стационар. Им задава режим на легло, болен крак е в добро състояние.

Локална терапия включва следните процедури:

 1. Налагане на една от мазила: Ръководството, бутадионовой, или гепариновой.
 2. Полуспиртовые компреси или студена обработка, от задължително еластична бинтованием.
 3. За перорално приложение се препоръчват препарати, които допринасят за подобряване на микроциркулацията на кръвта, като флекситал, теоникон, трентал и др.
 4. Като инхибитори са назначени индометацин, курантил, аспирин и т.н.
 5. За корекция на нарушения на притока на кръв във вените могат да бъдат използвани эскузан, троксевазин, венарутон, детралекс.
 6. Лекарства за облекчаване на болката, намаляване на възпалителния процес и намаляване на температурата – анальгин, реопирин, бутадион и др
 7. За десенсибилизация – супрастин, димедрол и др.
READ  Възстановяване на кръвта след пускането на: храни, хранене, витамини, народни средства за защита

След като остър възпалителен процес ще бъде заснет, за да се подобри ефективността на резорбция тромба се препоръчва физиотерапевтическое лечение лампа-соллюкс, диаметральными токове, UHF. Добри резултати дава ионофорез с гепарином, протеолитическими ензими (химотрипсином, трипсином и други), както и с калий йодидом. Эластическая степента трябва да бъде продължена още в рамките на два месеца след приключване на основното лечение, с едновременния прием на флебодинамических лекарства.

Бърза хирургическа намеса се извършва в спешни случаи, при следните показания:

 • Възходящият тромбофлебит голяма или малка подкожна, повърхностна вена в остра форма, с разположението на горната или средната част на бедрото.
 • Заплахата от възникване на белодробна емболия.
 • Расплавление тромба, гнойни ексудат.

При лечение на изгряващото тромбофлебит се използва също и лазерен облитерация, същността на която към стените на виена, точно над тромба. Това ви позволява да изтриете патологични венозни възли от магистрални съдове, спиране на разрастването на тромба с възпалителни процеси. Определяне вероятността да прокара тромба вътрешността на кръвоносните съдове, допринася за алтернативна методика за провеждане на лазерен лъч, насочен обратното движение на кръвта. Тя е в този момент е уникален.

При тромбофлебите възходяща ефективен начин, не позволява на тромбу се развиват и да се проникне на дълбоко разположени съдове, е операция, свързана с перевязкой места, където surface виена преминава в по-дълбока. Тя се нарича кроссэктомией. Манипулация се извършва с прилагане на местна анестезия в амбулаторни условия.

Постинъекционный тромбофлебит

По време на провеждане на склеротизации засегнатите варикозом на кръвоносните съдове, понякога се случва нарушаване на техниката на изпълнение на компрессионной склеротерапии. При тази намалена степента на виена, на сайта на приложение (инжектиране) на склерозанта, често води до появата на възпаления. В skylight стая вени започва да се формира съсирек, с опасност за преминаване в следващата эмболию белодробната артерия. Това усложнение се нарича – постинъекционный тромбофлебит. За да се избегне това, се препоръчва да се увеличи компрессию прилагането на порест каучук и латекс на възглавници, както и адгезивными бинтове със специално предназначение.

По-специално, липсата на степента завършва с появата на хематоми интравенозных, които на външен вид приличат на парцели вени с тромбами. В skylight стая се вижда маса, дегтеобразного вида, в състава на която склерозант и съсиреци кръв. Именно интравенозные хематом и водят към горещата тромбофлебиту.

Лечение постинъекционного тромбофлебит се състои в налагане на чалми с лечебни мехлеми, с помощта на еластична компресия и съответните лекарства (както и при остра форма). Понякога, във виена, прави специален инциз-пункция за отстраняване на кървави склерозантной маса.

Хроничен тромбофлебит

Хроничен тромбофлебит, за разлика от остра форма, няма да има ярко изразени признаци и симптоми. При тази форма на заболяването болката носи периодичен характер, главно притеснява след натоварването на краката (продължително ходене и други подобни). На мира са почти непознати. Подуване също са незначителни. Ето защо, човек не бързам да кандидатстват за медицинската помощ.

В лечението на хроничната форма се използва мехлем от тромбофлебит, се препоръчва постоянна еластична степента на използване на специални бинтове или чорапи, лечебна физкултура, физиотерапевтични процедури и лечение в спа курорти и в грязелечебницах.

Тромбофлебит на повърхностните вени, засегнатите варикозом

Една от най-честите остри форми на заболяването е варикозный тип тромбофлебит, който се придружава от силни болки, зачервяване по посока на виена, доходящим до областта на слабините. При тази форма на болестта на виена, с тромбами заобикаля ярко изразен оток, а самата тя става напрегната. С развитието на тромба, оток преминава в дълбоките вени, че е много опасен симптом. Основен белег на тази форма на тромбофлебит е силна болка по време на ходене, а така също и при всеки допир до разширени виена. Заболяването е съпроводено от висока температура и слабост, напомня на симптомите на обикновена настинка.

Варикоз и тромбофлебит – свързани заболявания. Често варикоз провокира образуването на кръвни съсиреци в повърхностните и дълбоките вени, тъй като се характеризира с по-ниски скорости на потока на кръвта в основните възли. В този случай тромбофлебит – най-сериозно усложнение на разширени вени. То много по-често отива в тромбоэмболию белодробната артерия и става причина за посттромбофлебитного синдром.

При лечение на тромбофлебит, причинени от разширени вени, се използва противовоспалительная терапия, ни води облекчаване на болката и намаляване на възпалителния процес. Тя включва хормонални мехлеми, компреси с 50% алкохол, а също така свещи с диклофенаком или бутидионом.

Пречка за прехода тромбофлебит на вени, разположени в по-дълбоките слоеве, е еластична степента на специални трикотажным бельо (чорапи, колготы) или бинтове. За намаляване на отока и възпалението се предписват лекарство за подобряване на кръвообращението – анистакс, детралекс и др.

Тромбофлебит по време на бременността

Бременността е период, в който жената най-често са изложени на такива заболявания като разширени вени на долните крайници и тромбофлебит. Това е свързано с повишение от тях вътрематочна налягане и физиологични промени в състава на кръвта. Най-голямата опасност тромбофлебит е в първите дни след раждането период. Тъй като голяма част от усложнения под формата на тромбоэмболии възниква точно след раждането. Раждане – това е огромно претоварване в работата на кръвоносната система.

 • Първо, налягането в коремната кухина се повишава два-три пъти.
 • От друга страна, бебето минава през родовия канал, на своя глава няколко минути пережимает вените на таза.
 • При този тонуса на стените на вените, разположени в краката рязко намалява и се случва разширяване.

Всичко това води до нарушаване на естествения притока на кръв в долните крайници и образуването на кръвни съсиреци.

Първите признаци за разширени вени са отбелязани обикновено във втория триместър на бременността, когато бъдещата майка започва да се наддава на тегло. На първо място това е появата на съдови звезди по кожата на долната част на краката, бедрата или глезените, след това се увеличава на виена и се появяват болки. На крака за вечерта започват все по-често отекать, понякога възникват спазми.

READ  Висок билирубин в кръвта: основни причини за повишаване на новородени и възрастни, симптомите на висок билирубин, диета при високо билирубине

След като се появят тези симптоми, трябва веднага да се подложи на консултация при флеболога. Той ще се проведе дуплексное цветно сканиране, с цел проучване на състоянието на кръвно-съдовата система и ще даде препоръки как да се предпазим от по-тежки форми на заболяването и избягване на комплексното лечение.

В този период е много важна е превенцията тромбофлебит, която включва следното:

 1. С появата на първите симптоми и до най-раждането трябва да се носят еластична компресия облекло бельо (колготы, чорапи). Вземете си трябва лекар-флеболог. Тъй като неправилно подбрано налягане (степента) може да повлияе отрицателно на състоянието на пациентката, за да предизвика дискомфорт при носенето и т.н.
 2. Полезно е да правя гимнастика за бременни, включваща упражнения за подобряване на притока на кръв във вените на долните крайници. Физическа активност не само предпазва от застой на кръвта в краката, но и допринася за допълнителен снабдяването с кислород на плода.
 3. Всеки ден, във всяко време, преди лягане трябва да излезем на малка разходка (за 30 минути).
 4. Необходимо е да се следи за храна съдържа повече продукти от растителен произход. Там те трябва да са в суров вид. Особено полезни диня, пъпеш, ананас. Те допринасят за разбавлению кръв, и са биостимуляторами гемодилюции активно действие.
 5. Ограничи употребата на течности, тъй като в периода е в света на детето, се наблюдава нейното задържане в организма. А това е риска от възникване на устойчиви, трудно поддающегося облекчаване на отоци.

Тромбофлебит на повърхностните вени по време на бременност често е придружено от силни болки. Трябва да се помни, че в този период не се препоръчва прием на лекарства. Бързо да освободи пациентката от дискомфорт и не даде тромбу внедриться на вени, разположени в по-дълбоките слоеве ще веноцентез. Е – пункция на засегнатия възел, с цел отстраняване на тромба. Този начин е безопасно за плода, тъй като манипулация се извършва под местна туменесцентным обезболиванием (обезболяващ медикамент се инжектира под кожата, образува защитна възглавница около оперируемого на съда).

Детралекс при тромбофлебите: помага ли?

В отделни случаи, за лечение на разширени вени, флеболог може да вземе решение за назначаване на препарата Детралекс. Но има ограничение: от бъдещите майки може да се прилага само във втората половина на бременността. Това е ефективно лекарство за лечение на разширени вени всеки стадий и други заболявания, кръвно-съдовата система, която се счита за напълно безопасен. В състава му компоненти от растителен произход. Той не променя състава на кръвта, а само повишава тонуса на стените на кръвоносните съдове. Той няма странични действия, но има и вероятността от възникване на алергична реакция.

Но в лечение на тромбофлебит той дава положителни резултати в комбинация с дезагрегантами и тромболитическими лекарства. Като самостоятелно терапевтично средство при тромбозе се прилага рядко, главно за вендузи пристъпи на венозна недостатъчност, хроничен характер. Но често се предписват след оперативно лечение на тромбофлебит, като подкрепа, на продължителна терапия.

Народна медицина при лечение на тромбози

Лечение на тромбофлебит на народни средства за защита ще помогне за облекчаване на заболяването, намаляване на болката и отоците в краката, и облекчаване на други симптоми. Това е доказана не на едно поколение методи. Някои от тях са много по-ефективни лекарствени средства от синтетичен произход. Най-ефективни при това заболяване, се считат за продукти на пчеларството: мед, прополис и пчелен подмор. Предлагаме ви няколко рецепти от тези продукти.

Продукти на пчеларството

 • Тинктура от пчелен podmore. Живот на пчелите – къс. И до пролетта на старите динозаври, които са работили лято, и умират. Младите пчели ги носят на прилетную дъска. Това се нарича подмором. Те трябва да събират и се налива водка (шепа podmore в 0,5 л водка). Преливане на две седмици, прецежда се. Да се използва като компрес, който се наслагва върху засегнатото място за 1,5-2 часа.
 • Меден компрес. За това за мед в чист вид, се нанася върху кърпа от лен, и прикладывается за жилищно строителство с засегнатата виена. За компрес мед може да се смесва с нарязания на ситно листа каланхое, или да причинят на листа зеле. Тези две растения само увеличават силата на мед.

**Тялото на пчелите съдържа вещества, които влизат в състава на различни лекарства. Това е отрова, нектар и цветен прашец от растения, прополис и микрочастички восък. То по своята същност – вече готовото лекарство, само в микроскопични дози.

 • От прополис можете да си приготвите целебна мехлем от тромбофлебит. За това го смила, смесва се с горещо масло в съотношение 3:10 и малко се загрява (не повече от 15 минути). Да се прилага под формата на компреси или просто триене в засегнатите места.

Ябълков оцет

 • Един от най-ефективните средства при тежко заболяване на вените е ябълков оцет, домашно готвене. Той се използва под формата на масажи, предварително разреден с вода (една супена лъжица оцет на чаша вода).

Пачи мазнини

 • Повечето градски хора не знаят, че в село на много болести по краката и ръцете (изгаряне, измръзване), както и рани от различен произход и тромбофлебит, лекувани замени с гъска мазнина. Той и днес се счита за един от най-ефикасни средства, което се използва, както в чист вид, така и при приготвянето на масла с добавка на различни билки, като лайка или жълт кантарион. Пълното възстановяване може да се постигне, като се използват 30% мехлем с добавянето на настърган на каша корени на черен оман (живокоста). За това в сто грама, гъша мас, добавете 30 г корени от черен оман. Отоплението е на 15 минути, прецежда. Миро е готов за консумация.
READ  Биохимия на кръвта: дешифриране, норма при възрастни, деца, таблица, която показва

Билкови настойки за перорално приложение

Някои външни средства, понякога е достатъчно, за да се избавите от болест. Народната медицина също препоръчва се приемат през устата, отвари от лечебни билки, улучшающих на кръвообращението, подобряване на еластичността на стените на венозных съдове.

 1. Най-ефективен е екстракт от коприва. Той е не само благоприятен ефект върху кръвоносната система, но и оздоровляет и укрепва целия организъм като цяло. Особено полезен е той през пролетта, когато липсват витамини.
  ** От млада коприва може да се приготви квас, който има лечебни свойства, и зарежда с бодрост. За да го направи, нарвать прясна коприва. Изплакнете добре, може да се попарена с вряла вода. Да си в три-литров буркан, добавете три супени подаде захар и се изсипва вряща вода. Вратовръзка врата марля и поставете на топло място в продължение на три-четири дни, за да ферментира. След като квас фермент, се изсушава и може да се пристъпи към лечение, като ядете по половин чаша три пъти на ден 20 минути преди хранене.
 2. Също така е полезно да се приемат эскузан – цветовете на див кестен влива в алкохол.
 3. Добре, помага за лечение на тромбофлебит чай от сушени глави детелина (1 супена лъжица. л. на чаша).

Всички предложени методи за третиране на народни средства за защита, преди употреба е необходимо да се съгласуват с лекуващия ви лекар. Да ги използват по-добре в комплекс с медикаментозна терапия.

Гимнастика при тромбофлебите

Медицински светила в продължение на много години се водят спорове за необходимостта от физически упражнения, при заболявания на вените на долните крайници. Някои твърдят, че е необходим пълен мир, други са пламенни поддръжници на двигателната активност. Са прави и тези, и други.

В период на обостряне, когато на риска на работното място тромба и възникване на сериозни усложнения е достатъчно висок, трябва да се спазва режим на легло, без да изложи болки в краката товари. В този период, е строго забранено топлинни баня и всички видове масажи.

А ето, след завършване на лечение, в периода на рехабилитация, както и като профилактика на заболявания на упражнения, които допринасят за подобряване на еластичността на венозных стените и подобряване на кръвообращението – много полезен. Единственото условие е да не се прекалява. В комплекс лечебна гимнастика включва следните упражнения:

В легнало положение:

 • Упражнение «рибка». Отпуснете тялото си, вибрира им, имитира движението на рибата във водата. Да продължи в продължение на една-две минути.
 • Краката ми бавно се вдигне нагоре и да се разочаровам в изходна позиция. Повтаря не повече от 8-10 пъти.
 • «Ножица». Повдигнати нагоре краката раздвигать в ръка, а след това сдвигать. Брой повторения – 10 пъти.

В положение «стои» или «седи»:

 • Кръгови движения на краката в дясната или лявата страна (от пет до десет пъти).

В положение «стои»:

 • 1. Повдигане на пръстите на краката и леко понижаване на петата (до 15 пъти).
 • 2. Свивате десния крак и да се повиши. След това се оправям и го сложи на пода. Да се изпълни това движение на левия крак. Направи това упражнение може да бъде алтернативно, промяна на крак всеки път. Вторият вариант предвижда изпълнението първо с единия крак (12 пъти), след това на същия – другия крак.

Всички тези упражнения ефективно масажира вените и възпрепятстват застой на кръв във вените. При спазване на всички предназначението на лекар и извършване на превантивни дейности, вие ще можете да се отървете от неприятните симптоми, съпътстващи заболяването и да се избегнат усложнения, изискващи продължително лечение.

Видео: комплекс упражнения за краката при варикозе и неостром тромбофлебите

Как да се хранят при тромбофлебите?

Една от причините за появата на описания заболяване е затлъстяването. Така че всеки, който е податлив на всяко заболяване на венозната система трябва да се ограничават в употребата на някои продукти.

Така, например, диета при тромбофлебите (период на лечение) ви препоръчва да се откаже от пържени, остри, твърде солени и пикантни ястия. Препоръчително е да се въздържат от мазни видове риба и месо, да включат в диетата си хранителни сортове: пилешки гърди, крольчатину, индюшатину. На масата винаги трябва да бъдат пресни зеленчуци и плодове с изключение на банани, грах и боб.

През зимата да се вземат мултивитамини. Вземете за правило всеки ден да яде зубчику чесън, непременно се ядат лук.

Общи препоръки

Хората, които влизат в групата на риска от появата на тромбофлебит трябва да бъдат много внимателни към състоянието на ръцете и краката. Се придържат към препоръките, които дава флеболог. Трябва да се води активен начин на живот. Се опитат да ходят повече, за овладяване на специални упражнения, които пречат на развитието на болестта. Хубаво плуване, каране на велосипед. В домашни условия може да се поддържа тонуса на кръвоносните съдове витамин чайове, по-често пият сок от червена боровинка сок, настойка от жълт кантарион.

В същото време се избягва статично напрежение, което възниква, когато човек е дълго време в седнало положение или стои на краката си (например, работа от машина). Противопоказан при тромбофлебите парна баня, дехидратация. Обувките трябва да е максимално удобен, с оптималната височина, шипове и ортопедични стельками. Отпуснете се препоръчва в легнало положение, с леко повдигане на краката и поставянето под тях малка възглавница. Пускането на компресия облекло бельо също трябва да лежи, повдигнати нагоре крака.

Видео: лекция к. м. н. Belkin Z. P. за тромбофлебите и свързаните с нея заболявания

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00072 sec