Тромбоза на външен геморроидального възел: симптоми, лечение

Един от най-честите усложнения на хемороиди е тромбоза на външен геморроидального възел. И ако в началните стадии на хемороиди е достатъчно лесно да се лекува, а след това в напредналите случаи, при развитието на тромбоза се изисква сериозен и стабилен подход към лечението. Професионална помощ в такива случаи има лекар — проктолог.

Тромбоза или така наречените остри хемороиди се развива около 10% от възрастното население. При това във външния геморроидальном възел се формира съсирек, заболяването прогресира, доставка на пациента, на много неудобства и постоянна болка.

Етап на развитие на тромбоза

Първа степен. Хемороидалната възли са малки, имат стегната еластична консистенция. Болки носят постоянен умерен характер, придружени от сърбеж, парене и дискомфорт. Симптомите се засилват при погрешностях в храненето (алкохол, пикантни, мазни храни) или при продължително седене.

Втора степен. Изглежда достатъчно изразен геперемичный подуване в аналната област, отбелязва спазъм на сфинктера и силна болезненост при ректальном пальцевом проучване.

Трета степен. Гиперемирована и отечна цялата обиколката на задния проход. При визуална проверка се наблюдават багрово — синина хемороидалната възли, стърчащи от аналния отвор. Плътни и защемленные възли нали в клирънса задния проход не успява. При липса на лечение, те могат силно да кърви. Ректално изследване, в този случай е невъзможно поради остри болки и силно изразен спазъм на сфинктера.

Причини и причинители, водещи до развитие на тромбоза геморроидального възел

Основната причина за подобно състояние на опитните проктологи смятат нарушение на функциите на кръвоносните съдове на ректума. При средно притока на артериална кръв към червата и силно притиснати венозна отлив се случва вени. Претъпканите и разширени вени с течение на времето образуват възли. Тези възли по време на обостряне на заболяването са способни да изпаднат от задния проход и тромбироваться.

Освен това развитието на усложнения хемороиди допринасят за следните причинители:

  • Продължителна работа в седнало положение и начин на живот, при който човек малко се движи. В този случай е нарушена циркулацията на кръвта в областта на малкия таз, кръвта е в застой, което става причина за развитие на венозна недостатъчност.
  • Продължителни физически натоварвания. Тежък, продължителен физически труд или постоянна работа в положение «стоящи» води до застой на явления, стените на кръвоносните съдове губят еластичността си, което допринася за появата на хемороиди.
  • Нарушения в работата на СЧ. При запек каловые маса втвърдяват, това пречи на нормалното изтичане на кръвта по вените. Освен това болните с хроничен запек принудени силно тласък, че по свой начин ефекта е равносилно на повишаване на тежести. При диария неблагоприятно въздействие изпитват анус и ректум, те силно се дразнят и се възпаляват.
  • Грешка в храненето и злоупотребата с тютюн и алкохол. Под въздействието на алкохол съдове се разширяват, в тях се натрупва и застояла кръв. Пикантни, солени, мазни храни дразни лигавицата на червата.
  • Тумори и възпалителни процеси в областта на малкия таз. Образуването на тумори допринасят за приливу кръв, с изтичане на който вените не се справят, възникват явления на застой. Възпалителни процеси водят с спазму сфинктер, в резултат на виена сдавливаются и ранени.
  • Бременността и раждането. По време на бременност матката се увеличава и пережимает съдове, достига до ректума, а опити при раждане на дете допринасят за разтягане на стените на дебелото черво и на развитието на болестта.
READ  Лечение на хемороиди сода за хляб

Симптоми и прояви на тромбоза

Външен тромбоза хемороиди възли е съпроводено от постоянна силна болка в областта на задния проход. Тя може да възникне внезапно и за разлика от болка, която се появява при аналната пукнатина, не е свързана с акт на дефекация. След изпразване на червата при запек болката може да се засили.

 

Всяко напрежение, което води до прилив на кръв в областта на малкия таз може да доведе до разкъсване на съда и образуването на тромбози. При това в резултат на тромб отвътре натиск върху стената на съда, който действа върху нервните окончания и причинява нестерпимые болка при ходене и сядане. Във връзка с това лекарите отбелязват появата на пациента своеобразна «патешки походка».

Едновременно с болевым синдром се наблюдава болезнено подуване в областта на задния проход. Може да възникне усещане за парене и сърбеж в аналната област, усещане за чуждо тяло, са кървене. Силата на болезнените усещания не е свързано с размера на геморроидального възел и дори при малък тромбозе тя може да бъде изразена.

Диагностика на заболяването

Диагностика външно тромбоза е доста проста и се извършва въз основа на прост визуален ревю перианални област. От в медицинската история лекар може да разбере подробности за развитието на хемороиди и обостряне. При разглеждане на разкритите силен оток, способен да се маскира тромбоза. В същото време той се различава от падащите възли. Понякога в случай на раждането на тромбоза, може да има огромен оток около аналния проход. Пальцевое проучване и проктоскопия в подобни случаи не се прилага поради силна болезненост. Обикновено резултат на тромбоза на външни хемороиди възли достатъчно благоприятен. Тромбированный възел може да се некротизироваться или тромб сам излиза навън. При това започва кървене, но състоянието на пациента се характеризира с бързо облекчение. Болката престава, постепенно си отива и намалява отока.

Дългосрочен външен тромбоза може да остави следи по кожата под формата на хемороиди бахромок, които се образуват поради разтягане на кожата в областта на аналния отвор. В бъдеще те могат да причинят сърбеж и попречи на провеждането на хигиенни процедури, така че е добре да премахнете под местна упойка.

Лечение на тромбоза

В случай на външни тромбоза геморроидального възел лечението трябва да започне колкото е възможно по-бързо. Това може да бъде консервативна терапия или хирургическа намеса.

При остър тромбозе е необходима хоспитализация в специализирано проктологическое клон. Недопустими са самостоятелни опити нали тромбированный възел. Това може да доведе до травмированию на лигавицата, да предизвика кървене и опасни за живота на пациента усложнения.

READ  Киста на епифизата (эпифиза на мозъка: причини, лечение

На пациента се предписва режим на легло, топли седящи вани, в която е разтворен калиев перманганат, студени лосиони с ацетатом олово на всеки половин час. Предписват прием на антикоагуланти и молочнорастительную диета вътре, за да вземат минерално масло (по една супена лъжица три пъти на ден).

Може определяни на безопасни и ефективни флеботропные лекарства, като Детралекс. Те укрепват кръвоносните съдове и облекчава възпалението. Освен това добро местно ефект многокомпонентные мазила (гепариновая, троксевазиновая, гепатромбин Г.). Свещи при тромбозе външно възел не помагат.

Консервативното лечение се използва най-вече при не твърде болезнено малък тромбозе. След вендузи острата фаза на възпалителния процес, може би хирургическа намеса. Най-бързият и ефективен начин за хирургическа намеса при тромбозе външни възли се счита за тромбэктомия.

Операция тромбэктомии геморроидального външно възел

Процедурата се прави под местна упойка. По време на операцията се случва аутопсия геморроидального възел и премахване на тромба. Извършва хирургически разрез с дължина до 0,5 см. и се почистват тромбированные кичури. Възел веднага стихва, а болката купируются, операция непродолжительная, отнема само няколко минути.

След извършване на тази процедура пациентът получава необходимите насоки и в същия ден се изпраща у дома. На мястото На тромба остава малка раната, която се лекува в продължение на няколко дни. Често лекари предлагат напълно премахване на тромбированный възел. Този вариант е за предпочитане, тъй като елиминира бъдещи рецидиви на болестта и образование геморроидальной бахромки.

В някои случаи, когато влошаване се случва на фона на движението за хемороиди, по срочните показанията извършват радикална операция. След такава операция пациентът е напълно излекува от прояви на тромбоза възли.

В днешно време за лечение на тромбоза на външни възли започна да се прилага модерни и наименованието, лечение с лазер, лигирование възли, инфрачервена коагулация и склеротерапия. Помислете за тези методи повече.

Лазерна тромбэктомия е показан за премахване на големи външни възли. Операцията се извършва под местна анестезия и продължава около час. Лазер повлиява бескровно и ефективно, веднага след намеса изчезват болки, ануса не е деформиран и запазва естествения си вид. Веднага след отстраняване на кръвни съсиреци пациентът може да се върне към нормалния живот.

Лигирование външни хемороиди възли. Същността на метода се състои в пережимании хемороиди възли с помощта на латексови пръстени и се извършва на пациенти с 2-3 състояние на хемороиди. По време на операцията хирургът използва специален уред – аноскоп, с помощта на който открива достъп до сайтове. След това лигатором се припокриват латексови пръстени, които пережимают възел, го лишава от храна. С течение на времето той умира и самият отпадне по време на дефекация.

Инфрачервена коагулация. Използва се специален апарат – коагулятор, въздействащ мощен лъч на инфрачервени лъчи. Топлинна енергия выжигает на лигавицата в съседство с възел, образувайки малък белег. Този белег ще попречи на навлизането на кръв в геморроидальный възел, и той в скоро време истощится и ще изчезне.

READ  Кава-филтър: показания, противопоказания, като определя от усложнения след операция

Втвърдяване на възли

Сесии склеротерапии се свеждат до това, че пациента шприцом инжектира лечебно вещество в една област, където хемороиди активно да се снабдява с кръв. По този начин, в продължение на кръвоснабдяването на възел, с течение на времето той намалява значително размера и склерозируется, изчезва възпаление и подуване, спират кръвоизливи.

Лечение на тромбоза на външен геморроидального възел в домашни условия

Има достатъчно много народни средства за защита, прилагани в лечението на остър хемороиди. Но си заслужава да се помни, че всички те са достатъчно ефективни при усложнения и могат да бъдат използвани само в началния стадий на заболяването. При развитието на тромбоза не може да се разчита само на билки и лосиони, тук се нуждаем от по-радикални методи на лечение. Така че при обостряне на хемороиди най-добре е спешно да се потърси медицинската помощ.

В неусложнена случаи могат да се използват следните народни средства:

Бреза отвара. За приготвяне на бульон 100 гр. от брезови листа, залейте 2 — ма литра вряща вода и да се влива. Готовият бульон се използват за вземане на седящи бани.

Лечение с пиявици. За лечение на придобиване, аптеки пиявици. На всяка геморройную бучка засаждат една пиявку. Тя източва кръвта, след това сама ще отпадне, а възпаление на възел намалява и да съхне.

Брезов катран. Се счита за много ефективно средство за облекчаване на възпаления. Бреза катран се намазва с външни изпъкналости или се инжектира с помощта на тампон в ануса.

Почечуйная трева. Билката се вари като чай и се пие три пъти на ден. Този чай допринася за намаляване на симптомите на възпалението и облекчаване на сърбеж.

За облекчаване на стола и отстраняване на запек народната медицина препоръчва да се консумират червено цвекло, моркови, пъпеш, грозде, туршия кисело зеле, сурова тиква. Като слабително и болкоуспокояващо средство съветват да приемате отвара от цариградско грозде или екстракт от семена на копър. Като противовъзпалително и адстрингенти добре помагат отвари от дюля, цветове на нар, листа от ягоди или къпини.

Всички тези средства могат да се използват в комплекс с медикаментозными лекарства, предварително да се консултирате с лекуващия лекар. При прояви на остър хемороиди все пак е по-добре да не се ангажира до самолечение, а колкото се може по-скоро да се обърнат за помощ проктолога. Специалист изберат подходящ метод на лечение и ще ви помогне да се справят с болестта.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00139 sec