Тромбоза: причини, симптоми, лечение, профилактика

Тромбоза — патология, причинени от образуването на кръвен съсирек във вътрешността на артериите, вените и техните заключване и нарушаване на циркулацията на кръвта в кръвоносната система.

Съсирек представлява натрупване на протеини фибрин и специални кръвни клетки — тромбоцити, предоставяне на хемостаза. При здрави хора при увреждане на кръвоносен съд на тромб предотвратява кровопотерю.

Под въздействие на неблагоприятни вътрешни и външни фактори за кръвни съсиреци може да се образува самостоятелно и свободно да циркулира в кръвта. Ако тромб се припокрива голяма част от лумена на съда, ток на кръвта и притока на кислород към тъканите е нарушен, се развива хипоксия. Големите съсиреци причиняват опасни промени в организма, които причиняват по-тежки случаи до смъртта на клетките.

Тромбоза е заболяване, доста често срещано и много сериозно. То може да доведе до дисфункция на сърцето и кръвоносните съдове, нарушаване на реологических свойства на кръвта. При пълно перекрытии на лумена на съда могат да се развият тежки последици, довели до смърт на пациента.

Венозен тромбоза на кръвоносните съдове на долните крайници често в медицинската практика най-често. Тази патология е опасно за здравето на човека и изисква оказване на спешна медицинска помощ. Повърхностен флеботромбоз рядко е причина за сериозни нарушения в кровоснабжении.

Причини

Тромбообразование — сложен процес, който включва основни етапа: дефект на съдовата стена, застой на кръвта, промяна на реологических свойства на кръвта.

 • Гиперкоагуляция — проява на някои генетични и автоимунни заболявания. Химиотерапия, радиационна терапия, хормонална ускори процеса на съсирване на кръвта.
 • Увреждане на кръвоносните съдове се случва в резултат на травми, операции, инфекциозни заболявания, алергии, имунни реакции. Деформация на съдовата стена често се случва при бременност, раждане и послеродовом период.

 • Застой на кръвта възниква при сърдечна недостатъчност, управляван от заседналия начин на живот, по време на честите пътувания и продължително пътуване със самолет, след упойка.

Заболявания, които допринасят за развитието на тромбоза на кръвоносните съдове:

 1. Онкозаболевания,
 2. Фибрилляция мъждене,
 3. Захарен диабет,
 4. Атеросклероза,
 5. Фрактури,
 6. Васкулит,
 7. Затлъстяването,
 8. Бъбречна дисфункция,
 9. Хормонален дисбаланс,
 10. Нарушение на обмяната на веществата,
 11. ДВГ-синдром.

Тромбоза се развива най-често при възрастните хора над 60 години, при хора с наднормено тегло, бременни жени и прикован към леглото пациенти. Остра промяна на нивото на подвижност, продължителен прием на някои лекарства, дехидратация на организма, силна физическа преумора, за лечение на капельницами също допринасят за развитието на патология.

Тромбоза се случва венозным и кръвно, остър и хроничен. В отделна група отделят атеротромбоз, възникващи при запушване на артериите на атеросклеротични бляшкой и води до инфаркт на вътрешни органи или инсулт на мозъка.

Симптоми венозных тромбози

Ако просвет венозна багажника припокриване с тромб, нарушена работа на цялата венозна система. Флеботромбоз обикновено е придружен от тежки интоксикационным синдром. Заболяването се проявява отечностью, подуване на вените и синюшностью на кожата на мястото на поражението, миалгией, кардиалгией, изтръпване и тежест в краката. Бессимптомное рамките на тромбоза е най-опасната форма на патология, което води до летален изход.

 • Тромбоза на вените на долните крайници — съдовите заболявания, често придружена от развитие на тежки усложнения. Тромбоза на дълбоките вени на краката обикновено засяга бедрена вена и се проявява с болка в мястото на тромба, гиперемией и гипертермией на кожата, оток на крайниците. Болката в крака често започва като спазми или изтръпване. Интензивността на болка регионална синдром се увеличава по време на ходене или при изкачване на стълби. В тежките и напреднали случаи възниква усещане за распирания в краката, появата на синюшности на кожата и разширение на повърхностните вени по вътрешната страна на бедрото.

 • Илеофеморальный тромбоза — венозна патология, причинена от закупоркой с тромб на бедрената и илиачните вени. Тя се проявява с подуване на крайник, синюшным или багрово-червен цвят на кожата, появата на него на кафяви точки, повишена температура, болка в крака, иррадиирующей в слабините и постепенно нарастващата. Общото състояние на пациента остава при този задоволително.
 • Геморроидальный тромбоза доста често се наблюдава при жени след бременност и раждане. Допринасят за появата на геморроидального тромбоза на следните фактори: злоупотреба с алкохол, продължителното охлаждане на организма, хроничен запек, прекомерна преумора. Симптоми на заболяване, са: болка, сърбеж, парене и подуване в областта на ануса, спазъм на сфинктера, травматизация хемороиди възли и последващото им инфицированием. При поява на треска, кървене от ректума и геморроидального кървене трябва незабавно да се консултирате с лекар.
 • Тромбоза кавернозен синус — опасен за живота на човека патология, причинени от закупоркой сгустком пещеристой синусите на мозъка. Причина за патология са инфекционно-възпалителни заболявания на очите и носа с разпространението на инфекцията в мозъка. Заболяването се появява силно главоболие, влошаване на зрението, выпячиванием окото, спазми, диспепсия, спутанностью на съзнанието, повишена температура. Признаци на тромбоза кавернозен синус са: разстройство на нервната система, болка в областта на шията при флексия, подуване на клепачите, загуба на предната чувствителност. При липса на лечение на болни с тромбозом кавернозен синус могат да изпаднат в кома. Често заболяването води до развитие на усложнения като слепота, мозъчен инсулт, дисфункция на эпифиза. Прогноза за заболяване, често неблагоприятно.

 • Тромбоза subclavian виена възниква при спортисти и лица, ангажирани в тежък физически труд. Заболяването е благоприятна прогноза и ограничава загубата на ръце. Пациентите се оплакват от изтръпване и парене в засегнатата част, пульсирующую и распирающую болка и подуване на ръцете. Тромбоза subclavian на виена, в резултат на продължителни катетеризацией, често преминава към вътрешната яремную виена и се проявява по съответните клинични признаци.
 • Тромбоза на ретината на окото — хеморагична ретинопатия, причинени от окклюзией ЦВС и клонове предимно при лица, страдащи от хипертония, атеросклероза, захарен диабет, системни васкулитами, болести на кръвта. Пълна окклюзия се проявява рязко понижение на зрителната острота до слепота, задочно — бавно влошаване на зрението. Болните се оплакват от тъмни петна и кожух пред очите, нарушава визия предмети. Лечение на патология, насочени към възстановяване на притока на кръв в ретината и подобряване на венозни процеси в нея.

Симптомите на артериалните тромбози

 1. Тромбоза на артериите на главния мозък води до инсулт, който се проявява бързо нарушение на мозъчните функции. Тромботический инсулт се развива при запушване на по-големи съдове — каротидните артерии или съдове виллизиева кръг, както и техните по-малки клони. При пациенти през нощта възниква промяна на съзнанието. На сутринта те установят липса на движение на ръката и крака от едната страна. В тежки случаи на фона на влошаване на общото състояние да възникнат неврологични симптоми: разстройство на речта, нарушения на съзнанието, частична загуба на полета точка, хемиплегия, гемианестезия, изопачени на лицето, нарушение на подвижността и чувствителност половина на тялото.

 2. Тромбоза на коронарните артерии на сърцето възниква в резултат от стесняване лумена на кръвоносните съдове, захранващи сърдечния мускул. Патология при липса на лечение води до инфаркт на миокарда, който често завършва със смъртта на пациента. Ако тромбоза се развива бавно, а след това възниква хронично заболяване на сърцето — стенокардия на напрежението. Коронарный синдром се проявява с остра, внезапна болка в областта на сърцето, недостиг на въздух, бледностью на кожата. Остър коронарный тромбоза има неблагоприятна прогноза, а хронично рамките на патология се поддава добре на лечение.

 3. Тромбоза на чернодробна артерия се развива бързо и през деня може да доведе до смърт на пациента. Това усложнение на заболявания на сърдечно-съдовата система — инфаркт, эндокардита, пороци на сърцето. Инфаркт на черния дроб се проявява с остра болка в десния подреберьи, диспепсия, повишена температура и желтухой. Заболяването клинично може да прилича на пристъп на камъни в жлъчката. В тежки случаи към основните симптоми се присъединяват асцит, анурия и перитонит. Тромбоза на чернодробна артерия възниква след трансплантация на черния дроб и води до широка некрозам и кома, която обикновено завършва със смърт.
 4. Тромбоза на червата възниква при перекрытии с тромб на лумена на кръвоносните съдове брыжейки. В този случай е храната на червата, развива се исхемия и некроза на стените му. Патология обикновено се развива при възрастни хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система. Тромбоза мезентериальных съдове се проявява схваткообразной болки в корема, тенезмами без изхвърляне на изпражнения, положителни симптоми на остър корем, липсата на перистальтики, напрежение на предната коремна стена. При пациенти, появява се повръщане и кървава изпражнения с примеси на кръв, тахикардия, бледост на кожата, повишена температура.

 5. Тромбоза на бедрената артерия възниква след травма, а също и в местата на разположението на холестериновых плаки. Около тях се натрупват тромботические маса, които образуват съсирек, закупоривающий кръвоносен съд. Тромбоза на бедрената артерия се проявява с болка в крайниците, нарастващата при ходене и засягащи предимно прасците и стъпалата.

Диагностика

Лекар-флеболог провежда диагноза и назначава лечение на болни. Основните диагностични процедури:

 • Лабораторни методи, които позволяват да се определи степента на съсирването на кръвта.
 • Дуплексное сканиране открива на вените и наличието на skylight стая съда флотирующего тромба.
 • Ядрено-магнитен флебография.
 • Изгряваща флебография с помощта на контрастни вещества.
 • Компютърна ангиография.
 • Тромбоэластография.
 • Радионуклидное сканиране определя местоположението на тромба.

Лечение на

Болни с остър тромбозом показана хоспитализация в стационар и спазване на спално режим с приповдигнато положение на краката. Долните крайници при тежки случаи на вените трябва да замотать еластична превръзка. Благодарение на компрессионному ефект той намалява симптомите на тромбоза и предотвратява развитието на усложнения.

За профилактика на застой на кръвта и укрепване на нейното изтичане на полезно извиват и разгибать на крака, да се отдадете на дозиран ходене. Всички топлинни процедури при тромбозе, е строго забранено.

Консервативно лечение винаги започва с диета. На болните се препоръчва да се използва много зеленчуци и плодове. В ежедневното меню трябва да присъстват ястия от крехко месо, риба, зърнени храни, бобови култури, млечните продукти. От диетата трябва да изключи кисели, пикантни, мазни храни и ястия от тях.

Лекарствена терапия

При лека степен на заболяването болните се предписва лекарства, лекарства за разреждане на кръвта: антикоагуланти, фибринолитики, тромболитики, дезагреганты.

 1. В болница пациентите се инжектира венозно наркотици гепарина. Това вещество от природен произход и предпазва от по-нататъшен растеж на тромба и прочиства кръвта. «Варфарин» — лекарство, стъпка надолу съсирване на кръвта и уменьшающий риска от развитие на тромбоэмболии. Той се прилага след седем дни на лечението гепарином. Подобна терапия се извършва в рамките на шест месеца под контрол коагулограммы.
 2. Тромболитическая и фибринолитическая терапия е насочена към разтваряне на тромба. Болни се предписва лекарства — «Фибринолизин», «Стрептокиназа», «Тромбовазим», «Плазминоген».
 3. Дезагреганты блокират биохимични реакции, водещи до образуването на тромбоцитарных агрегати, и пречат на развитието на инфаркти и инсулти. Към лекарства от тази група, са: «Аспирин», «Курантил», «Плавикс».
 4. Лекарства, намалява нивото на LDL: статини — «Левостатин», Флувастатин»; фибрати — «Фенофибрат», «Ципрофибрат».
 5. Гипотензивные средства — «Нифедипин», «Фенигидин».
 6. Ниацин — «Ниацин», «Ниацинамид», «Ниацевит».
 7. За намаляване на наличното възпаление използват глюкокортикоиди и нестероидни противовъзпалителни средства: «Дексаметазон», «Дипроспан», «Диклоберл», «Мелбек», «Олфен».
 8. За намаляване на симптомите на предписват спазмолитици, анестетици, витамини С и в

Медикаментозные средства, растворяющие тромб, се инжектира в тялото на болния не само парентерально и перорално приложение, но с помощта на катетър директно в лезията. Тази техника е наречена тромболизис. Тя се използва в особено тежки случаи, когато конвенционалните лекарства не могат да помогнат. В кръвен съсирек чрез катетър се вкарва тромболитик, което ви позволява да се елиминира дори и големите тромбы.

Хирургично лечение

Застарелые тромбы лошо се поддават на лекарствена терапия. Тежките форми на тромбоза изискват провеждане на оперативно лечение. Съдова хирург взема решение за необходимостта и начина на хирургическа намеса.

Показания за операция са: флотирующий и окклюзирующий тромбоза, висок риск от развитие на некроза, гангрена или на работното място тромба.

Начини за провеждане на операция:

 • Тромбэктомия — премахване на тромба;
 • Перевязывание на виена;
 • Прошивание на съда;
 • Накладывание артериовенозного шунт;
 • Стентирование в засегнатата сегмент.

Инсталиране на кава-филтър над сгустком позволява да го предотврати преместването на кровотоку. Подобен «капан» защитава човека от мигриращите частици тромба. Кава-филтър обикновено се определят на няколко години, а понякога – цял живот.

При тромбозе кавернозен синус покаже предаване с последващо назначаване на ударни дози антибиотици и глюкокортикоиди: «Оксациллина», «Нафциллина», «Дексаметазона».

Модерен и безопасен метод за лечение на патология е лазер, позволяваща постигане на устойчиво гипокоагуляционного ефект и защита на пациента от опасни последици.

Народна медицина

Средства от народната медицина могат само да допълват основната традиционното лечение, но не се използва самостоятелно.

 1. Алкохол тинктура за прием през устата и за локално приложение от акация, каланхое, корен от potentilla.

 2. Лечебни бани с отвара от кора на дъб и върба.
 3. Отвара от коприва за перорално приложение.
 4. Компреси върху засегнатата област с помощта на отвара от градински чай, наследяване, лайка.
 5. Компреси с алкохолна тинктура от офика.
 6. Каша от градински чай и кисело мляко от отоци и болки.
 7. Прополис и мед — натурални продукти, които оказват благоприятен ефект при тромбозе съдове. Те се използват за приготвяне на отвари, настойки, мехлеми.

Профилактика

В момента профилактика на тромбоза придават особено значение. Основните превантивни дейности:

 • Използването на компрессионных чулков и еластични превръзки,
 • Поддържане на ЗОЖ,
 • Борбата с тютюнопушенето,
 • Правилното хранене,
 • Нормализиране нивата на холестерола и глюкозата в кръвта,
 • Намаляването на телесното тегло,
 • Повишаване на двигателната активност,
 • Навременното лечение на сърдечна патология,
 • Ограничена употреба на хормонални лекарства,
 • Отказ от тесни дрехи и високи токчета,
 • Контрастен душ
 • Спорт,
 • Съвет,
 • Периодичен прием низкомолекулярного гепарина,
 • Редовната употреба на средства от народната медицина.

Лица, претърпели тежка операция и се намира в строго постельном режим, предписват низкомолекулярный хепарин и механична компрессию прасците. Тежко определят кава-филтър в долната куха вена.

Тромбоза, както и всяко друго заболяване, е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Профилактика на тромбоза е насочена към изключване на фактори, които са пусковыми в процеса на съсирва.

Видео: тромбозы в програмата «най-важното»

READ  Киста на съдово сплит: причини на плода, новороденото, симптоми, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00463 sec