Тромбоза венозных синусите на мозъка: кавернозен и други

Тромбоза на синусите мозъка смятат за рядка патология, химични само в няколко случая на 1 милион души. Въпреки това, на фона на увеличаване на общата заболеваемост на хората, постепенно се увеличава и броят на регистрираните случаи на тромбоза на венозных участъци на мозъка, което е свързано със застаряването на населението, разпространението на патология, травматизмом, неконтролируем прием на хормонални лекарства.

Сериозен проблем се счита за голяма трудност диагноза тромбоза на синусите на мозъка, причинени от «размазани» симптоматикой, ниска наличност высокоинформативных диагностични процедури за широк кръг пациенти.

Сред пациентите преобладават младите жени 20-35 години, които тромбоза е свързано с бременност, раждане, операция с цезарово сечение. До 8% от случаите на заболявания провокирани от тежка гнойной инфекция. Около една трета от случаите точната причина за тромбоза да инсталирате, не успява.

Най-често засяга горния саггитальный синусите и странични (до 70% от случаите), е възможно тромбирование няколко синусите. Тромбоза кавернозен (пещеристого) синусите, а също и сигмовидного обикновено е с тежка инфекция структури на главата, УНГ-органи. Почти при половината от болните се отбелязва д-тромбоза в комбинация с тромбозом вените на главния мозък.

Причини и особености на формирането на тромбоза на мозъчните синусите

Сред най-вероятните причини тромбоза на синус на мозъка:

 • Инфекциозни поражения на тъканите на скалпа – възпаление на средното ухо, синузит, мастоидит, гнойни усложнения на раните тъкани на черепа, ангина, стоматит и т.н.
 • Генерализованная септична инфекция – туберкулоза, ендокардит, гъбични и вирусни лезии.
 • Неинфекционная патология – травма на главата, състояния след трепанации на черепа, внутричерепные новообразувания, усложнения на гръбначно-мозъчната пункция сайт или анестезия.
 • Акушерские причини – късно токсикозы с високо кръвно налягане, няколко цезарово сечение, послеродовый период.
 • Прием на хормонални контрацептиви.
 • Тежко обезводняване.
 • Патология-съдовата система, диабет, хипертония.
 • Системни възпалителни заболявания – лупус, саркоидоз, височный артериит и други
 • Нарушения на съсирването на кръвта със склонност към жизнеспособност.
 • Всички операции на вътрешни органи, когато се повишава рискът от тромбоза.

Гърди на главния мозък представлява пространството между листками твърда мозъчна обвивка, по които венозна кръв от повърхностна и дълбока венозна система оттекает по вътрешна яремные виена, премествайки се към десния предсердию. Те са лишени от клапани, а стените им не съдържат мускулните влакна, така че синусите не спадаются, осигуряване на добър изтичането на кръв в различни посоки при всякакви условия.

Между синусами и мозъчни тръстове венами съществува широка мрежа от връзки, в резултат на което процедурата на тромбоза не винаги отговарят на неговия мащаб, а в много случаи е възможно пълно възстановяване на изтичане на кръвта и оздравяване на болния.

Изразена връзка синусите мозъка с венами на костите на черепа, на меките тъкани на главата, окото, ухото, зъбо-челюстната система ги прави уязвими при възпалителни процеси в тези органи, така че инфекциозен фактор при местния гнойни в рамките на главата – един от най-значимите в генезе тромбоза.

Тъй като лумбална течността се отделя чрез сплит мозъчните синусите, при перекрытии пропуски последните често възниква блокада ликвородинамики с рязко повишаване на вътречерепното налягане.

Нарушение на кръвосъсирването – централен компонент на процеса на съсирва, който носи прогресивна характер. Източник едновременно, тромб не спира в развитието си, се увеличава в размер, изпълва цялото пространство на синусите на мозъка и да се инжектира в по-малки вени, така че комбинацията от тромбоза на вените на главния мозък и едновременно поражение на синусите – явление не е изключително. Запушване на вените води до подуване и исхемия мозъчната тъкан, а в тежки случаи – до некрозу (инфаркт) с пропитыванием кръвта на повредени структури на мозъка.

READ  Ангиопатия съдове на ретината на очите: причини, лечение

Симптоматика на тромбоза на синусите мозъка

Клиника д-тромбоза може да се развие като остро, в рамките на 1-2 дни, така и постепенно, като на период от един месец. При една трета от пациентите на процедурата тече в продължение на повече от 30 дни, така че при съмнение на тази патология винаги трябва внимателно да разберете какви болести или събития в живота на пациента, е предшествано от тромбозу в рамките на този период.

Остра поява на тромбоза на синусите на мозъка е по-типично за акушерски причини и инфекции, и първите проявления стават признаци на локални поражения на мозъка.

Хронично увеличаване на венозна тромбоза придружава патология на хомеостазата, възпалителни заболявания, при това основен признак ще болка в главата.

Симптоми на тромбоза на мозъчните синусите са разнообразни, могат да не отразяват нито локализиране на тромба, нито на неговия обем и се развиват в три основни групи:

 1. Внутричерепная хипертония.
 2. В магарешка синдром.
 3. Локална неврологическая симптоматика.

Повишаване на вътречерепното налягане следва блокадой участието ликвора и се проявява силно главоболие, гадене, повръщане, разстройство на зрението, двоением в очите, нарушение на участието очи в хоризонтална посока.

В магарешка синдром е последица от силна вътречерепна хипертония, мозъчен оток, очагового поражение на нервната тъкан при инфаркт. По-често се срещат локализирани конвулсивни припадъци.

Алопеция неврологическая на процедурата се свежда до нарушаване на чувствителна и двигателната сфера (гемипарезы, гипестезии), които често се съчетава със спазми и болки в главата.

Септична тромбоза, освен неврологична симптоматика, ще бъде последвана от най-силната интоксикация, колебания на телесната температура от много високи до (внезапно) нормална, втрисане и обилно изпотяване, възможно е глупост, сопор и кома.

Тромбоза кавернозен синус

Тромбоза кавернозен синус – най-честата локализация на патология, а основната причина е, гнойни процеси по лицето, в орбита, ушите, синусите на носа. Процедурата му се състои от явления на обща интоксикация, висока температура, на фона на които ярко се проявяват признаци на нарушения на изтичане на венозна кръв – пучеглазие, подпухналост и опущение век и тъканите около очите, застойное очната дъното при офтальмоскопии, отделянето на очите кнаружи, помътняване на роговицата, болки в очите и в областта на челото.

Тромбоза сагиттального синусите

Тромбоза сагиттального на синусите, придружени с разнообразни симптоматикой: оток на тъканите на лицето с извитостью вени на носа, клепачите, слепоочията, в областта на челото и механик-водачи), възможно кървене от носа. При почукване в зоната на преминаване на синусите на костите на черепа се открива чувствителност. Има конвулсивни припадъци, повишаване на вътречерепното налягане, нарушения на движенията на краката, таза и дисфункция на органи.

Тромбоза на напречното синусите

При тромбозе на напречното синусите често фигурира като основна причина гнойная инфекция (мастоидит), така че в клиниката се характеризира с повишена температура със значителни промени на температурата, с подуване в областта на сосцевидного процес и болезненост при дотрагивании до него. Същите симптоми могат да се свържат с поражението сигмовидного синусите на мозъка.

READ  Ангиодистония: церебральная съдове на мозъка, ретината - симптоми, лечение

Тромбоза на вените на мозъка

Тромбоза на вените на главния мозък може да се комбинира с закупоркой синусите, така и предхожда от нея. Основен клиничен белег на това състояние се счита за главоболие, към която постепенно се присъединяват повръщане, конвулсивни припадъци, признаци очагового поражение на нервната тъкан – разстройство на речта, чувствителност, парези и парализи. Възможно нарушение на съзнанието.

Диагностика и лечение на тромбоза на синусите мозъка

Диагностика на тромбоза на синусите мозъка много затруднительна, тъй като специфичните симптоми, сочещи на това състояние, които липсват, и далеч не всеки пациент е възможно да се извърши своевременно точното изследване поради липсата на оборудване.

Най-достъпни и доста информативен начин да се потвърди диагнозата смятат компютърна томография. При възможност на пациента се извършва с ядрено-магнитен резонанс контрастированием, в полза на което е възможност за заключване не е само факт съсирва в синусе, но и да разкрие съпътстващите го промени в мозъчната тъкан – оток, некроза, кръвоизлив.

Люмбальная набоде може да показва излишък на червени кръвни клетки и левкоцити при септични тромбозах, повишаване на ликворного налягане. При неинфекционной патология състава на гръбначно-мозъчната течност не се променя.

Лечение на тромбоза на мозъчните синусите – не е лесна задача. Лекарите съчетават всички възможни начини за борба с болест, насочени към премахване на причините, симптомите на заболяването и основен субстрат – тромба:

 • Этиотропное въздействие;
 • Борбата с тромбообразованием;
 • Симптоматично лечение.

Этиотропная терапия, т.е. насочена към причинен фактор, включва определяне на антибиотици и оперативно премахване на гнойного огнището, повлекшего тромбоза. Преди да бъде инсталиран, този организъм, причинява нагноение, се прилагат антибиотици с широк спектър на действие, които след това се променят тези, към които е чувствителен выявленный патоген. Важно е да се officinalis лекарството премине през кръвно-мозъчната бариера и може да достигне до места за локализация гнойного поражение.

Като се има предвид, че причина за септичен венозна тромбоза на синусите, обикновено стават стафилококи, стрептококи и синегнойная пръчка, най-ефективни са:

 1. Цефалоспорины 3 и 4 поколение (цефтриаксон, цефокситим, цефуроксим и др);
 2. Бета-лактами антибиотици (имипенем, меропинем);
 3. Пенициллины (ампицилин, оксациллин);
 4. Аминогликозиды (гентамицин, амикоцин).

Хирургично лечение на фона на провежданата антибиотикотерапии е да се премахнат гнойного огнището – аутопсия сосцевидного процес, при мастоидите, синусите на лицето на черепа при УНГ-патология, картите и изпразването на абсцеси на мозъка, картите и премахване на тромба от синусите и т.н. Спешна хирургична операция е показана при тромбозе сигмовидного на синусите, на фона на мастоидита (възпаление на сосцевидного процес).

Антитромботично терапия е насочена към рассасывание тромба в синусах мозъчна обвивка и предотвратяване на прогресията на заболяването. Главната роля тя придобива при стерилни (незаразните, без нагноения) тромбозах. Борбата с тромбообразованием позволява не само да се спаси животът на пациента, но и да се предотврати тежка инвалидност.

Като основен антикоагулянтного на препарата се използват хепарин, новият интравенозно непрекъснато до достигане на дневна доза до 70 000 единици. Въведение гепарина извършват под контрол на показателите на кръвосъсирването и продължават до началото на положителна динамика.

READ  Дефект межжелудочковой преграда на сърцето: причини, симптоми, диагностика, усложнения

Гепаринотерапию прекарват около седмица, след това лекарство се променят на индиректни антикоагуланти (варфарин), възложени в срок, не по-малко от три месеца, след което преминават към антиагрегантам (аспирин).

Освен обичайните гепарина, успешно използват с ниско молекулно тегло аналози – дальтепарин, эноксапарин. Те не са по-малко ефективни, но са по-безопасни.

Прилагане на варфарин изисква постоянно наблюдение на показатели коагулограммы (INR). Продължителността на лечение е три месеца, но може да бъде и повече – при системни заболявания на съединителната тъкан, обездвиженных пациенти.

При постепенното премахване варфарин се назначават средства, които потискат агрегацията на настоящите елементи на кръвта – работата, клопидогрель, аспирин, курантил.

Симптоматично лечение на тромбоза на мозъчните синусите необходимо за нормализиране на вътречерепното налягане и борба с судорожным синдром. Антиконвулсанти (депакин, карбамазепин, валпроат) се прилага само при тези пациенти, при които са били регистрирани епилептичните припадъци. Предписват ги в продължение на една година, а след това постепенно се отменя.

За борба с вътречерепна хипертония показва маннитол, диуретици (диакарб), изкуствена вентилация на белите дробове в режим на хипервентилация. Премахване на интензивно главоболие помагат спинномозговые пункция сайт последван от въвеждането на гепарина венозно. Хормонална и нестероидни противовъзпалителни средства за вендузи главоболие не се препоръчват, тъй като могат да влошат тромбообразование.

При значително повишаване на вътречерепното налягане и нарушение на съзнанието може да бъде извършена оперативна интервенция – декомпрессивная краниотомията и аутопсия thrombosed синусите, обаче, тъй като практиката показва, резултата от такова лечение често е нещастен, така че предимство се дава на консервативна терапия.

Силна интоксикация вследствие на системен септичен процес, споделяно от тромбоза на синусите мозъка, изисква инфузия и дезинтоксикационной терапия на фона на назначения антибиотик. Показване на витамини, лекарства, които подобряват дейността на мозъка, ноотропы и нейропротекторы.

Прогноза при тромбозе синусите на мозъка е двусмислен. В акушерство практика той може да бъде доста благоприятни, но при септични състояния са възможни тежки увреждания и смъртоносни резултати. Тежестта на протичане патология и в резултат на терапия зависят не само от причини, но и от скоростта на образуване на тромба, от неговата локализация, обем, степен на нарушение на ликвородинамики и повишаване на налягането вътре в черепа.

Неблагоприятно се смята за прогноза при тромбозе, сопровождающемся нарушение на съзнанието (сопор, кома), когато във всеки един момент състоянието може значително да се влоши, ще се присъедини фокусна поражение на мозъка и парализа.

Колкото по-рано се появи тромбоза на мозъчна синусите, толкова по-ефективно ще бъде лечението, и, следователно, на пациента ще бъде по-голям шанс за излекуване. Възстановяване на пациенти с очаговыми неврологични нарушения при активна терапия на основното заболяване може да върви доста бързо и успешно, така че и възстановяване е напълно възможно.

Тромбоза кавернозен синус — сериозно усложнение обикновен ринит (видео)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00119 sec