Тропонин/тропониновый тест: норма в анализа, повишаване при инфаркт

Тропонин (Tn, Tn) е регуляторный комплекс, образувана от три протеин субъединицами: тропонин Т (Tn Tn, Tn T, TNT), тропонин I (Мз I, Тп I, ТНИ), тропонин C (Tn C, Tn С ТНС), които участват в намаляването на мускулния апарат. Тропонин съсредоточени в миокарда и на скелетните мускули, като в същото време, като гладкомышечные влакна го напълно лишени.

В сърдечния мускул е предимно са тропонины Т и I, при които нейните победи са собственост на значително променя своите цифрови стойности в организма (както и в анализа на кръвта – съответно), така че именно те са наричани към групата на основните кардиомаркеров, които да ви помогнат при диагностициране на инфаркт на миокарда (ИМ) в ранните часове на възникването му.

Сред лабораторни тестове, выявляющих такава опасна сърдечна патология, като инфаркт на миокарда (ИМ) във всичките му форми и форми, тропонин по право заема специално място и избран за най-добър кардиомаркером.

Норма в кръвта

Норма в кръвта кардиоспецифических тропонинов не зависи от възраст и пол: съдържание на Мз I в здраво тяло не са съответно 10 мкг/л, а нивото на Мз Т изобщо се доближава до нула, така че често в серума не е открита (норма в кръвта – 0 – 0,1 мкг/л).

Въпреки това, на читателя не си струва да съсредоточи вниманието си именно в горните числови стойности. Цялата работа е в това, че нормата в кръвта на тропонина не е обявена за международен стандарт, така че той не се подчинява.

Освен това, винаги трябва да се има предвид, че този лабораторен показател може да се изчислява в различни единици на измерване на нивото на протеинови компоненти на тропонина (ng/ml, мкг/л мг/л), се извършва по различни методи за извършване на анализ, на тест-набори от различни производители (включително и чуждестранните), които също ще диктуват своите условия. Накратко, трябва да имате предвид, че нормата в кръвта на тропонина I – до 3,1 мг/л, тропонина Т – до 0.2 мг/л няма да излезе извън границите си, ако в лаборатория, произвежда за да може анализ, предприети точно тези референсни стойности.

«Младите» кардиомаркеры»

В първите часове от началото на развитие на остра сърдечна патология е много важно правилно да оцени ситуацията и да се постави точна диагноза, защото това е много често зависи животът на човека. По-рано основна информация лекар, получени от:

 • Клиничната картина (силна болка в гърдите);
 • Данни электрокардиогафии (ЕКГ);
 • РЕЗЕРВОАР – биохимични показатели (креатинкиназа, лактатдегидрогеназа, миоглобин, AST).

През последното десетилетие, като се позовава на по-ранни показатели (симптоми, ЕКГ), но чрез промяна на стратегия за по клинична лаборатория за диагностика (на първо място – определяне на тропонина в кръвта), стана възможно да се разпознае ишемическое поражение на миокарда в първите часове (2 – 3 часа след появата на признаци на ТЯХ), дори и при минимално увреждане на сърдечния мускул. Естествено, при такъв подход лекар печели време, рано започва да терапевтични дейности и по този начин подобрява шансовете на болния в живота.

По спецификата на методи за научни изследвания на този показател при инфаркт на миокарда са близо до 100% и значително преобладават (ако този инфаркт – първи) над други, също са често използвани при поражение на сърдечния мускул (LDH – лактатдегидрогеназа, MV-КК – MB-фракция креатинкиназы, миоглобин). Обаче при повторното ИМ тропонин не е особено реагира и остава на същото, макар и високо, ниво, а ето MV-QA в този случай дава най-голям обем информация.

READ  Тетрада Фалло: при новородени, деца и плода, причини, симптоми, хирургия, лечение, icd 10

Тропониновый регуляторный комплекс

Понятието «тропонин», както е посочено по-горе, не предполага някакво равно вещество, участващо в намаляването на мускулната тъкан всеки локализация, тропонин – това е комплекс, образувана от три протеин субъединицами, всяка от които има свои отличителни черти (аминокиселинен състав, молекулно тегло, превантивна място на концентрация и т.н.) и е заета свой собствен бизнес:

 1. Тропонин Т са свързани с тропомиозином, чрез който се отдава регуляторный тропониновый комплекс. В кардиомиоцитах (клетките на миокарда) Tns Т два пъти повече отколкото тропонина I, по същия начин, по свое своя състав от различен от тропонина Т, находяща се в миоцитах други мускулни тъкани;
 2. Тропонин I потиска активността на АТФазы. Не се гледа на това, че в клетките на сърдечния мускул съдържанието на Мз I се намира в малцинство, специфичност и чувствителност на този маркер на малко по-висока от избраната от Мз Т;
 3. Тропонин С «частично» йонам калций (афинитет към Мз С Са2+), той също се намира в клетките на миокарда, обаче, за разлика от своите «колеги», в диагностиката на некроза на сърдечния мускул участие не се приема, тъй като по своя структурному структурата на Тп С, съдържащо се в кардиомиоцитах и Полезен, населяющий други мускулни тъкани са абсолютно идентични, което не ви позволява да използвате този протеин като маркер.

Тропониновый комплекс, протеини които пребивават в кръвта в малки количества при здрави хора, при увреждане на мускулната тъкан много бързо започва да се руши, освобождава молекула на тропонина от засегнатата некроза на сърдечния мускул, когато инфаркт на миокарда, което се проявява с увеличаване на неговите стойности по няколко десетки пъти. За диагностициране на остър ИМ, да наблюдава неговото течение и ефективността на провежданата терапия се използват така наречените тропониновый тест.

Видео: мини-лекция за функциите на тропонина и тропомиозина

Тропониновый тест…

Това лабораторно изследване включва определяне на тропонина в кръвта:

 • Мз I (ТНИ) – най-специфичния (и в началото) маркер, представят в серума от 2 – 6 часа до една седмица от началото на патологичния процес;
 • Мз T (THT), който може да се появи в кръвта през 3 – 4 часа от момента на запушване на коронарен съд и се задържат в кровеносном руслото на ниво повишени стойности до две, а три седмици.

Тропонин I

Основната причина за повишаване на тропонина I в кръвта (серум, плазма), разбира се, е инфаркт на миокарда. Междувременно, съществуват и други обстоятелства, между другото, няколко, които допринасят за разрушаването на тропонинового на комплекса и на изхода на тропонина I в кровеносное посока, например:

 1. Хронична форма на ИБС;
 2. Травматично увреждане на скелетната мускулатура, при което, обаче, повишаване на нивото на ТНИ не е толкова значително, като при инфаркт на миокарда или дори ИБС.

Концентрацията на ТНИ в серума на кръвта (в гепаринизированной плазмените този протеин на 10 – 15% по-малко) при инфаркт на миокарда, има значителен ръст. Кинетиката на освобождаването на този протеин може да се характеризира като двухфазную крива, където увеличаване на концентрацията започва буквално от 2 часа, достига максимум след 15 – 20 часа (1-во връх), след това няколко намалява, за да може чрез 60 – 80 часа да даде по-висок, отколкото първата — 2-ри връх. В други случаи връх подобряване на тропонина е само един (монофазная крива). В норма Тп I се връща около една седмица (7-ия ден), но понякога този процес може да се мотам до 14 дни.

READ  ЧХГ при бременност: декодиране на това, което е в норма и патология, таблица по дни и седмици

Тропонин Т

Тъй като е известно, че TNT се отнася до по-малко специфични кардиомаркерам, отколкото предишния белтък, а след това може да се предположи, че причините за повишаване на тропонина Тон ще бъдат малко повече. И това в действителност е така. Кръг на предпоставки, създаващи условия за освобождаване на Мз Т (освен ОИМ), поне малко, но се разширява:

 • Нестабилна стенокардия, микроинфаркт;
 • Увреждане на сърдечния мускул след провеждане на чрескожных манипулация (коронарна байпас хирургия, коронарна ангиопластика);
 • Трансплантацията на сърцето (повишена концентрация на TNT в кръвта може да представи до 3 месеца след трансплантация);
 • Миокардиты.

Освен това, понякога е причина за повишаване на тропонина Т в кръвта действа патология не исхемичен произход:

 1. Травматични повреди на сърцето (синини), оперативни интервенции на сърцето, ЭМБ (эндомиокардиальная биопсия – подбор на миокардната тъкан за изследване и диагностика на сърдечна патология), кардиоверсии (электроимпульсная терапия, насочена към лечение на предсърдно мъждене);
 2. Сърдечна или бъбречна патология – остра и хронична недостатъчност в стадий на декомпенсации;
 3. Хипертония, хипотония, нарушения на ритъма, перикардиты с тежки течение;
 4. ТЭЛА (тромбоэмболия белодробната артерия);
 5. Остро нарушение на мозъчното кръвообращение (инсулт);
 6. Остра алкохолна интоксикация (хроничен алкохолизъм подобни отклонения не дава).

В редки случаи може да предизвика повишаване на TNT стават дистрофические поражението на скелетните мускули (миопатия), обаче атрофичен промени нейрогенного произход на растеж на този показател някак си не се дават.

Сравняване на кинетиката на Мз Т с движението на други ензими в подобни условия, може да забележите, че тя има своите особености и разлики:

 • След 3-4 часа след появата на болка регионална синдром се отбелязва повишаване на TNT в кръвта, което се дължи на състоянието на притока на кръв в сърцето на исхемия;
 • 3 — 4 дни нива на тропонина непрекъснато върви нагоре, увеличавайки стойността им в 40 и повече пъти, достига максимум (приблизително до 4 ден болестта) и спира;
 • На върха На максимални стойности на концентрация на тропонина Т остава около седмица;
 • След 5 — 7-дневен плато съдържанието на TNT в кръвта започва бавно да падат, но нивото се задържа във високи стойности, преди 2 – 3 седмици.

При активното и успешното провеждане на тромболитического лечение, обикновено в графика на промяната на концентрацията на тропонина Т (час, ден), се наблюдават два пика:

 1. Първият пик се появява след 14 часа след исхемичен лезии на миокарда;
 2. Втория връх съответства на четвъртия ден ОИМ и е на ниво под 1-ти връх.

Трябва да се отбележи, че тропонин в случай неосложненного (благоприятен) течения ИМ може да покаже намаляване на концентрацията вече е на 5 – 6 ден и да остане на високо (до 7-ти ден), не при всички пациенти.

READ  Стеноза на каротидната артерия: причини, симптоми, диагностика и лечение, операция

Видео: пример провеждане на експресен тест на тропонин

… и основните предимства на анализ на тропонин

Основание за провеждане на тропонинового тесто първо се смятат най-малкото подозрение върху формирането на некроза на сърдечния мускул или развитие на остър коронарен синдром, защото регуляторный комплекс по-бързо с други «чувства» не е наред, ще започне да се разпадне, чрез насочване на техните молекули протеини в кровеносное на пистата и причинявайки по този начин повишаване на нивото на данни сърдечни маркери в плазмата.

Междувременно, определянето на тропонина в кръвта, помага много при провеждането на мониторинг на протичане на заболяването и за ефективността назначени на пациента терапия, а, освен това, дава възможност да се предскаже изхода от заболяването. По този начин, това проучване се извършва в случаите на:

 • Остър инфаркт на миокарда, особено, когато по определени причини неспецифично могат да се покачат други сърдечни маркери (креатинкиназа, MV-фракция креатинкиназы);
 • Подострого инфаркт на миокарда (тропониновый тест, в частност – на TNT, като късна маркер, ще бъде как да не между другото, в края на краищата симптоми на остро поражението си отиват, и клинична картина престава да ярко изразена симптомите на това, по същия начин, КК и MV-КК на по-късен етап от време, за да се върнете към нормалните стойности);
 • Провеждане на тромболизиса и оценка на неговите резултати;
 • Определяне на размера на исхемичен лезии на миокарда;
 • Изключения «ням» ИМ преди хирургична операция;
 • Необходимостта от отделяне на групи от висок сърдечен риск сред пациентите с остър коронарным синдром;
 • Наблюдение на пациентите, които са на терапия низкомолекулярными гепаринами се различава най-голям ефект.

Методите за определяне на сърдечни тропонинов от година на година да се подобри и усъвършенства, въвеждане на нови реагенти и се разработват высокочувствительные (изключително чувствителна), които не изискват големи времеви разходи, тест-системи и комплекти. Най-новите постижения в тази област позволяват да се «хване» начало на подобряване на показателя (буквално на 2-рия час от възникването на остър инфаркт на миокарда) и веднага да се пристъпи към лечебни дейности, насочени към спасяване на човешкия живот.

Вярно е, че по отношение на тромболитической терапия (ТЛТ) по-добре на него може да се коронарна ангиография (КА), но е толкова скъпо, освен това, инвазивное изследване не във всеки случай е на разположение и не винаги е безопасно за пациента.

Освен това, КА, добре разглеждах големите кръвоносни съдове, лошо забелязва какво се случва в знанието на миокарда, но тропонину това е силата. Като се има предвид подобни достойнства на този тест, той се използва и като самостоятелен анализ (за диагностициране ИМ и определяне на неговата форма давност) и като добавка към ангиография при провеждане на тромболизиса.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00137 sec