Вагинално кървене: причини, лечение, как да се спре, дисфункциональное

На практика акушер-гинеколог вагинално кървене — една от най-честите симптоми, с които идват на пациентката в стационар или сами се обръщат към лекар. Вагинално кървене могат да се появят и като съвсем млада тийнейджърка, а също така и на една възрастна жена, намиращ се на повече от 25 години в менопауза.

Обаче, причините, които могат да причинят този тревожен симптом, абсолютно различни. Както е известно, за ефективното лечение на болестно състояние, първо трябва да се решат в механизмите на развитие. Именно поради тази причина по отношение на маточно кървене абсолютно не е позволено на принципа «симптоматично лечение», което премахва следствие, а не причина. Освен това, като се има предвид не само толкова различни възрастови групи, но и някои физиологични състояния (например, по време на бременност), става ясно, че в това отношение са важни фундаментални знания по медицина, както и индивидуален подход към пациенткам.

В повечето случаи маточно кървене възникват поради нарушаване на хормоналния статус, поради което те се наричат дисфункциональными. Във връзка с това, за предоставяне на разбиране за истинските причини за кръвоизливи е необходимо първо да се оправи в регулация на менструалния цикъл.

Накратко за физиологията на менструалния цикъл

За опростен разбиране на тази сложна система регуляцию цикъл може да се сравни с пет етажна сграда, където всеки нижерасположенный етаж се подчинява на вышерасположенному, но при това напълно ясно е, че горният етаж не може да функционира самостоятелно, без да си «подчинени». Това сравнение отразява главният принцип на съществуването на преки и обратни връзки между всички нива на регулация.

 • И така, на първия «етаж» е разположена матката. Именно тя е основният изпълнителен орган и са изложени на влиянието на всички по-високи нива. Сега става ясно, че вагинално кървене — това е симптом, който може да се появи при нарушаване на всяко ниво. А това означава, че ефективното лечение трябва да се извършва не само кровоостанавливающими лекарства, което по същество представлява борба със следствие. Най-важното — да се намери причината.

 • Отидете горе, на «втори етаж»: тук се намират яйчниците. Те са жлеза с вътрешна секреция и отделят голямо количество хормони: естрогени, прогестерон, андрогени. Естрогените преобладават в първата фаза на цикъла, а прогестерона — във втората. Въпреки това, яйчниците също не са независими и се подчиняват нива на регулация, разположен по-горе.
 • В «третия етаж» се намира хипофизната жлеза, която произвежда:
  1. фолликулостимулирующий хормон (FSH) — отговаря за процесите на узряване затворен тип фоликул в яйчниците;
  2. лутеинизиращия хормон (LH) — това е връх предизвиква овулацията (освобождаване на яйцеклетката) в яйчниците.
 • «Четвъртият етаж» е на хипоталамуса. Така наречените «либерины» стимулира хипофизата, а «статини» — напротив, потискат производството на хормони. Освен това, за нормалното функциониране на половата система е важна цикличность приходи на хормони в кръвта. Многобройни проучвания доказват, че в нормални хормони на хипоталамуса постъпват в кръвта на всеки час.
 • И най-накрая, «пети етаж» по право се нарежда на кората на големите полукълба, тоест централната нервна система. А това означава, че всеки стрес, трудни ситуации, които ни се случват, — всичко това се отразява на регуляцию на менструалния цикъл. Това обяснява причината кръвоизливи при жени, намиращи се в състояние на стрес.

Класификация на маточно кървене

В зависимост от възрастта фактор:

 1. Ювенильные — се появяват при подрастващите момичета, като се започне от възрастта на менархе (първа менструация) и до 18 години.
 2. В репродуктивна възраст — характерни за жените над 18 години и до момента на менопаузата.
 3. Климактерические — възникват при жени, намиращи се в менопаузальном период.

По отношение на бременността:

 • Маточно кървене по време на бременност:
  1. в I триместър (до 12 седмици);
  2. през II триместър (от 13 до 26 седмици);
  3. в III триместър (от 27 до 40 седмици).
 • Кръвоизлив след раждането:
  1. в началото на послеродовом период (в рамките на 2 часа след раждането);
  2. в по-късен послеродовом период (в рамките на 42 дни след раждането).

Ювенильные кървене са резултат от нарушения на хормоналната регулация на менструалния цикъл при момичета. Основният проблем е в това, че с този проблем, момичета, рядко се обръщат към гинеколог, по много причини:

 1. Твърде неудобно да се каже на родителите за нарушения на цикъл;
 2. Погрешно смятат, че менструация ще станат редовни след известно време. Обаче, проведени много изследвания, въз основа на които може да се направи извод: при липса на лечение на нарушения на цикъл в пубертатном период продължи да се развива устойчиви необичайни промени в менструалния и, че най-важното нещо в репродуктивната функция на женското тяло.
 3. Момичета бъркат менструация с пчелно млечице кървене.

Как да се различи нормалната менструация от кървене е в менструация?

Критерии за нормална менструация:

 • Продължителността на менструалния период от не повече от 7 дни;
 • Обемът на теряемой кръвта не надвишава 80 мл;
 • В менструалната кръв не трябва да присъства в изобилие на кръвни съсиреци.

На пръв поглед, доста прости и ясни критерии, но да се изчисли загубата на кръв в миллилитрах не винаги е възможно. Освен това, системата за оценка на кръвно загуба визуален метод е много субективно и е изпълнен с много грешки. Дори от опитни лекари, които не винаги може да се определи размерът на кръвно загуба «на око», така че за младите момичета това е много трудно.

По тази причина според статистиката около 20% от маточно кървене погрешно се приемат за менструация, а това означава, че всяка пета момиче от тази група, на риск е подложен на продължителна хронична загуба на кръв (анемизации).

Във връзка с това възниква доста основателен въпрос: от какви още черта може да се разграничи патологическую кровопотерю от физиологична?

Обикновено такива момичета са отбелязани типични симптоми:

 1. Бледа кожа;
 2. Чуплива, суха коса;
 3. Усойни ноктите;
 4. Изразена слабост, умора;
 5. Намалена работоспособност;
 6. Възможни са обморочные състояние;
 7. Сърцебиене.

Видео: проблемни маточно кървене, програма «Живо Страхотно!»

Причини и лечение на маточни кръвоизливи при момичета

Основна причина за подобни нарушения на менструалния цикъл се състои в промяна на хормоналния статус, а именно:

 • Нарушение на производство на хормона прогестерон яйчниците;
 • Промяна на съотношението на хормони на хипофизата (повишаване на фоликулостимулиращ (FSH) хормон и намаляване на лутеинизиращ хормон (LH). Недостатъчно ниво на LH, също води до това, че не се случва овулацията;
 • Над съдържанието на естроген в организма;
 • Патология на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези.

Важно! За пълноценно функциониране на женската полова система, е важно не само количествено съдържание на хормони (концентрацията им в кръвта), но и съотношение едни към други. Иначе казано, ако по резултатите от изследване на концентрацията на половите хормони, за да се впишат в физиологична норма, а след това още не е доказателство за неговата благополучие. Именно по тази причина е правилно да оцени резултатите от лабораторните изследвания може само лекар.

Освен това, причините за маточно кървене са:

 1. Нарушения на системата на кръвосъсирването (тромбоцитопатии, болест на Виллебранда, хеморагичен васкулит, тромбоцитопеническая пурпура);
 2. Различни аномалии в развитието на матката;
 3. Аденомиоз се проявява дълги менструальными кървене, което носи силна болка в долните отдели на корема;
 4. Онкологические заболявания на кръвта (левкемии);
 5. Кисти на яйчниците;
 6. Тумор на хипофизата;
 7. Възпалителни заболявания на женските полови органи, понякога водят до пчелно млечице кървене;
 8. Увеличаване на дебелината на ендометриума или полип в кухината на матката.

Методи на лечение ювенильных маточно кървене

Лечението трябва да бъде преди всичко е насочена към:

 • Спиране на кървенето в максимално бързи срокове;
 • Лечение на анемия при голям кровопотере;
 • Премахването на най-причини за кървене, за да не допуснем повторение на тази ситуация.

За съжаление, понякога лечението се спира в първите два параграфа, а до изясняване на причините за сделка така и не идва. Но това е коренно погрешно, тъй като се бори единствено със следствие — това е безсмислено упражнение. Освен това, липсата на лечение най-много причини, не само води до риск от повторни кръвоизливи, но и до нарушения на репродуктивната функция в бъдеще.

До кръвоспиращ медикаменти са:

 1. Лекарства, които въздействат върху свертывающую система кръв. Много добре си се оказа лекарство «Транексам» («Транексамовая киселина»). Особено важно е, че тя може да се прилага почти при всички причините за кървене. При силна кровопотере трябва да се инжектира наркотици венозно капково в разреждане с физиологичен разтвор. Кровоостанавливающая активност «Транексама» много висока и се запазва в продължение на 17 часа след въвеждането на лекарствени средства. По-късно при спиране на кървене, и продължава мажущих кровянистых секрети, може да отидете на таблетированную форма на лекарството. Подобно действие, както и «Транексам», има «Аминокапроновая киселина». Въпреки това, множество проучвания показват, че ефективността на «Транексама» няколко пъти повече.

 2. Разтвор на хлорид, калций 10% също така е ефективен при маточно кървене. Може да се инжектира интравенозно струйнно (бавно!), или под формата на капкова инфузия с физиологичен разтвор. Категорично не може да цепя интрамускулно това лекарство, тъй като това може да доведе до некроза на мускулната тъкан.
 3. Лекарства, които допринасят за намаляване на матката, като «Окситоцин». Благодарение на намаляване на мускулните влакна на матката се случва спазъм на кръвоносните съдове, в резултат на което спира кървенето.
 4. Укрепване на съдовата стена може да е по наркотици, като «Аскротурин».
 5. Специално внимание заслужава такъв метод за спиране на пчелно кървене, тъй като прилагането на хормонални препарати. При обилно кървене ефективен следната схема: определяне на първия ден 2-3 таблетки комбинирани орални контрацептиви («Марвелон», «Регулон»), в следващите дни по 1 таблетка в продължение на 21 дни.
 6. Оправдано е също така въвеждането на свежезамороженной плазма при маточно кървене. Особено, ако според лабораторно изследване показало признаци на нарушения на системата на кръвосъсирването.

Лечение на такива усложнения, маточните кръвоизливи, като анемия:

 • При тежка анемия, когато нивото на хемоглобина по-малко от 59 г/л, не може да се мине без преливане на эритроцитарной маса.
 • Ефективно повишават нивото на хемоглобина интравенозно лечение на желязо, като например «Ликферр», «Венофер», «Аргеферр», «Ферижект». Инфузия от 1 на опаковката на тези лекарства е достатъчно за повишаване на хемоглобина на 20-30 г/л за бърз период от време. Единственият им недостатък е високата цена.
 • При анемия лека степен, достатъчно, за да мине таблетированными лекарства («Сорбифер», «Феррум-лек», «Феро-Фольгамма», «Фенюльс», «Мальтофер»).
 • Успоредно с употребата на наркотици на желязо могат да се вземат витамини от групата Век е Най-ефективна схема на редуване през ден мускулно ваксини, витамини В6 («Пиридоксин хлорид») и В12 («Цианкобаламина»).
 • Не трябва да забравяме и за спазване на диета: яденето на месо, черния дроб, ябълки, сливи, моркови, цвекло.

Етап трети — отстраняване на причините за кървене:

 1. При откриване на патология на кръвоносната система нужда от консултации гематолога, и когато е необходимо, за продължаване на лечение в отделение по хематология.
 2. При доказани хормонални нарушения, които може да присвоите на комбинирани орални контрацептиви в продължение на 3 месеца.

 3. При прогестероновой недостатъчност трябва да се вземат във втората фаза на менструалния цикъл «Дюфастон» в рамките на 3-6 месеца.
 4. При функционални нарушения на нивото на хипоталамуса е достатъчно да се придържаме към витаминотерапии, както и да преминат курс эндоназального електрофореза с витамин В1 за корекция на цикъла. Също така ефективно определяне на лекарства «Глицин», «Ноотропил», «Аспаркам» за нормализиране на обменните процеси в централната нервна система.
 5. Ако момичетата е психологическа травма или стрес, препоръчително е да се извърши консултация от психолог.
 6. При потвърждаване на диагнозата «аденомиоз» трябва да се лечението на тази патология.

При провеждането на трите етапа на лечение почти 90% от момичетата в рамките на първата година се възстановява напълно нормална менструална функция, а също и обръщаше повтарящи се епизоди на маточно кървене.

Маточно кървене при жени в репродуктивна възраст

Според статистиката всяка трета жена комисия вагинално кървене поне веднъж в живота си. Това означава, че изучаването на този проблем трябва да се обърне необходимото внимание.

Причини

 • Нарушения на хормоналния статус. Промяната на всяко ниво регулация на менструалния цикъл могат да бъдат причина за кръвоизливи;
 • Ендометриоза, и по-специално — аденомиоз. Това заболяване представлява въвеждането на эндометриоидных на клетките в мускулната стена на матката, което значително намалява нейната сократительную способност, а също така води до болковият синдром. Отличителна черта на това заболяване е появата на кровянистых секрети след менструация или пред тях;
 • Дефекти на системата на кръвосъсирването;

 • Патология на ендометриума (хиперплазия). Ако дебелината на лигавицата на матката надвишава 14 мм, тогава може да се говори за гиперплазией. Това е една от най-честите причини за появата на кръвоизливи;
 • Полип на матката. Това образование се откриват като правило, при извършване на ЕХОГРАФИЯ;
 • Миоматозные възли (особено тези, които растат в посока към маточната кухина, ги наричат субмукозными). В днешно време има тенденция за увеличаване на броя на жените с миомой на матката. Освен това, дадено заболяване «молодеет», това означава, че вече не е рядкост миома на матката големи размери при много млади момичета 19-20 години. Определен принос в развитие на болестта е дисбаланс на естроген и прогестерон в организма;
 • Вътрематочна спирала също може да стане причина за кървене, особено ако тя погрешно се намира в кухината на матката.
 • Произлязъл пълен или непълен спонтанен аборт;
 • Извънматочна бременност може също да предизвикат вагинално кървене.

Принципи на лечение

Като се има предвид разнообразието от причините, които предизвикват кървене при жени в репродуктивна възраст, за правилното лечение е необходимо на първо място да проведе задълбочена диагностика.

 1. При хормонални нарушения необходимо да се извърши корекция. При прогестероновой недостатъчност се прилага хормонално-заместителна терапия с помощта на «Дюфастона».
 2. При функционални нарушения на достатъчно да се подложат на лечение кровоостанавливающими лекарства («Транексам», «Аминокапроновая киселина», «Этамзилат»), а след това приема витамини за цикъл: през първата фаза (с 5 по 15 на ден), фолиева киселина по 1т. 2 пъти на ден, витамин С по 0.5 мг 2 пъти на ден във втората фаза на цикъла (от 16 до 28 ден) витамин Д по 1 капс. 1 път на ден. За лечение може да се добави курс физиотерапия: магнитотерапию на област придатъци на матката, както и эндоназальный електрофореза с тиамин (витамин В1).
 3. Ако потвърждава диагнозата аденомиоз, след кровоостанавливающих лекарства трябва да се лекува тази патология.
 4. При наличието на хиперплазия на ендометриума и на полип в кухината на матката е необходимо да се подложи на спиране на кървенето, а именно: лечебно-диагностична остъргване на матката. Този метод е добър така, че ефективно спира кървенето, както и за получени гистологический наркотици (терени от матката) се изпраща за изследване от лекари-цитоморфологам. Въз основа На получените данни, лекарят може да назначи специфично лечение.
 5. При субмукозной матката, на матката и понякога помага за спиране на кървенето остъргване на матката. Но при по-голям размер възел, които деформират маточната кухина, трябва спешна оперативна намеса. Въпреки това, противно на много от нашите страхове, тази операция не винаги се прави на отворен лапаротомным на достъпа (с цепка на коремната стена). Ако миоматозный възел не много големи размери и е «на крака», това оперативната намеса може да се извърши с помощта на гистерорезектоскопа. Този инструмент представлява оптична камера с режещата линия. Гистерорезектоскоп се инжектира в матката влагалищным достъп и под контрола на точка (на снимка от камерата в кухината на матката се отделя на голям монитор) лекар отрязва миоматозный възел. Този метод е много ефективен, а най-важното, период на възстановяване след операцията пациентката е много кратък. Обаче, понякога за отстраняване на възли все още се изисква отворена операция. Обем на хирургична интервенция се определя от лекуващия лекар. За жените в репродуктивна възраст акушеры-гинеколози се опитват да мине органосохраняющими операции, за да оставя се да имат бебе в бъдеще.

 6. При самопроизвольном аборт трябва да се отстранят остатъците от гестационен сак, тъй като без това е невъзможно да се спре кървенето.
 7. При извънматочна бременност трябва да се премахне плодное яйце (в тръбата, на повърхността на яйчника или в коремната кухина).
 8. Ако в матката открита спирала, изменившая своята позиция, то тя подлежи на спешно отстраняване. Също така трябва да се уверите, че елементи на спирала не вредят на стената на матката. С тази цел в кухината на матката се вкарва устройство гистероскоп, който е оборудван с камера. След внимателно разглеждане на всички стени на операция може да завърши. След това се предписват кровоостанавливающие лекарства.
 9. Лечение на анемия, ако е необходимо.

Основният принцип на лечение на маточни кръвоизливи при жени в репродуктивна възраст — това е нейната детородной и менструалната функция.

Видео: проблем с маточните кръвоизливи в програма «Живо Страхотно!»

Кървене по време на бременност

Акушерские кървене до ден днешен са една от основните причини за майчина смъртност. Въпреки развитието на нови методи за диагностика и лечение, тези кръвоизливи не може напълно да се избегне дори и в най-добрите клиники и перинатальных центрове.

Причините за кървене по време на бременност:

 • Отлепване на биопсия (ранна) или отлепване на плацентата;
 • Антифосфолипидный синдром;
 • Hellp синдром;
 • Нарушения на кръвосъсирването система на бременната жена;
 • Заплашителен спонтанен аборт;
 • Започналата или факт руптура на матката.

Лечение на акушерски кръвоизливи е трудна задача за лекар, тъй като в тактиката влияят много фактори: състояние на плода, срок на бременността, има ли заплаха за живота на майката, количеството на кървене и т.н.

Основни принципи на лечение:

 1. В началото На бременността при отслойке биопсия ефективен хормонален препарат «Дюфастон». При отслойке плацентата голяма роля играе количеството кървене: при леки и умерени кровянистых секрети лекарите се опитват да запазят бременността. За това се въвеждат кровоостанавливающие лекарства («Транексам», «Дицинон»). При кръвоизлив, признаци на хипоксия на плода, е необходима спешна операция. Колкото по-рано бъде проведено цезарово сечение, толкова по-голям шанс да спаси два живота: на майката и детето.

 2. При нарушения в кръвосъсирването, изисква консултация гемостазиолога, а също така е важно да се вземат предвид показатели за състоянието на плода и обема на кръвно загуба. При необходимост от извършване на аварийно родоразрешения е важно да се намери лекарства, които въздействат върху системата на хомеостазата: фактори на съсирването («Новосэвен», «Коагил-VII»), свежезамороженная плазма, эритроцитарная, тромбоцитарная маса.
 3. Най-опасната ситуация е скъсване на матката. Това може да се случи при жени, претърпели преди бременността операция на матката (премахване на миоматозных възли, корекция на различни аномалии, цезарово сечение). Кървене от разкъсани на матката е толкова голям, че сметката е въпрос не на минути и секунди. В тази ситуация трябва да се спешна операция. Обем намеса е настроен по време на операцията.

Важно! Кървене по време на бременност е изключително неблагоприятни симптом. Оказване на експертна помощ в такава ситуация трябва просто да се лекар, няма начини за лечение на народни средства за защита в домашни условия не трябва да бъде!

Маточно кървене след раждането

Според статистиката на 2% от всички раждания осложняются послеродовыми кървене.

Най-честите причини:

 • Намаляване на тонуса на матката след раждането (може да е следствие от перерастяжения на матката при голям плода, многоводии);
 • Нарастване на плацентата към вътрешната повърхност на матката;
 • Задържане на части от плацентата в матката;
 • Разкъсвания на шийката на матката по време на раждане;
 • Продължаване на разкъсване на шийката на долния сегмент на матката;
 • Патология на системата на кръвосъсирването;
 • Разминаване на фугите, след цезарово сечение.

Лечение на кръвоизливи след раждането трябва да се извършва в най-кратки срокове, тъй като маточно кръвотечение след раждането може да е много масивна и водят до сериозен кровопотере.

 1. Трябва незабавно да започнат провеждането на интравенозна инфузия които намаляват матката на наркотици: «Окситоцин», «Метилэргобревин», «Пабал».

 2. Въведение кровоостанавливающих лекарства «Транексам», «Аминокапроновая киселина», «Этамзилат», 10% разтвор на хлорид, калций.
 3. Напълване кръвно загуба солевыми разтвори (физиологичен разтвор, 5% разтвор на глюкоза), както и коллоидными лекарства («Венофундин», «Стабизол», «РеоХЕС», «Инфукол»).
 4. При голям кровопотере (повече от 1000 мл) не може да мине без эритроцитарной маса и свежезамороженной плазма, тъй като в нея се съдържат фактори на съсирването.
 5. Задължително въвеждане на лекарства — инхибитори на ензими «Гордокс», «Контрикал» или «Трасилол». Без тези лекарства са неефективни въведете свежезамороженную плазма, тъй като факторите за съсирването ще се разграждат от ензимите в кръвта.
 6. При задържане на части от плацентата в матката трябва да е под интравенозна анестезия прекарат ръчен контрол на матката, за да премахнете остатъци от плацентата тъканите и черупки.
 7. При разрывах на шийката трябва да ушить всички разкъсани тъкани. Ако разликата е от шийката на матката премине на долния сегмент на матката, тогава е необходима спешна операция.
 8. След извършване на всички медицински дейности на долната част на корема трябва да се сложи студен товар (тегло около 1,5 кг) за 20 минути на всеки 2 часа. Това допринася за намаляване на матката.

Важно! Първите 24 часа след раждането — най-опасни за развитие на кръвоизливи. Така че в този период трябва да се извършва денонощен контрол на състоянието на жените.

След изписване от родильного дом за профилактика на кървене, жената трябва сами да вземат средства, сокращающие матката: тинктура от воден пипер или отвара от коприва. Тези средства помагат на матката да се върне до нормалните размери.

Кървене при жени в менопауза

Зацапване при менопауза — винаги е тревожен знак. Към това не бива да се отнасяме лекомислено и безотговорно.

Основните причини, които предизвикват кървене в менопауза:

 • Хиперплазия на ендометриума;
 • Предракови процеси в эндометрии;
 • Рак на ендометриума;
 • Субмукозная миома на матката;
 • «Забравени» вътрематочна спирала.

Очевидно е, че причините не са много, но всички те са много сериозни.

Основната разлика в медицинската тактика при маточни кръвоизливи при жени, които са в менопауза, е онкологическая бдителност.

Насоки за лечение:

 • При откриване според УЛТРАЗВУК патология на ендометриума или на полип по причина рак се грижат бдителност сред всички методи на лечение преобладава хирургически начин за спиране на кървенето, а именно: остъргване на матката и маточната канал. Това е необходимо, за да изпрати получен при операция материал на гистологическое проучване и време, за да се изключи или потвърди онкологичен процес. Важно! Изследванията показват, че в 70% от случаите на рак на ендометриума се появява при жените в менопауза и първият симптом е вагинално кървене. След премахване на матката са въведени кровоостанавливающие лекарства.

 • При откриване на субмукозной миома може да побере гистерорезектоскопию последвано от отстраняване на възела. При по-големи размери на възела се извършва отстраняване на матката с придатками.
 • Ако се откриват в кухината на матката спирала, която е инсталирана на повече от 5 години, тогава тя задължително подлежи на премахване. След екстракция на спирала много е важно да се уверите в целостта на стените на матката. След операцията е необходимо по-нататъшно провеждане на противовъзпалително лечение.
 • При намаляването на нивата на хемоглобина трябва да се вземат лекарства, желязо (интравенозно или под формата на таблетки) в зависимост от нивото на хемоглобина.

Преобладаването на хирургична тактика по отношение на маточно кървене по време на климакса позволява навреме да разпознаем доброкачествени или злокачествен естеството на патологичния процес.

Изводи

В зависимост от възрастта на жената причините, които предизвикват маточни кръвотечения, се различават. Това означава, че на лечебна тактика с отстраняване на причината не може да бъде однотипной и универсална за всички пациенток.

Освен това, трябва да се вземат предвид принципа на «приемственост» патологии. Същността на принципа е в това, че липсата на лечение на проблемни маточно кървене в пубертатном период може да доведе до хронична липса на овулация и эндокринному безплодие в репродуктивна възраст. А това, от своя страна, е «трамплин» за развитие на доброкачествени и злокачествени тумори на патологични процеси на ендометриума в менопауза. Именно поради тази причина към пчелно млечице кървене трябва да се отнасяме сериозно на всяка възраст.

Видео: лекция на пчелно млечице кървене

READ  Настройка на пейсмейкър на сърцето: операция, противопоказания

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00095 sec