Варфарин: свойства, схема на приложение и правила за приемане

Варфарин представлява officinalis на наркотици, намаляване на съсирваемостта на кръвта. Го синтезира повече от половин век назад, но и като лекарство е вещество, се превърна в популярен сравнително наскоро. В наши дни широко се прилага на болни кардиологического профил с висок риск от тромбози или тромбоэмболий, както и тези, които вече са претърпели съдови катастрофа по причина съсирва, операция на сърцето или го клапанах.

История на откриването на варфарин като антикоагуланти отива в началото на миналия век, когато в САЩ и Канада избухва неизвестно заболяване с повишена кровоточивостью едър рогат добитък, при това е причината за смъртта на животните е една и съща — кровопотеря.

Опитвайки се да намери истината, канадски ветеринарен лекар Af Schofield подозира, че причината за всички — счупен силаж от детелина, притежаващи силни антикоагулянтными свойства. Като ядете заплесневелое сено, крави умират от хеморагичен синдром. Експеримент на зайци показа, че сено от доброкачествен билки не променя състоянието на животните, докато развали провоцировало кървене. Малко по-късно друг ветеринарен лекар е установено, че е описан ефект е свързан с дефицит на протромбин.

В продължение На още десет години не е било възможно да се получи вещество от повреда детелина, което води до дефицит на фактори на кръвосъсирването, въпреки усилията на химиците-изследователи дадоха своите плодове — е изолиран дикумарол, който след това успя да се синтезира в лаборатория по изкуствен път.

Кумарин, предшественик на дикумарола, се съдържа в много растения, придавайки им сладникава миризма, но не оказва влияние върху съсирваемостта на кръвта при употреба на билки вътре. При развитието на някои плесневых гъбички кумарин се превръща в дикумарол, който стана причина за кървене при рогат добитък Америка.

Първият лечебно средство с антикоагулянтным ефект се превърна в дикумарол, патентован за употреба в медицинската практика през 1941 г., но химици, го повишат, това не спря, а продължи търсенето на по-мощни аналози. Така е получена варфарин, който е на първо придоби голяма популярност, тъй като отрова от гризачи.

Прилагат варфарин при лечението на хора не бързат, но помогна случай: един от служители на американската армия, се е опитал да се раздели с живота си и с помощта на крысиного отрова, но е излекуван от инжектиране на витамин К. След инцидента варфарин става се разглежда като възможно лекарство за хората, а ефектът му е много по-висока, отколкото в дикумарола.

Лекарство варфарин е бил одобрен за употреба, и един от първите им се възползваха от D. Айзенхауер, президент на Съединените Щати, но точният механизъм на действие остава загадка до 1978 година, когато най-накрая стана ясно, че варфарин инхибира ензим эпоксид-редуктазу и нарушава обмяната на витамин К, който участва в съсирването на кръвта.

Познаването на особеностите на метаболизма на лекарството в организма, строг контрол на системата за съсирване в процеса на прилагането му, както и ясно определени показания за лечение на стомана в основата на широкото прилагане на варфарин в клиничната практика Той се отличава с висока ефективност и помага не само да удължи живота, но и спасяват от смърт при много тежки сърдечно-съдови заболявания.

Видео: история и действието на варфарин

Показания и противопоказания за приложение на варфарин

Варфарин се прилага както с лечебен, така и с превантивна цел при повишен риск съсирва. Показанията смятат:

 • Остър и рецидивирующий тромбоза на вените;
 • Тромбоза на артериите на сърцето, мозъка, бъбреците и др;
 • Тромбоэмболия белодробната артерия и нейните клонове — за първи път възникнала или повторно;
 • Инфаркт на сърдечния мускул — в процеса на лечение и за предупреждение;
 • Аритмии с висок риск от тромбози и эмболий — фибрилляция и трептене мъждене;
 • Клапанные пороци на сърцето, състояние след трансплантация на клапани;
 • Инсулт, исхемични атаки на мозъка — за лечение и профилактика;
 • Профилактика съсирва след хирургични операции;
 • Медикаментозно лечение при хирургичното отстраняване на кръвни съсиреци или троболизисе;
 • Процедура на електрическа кардиоверсии при нарушения на ритъма на сърцето.

Противопоказания за среща на варфарин доста сериозни, а тяхното пренебрегване може да се окаже фатално. Към тях се отнасят:

 1. Свръхчувствителност към съставките на лекарството;
 2. Кървене на всеки локализация;
 3. Бременност, особено до 12 седмици и на последния месец;
 4. Тежки поражения на бъбреците, черния дроб, неконтролирана хипертония;
 5. Диссеминированное внутрисосудистое на съсирването;
 6. Намалява нивото на тромбоцитите в периферната кръв;
 7. Липсата на протеини С и S;
 8. Нарушения на съсирването със склонност към кървене;
 9. Голяма вероятност от кървене (хеморагичен синдром, варикоз на хранопровода, съдови аневризми, язва на стомаха и 12 язва на дванадесетопръстника, следоперативния период, ранени, внутричерепные хематом, септичен ендокардит).

Фармакологично действие

Варфарин се отнасят към списъка на косвените антикоагуланти. Той блокира активността на ензима, необходими за образуването На витамин к, който, от своя страна, помага за синтеза на отделните фактори на кръвосъсирването II, VII, IX, X, както и някои протеини. В резултат на действието на лекарството е нарушен витамин К-зависим пътя продукти фактори на съсирването, освен това, на колкото по-висока е дозата, толкова по-изразено понижаващо варфарин на хемостаза.

 

В препоръчаните терапевтични дози от това лекарство намалява общия обем на активните фактори и витамин С около една трета до половината. Ефект от прием се появява през ден от началото на лечението, но той достига своя максимум през 3-4 дни, като действа в общо до пет дни. При ежедневната редовната употреба на наркотици ефектът става по-силен.

Варфарин не действа директно на тромб и да не възстановява тъканта в огнища на исхемичен щети, но приема му е необходим, за да не се случи увеличаване на обема на тромботических наслагвания, отказват да ги фрагменти с развитието на емболия.

Лекарството се приема навътре, след което почти изцяло се абсорбира в червата, и вече в първите четири часа след употребата на антикоагуланти в кръвта е максималната сума, свързани с плазмени белтъци-преносители. Лекарството е в състояние да премине през плацентата бариера, след което нейната концентрация в кръвта на плода става почти същото, като при бременна жена, но в гърдите мляко, което не прониква.

Активен варфарин от кръвта попада в гепатоциты, където и се случва неговата инактивация. Крайните продукти на метаболизма на лекарството да проникне в урината чрез бъбреците филтрират и изхвърлят от организма. Освен това, някои от неактивните съставки, може да се възпроизвеждат с жлъчката.

При по-възрастни пациенти след 60-годишна възраст съотношението на протромбинового време към МЕНЕ се променя повече, отколкото сред по-младите, така че основните кроверазжижающий ефект от лекарството ще бъде по-забележим. Тази функция изисква корекция дозировок с прием на по-малки количества наркотици от възрастта на пациентите.

Бременните жени варфарин предписват забранено, тъй като той прониква в кръвния поток на развитието на плода, достига в него терапевтична «възрастни» доза, че е изпълнен с кървене. Освен това, някои изследвания показват тератогенное действието на антикоагуланти. В майчиното мляко почти не прониква, но децата, кормящимся от лечащейся варфарином майки, специалисти съветват да се определи МЕНЕ. При необходимост прилагането на високи дозировок на лекарството, кърмене целесъобразно да се спре.

При недостатъчност на бъбреците действието на антикоагуланти почти не се променя, което е свързано с разплодни с урината вече инактивированного лечебно средство, движението на което в кръвта не причинява нарушения на съсирването. С това обстоятелство се дължи определяне на една и съща доза от медикамента при недостатъчност на бъбреците, което и на всички останали пациенти.

В противоположност на бъбреците, черният дроб е в състояние да променя действието на варфарин. Така недостатъчност гепатоцитов увеличава концентрацията на активни форми на наркотици и образование на естествените антикоагуланти, което неминуемо води до усилване на действието на лекарства, така че при пациенти с чернодробна патология паренхим може да се наложи намаляване на дозата на варфарин.

Начин на прилагане на лекарството не е от решаващо значение за поддържане на необходимата концентрация на лекарства и за получаване на терапевтично действие. И при внутривенном увода, и при поглъщане таблетки в кръвта циркулира равен на броя на активните си форми. Интравенозно въвеждане позволява по-бързо постигане на максимална концентрация на варфарин в плазмата, но антикоагулянтное действие и в двата случая ще настъпи не по-рано от 3-4 дни.

Как и в какво количество се назначава варфарин?

Инструкция за прилагане на варфарин обяснява подробно как и в какви количества е допустимо приема на лекарството. Най-често той се задава във вид на таблетки, всеки ден веднъж на ден, за предпочитане — в едно и също време (обикновено 17:00 часа), за да интервали между таблетки са приблизително същите. Продължителността на терапията определя лекуващият лекар.

Преди започване на лечението внимателно се оценяват възможните противопоказания, се определя INR (международно нормализованное отношение), характеризующее състояние хомеостазата. Продължителният прием на варфарин МЕНЕ трябва непрекъснато да се контролират чрез отдаване под наем на анализ най-малко веднъж на месец. Ако е необходимо, лекарството може да бъде отменено веднага, без период на намаляване на дозата.

Целевите показатели на кръвосъсирването при лечение на варфарином се считат за повишено до 4 пъти протромбиновото време INR в рамките на 2,2-2,4 в зависимост от характера на патологията, вероятността съсирва и кървене.

Ако пациентът никога по-рано не бях на варфарин, след първоначалната си доза е 5 mg дневно през първите четири дни на лечение. На 5 ден пациентът отива кръвта на МЕНЕ, в зависимост от стойности, който се определя от поддържаща доза, компонент обикновено до три таблетки (до 7,5 мг на кг тегло).

В случай, когато опитът за прилагане на антикоагуланти вече е налице, лекарят предписва началната доза в първите два дни на прием, която е удвоенную от принимаемой по-рано. На третия ден от терапия се извършва една и поддържаща доза, която пациентът вече е взела. На 5 ден се усъвършенства МЕНЕ и, ако е необходимо, брой медикаменти се коригира.

За профилактика и лечение на съсирва в разширени вени, белодробна емболия, аритмии, лезии на клапите на сърцето, както и след трансплантация на биологичните клапи препоръчителната стойност на INR е в рамките на 2-3.

При по-висок риск от тромбоза след трансплантация на синтетични клапани, в случай на сложни форми на инфаркт на миокарда МЕНЕ трябва да бъдат по-високи — 2,5-3,5.

Децата — особена категория пациенти, прием на които варфарин е ограничен и се извършва под строг лекарски контрол. Начална доза от 0,2 мг на кг ежесуточно, ако черният дроб функционира нормално, в противен случай се намалява наполовина до 0,1 мг/кг Поддържаща дозировка се определя в зависимост от показателите на кръвосъсирването. Целевото ниво на INR при лечение на същите, както при възрастни пациенти.

На всеки етап от прием на варфарин дете се контролира кръвосъсирването и се коригира дозата на лекарствата. При ръст на МЕНЕ тя намалява до пълна отмяна при превишение на показател за 3,5, а след това приемът продължава в умален размер.

Възрастните пациенти често се приемат таблетки варфарин дълго време и дори за живота, индивидуални препоръки (с изключение на евентуално намаляване на дозата) към терапията при тази категория пациенти не, но постоянно наблюдение — гаранция за безопасно лечение, тъй като рискът от нежелани реакции с напредване на възрастта се увеличава.

Разстройство на работата на черния дроб може да промени действието на лекарството, тъй като органът синтезира свертывающие фактори, но при патология им става по-малки, а чувствителността към варфарину — горе. Дозата се адаптира по отношение на МЕНЕ и често тя е по-ниска от тази, която намести в съответствие с възрастта и патология.

Заболяване на бъбреците, напротив, не са отразени в режим на лечение антикоагулянтом дозата, като се препоръчва от инструкция и лекар. Перитонеална диализа при хронична бъбречна недостатъчност също не се нуждае от корекция на лечението.

Схемата на прием на препарата се променя в случай, че пациента е необходима планова хирургична операция. Тъй като варфарин намалява съсирваемостта на кръвта, риск от кървене, се превръща в значително по-горе, така че една седмица преди планираната интервенция се определя от МЕНЕ, а варфарин е прекратена за около 2-5 дни, в зависимост от нивото си. В случай на риска съсирва той се заменя с хепарин, новият подкожно.

По време на операцията и след нея риск от тромбоза продължава въвеждането на гепарина, който се прилага в следоперативния период, успоредно с възстановяването на прием на варфарин под строг контрол на съсирване.

Странични ефекти и предозиране с антикоагуланти

Странични ефекти от прием на варфарин могат да бъдат много сериозни и дори опасно за живота, затова лекарят внимателно анализира противопоказания от страна на пациента, както и най-пациентът не е излишно да се запознаете с тях се посочват в инструкциите към наркотици.

Антикоагулянтное действие оттук и повишено кървене до масивни кръвоизливи. Това е най-често неблагоприятни ефекти от лекарството. Освен кръвоизливи, са възможни:

 • Повишаване на чувствителността към антикоагулянту при продължителна прилагане;
 • Анемия;
 • Диспепсические явление — гадене, диария, повръщане и болки в корема;
 • Рядко, но все пак не са изключени алергични реакции от типа уртикария, сърбеж по кожата, желтушность на кожата, повишаване на чернодробните ензими в серума AST и ALT, поражение на бъбреците, косопад и экзематозные промени на кожата.

Кървене се появяват около 8% от пациентите, приемащи лекарството не по-малко от година. Те могат да изискват хоспитализация и инфузия на кръв и нейните компоненти, но фатални кръвоизливи все още са рядкост. Особено опасно е прекомерно кървене при пациенти, страдащи от хипертония, която не се лекува, или лошо отговаря на гипотензивную терапия. В тези случаи изложени на голям риск от вътречерепна хематом (хеморагичен инсулт).

Специфичен, макар и рядко, усложнение прием на варфарин се счита за некроза на кожата, която манифестирует подуване и потемнением кожата покрива краката, задните части, което завършва с формирането на огнища на омертвения тъкан. Всеки девети пациент с такова усложнение — жена.

Некротические промени, като се започне с една трета, и по 10 дни лечение. За да се противопостави на нарушение на хомеостазата при предразположени към некрозам лица варфарин се предписва с гепарином, както и в случай, когато некроза вече са се появили, варфарин влияе на продължаването на силата, а въвеждането на гепарина продължават до пълното белези огнища на поражение.

При мъжете, страдащи от атеросклероза, може да е друго рядко усложнение — ладонно-крак синдром, проявяващо се с поражение на четки и стоп със силни болки и симетрични лилави высыпаниями. Предполага се, че причината за всички — кръвоизлив в атеросклеротични плаки с микротромбоэмболией. Отмяна на лекарства води до постепенно изчезване на негативната симптоматика.

Фактори, които могат да повишат вероятността от кръвоизливи на фона на прием на варфарин, — напреднала възраст, съпътстваща интензивен антикоагулация и антиагрегантная терапия, пренесени в миналото, инсулти и кръвоизливи от стомаха и червата.

Предозирането на варфарин се проявява главно на кървене, но заслужава да се отбележи, че ефективното лечение може да бъде придружен от малка кровоточивостью — десневые кървене, микрогематурия, които не изискват отнемане на лекарството или намаляване на дозата в случай, ако използвано количество поддържа целевото ниво на INR.

За лечение на кървене при предозиране в леките случаи на намаляване на дозата или за известно време напълно да влияе на продължаването на силата на лекарството. При силно кървене показва прилагането На витамин к интравенозно, enterosorbents, инфузия свежезамороженной плазма и фактори на съсирването.

Съвместимост варфарин с други лекарства и предпазни мерки при лечение на

При едновременно прилагане на варфарин и всички други лекарства трябва задължително да обсъдите това с лекуващия ви лекар, тъй като при нарушаване на оперативна съвместимост на лекарства значително се увеличава риска от нежелани реакции и сериозни усложнения.

Вероятността от тежки кръвотечения се увеличава при прилагане на варфарин едновременно с:

 1. Аспирин;
 2. Клопидогрелем;
 3. Тиклопидином;

 4. Курантилом;
 5. Неселективными противовъзпалителни средства (с изключение на инхибитори на COX-2);
 6. Пенициллиновыми антибиотици във високи дози;
 7. Циметидином (се заменя с ранитидин или фамотидин);
 8. Хлорамфениколом.

Тези лекарства имат ефект върху броя на тромбоцитите и съсирването на кръвта, така че по-добре не се комбинират ги с антикоагуланти, но аспиринът понякога се назначава заедно с варфарином, при това нивото на МЕНЕ не трябва да надвишава 2,5.

Редица лекарства са способни да засили ефекта на варфарин: аспирин, амиодарон, сумамед, офлоксацин и много други антибактериални и противогъбични средства, витамини А и е, хепарин, някои бета-блокери, гиполипидемические средства и сърдечни гликозиди (дигоксин, клофибрат, пропранолол), антидепресанти (амитриптилин, рексетин, сертралин, флуоксетин), стероидни хормони и нестероидни противовъзпалителни средства. Пълен списък на лекарства, усиливающих ефект на варфарин, посочени в указанията за употреба на препарата.

Видео: за несъвместимост варфарин с други лекарства

Освен лекарства, антикоагулация активността на варфарин се издига на фона на прием на алкохол, който трябва да бъде експулсиран по всяко време на лечението, както и напитки, съдържащи хинин като тонизираща добавки.

Освен синтетични лекарствени средства, върху метаболизма на варфарин оказват влияние много билки, за което трябва да бъдат предупредени от привържениците на народната медицина. Така, чесън, папая, градински чай повишават антикоагулянтный ефект, докато жълт кантарион, жен-шен го намаляват.

Специално внимание трябва да се спазват при прием на жълт кантарион. Под контрола на МЕНЕ лекарства жълт кантарион е отменена, но хемостазни показатели се следи внимателно, тъй като е възможно намаляване на съсирването на фона на прекратяване на употребата на жълт кантарион. Действие на жълт кантарион продължава повече от 2 седмици след отмяната му, в този период се контролира от МЕНЕ и само след нормализиране на хомеостазата е възможно определяне варфарин.

Много лекарства може да намали ефективността на варфарин — фенобарбитал, азатиоприм, витамини К и С, карбамазепин, верошпирон, циклоспорины и други. При съвместното им приложение трябва редовно проверява количеството МЕНЕ и да коригира лечението.

За да се избегнат негативните ефекти от прием на варфарин, пациентът трябва да се консумират строго определена доза от лекарството. При алкохолизма и слабоумии варфарин не е противопоказан, но пациентите могат да нарушават установения за тях начин на лечение, което поражда сериозни последици.

По време на лечение с антикоагуланти, пациентът трябва да се погрижим за своите дажби, възможности за премахване или намаляване на дела на продукти, ослабляющих или стимулиращи прокоагулянтные свойства на лекарства. Например, храната, съдържаща голямо количество витамин К, може да отслаби ефективността на варфарин, както диария и употребата на лаксативи — го засили.

Диета при прием на варфарин предполага изключването или значително ограничаване на витамин К-съдържащи продукти: не се препоръчват билки, различни сортове зеле, грах, соя, спанак, листни салати (маруля, кресон), маслиново масло.

Видео: какви продукти варфарин не се смеси добре


Днес е получен редица аналози варфарин, с които се заменя с антикоагулант. Част от тях предполагат системно усъвършенстване на нивото на МЕНЕ, а други не се нуждаят от контрол. Определяне на показателите на хемостаза, необходими при подмяната на варфарин върху по-евтин аналог, съдържащи същото активно вещество — варфарекс, мареван. Тези средства имат голям списък с противопоказания и нежелани реакции, посочени в инструкции.

Има една група от антикоагуланти с подобни варфарину действие, но не се изисква за систематично определяне на МЕНЕ, че улеснява живота на пациентите. Към колеги, без контрол МЕНЕ, включват клопидогрел, фенилин и препарати от ново поколение прадакса и ксарелто. За предотвратяване на повтарящи се епизоди съсирва в артериите те са по-ефективни, отколкото варфарин, и може да се прилага в комбинация с него.

Съвместимост варфарин с лечението, което получава пациента, определя лекуващият лекар. В случай на необходимост е възможно като заместител на друг антикоагулант с не по-малка ефективност, така и на анулиране или подмяна на други лекарства колеги, не меняющими действието на варфарин.

Видео: лекция за прилагане на варфарин

READ  Куха виена - долната и горната: анатомия, синдром на тромбоза

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00701 sec