Варикоцеле: симптоми, лечение (операция) последици

Преди, докато разширени вени на семенната връв се прояви, пациентът може и да не знаеш за него, защото симптомите на варикоцеле може да бъде малозаметны не само в началото на неговото развитие. Тук, както някой късмет – болест след пубертета, като правило, не прогресира. Често патология на запис при някое проучване или във връзка с извършването на медицинска комисия призывниками. Понякога развиващите се събития карат човек все още се тревожи и търсят помощ от медицината. В края на краищата се появяват, макар и от време на време, теглене на болка и усещане на тежест в този интимен място, предполагат, че мисли за някаква патология.

Като се има предвид възрастта на автомобили такова «щастие», въпрос на последиците от варикоцеле (влияние върху функционалните способности на целия орган), винаги стои на първо място. Не пречи ли на болестта пълноценен семеен живот и няма да повлияе ли тя на репродуктивната функция?

Степента и причината на варикоцеле

По различни классификациям разширени вени на семенната връв е разделена на 3 или 4 степен (по-специално, «Уикипедия» показва, 3 вида или степени). В зависимост от това, необходимо ли е авторът има предвид нещо на степен нула, когато патология само се появява и влиза в действие само когато ултразвукови изследване, но не се определя от пальпаторно.

Въпреки това в УЛТРАЗВУК наоколо не всички, затова по-добре е да се започне класификация с варикоцеле 1 степен, когато разширени вени можете да откриете на допир, макар и само в изправено положение и при напрежение на коремната стена. Ако болестния процес дума по-нататък, тогава по-нататъшна диагностика, дори и не изисква никакви допълнителни устройства и определя следните «постигане» на разширени вени:

 • Варикоцеле 2 степен може да се открие визуално, където ясно се виждат разширени вени, но не изменившееся в размер само на тестиса;
 • Варикоцеле 3-та степен се характеризира със силно изразена варикозом и намаляване на тестисите, което може да променя своята консистенция.

Разбира се, много млади хора се интересуват, защо точно с него се случи такава «атака», което може да накара «да легне под ножа на хирурга», но причините за варикоцеле, по нищо не се различават от тези при други видове разширени вени:

 1. Анатомическое структурата на кръвоносните съдове в тестисите, запрограммированное генетично;
 2. Генетично предразположение към варикозному разширяване на вените, които покажа или баща си, или майка си, макар на долните крайници, макар и на друго място;
 3. Прекомерна физическа активност (на товара, свързани с професии силови спортове, велосипеди и конен спорт);
 4. Тромбозы бъбречните венозных съдове.
 5. Работа, свързана с дълъг престой в изправено положение.

Механизмът на появата на варикоцеле при мъжете също е характерно за другите видове такава патология и е в несъстоятелност работа венозных клапани, което води до застой на кръвта в яичковых вените, която скапливаясь, разширява съдовете, което спомага за развитие на варикоцеле тестисите.

«Опасен» възраст и предстоящата операция

Болестния процес обикновено повече се предпочита лявата страна, но се случва двустранно или избира място на локализация на правото. Заболяването започва по-рано или може да бъде като цяло вродено, което се дължи на анатомични особености на структурата на кръвоносните съдове в тестисите, но при децата тя е обикновено не се проявява, освен за наличието му може да се посочи синият цвят на скротума ляво (поради характеристиките на устройството венозна изтичане на повече от 95% от случаите се пада от лявата страна).

С началото на бързото растежа и пубертета честота на варикоцеле се увеличава и при юношите може не само да изразиш себе си, но и диагностироваться в известна степен. Открити при някакво изследване на патология, често води до шок, дори не толкова за своето присъствие, колкото поради невъзможността да се извършва лечение на варикоцеле по никакъв друг метод, освен хирургическа. Въпреки че, трябва да се отбележи, че операцията не винаги е задължително.

Много млади мъже живеят дълго с едно заболяване, което протича безсимптомно, деца са и за нищо не се тревожи, а на 40 години той се случва, и самостоятелно се провежда. В повечето случаи именно този вариант и е характерен за варикоцеле.

Някои мъже, за да се избегне намеса се извършва лечение на варикоцеле без операция чрез носене на специални приспособления за скротума, което повдига яйце и се нарича суспензорием. Казват, суспензорий много помага на тези, които искат да се занимават с колоездене и конен спорт, както и признаци на разширени вени са пречка за любими занимания. И други, обикновено се използват «торбичка за тестисите», единствено с цел превенция.

Болест е, въпреки това, не при всички протича еднакво и не винаги има само лоша прогноза по отношение на запазване на репродуктивната функция. Известно е, че разширените вени на тестисите може да доведе до атрофия в резултат на склерозирала промени и исхемия, което неминуемо ще доведе до нарушение на сперматогенезата с тъжен резултат, наричано мъжки стерилитет. Варикоцеле може да доведе до това, че тестис, където се случва развитието на сперматозоидите, се оказва неблагоприятна за себе си среда, която е много по-подходящи за пълноценно развитие на половите клетки условия.

В случаите, когато патология изисква бърза намеса, никакви хапчета и лосиони не ще ви помогнат. Не си струва в такава ситуация се надяваме на късмета си, както трябва, след преценка на всички «за» и «против», да се избере най-оптималният метод за хирургично лечение, защото в днешно време операция при варикоцеле — явление нередкое и има няколко разновидности.

Правото на пациента на избор

Освен избора на хирургически метод, въпрос на средната стойност на намеса, при варикоцеле, и често се интересува и самия болен, и родителите му, ако той още не е достигнал възраст за вземане на самостоятелни решения. Отидете в държавно лечебно институт за две седмици и да освободи малки материалните разходи? Или да потърсите в търговска клиника, да прекарате в комфортна обстановка с храненето на пет дни и да се върне у дома вече без варикоцеле, като плащат за всичко и за 100 хиляди руски рубли?

Обаче това е средната цена, която всеки метод си има цена, така че може да се мисли и да се определи, а за начало да се запознаете с основните характеристики на предлаганите оперативни интервенции.

Операция Иваниссевича

Операция Иваниссевича — «най-старата», много пъти доказана, казват, не е 100% ефективна, но на цена, която е около 30 хиляди рубли, е най-достъпна. Същността на намеса се състои в обвързването и отстраняването на повредени вени и прекратяване на обратната ток на кръвта, което се извършва под местна упойка или под обща упойка. Оперативната намеса се извършват отворен достъп.

Минус операция смятат вероятността от рецидив и устойчивостта на риска от случайна лигиране яичковой артерия, която впоследствие ще доведе до нарушаване на сперматогенезата. Очевидно е, че всъщност особена случайност тук няма, има само липса на професионализъм хирург и незадоволително качество в резултат, затова и се страхуват особено не му се следва, важното е правилно да изберете лекар и клиника;

Метод Мармара

Микрохирургическая операция по метода на Мармара в момента е една от най-популярните и предпочитаните, тъй като не изисква проникване в коремната кухина, малотравматична, почти не дава козметични дефекти, усложнения и рецидиви. Цената му започва от 35-40 хиляди рубли, ако намеса едностранно, но при провеждане на операции от двете страни, ги считат за независими един от друг и преценяват в 70-120 хиляди рубли;

Лапароскопска варикоцелэктомия

Лапароскопска варикоцелэктомия счита за най-ефективния и единственият метод, в случай на двустранното вени на семенната връв. На следващия ден след операцията пациентът може да отиде вкъщи и да се пристъпи към обичайното дела и грижи, рехабилитационен период протича бързо и лесно, козметичен дефект липсва.

Операцията се осъществява чрез пункция на предната коремна стена под обща анестезия, а хода на операцията хирургът контролира с помощта на оптично оборудване в реално време на монитора. Лапароскопический метод почти не дава рецидиви и свежда до нула риска от обвързване на яичковой артерия. Индикация за провеждане на эндоскопического намеса е наличието на силни болки в скротума, проява на рецидив, безплодие, отстраняване на козметични дефекти, комбинация от няколко клинични признаци на варикоцеле. Средната цена на подобна операция е около 50 хиляди рубли.

Алтернативи

Емболизация, склеротерапия, коагулация на разширени вени на семенната връв се отнасят до эндоваскулярным манипулирана от и се смятат едва ли не безоперационными методи, които не предвиждат разрези, шевове и обща упойка, пациентът след процедури, дори и да не нощуват в болницата, а е у дома, където няколко дни щади себе си, избягване на физически натоварвания. Въпреки това, цената на този «лесен» намеса е същата, както при обичайните операции и зависи от клиниката, в региона и уменията на лекаря.

С оглед становищата на лекар

Струва ли си да отида на работа, ако симптомите на варикоцеле достатъчно изразени, или може да се изчака? Колко ще продължи очакване? Никакви усложнения трябва да се притесняват след операцията?

Въпреки че страдалец и да участва в решението на въпроса за бърза намеса, но последната дума винаги трябва да остане за специалист. Обикновено, вашият лекар може обективно да прецени всички плюсове и минуси на предстоящи операции, където целесъобразността на нейното провеждане, с отчитане на всички фактори «за» и «против» е на първо място.

До хирургически методи на лечение се прибягва при наличие на следните показания:

 1. Дискомфорт и болки всеки интензивност, тъй като дори и незначителна болезненост може да се посочи образование микротромбов и възпаление в разширените съдове гроздевидного сплит;
 2. Безплодие в резултат на нарушение на сперматогенезата, причинени от разширени вени на семенната връв;
 3. Козметичен дефект, който постоянно травмирует психиката на мъжете и в резултат води до разстройване на сексуалните отношения;
 4. За профилактика на безплодие в детска и млада възраст, въпреки че по този въпрос единно мнение няма да има.

Много специалисти се придържат към своята гледна точка и твърдят, че варикоцеле не може да стане причина за безплодие и оправдават оперативно лечение само в случаи на влошаване на сперма дарение. Въпреки това в нещо клиницисты все пак са обединени: при наличие едновременно на безплодието и разширени вени гроздевидного сплит — лечение на варикоцеле хирургични метод се провежда уникално. А след това може и друга причина да търсите, ако ситуацията не се подобри.

С какво още е изправен пред варикоцеле?

Освен това, винаги трябва да се имат предвид възможните усложнения и последици на варикоцеле, към които се отнасят:

 • Воднянка в тестисите (хидроцеле), причинени от един на течност в скротума в резултат от нарушаването на лимфооттока. Това усложнение, най-често след операция Иваниссевича и е свързано с перевязкой лимфните съдове едновременно с яичковой виена. При тях хидроцеле на пациента се назначава лечение или повторна операция;

 • Рецидив на заболяването в по-голяма степен е възможно при показван и възниква в резултат на продължаващия шок на кръв по вътрешната seed виена (непълно прекъсване). При лечение на рецидивите обикновено се прибягва до метода на склеротерапии;
 • Атрофия на тестисите — усложнение колкото рядко, толкова и сериозно, тогава има такава патология се характеризира с това, че в крайна сметка тестис, уменьшаясь в размери, губи и своята основна функция, която едва ли може да се угоди на един млад човек, което иска да има деца;
 • Послеоперационная болест, когато придатки тестисите переполняются кръв. Подобни проблеми по-често се случват след лапароскопического намеса;
 • Тромбофлебит на вените на семенната връв или перфорация на съдовата стена;
 • Алергични реакции за разлика материал, характерни за эмболизации.

Очевидно е, че най-безопасно и най-малко травматична операция Мармарас, които, освен това, може да се извърши под местна упойка и се изключи негативното влияние на обща анестезия.

Видео: мнение за варикоцеле специалист

Последният етап от подготовката за операция

При избора на хирургична намеса, без да се провалят взема предвид възрастта на пациента, наличието на съпътстващи заболявания, особено при операции, изискващи обща анестезия, който сам по себе си има противопоказания и, разбира се, тежестта на патологичния процес. Наличието на гнойни и възпалителни огнища, независимо от мястото на тяхната локализация, е пряк противопоказание за провеждането на всяка тръжна! Заболявания на стомашно-чревния тракт се отнасят към категорията на основните противопоказания при хирургичното лечение на варикоцеле.

Преди оперативната намеса пациентът се провежда задължително в такива случаи преглед, който включва:

 • Общ анализ на кръвта и урината;
 • Биохимични изследвания серум, кръв (глюкоза, урея, креатинин, ензими, билирубин);
 • ELISA-ХИВ и сифилис;
 • Протромбиновый пощенски код, кръвосъсирването и продължителността на кървене;
 • Групова принадлежност на системите АВ0 и rh;
 • Ехокардиография;
 • Флюорография.

Какво и кога може да се яде и да пие, като за прочистване на червата и да се подготви психически — тези въпроси само на пръв поглед изглежда маловажно. При оперативно намеса е важна всяка дреболия, а така болна, след като в хирургично отделение, в навечерието трябва да бъде под постоянно оком» и постоянен контрол на медработников и да вярвам, че всичко при него ще бъде чудесно.

Видео: представяне на лечение на варикоцеле

Превенция на рецидив

Операцията за отстраняване на варикозно разширени вени гроздевидного сплит, не се отнасят към категорията на сложни и тежки, така и за престой в болница непродолжительно и период на възстановяване след операцията обикновено продължава не повече от два-три месеца, през които пациентът се освобождава от физически натоварвания. Освен това, той силно се препоръчва да се въздържат от секс в продължение на 3 седмици, тъй като пациентите, наслушавшись необосновани твърдения за намаляване на ерекцията, жадува по-бързо се уверите в противното. Преди да бъдат изписани от лекар обикновено заостряет специално внимание на тези въпроси и търпеливо обяснява на пациента, че хирургично лечение на варикоцеле тестисите на «мъжки способността да» не се отразява. Но след това, след изтичането на период на въздържание и редовен секс може да се превърне в най-добрата профилактика на варикоцеле при мъжете.

Известно е, че работата на стомашно-чревния тракт много влияе на кръвоносните съдове в тестисите, където запек е най-големият враг на вените, което води до в тях застоява, така регулиране на тези процеси трябва да се обърне специално внимание. Освен излишни килограми само необходимост, а това означава, пълна диета с преобладаване на плодове и зеленчуци, ще бъде само между другото.

Докато не се свежда нещата до активни спортни занимания, пациентът трябва да не забравяме за позитивно въздействие на добър здравословен сън, което обикновено настъпва след вечерни разходки. И спорта да участват не само може, но и трябва, разбира се, след три месеца почивка, но въпреки това предпочитание трябва да се даде плуване и лека атлетика, а ето на планински велосипед е желателно да се скрие далеч. Да, и на кон е по-добре да не сядам.

Най-важният елемент на превантивни дейности, за които се споменава при всяко посещение на лекар: вредните навици трябва да бъдат изкоренени веднъж завинаги! Всяка минута на пациента се предписва да се помни, че никотинът е особено вредно в сърдечно-съдовата система като цяло, а венозным съдове гроздевидного сплит, в частност.

За тези, които не се признава за операция

Лечение на варикоцеле без операция се състои в използването на лечебните свойства на растенията, които е дала природата и са учили предци. Имаше времена, когато сегашното изобилие, аптеки лекарства, не е имало, а хирургия не е издържал на такава височина. Варикоцеле — привилегия не само на съвременния човек, болестта, със сигурност, идва заедно с един човек, така че лечението на народни средства за защита на такава патология със сигурност е отразено в рецептите лечител-билкари.

Настойка от смес от цветовете на лайка, кестен, седефче, кора на върба, корена малини и листа от бял равнец не само се пие по 150 грама сутрин и вечер, но и под формата на компреси върху засегнатото място се поставя.

Смята се, че при варикоцеле хубаво помагат антонов ябълки.

На голяма популярност в лечението на разширени вени на тестисите се ползват техники за споделяне на използването на настойки или отвари от клони на върба, дъб и кестен.

Отколкото да се лекува варикоцеле и как — въпрос на пациента, но въпреки това тече болестта, ако тя не е желателно. Друг е въпросът, ако признаците на варикоцеле липсва, тогава, както те казват, «може да не са особено се притеснявам», защото това е заболяване само и подлежи на лечение, когато показва себе си, а и тогава, най-вече, бърза. Обаче мъжете с генетична предразположеност превенцията все пак не боли, а и народни средства за защита ще ви помогнат да се справи с проблема.

Видео: варикоцеле в програма «Здраве»

READ  Преливане на кръв при ниско гемоглобине: при онкологията, при недоносени деца, последици

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00097 sec