Варикоз на вените на таза и матката: симптоми и лечение

Мечтаете за здрава и красива малыше и планиране първа бременност, младите жени често се опитват да разберете, че «тя е на рода е писано». Всичко това е по-добре да разберете на майка си, още повече, че следващата бременност сама по себе си вълнуващият момент. Дъщеря до голяма степен се повтаря на майка си, особено ако това се отнася и за женски проблеми, и да ги има не защото мисли физически, а защото всичко е заложено на генетичния ниво, срещу която, както е известно, няма оръжие. Така и с разширени вени. И няма значение кои. Гони женското тяло може да варикоз на краката си, така и варикоз на матката, което не беше малко по-добре, тъй като той не винаги е видимо и не много на разположение.

Варикозному разширяване на вените, изложени на всички органи в малкия таз, а като се има предвид, че при жените това е мястото, заето детородными органи, става ясно честата поява на подобни патологични състояния. Към органите на малкия таз водят съдове, идващи отдолу, т.е. от долните крайници и разветвляясь, се събират с кръв срамни устни, влагалището, перинеума, вулвата, на матката и придатъци. Увеличи венозен съд състояние на всяко място, и по-точно, там, където ще получат допълнителна тежест.

Върху развитието на разширени разширяване на венозных съдове, освен наследствеността, значително влияе на хормоналния статус, който не само, че се променя по време на всеки менструален цикъл, така и по време на бременност и в климактерическом период като цяло претърпява пълна ревизия.

Бременността, когато започва активно да функционира на хормона прогестерон, който допринася за задържане и натрупване на течности в тъканите и подобряване на АДАМ (обем на циркулиращата кръв). АДАМ от своя страна ще създаде допълнителен натиск върху стените на кръвоносните съдове.

В климактерическом период, освен хормоналния експозиция, значителна роля в оформянето на патологични процеси играе на таза анамнеза и които са се присъединили хронични заболявания.

Бременност – щастие и разочарование

Бременността носи много скрита патология, в това число и варикоз на вените на малкия таз, при това, с всяка бременност, нещата ще се влошават повече. При бременност се увеличава обема на циркулиращата кръв, което е естествено, тъй като възниква необходимостта от подхранване на него матката, която се увеличава по размери. Формиране и дейност на плацентата се нуждае от пълноценна и гарантирането на нейната кислород и хранителни вещества, които ще отидат за растежа и развитието на плода. Нарастващата матката започва да търси място за себе си в малкия таз за сметка на други органи, притесняя ги и сдавливая съдове.

Чрез активиране на хормоналните нива в кръвта постъпва голямо количество женски полови хормони, които водят до релаксация на стените на венозных съдове, което води до абнормно разширение на вените. В такава ситуация вентили, които се намират във вените, не осигуряват цялостна грижа на кръв, тъй като не могат напълно да затвори разширен лумен на съда. Кръвта остава и застояла, където повишено налягане на кръвта върху стените на кръвоносните съдове ще доведе до увеличаване на пропускливостта на последните.

READ  Апикална (сърдечен) тласък и пальпация на сърцето: норма, определяне на

Освен това, на бременна матка не само взима кръв, тя си и дава, и отлив от нея по време на бременност се увеличава с почти 20 пъти. Като се има предвид, че венозни съдове на главния детеродна орган също са снабдени с клапи, които, в сила създадени обстоятелства или вродени характеристики, не са в състояние да предоставят пълното затваряне на венозна на съда, застояла кръв, а вените се разширяват. Така се развива разширени разширяване на венозных съдове на матката, където причините за разширени вени на матката може да се представи по следния начин:

 1. Вродени аномалии на сгради клапанного апарат венозных съдове на матката;
 2. Генетично предразположение;
 3. Хормонални промени, характерни за състояние на бременност;
 4. Увеличаване на притока на кръв в матката;
 5. Хронични възпалителни заболявания;
 6. Изкуствено прекъсване на бременност, аборти и раждане в миналото;
 7. Застой явление в венозных съдове на яйчниците.

Като се има предвид, че матката се отнася към органите на малкия таз, може да добавите предпоставки за появата на разширени вени, характерни за общо малкия таз:

 • Увеличаване на размера на матката;

 • Бързо набиране на тегло;
 • Алиментарно-конституционното затлъстяване и други видове, свързани с endocrinal заболявания;
 • Физически натоварвания;
 • Сидячая работа и пу;
 • Вредни навици (тютюнопушене).

Виновницей развитие на разширени вени при бременност в слабините, който ще выпирать тъмно сини непривлекателни възли и да създава ужасен дискомфорт на жената, често е бременна матка. Тя обзема повздошные на вените, което води до тяхното варикозному разширяване, което се разпространява на големи срамните устни, влагалището, перинеума, вульву и червата. Посочените по-горе фактори в тази ситуация, също ще окажат своето негативно влияние и ще станат причини за появата на разширени вени в малкия таз.

Видим и невидим варикоз

Симптоми на разширени вени в малкия таз могат да имат блясък, когато се разширяват вените на външните полови органи, но това е показателно за явления на застой в цялата област на таза. Разширени съдове и възли в тях в такива случаи е добре да се определят визуално. Въпреки това, разширяването на вътрешните вени и по-опасно за здравето и представляват по-голяма заплаха за протичане на бременността и след раждането период. Варикоз влагалището застрашени от разкъсване на вени при натуживании и/или по време на акта на дефекация, което ще доведе до кървене и развитие на анемия.

READ  Заболявания на стомашно-чревния тракт (СЧ) - хронични, заразни: симптоми, лечение, диагностика

Поради скудности клиничната картина при явления на застой в малкия таз, да диагностом заболяване е ултразвуково изследване на органите в малкия таз с помощта на вагинален сензор. По този начин може да се открие разширени вени и възли в матката, яйчниците, вульве, влагалището и други, недостъпни за окото места, единствената проява, които могат да бъдат болезнени усещания в долната част на корема.

Може би най-ярките симптоми съпровождат варикоз на срамните устни при бременност:

 1. «Звездички» и възли, които водят до деформация на една или две устни;
 2. Сухота на кожата, пигментни петна на мястото на лезията;
 3. Мъчителен сърбеж и болезненост;
 4. Загуба на работоспособност, намаляване на настроението.

Въпреки това, ако венозен застой в малкия таз се ограничава, като правило, съхраняващи лекарства (ластични бинтове, чорапи, лечебна гимнастичка), още повече, че по време на бременност дори наименованието не се показва, това варикоз вулвата изисква незабавни действия, които е желателно да се вземат преди бременността. Това се дължи на факта, че не леченный вульварный варикоз, може да стане причина за масивен кръвоизлив, поради скъсване на венозна на съда. Разширени вени на вулвата подлежи на лечение на радиочестотната и лазерната коогуляцией или радикална флебэктомией. В период от света на плода е невъзможно, затова се опитайте да се ограничи назначаването на компрессионного трикотаж и ЛФК и само в краен случай, може да се препоръча венотонизирующие лекарствени средства с минимален страничен ефект.

Заплаха за нормалната бременност

Разширени вени на долните крайници много често се комбинира с вагинален варикозом, който показва наличието на явления на застой в малкия таз и ангажиране в болестния процес венозна апарат и други органи на женската полова сфера като цяло и на матката, в частност. Загуба на кръвоносните съдове на матката, може да има негативни последици и да представлява заплаха за плода и нормално е в света, така че на разширени вени при бременност придобива специален статут, където венозным съдове на долните крайници се разпределят важно роля. В края на краищата, именно с тях започва всичко, а малкия таз участва в процеса.

Изглежда невероятно твърдението, че разширените вени могат да попречат на настъплението на бременността и да стане причина за безплодие, но, въпреки това, е така. Освен това, вени, преди бременността или по време на нея често създава бариера за нормална имплантация на ембриона и нарушава правилното формиране на плацентата.

Митове за варикозе

За всеки разпространено и хронично заболяване на хората ходят легенди и митове, където варикоз не е изключение. По-скоро правило. Някои уверения подвеждат пациентите флеболога, с което те идват на лекар, където се опитват да правят предложения в схемата на лечение и разнообразяване на нея. Или успешно като завършихме с рецидив чрез лазерна коагулация или флебэктомии, започват да се счита, че варикоз отиде в миналото и сега всичко е възможно. Митове и опровержения:

READ  Първата положителна кръвна група: характеристика, съвместимост, храна, донор

Мит 1: Варикоз — болест, която засяга само на краката

Твърдението, че разширяването не са изложени на съдове, намиращи се над сърцето, не е причина. Разширени разширяване може да присъства на всички венозных съдове. Разбира се, на виена раменния пояс на по-малко податливи на това патологическому на процеса, с оглед на наистина високо място и голяма двигателна активност (без да се забележи, ние използваме ръцете си постоянно). И, като правило, ако варикоз стигна до ръцете, в краката и в малкия таз, той «постоянно» отдавна.

Мит №2: варикоз може да се излекува еднократно

Казват, че «някой, някъде, по някакъв» лекарство хирургичен метод или народен лек за излекувани варикоз. Израза «да се лекува варикоз» може да се използва само в един случай: варикоз не може да се лекува, това може да предотврати, нито ден за него да не забравят, или да се спре, но при това и през цялото време да се помни за него. С варикозом трябва непрекъснато да държи непрестанно борба и тогава той отстъпва. По време На…. Но след като човек ще да си позволи да се отпуснете, рецидив на разширени вени ще бъде тук и тук.

Мит №3: Женски варикоз третира гинеколог

Някои смятат, че варици на таза болест гинекологическая. Какво Да кажем, ако някои от лекарите са убедени в това. Но варикоз – болест на венозных съдове и без значение къде се намират те. От тях ще се ангажира флеболог (съдова хирург). Обаче първо за разширени разширяване обикновено научава гинеколог, прекарвайки ультразвуковую диагностика на органите в малкия таз, а едва след това да се насочва болния към флебологу. Бременна жена едновременно гледа и на този, и на друг специалист.

Видео: варикоз и бременност

Особено за варикозе на вените на таза и долните крайници, трябва да знаят младите жени, които са забелязали у себе си наследственную предразположение към патологическому разширяване на венозных съдове. Профилактика, включваща прилагането на средства от народната медицина, гимнастика, разходки, плуване и правилното хранене ще помогнат да се предотврати развитието на патологичния процес и ще осигурят раждането на здраво бебе. А може и няколко, ако майката е предварително да се грижи за здравето си и правилно да се подготвят за радостно събитие.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00110 sec