Варикоз при бременност: по краката, по слабините, причини, какво да правя, лечение, симптоми и профилактика

Разширени вени при бременност

Варикоз — това е болест, проявляющаяся нарушение на естествения притока на кръв вследствие на необратимо преобразуване (разширяване) на вените. Подобни промени се проявяват най-вече в долната част на тялото. При жените има и друг вариант на възникване на подобно заболяване – това е бременност. От това твърдение не може да се направи извода, че всяка жена е задължително да се случи варикоз при бременност. Но ако вече има предразположение към тази патология, то тя непременно ще се прояви.

Заболяване на вените

Тъй като кръвта по артериите тече от сърцето към капиллярам, а след това върху нея изправено положение на тялото не е силен ефект. Но кръвта, течаща по венозным съдове обратно към центъра, е да се направи значително по-трудно в силата на своя вискозитет и на земното притегляне. Движение на кръвта по вените се случва като преливане на определено количество течност от един двор в друг, т.е. чрез механично запълване. Парцелите са разделени помежду си присъствие), предотвратяване на връщане на кръв в предишния.

Когато клапите функционират нормално, това циркулация на кръвта тече в спокоен начин. Освен това, самата работа на мускулите в долната част на тялото, особено в краката, помага кровотоку по вените поради бъде смазан и освобождаване. Затова лекарите препоръчват физически натоварвания за превенция на появата на разширени вени на краката си.

При малоподвижном начина на живот на виена са изложени на силно претоварване: попиват кръвта, издържа на силата на земното привличане, без помощта на намаляване на напрежението в мускулите. На венозни клапи в подобна ситуация идва съществената натоварване, и венозна кръв не е напълно преминава от едно място в съседния. В резултат на това част от кръвта отново се връща и задръстванията в тази част на виена, само се засилва.

Прояви на разширени вени на тялото обикновено е необратимо и представлява постоянна деформация съдове на долните крайници, с образуване на уплътнения и изтъняване на стените на венозных съдове.

Тези промени засягат основно краката. Среща се и варици на таза, но почти не се появява на горните крайници. В края на краищата, ръцете на човека са в движение, което позволи на мускулите да участват в проталкивании на кръвта по вените.

Причини

Бременност често провокира физиологични промени. Почти половината от всички бременни забелязват на кожном покривка се появяват съдови»звездички» или «вените». Трябва да се помни, че тези безобидни на пръв поглед, промяна, в крайна сметка може да доведе до варикозному разширяване на вените. В този период съдове на кръвоносната система, особено в долната й част, изпитват много по-голямо натоварване.

Почти една пета част бременни диагноза варикоз по време на бременност. Това е възможно вследствие на високо налягане на нарастващата матка върху вените на малкия таз, което влошава притока на кръв и подобрява внутривенозное налягане.

Естествено повишаване на тегло в периода на бременността, така също оказва голямо влияние върху кръвоносните съдове. Още един фактор за появата на разширени вени на краката си служи промяна в хормоналния фон, променяйки венозни съдове.

Варикоз вени се отнасят към професионалните заболявания, ако работата е свързана с дълъг намирането в изправено или седнало положение. За профилактика на разширени вени в ежедневието трябва да се предпочитат обувки на токчета със средна височина (3-4 см). Начална варикоз при бременност е силен или слаб. Но всяка следваща бременност изостря рамките на заболяването.

Основна причина за развитието на разширени вени — това е недостатък на двигателната физическа активност. Междувременно, причини за развитие на разширени вени при бременни жени могат да бъдат и други.

Причините за разширени вени при бременни жени:

  • Промени в хормоналните фон. Увеличава в кръвта количество прогестерон и релаксин, отговарящи за облекчаване на мускулатурата на матката. Но в същото време се случва и отслабване на съединителната тъкан, водещи до промени венозных клапани. Притока на кръв се променя, в мястото на изтласкване на кръвта се разширяват вените, и като резултат, още повече се влоши работата на автомобила. В зоната на поражение попадат все на вените на долната част на тялото.
  • Повишаване на налягането. Общият обем на изпомпва кръвта при жените по време на бременност се повишава, което предизвиква уширение на вените. В случай отслабва стените на кръвоносните съдове може да се развият разширени вени в малкия таз и крака.
  • Повишено образуването на кръвни съсиреци в съдовете. Женското тяло по време на бременност стартира голямо разнообразие от механизми, които предпазват организма от кръвно загуба. Ако по-рано при жените вече е записано заболяване на вените, тази ситуация може да се окаже опасна. Защото всяко лечение по време на бременност да се извършва много проблематично. Повечето от лекарствата бременността е противопоказание, а хирургическа намеса, е много вредно.
  • Наднорменото тегло и липсата на движение. Никой не спори, че бъдещата мама е трудно да се придвижват, особено в третия триместър, но това е много важно. Ако се случи застой в венозных съдове в малкия таз, може би разтягане на вените на яйчниците и матката, което ще доведе до заплаха за живота на детето.

Симптоми

За да се прояви промени във вените ще слабите места на кръвоносните съдове. При големи натоварвания на краката са повредени кръвоносните съдове, които се провеждат в голеностопе и под коленкой. Именно тук могат да се появяват вени. Ако една и съща работна дейност е свързана със заседнал положение, това заболяване могат да бъдат изложени на вените на малкия таз. Паховые венозни съдове са изложени на риск от разширени вени при второ и последващи бременности.

Основните симптоми на разширени вени:

  • Една от най-известните форми на заболяването — варикоз на краката си. Може да се определи по проступившим на кожном покривка «звездочкам» от кръвоносни съдове. При това се появяват болезнени отоци на краката в голеностопе, усещане за тежест в краката. При неприемане на мерки виена продължават да се разширяват, стават по-забележими, при пальпировании на това място се усеща болка. Възниква венозна недостатъчност, гърчове, предимно нощем.

Варикоз при бременност в слабините и не само, за разлика от конвенционалните, се развива доста бързо. Засилва налягане и ускорява образуването на оток увеличившийся обема на кръвта и лимфата.

  • При разширяването на вените на малкия таз при бременни момичета се формира варикоз в слабините. Процедурата е идентична с увреждане на вените на долните крайници, но доставя повече болка. Основните прояви е появата на «звездички» в зоната на слабините. Впоследствие се променят срамните устни. С появата на се усеща натиск, распирание на влагалището. По-късно се появява сърбеж и болка вследствие на изсушаване на срамните устни.

Лечение на

Препоръчани лекар упражнения и физически натоварвания са профилактика на разширени вени при бременност. Към тях се отнасят туризъм, практични занимания по фитнес, плуване.

Основната помощ е носенето на компрессионного бельо. Необходими са също така и упражнения, насочени към подобряване на кръвообращението в органите на малкия таз.

Медикаментозные лекарства за разширени вени предписват само в изключителни случаи, под грижите на лекарите. Забранено самолечение венотонизирующими составами.

  • Възможно варикоз на матката, което може да се развие не само по време на бременността, но и след раждането. Проявява силни болки в долната част на корема, нарушения на менструалния цикъл (след раждането). Този вид разширени вени при бременни трудно се поддават на диагностика, тъй като подобни симптоми се проявяват и при други гинекологични заболявания.

Възможности за лечение на разширени вени по време на бременност са ограничени. След раждането могат да възникнат сериозни усложнения. Че да се предотврати опасни течения на заболяването може да възникне необходимостта кесаревом сечение.

Профилактика

Не винаги нарушения венозных съдове остават и след раждането. Често от разширени вени не остава и следа. Но трябва да се помни, че проявившись пъти, проблемът няма да изчезне, а само ще престане да е видима. Предразположение към заболяване изисква редовно профилактика на разширени вени. Възниква въпросът, какво е профилактика на разширени вени и какво да направя.?

Лечение на разширени заболявания и може да се нарече профилактика, която е в състояние да спре процеса. Тези методи, които не се отнасят до запущенному заболяване, когато вече трябва по-сериозно лечение, чак до хирургическа намеса.

  • Най-ефективният метод — упражнение при варикозе. Дейност предполага гъвкавост и разгибание крайници, работата на мускулите, стимулиране на движението на кръвта по вените. Ако преди бременността спорт не са повседневностью, а след това започнала рязко да се отдаде, може да получите вместо оздравяване само усложнения и неразположение. Но да ходи средно по стъпка час-два — мускулите ви ще бъде достатъчно.
  • Като профилактика на разширени вени при бременни може да се нарече плуване. На вода намалява гравитационното влияние върху тялото, намалява теглото, е по-лесно да се движат, може да изпълнява по-сложни упражнения. Активира работата на мускулите.
  • Така ще носят специални дрехи. Ролята на бельо в този случай – в механичен притискате вени, за да се улесни работата венозных клапани.

Варикоз при бременност, не се счита за противопоказание за физическо раждане. Изключение е в последните етапи на развитие на разширени заболявания на матката и половите устни. И все пак, по-добре се избегне развитието на разширени вени, защото му прояви не улесняват протичането на бременността. Освен това, промени във вените се случват необратими. Лечението може да се махне външни признаци на разширяване на кръвоносните съдове, но повреда в съдовете остават.

READ  Венарус при хемороиди: лечение на хапчета, прегледи

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00100 sec