Вазоспазъм: перефирических крайници, артериите на сърцето

Най-често срещаните и най-опасни болести, се считат за заболяване на сърцето и кръвоносните съдове. Някои от тях са вродени или наследствени. Но по-голямата част от лицето придобива в резултат на стрес или неправилно начин на живот. Често причина за остър инфаркт (а понякога и внезапна смърт) става спазъм на кръвоносните съдове.

Лекарите го наричат ангиоспазм. Това временно повишаване на тонуса на кръвоносните съдове, като по-големите (артерия), така и по-малки (на капилярите), стеснени атеросклеротическими табели. При това кръвта се натрупва в някои части, а други я не получават достатъчно. В резултат на това е нарушено хранене на тъканите с кислород и изход от тях въглероден диоксид. Като резултат от чести прояви на ангиоспазмов, появата на тежки заболявания – съдовата дистония (остра криза на кръвоносните съдове). В отделни случаи, кръвоснабдяването на някои участъци на миокарда намалява до критично ниво, което и става причина за появата на опасна за живота на човека аритмии или дори инфаркт.

Видове съдови спазми

В зависимост от локализацията се разграничат няколко видове на спазми на кръвоносните съдове.

Спазми на периферните

Спазъм на периферните съдове обикновено възниква при съдова дистония и също наречен вазоспазмом. Той включва няколко разновидности:

  1. Спазъм на кръвоносните съдове на горните крайници (дланите);
  2. Мрежест натъртване или ливедо сетчатое: заболяване, най-често срещано сред младите жени и момичета;
  3. Акроцианоз -възниква в периода на пубертета, при подрастващите, както и при хронична сърдечна недостатъчност, заболявания на белите дробове;
  4. ознобление.

По-сериозни форми на проблеми

Освен ангиоспазмов на краката и ръцете се срещат по-опасни поражения, отнасящи се до епицентъра на цялата съдова система — сърцето, а също така и на мозъка, от която зависи съществуването на цялото тяло. Тези спазми са разделени на:

  • Спазъм на основните артерии;
  • Спазъм на коронарните съдове;
  • Церебрална ангиоспазм.

Повече за поражения на мозъка и на кръвоносните съдове на главата прочетете в отделен материал.

Спазъм на кръвоносните съдове на сърцето — е признак на стенокардия и ИБС.

Симптоми съдови спазми

Както и други заболявания, ангиоспазм има своите симптоми, които се проявяват по малко по-различен начин, в зависимост от естеството на проблема. Най-често появата на спазъм на периферните съдове, свързани с нарушение на тонуса на малките съдове – капилярите, много от които се намира в кожном покривка. Те се появяват в резултат на различни неблагоприятни фактори: физическо напрежение, рязка промяна в обичайното си ритъм на живот, промяна на атмосферните условия и други подобни

READ  Легочное кървене: признаци, помощ, лечение

Синдром На Рейно

Спазъм на кръвоносните съдове на крайниците, придружени обескровлением дланите. Те немеют (губят чувствителност). Това състояние е получило името синдром на Рейно, но лекарите го наричат симптом на «мъртво пръст».

Акроцианоз и ознобление

Акроцианоз придружени от посинением и изтръпване на крайниците (пръстите на ръцете, на краката) на студено. При това може да се наблюдава повишено изпотяване. Ознобление се проявява в появата на лошото есенно време и зимните студове уплътнения са със синкав цвят на лицето, за мивки ушите, на ръцете и краката. При това възниква усещане за парене и сърбеж на заразените участъци. В момент на триене се появяват болезнените усещания.

Подобно състояние се наблюдава, когато възниква спазъм на основните артерии на краката си. Първо крак става бяла като алабастър (причинени от недостатъчен приток на кръв), след това тя започва да синеть (това се проявява липсата на кислород). След известно време спазъм минава, кръвообращението се възстановява, и кракът започва бързо да се изчервявам.

Коронарный спазъм

Коронарный спазъм на кръвоносните съдове на сърцето започва с болки зад гръдната кост. Те носят приступообразный характер и възникват най-често през нощта, рано сутринта, в състояние на покой. У човека се появяват симптоми на стенокардия. Това се случва в резултат на внезапна промяна в лумена на коронарните артерии.

Сетчатое Ливедо

Сетчатое Ливедо се проявява в появата окото на фигурата на кожата в областта на ханша и глезените. При този засегнатата област придобива синкав оттенък. Кожата около бледнее. Симптомите се засилват при переохлаждении, в топлото време на годината могат да бъдат безвъзвратно загубени. Болезнените усещания не се празнува.

Причини за появата на ангиоспазмов

Вазоспазъм — моментно явление. То продължава не повече от 20 минути. Но в отделни случаи той може да продължи и по-дълго време. Причина за появата на спазми на кръвоносните съдове са такива заболявания като различни видове аневризми, неврози, климакс с патологическими проявления, гипоталамический синдром, високо кръвно налягане.

Напълно причините за възникване на спонтанни спазми на сърдечните съдове още не са проучени. Но е доказано, че всеки, който пуши, злоупотребява с алкохол и са изложени на постоянен стрес, риск от възникването му е значително по-висока.

READ  Анализ на кръвта на антиспермальные антитела (AST): какво е това, ние мъже, жени, норма, обновен, лечение

Ако многократно сте забелязали у себе си, сърцебиене или сжимающую болка в гърдите – това е повод да се обърнете към лекар. Тези симптоми са предизвикани от недополучением сърдечна мышцей на основните хранителни вещества (глюкоза и кислород), които идват към него с кръв. А причината за това – ангиоспазм. Освен това, в основата на много от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт на миокарда, кардиосклероз, коронарный атеросклероза и други, е спазъм на кръвоносните съдове на сърцето.

Как бързо премахване на спазми на кръвоносните съдове?

Много хора постоянно изпитват различни заболявания, свързани с крампи на кръвоносните съдове. Повечето от тях не веднъж са имали изтръпване на пръстите на ръцете или на краката и неприятни болкови усещания във формата на покалываний при връщане на притока на кръв в норма. Какво трябва да направите, за бързо и ефективно облекчаване на спазми?

  • За краката и ръцете, като най-доброто средство е за масаж – в пълна готовност износени крайници. Тя стопля тъкан, кара кръвта да се движи по-бързо, а за това, че спазъм вървим буквално 3-4 минути.
  • Друго ефективно средство са ванички от гореща вода с малко сол. Увиснали в нея ръка, която прихватил спазъм на лакът, вече много скоро ще почувствате облекчение. Добре помагат горещи тайна.
  • Спазъм на сърдечните съдове облекчава горещ, сладък чай с джинджифил или лимонена маточина. Може да се добавя в чай аптечные тинктура от глог и мента. Пиенето на билков чай – отлична профилактика на коронарните спазми.

Но това са временни мерки, които да помогнат да се отървете от неприятните усещания. Трябва да бъдат лекувани не симптомите, а причините, които допринасят за развитието на заболяването. Ако навреме не се консултирате с вашия лекар, те отново ще се проявят с още по-голяма сила и може да доведе до по-сериозни последици.

Пълно лечение ангиоспазма

Лечение ангиоспазмов започва с проучване. Лекарят трябва да се разкрие причината за възникването им и да вземете от съответната техника, която е индивидуална за всеки пациент. Най-често това се назначава от по-пълно изследване и диагностика на състоянието на кръвоносните съдове. В много клиники в диагностирование влиза дуплексное сканиране, измерване на напрежение кислород чрез кожни воалите и дипплерография sonication.

Лечение на спазми на кръвоносните съдове на крайниците (ръце и крака) се извършва по метода на въздействие върху засегнатите зони на слаб електрически ток. Двуседмичен курс на лечение включва ежедневни процедури с продължителност не повече от дванадесет минути. Ако болестта започва да прогресира, кожата може да се появят некроза, се появяват малки ранички. В този случай лекарят провежда допълнително лечение под формата на нанасяне върху болните части на ранозаживляющих и противовъзпалителни мазила.

READ  От бенки въпрос кръв: невуса, като се спре, какво да прави, към кой лекар да се обърнат, причини

Лечение на спазми – дълго. То може да продължи повече от една година. Обаче случва се, че спазми не може купировать медикаментозными методи. В този случай се използва хирургична операция, която се нарича sympathectomy. Тя има за цел да клипирование нервни влакна симпатична багажника медицинска клипсой. В отделни случаи те се отстраняват. В допълнение към това използват редица спомагателни техники, като например, плазмаферез.

При лечението се използват спазмолитици (сосудорасширяющие лекарства). В домашни условия, при спазме съдове могат да вземат хапче но-шпы, папаверина, дибазола или папазола.

Профилактика на проблеми с плавателни съдове

За превенция на появата на спазми на кръвоносните съдове се препоръчва ежедневно тича на доста къси разстояния. Това е най-добре стопля кръвта и я прави по-бързо да се движи по съдовете. Освен това бягането помага за подобряване на тонуса на кръвоносните съдове. Ако ви е трудно да бутам, може да е просто ежедневно се ангажират с туризъм.

Отказ от много вредни навици, като тютюнопушене, алкохол води до това, че възстановява еластичността на кръвоносните съдове, и вероятността за появата на спазми намалява.

Почти във всяка клиника има и кабинет по лечебна физическо възпитание. Лекарят ще вземе да ви комплекс от упражнения, който не само ще облекчи спазми, но и оздоровит на организма като цяло. Тези, които страдат от крампи съдове трябва да се пази себе си от наранявания, от ненужно хипотермия.

Като цяло, консултации за хора, страдащи от крампи, малко по-различен от общи методи, които се използват за укрепване на кръвоносните съдове. И не е излишно да се придържате към вашата диета и начин на живот се препоръчва за профилактика на атеросклероза.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00092 sec