Вегетативна дисфункция: причини синдром, лечение на нарушения на

Вегетативна дисфункция — комплекс от функционални нарушения, наложени за нарушение на регулация на съдово тонус и води до развитие на неврози, хипертония и влошаване на качеството на живот. Това състояние се характеризира със загуба на нормална реакция на кръвоносните съдове на различни стимули: те силно се свиват или разширяват. Тези процеси се нарушават общото състояние на здравето на човека.

Вегетативна дисфункция е често срещано явление, встречающееся при 15% от децата, 80% от възрастните и 100% от тийнейджърите. Първите прояви на дистония се празнува в детската и юношеска възраст, връх на заболеваемостта се пада на възрастовата група 20-40 години. Жените страдат вегетативната дистония в няколко пъти по-често от мъжете.

Вегетативна нервна система регулира функциите на органите и системите в съответствие с экзогенными и ендогенни дразнещи фактори. Тя работи несъзнателно, помага за поддържането на хомеостазата и се адаптира организма към променящите се условия на околната среда. Вегетативна нервна система се разделя на две подсистеми — симпатическую и парасимпатикова, които работят в обратната посока.

 • Симпатиковата нервна система отслабва перисталтиката на червата, подобрява потенето, учащает ритъм на сърцето и подобрява работата на сърцето, разширява зеници, стеснява кръвоносните съдове, повишава налягането.
 • Парасимпатический отдел намаляване на мускулатурата и подобрява подвижността на СЧ, стимулира жлезите на организма, разширява кръвоносните съдове, забавя работата на сърцето, понижава налягането, свива зеницата.

И двата отдела се намират в състояние на равновесие и се активира само ако е необходимо. Ако една от системите започва да доминира, нарушена работа на вътрешните органи и на организма като цяло. Това се проявява съответните клинични признаци, а така също развитието на кардионевроза, нейроциркуляторной дистония, психовегетативного синдром, вегетопатии.

Соматоформная дисфункция на вегетативната нервна система — това е психогенное състояние, придружена от симптоми на соматични заболявания при отсъствие на органични поражения. Симптоми при такива пациенти са доста разнообразни и променливи. Те посещават различни лекари и имат неопределени оплаквания, които не се потвърждават при анализа. Много специалисти смятат, че тези симптоми на селото, в действителност те причиняват много болен страдание и имат единствено психогенную природата.

Етиология

Нарушение на нервната регулация е основната причина за вегетативната дистония и води до нарушения на дейността на различни органи и системи.

Фактори, които допринасят за развитието на автономната нарушения:

 1. Ендокринни заболявания — захарен диабет, затлъстяване, хипотиреоидизъм, дисфункция на надбъбречните жлези,
 2. Хормонални промени — менопауза, бременност, пубертантный период,
 3. Наследственост,
 4. Повишена мнительность и тревожността на пациента,
 5. Вредни навици,
 6. Неправилното хранене,
 7. Наличните в организма на огнища на хронични инфекции — кариес, синузит, ринит, тонзилит,
 8. Алергии,
 9. Травма на главата,
 10. Интоксикация,
 11. Професионални вредно излъчване, вибрации.

Причините за патология при деца са хипоксия на плода по време на бременност, раждане наранявания, заболявания в период новорожденности, неблагоприятни климат в семейството, умора в училище, стресови ситуации.

READ  Колко литра кръв на човек: в тялото на възрастен, 50, 60, 70, 80, 90, 100 кг, дете, мъже, жени

Процедурата

Вегетативна дисфункция се проявява множество най-различни симптоми и признаци: астенизация на организма, сърцебиене, безсъние, тревожност, пристъпи на паника, недостиг на въздух, обсесивно фобия, остра смяна на топлина и охлаждане, изтръпване на крайниците, тремор на ръцете, мускулни болки и артралгия, сърдечна болка, субфебрильная температура, дизурия, дискинезия на жлъчните пътища, загуба на съзнание, изпотяване и гиперсаливация, диспепсия, дискоординация на движенията, колебанията на налягането.

Начален етап на патология се характеризира вегетационния невроза. Този условен термин е синоним на вегетативната дисфункция, но при това се разпространява отвъд нея и провокира по-нататъшното развитие на болестта. Вегетационния невроза се характеризира с вазомоторными промени, в нарушение на кожната чувствителност и трофики мускулите, висцеральными разстройства и алергични прояви. В началото на заболяването на преден план излизат признаци неврастения, а след това се присъединят към останалите симптоми.

Основните синдроми на вегетативната дисфункция:

 • Синдром на психични нарушения се проявява намалено настроение, впечатлительностью, сантименталност, слезливостью, инхибиране, тъга, безсъние, склонност към самообвинению, нерешителност, ипохондрией, намаляване на двигателната активност. При пациенти се появява нерегистриран тревожност, независимо от конкретния житейски събития.
 • Кардиалгический синдром се проявява сърдечна болка от различен характер: ноющей, приступообразной, щемящей, пареща, краткосрочната, постоянна. Тя възниква по време или след физическо натоварване, стрес, емоционално разстройство.
 • Астено-вегетативния синдром се характеризира с умора, понижена работоспособност, поради изчерпване на организма, непоносимост към силни шумове, метеочувствительностью. Разстройство на адаптация се проявява прекомерна болка реакция на всяко събитие.
 • Респираторный синдром възниква при соматоформной вегетативната дисфункция на дихателната система. Тя се основава на следните клинични признаци: появата на задух в момент на стрес, субективно усещане на недостиг на въздух, сдавление на гръдния кош, затруднено вдишване, поперхивание. По време на остро на този синдром е придружен от силно изразена отекъл и може да завърши задушаване.
 • Нейрогастральный синдром се проявява аэрофагией, спазъм на хранопровода, дуоденостазом, киселини, чести отрыжкой, появата на хълцане на обществени места, метеоризмом, запек. Веднага след стрес при пациенти с нарушен процес на поглъщане, има болка зад гръдната кост. Твърда храна поглъщат става много по-лесно, отколкото течна. Болки в стомаха обикновено не са свързани с приема на храна.
 • Симптоми кардиоваскулярного синдром са сърдечни болки, възникващи след стрес и не купирующиеся прием короналитиков. Пулсът става лабильным, кръвното налягане варира, сърцебиене учащается.
 • Цереброваскулярный синдром се проявява мигренозной главоболие, нарушение на интелигентност, повишена раздразнителност, в тежки случаи — ишемическими атаки и развитие на инсулт.
 • Синдром на периферните съдови нарушения се характеризира с появата на подпухналостта и зачервяване на крайниците, миалгии, спазми. Тези симптоми се дължат на нарушение на съдово тонус и пропускливост на съдовата стена.

Вегетативна дисфункция започва да се прояви в детската възраст. Децата с такива проблеми често се разболяват, се оплакват от главоболие и общо неразположение при рязка промяна на времето. Докато растял вегетативни дисфункции често преминават себе си. Но не винаги е така. Някои деца при настъпването на пубертета стават емоционално лабильными, често плачат, уединяются или наоброт, стават раздразнителни и вспыльчивыми. Ако вегетативни разстройства нарушават живота на детето, трябва да се консултирате с лекар.

Отделят 3 клинични форми на заболяване:

 1. Прекомерната активност на симпатиковата нервна система, което води до развитието на вегетативната дисфункция на кардиальному или сърдечен тип. Тя се проявява учащением, сърцебиене, пристъпи на страх, тревога и страх от смъртта. При болните се увеличава налягането, отслабени перистальтика на червата, лицето става бледо, се появява розово дермографизм, склонност към увеличаване на телесната температура, възбуда и мотор безпокойство.
 2. Вегетативна дисфункция може да настъпи по гипотоническому тип при прекомерната активност парасимпатического отдел на нервната система. При пациенти рязко налягане, кожни воалите руж, появява се цианоза на крайниците, сальность кожа и акне. Виене на свят обикновено е последвано от рязка слабост, брадикардией, затруднено дишане, задух, диспепсия, обмороком, а в тежки случаи — непроизвольным уриниране и дефекацией, коремна болка. Възниква склонност към алергии.
 3. Смесена форма на вегетативната дисфункция се проявява или комбинация от ивици симптоми на първите две форми: активиране на парасимпатиковата нервна система, често завършва симпатическим кризом. При пациенти, се появява червен дермографизм, гиперемия гърдите и главата, хиперхидроза и акроцианоз, тремор на ръце, субфебрилитет.
READ  Колоноскопия на червата: подготовка за процедурата, цена, коментари, видео

Диагностични дейности, при вегетативна дисфункция включват изучаване на оплаквания на пациента, цялостно проучване и провеждане на серия от диагностични тестове: электроэнцефалографии, электрокардиографии, магнитно-резонансната томография, ЕХОГРАФИЯ, ФГДС, изследвания на кръв и урина.

Лечение на

Немедикаментозное лечение

Болен препоръчват за нормализиране на хранене и режим на деня, да се откаже от пушенето и алкохола, напълно да се отпуснете, да се втвърдяват на организма, да се разхождат на открито, да се отдадете на плуване или игрови видове спорт.

Трябва да се премахнат източниците на стрес са: нормализиране на семейно-битови отношения, предотвратяване на конфликти на производството, в детски и учебни колективи. Болните да не се изнервят, те трябва да се избягват стресови ситуации. Положителните емоции са просто необходими на пациентите с вегетативна дистония. Полезно е да слушате приятна музика, да гледам само стари филми, получаване на положителна информация.

Храната трябва да бъде балансирана, частична и често. Болен препоръчват да се ограничи употребата на солени и пикантни храни, както при симпатикотонии — напълно елиминиране на силен чай, кафе.

Недостатъчно и личност сън нарушава работата на нервната система. Трябва да спи поне 8 часа на ден в топли и добре проветриво място, в удобно легло. Нервната система расшатывается години. За да я възстанови, изисква упорито и продължително лечение.

Медикаментозные средства

Към индивидуално подбрана медикаментозна терапия се движат само при недостатъчност общеукрепляющих и физиотерапевтични дейности:

 • Успокоителни — «Седуксен», «Феназепам», «Реланиум».

 • Нейролептики — «Френолон», «Сонапакс».
 • Ноотропные средства — «Пантогам», «Пирацетам».
 • Хипнотици лекарства — «Темазепам», «Флуразепам».
 • Сърдечни средства — «Коргликон», «Дигитоксин».
 • Антидепресанти — «Тримипрамин», «Азафен».
 • Съдови средства — «Кавинтон», «Трентал».
 • Успокоителни — «Korvalola», «Валокордин», «Валидол».
 • Вегетативна дисфункция на гипертоническому тип изисква прием на гипотоников — «Эгилок», «Тенормин», «Анаприлин».
 • Витамини.
READ  Запек при възрастни: причини, лечение, медикаменти и народни средства за защита, храна, какво да правя?

Физиотерапия и балнеолечение дават добър лечебен ефект. Болен препоръчват да се подложи на общия и акупресура, акупунктура, ходят на басейн, правенето на УПРАЖНЕНИЯ и дихателна гимнастика.

Сред физиотерапевтични процедури са най-ефективни в борбата с вегетативната дисфункция са электросон, гальванизация, електрофореза с антидепресанти и транквилизаторами, водни процедури — лечебни вани, душ.

Билкови лекарства

Освен основните медикаменти за лечение на вегетативна дисфункция се използват лекарства от растителен произход:

 1. Плодове от глог нормализира работата на сърцето, намаляват количеството на холестерол в кръвта и оказват кардиотоническое действие. Лекарства с глог укрепва сърдечния мускул и подобряване на неговото кръвоснабдяване.

 2. Адаптогени тонизират нервната система, подобрява метаболитни процеси и стимулира имунитета — настойка от женшен, сибирски женшен, лимонова трева. Те намаляват с биоэнергетику на организма и повишаване на общата резистентност на организма.
 3. Валериан, жълт кантарион, бял равнец, пелин, мащерка и motherwort намаляват възбудимостта, възстановяване на съня и психо-емоционалното равновесие, нормализира ритъма на сърцето, при това не нанася вреди на организма.
 4. Маточина, хмел и мента намаляване на силата и честотата на пристъпите на вегетативната дисфункция, отслабват главоболие, имат успокояващ и обезболяващ ефект.

Профилактика

За да се избегне развитието на вегетативната дисфункция при деца и възрастни, трябва да извърши следните дейности:

 • Упражняване редовно диспансерное наблюдение на болни — 1 път на шест месеца,
 • Навреме се открие и санировать огнища на инфекция в организма,

 • Лечение на съпътстващите ендокринни, соматични заболявания,
 • Оптимизиране на режима на сън и почивка,
 • Нормализиране на условията на труд,
 • Приемайте мултивитамини през есента и пролетта,
 • Се проведе курс физиотерапия в период на изостряне,
 • Да се отдадете на лечебни пластика,
 • Борбата с тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол,
 • Намали натоварването на нервната система.

Видео: вегетативно-съдова дистония — д-р Комаровский

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec