Вегето-съдова дистония: при деца, възрастни, причини, симптоми, лечение, лекарства

Вегето-съдова дистония

Заболяване, за което много се говори, но което е заболяване, при това, не се счита – това е всичко, дистония. Редица симптоми, обединени от едно име и да си приличат проявления отдавна спря да се счита за самостоятелна диагноза. Вегето-съдова дистония (ВСД) – това е и нарушение на терморегуляции, и болка в сърцето, и владетел невротичните изяви, и главоболие, и изпотяване.

Този комплекс е постоянен придружител фактор за по-голямата част от населението на планетата. От броя на болните, най-малко 1/3 трябва да се гледа на невролозите и лечение.

Първично разкриване съдова дистония се случва на възраст хормоналния стане тийнейджър или малко по-рано и напълно се формира от сорокалетнего възраст. Освен това статистиката недвусмислено твърди, че при жените ВСД се диагностицира три пъти по-често, отколкото при мъжете.

Какво е това

Вегетативна нервна система (АНО) организира огромното количество на функционалните процеси на организма, контролира и контролиране на работата на вътрешните органи. По своята същност, АНО е независима машина регулация, постоянно ръководен трудна отделителната и храносмилателната система, с функции за контрол, метаболитните процеси и на имунната устойчивост.

 • Симпатический отдел АНО е отговорен за увеличаването на ученик, ускоряемость метаболистических процеси, повишаване на кръвното налягане, ускорява пулса в човека.
 • Парасимпатический отдел АНО забавя честотата на сърдечния ритъм, подобрява обмяната на веществата, отговорни за намаляване на ученик и т.н.
 • Хармоничен баланс двата участъци АНО, означава дейност ВСД в норма.

Причини

Генетичното наследство, както и при всички заболявания, свързани с сердечнососудистыми или нервни разстройства, е на първо място сред причините за съдова дистония.

Въпреки това, и освен това, е достатъчно други фактори, които могат да прокара искрена дистонию към активна изява:

 • Нарушения, свързани с работата на хормоните;
 • Задачата преминаващ перинатална период, нарушения в развитието на плода, хипоксия и травми при раждането;
 • Емоционално-темпераментное състояние;
 • Психологически фрактура, свързани с тежки житейски ситуации;
 • Депресивни състояния, стрес, външните провокирани покидание позната среда, движещи се в непознати среда;
 • Стрес, свързан с промяна на обстановката.

Вегето-съдова дистония при възрастни и деца, не се поддава на пълно излечиванию, тъй като не е определен в огнището и се проявява само отделни симптоми. Често, последствията от заболяването, се появява вече в достатъчно зряла възраст, дори, ако болестта не е дала за себе си знам-дълъг период.

Симптоми

Основното, характеризующее собственост на ССД (сърдечно-съдовата дистония), това е безпоказательность и липсата на ясно изразена симптоматика на растушеванном фона на масите на малки симптоми, лошо развива в конкретно определение. Съвкупност от разнородни явления, често се поставят от професионалисти в трудности, относно поставяне на диагноза.

Симптоми съдова дистония, като правило, са отбелязани следните оплаквания на пациенти:

 • Конни надбягвания налягане, настъпили независимо от методите на лекарства;
 • Побледнение, или зачервяване на кожата покрива;
 • Остро състояние на недостиг на въздух;
 • Загуба на съзнание;
 • Сърцебиене;
 • Главоболие, зависещи от променящите се метеорологични условия;
 • Дезориентация, нарушения вестибуляции;
 • Рязкото повишаване и също толкова неочаквано намаляване на топлинните показатели;
 • Повишена невротическая реакция на външни дразнители – истеричность, прекомерна възбудимост;
 • Проблеми на ниво на храносмилателната система – рвотные желание, колики, диария.
 • Сърдечни изтръпване, перерастающее в постоянни болки.
READ  Запек при възрастни: причини, лечение, медикаменти и народни средства за защита, храна, какво да правя?

Последната жалба, която се достига, почти сто процента тази съвкупност от загриженост, е решаващ фактор в поставяне на диагнозата, ако преди това той не е определена.

Диагностика

Вегето-съдова дистония се диагностицира на нивото на консилиума, състоящ се от експерти на първо място и от по-висока категория в следните направления:

 • Лекар-кардиолог;
 • Ендокринолог, назначающего изследване на щитовидната жлеза е била счупена и пикочо-половата система;
 • Офталмолог, поводящего измерване на очната налягане.

Освен това, на пациента се назначава от преминаването на пълен набор от лабораторни анализи и хардуерни задължително изследване с ултразвукови изследване на миокарда и бъбреците.

При откриване на снимката ЕХОГРАФИЯ на сърдечния мускул, пролапс на митралната клапа, диагноза работни характеристики на АНО и наследствено-генетични фактори.

При деца

При деца от предучилищна възраст, причините за съдова дистония приписват на нарушения на развитието на плода, както и перенесенным болести на възраст до една година.

Основните показатели за наличието на комплексно заболяване при деца – това е неспособността на стомашно-чревния тракт да се справи със своите функции. Изразено е в нестабилност опорожнений на червата, лениви апетит, срыгивании и повръщане. Следващата мярка е промяна в настроението, плаче, драчливость на детето. До важен аспекти включват чести респираторни заболявания.

Забележи детето няколко от посочените по-горе фактори, родителите обикновено не знаят към кой лекар поставя бързо накапливающиеся оплаквания, но всичко започва, обикновено, лекар-педиатър. То не винаги е оправдано, тъй като централният епизод ярките проявления винаги е нестандартно протичането на простудно заболяване. Ако на фона на вируса се покачва температурата, а след това тя е значително скъп, срещу обикновените показания. Ако се формира от кашлица и хрема, а след това те могат да се задържи повече от месец, въпреки всички взети мерки.

Особено трудно е на такова дете в юношеска възраст. Бързи промени в организма, свързани с бърз растеж и нерегулируемыми на емисиите на хормони, само провокира ВСД за всички по-големи прояви на симптоми.

Анамнеза обогатява с нови констатациите на лекарите, не винаги са правилни, и понякога, назначено лечение отива далеч отвъд истинските причини за бурна симптоматика.

Лечение на

Голяма грешка на родителите е спешно начатие сериозно медикаментозно лечение, като само им става известна диагноза. До такъв ход, тъй като определението препаратной терапия, трябва още да се направят редица действия, подготавливающих дете до продължително процеса на лечение.

ЛФК

На първо място, с помощта на невролог и лекар-физиотерапевт, възрастни трябва да бъде разработен алгоритъм за заетост на детето, с страйкаута от него допълнителни натоварвания, не носят реална полза. Са определени ограничения, например — в общи физкултурни занимания в училище или детската градина. Вместо обичайните натоварвания се предлагат намалени, в групи по ЛФК, където освен на физическо възпитание, децата ще получат умения за правилно дишане, лечебна гимнастика.

READ  Печат на аортата: флюорографии, рентген, лечение, причини, симптоми и диагноза

Възрастни, страдащи от съдова дистония, предписват едни и същи препоръки, просто правят специална гимнастика, те ще трябва да, най-вероятно у дома.

След установяване на режима на физическо натоварване, лечението съдова дистония ще изисква ясно разпределение на активния дневен период на почивка-на работа. Децата, при това разчита да спи не по-малко от 10 часа (включително 1,5-2 часов дневен сън предучилищна възраст), а за възрастни — не по-малко от осем часа.

Преди лягане е желателно да се разходят на чист въздух, след това отпуснете се във вана с топла вода и, два часа преди сън, да не се консумира друга храна, освен 150-200 гр. ферментирал млечен продукт (кисело мляко, нискомаслено кисело мляко или чаша топло мляко.

Диета

Всяка асоциирана вариант на диета при съдова дистония, не трябва да предизвика усещане за глад или недохранване, особено при децата. Пълни с изключение на всякакъв вид продукт, по-добре се допуска само по назначение на лекар, в случай на остри проблеми с храносмилането. В други случаи трябва да се действа по метода на «само в умерени», като се има предвид това, че може да навреди. Зеленчуци, пресни билки, мед, орехи, сезонни плодове, при липса на алергични реакции трябва да служи като основа на храненето. Задължително се изисква 2-3 пъти седмично в присъствие на масата постна риба и йодистых морски дарове.

Възрастните е желателно да се ограничи употребата на кафе и всякакъв чай, също закупени в аптека и имащ в състава на лекарствени билки.

Лекарства

Лекарства от съдова дистония, за предпочитане е да изберете успокояващи свойства, които действат внимателно и не склоняющие до сънливост:

 • Тинктура или таблетки валериан;
 • Motherwort-форте;
 • Седафитон;
 • Ново-пассит.

Или, по-сериозни лекарства при явни нарушения на ВСД:

 • Барбовал;
 • Валокардин;
 • Korvalola.

Допълнителни препоръки

Е невъзможно да се постави на една летвата на всички средства за лечение и профилактика на съдова дистония и да изберат от тях нещо от първа важност, а че-това е от първостепенно значение. В преодоляването на богата симптоми на заболяването, не трябва да бъдат пропуснати връзки. Но и да се отдадете на самолечение не е необходимо, тъй като много от лечебно-профилактичните мерки, в домашни условия е невъзможно да се реализира.

Традиционната терапия включва физиотерапевтични процедури, които по-добре се проведе на базата на лечебни центрове, и препаратное лечение дистония.

READ  Анализът на изпражненията за яйца глист дете: колко се прави, тъй като отдавате

Физикална терапия включва хардуер лечение релаксиращ или стимулиращ характер: электрофорезы, душ кабини с циркулярной подаване на вода, электросон.

В последните години, официалната медицина направи значителна стъпка напред техники, считавшимися по-рано неоснователни. Към тези техники включват акупунктура. Сега, често, тази препоръка може да се получи в кабинета на лекуващия лекар.

Лекарства транквизитарного и антидепрессантного действия имат голямо влияние върху пълноценния сън и добра высыпаемость. Те могат да се прилагат и през деня, но в този случай, препоръчително е да не се сяда зад волана в продължение на няколко часа.

И така, общата рекомендательная база за хора, страдащи от вегето-съдови разстройства, може да бъде такъв:

 • Контрол на физическо натоварване на принципа: по-добре седем пъти по малко от един път на седем малък. Трябва да разпределят силово напрежение, така като това само е възможно;
 • Да се изчисли времето си по такъв начин, че на сън остава третата част на деня. Сън трябва да се случи през нощта;
 • Психически, психологически сривове, стрес, трябва да се научи да се контролира с помощта на дихателната гимнастика;
 • Не е за пренебрегване физкултурни упражнения, поне в рамките на сутрешната зареждане.
 • Пушенето и алкохолът трябва да се изключи напълно, както и всичко онова, което се зареди нервната система излишно эмоциональностью и возбудимостью.

Прогноза

Дори и навреме открити проблем и своевременно предписаното лечение съдова дистония, не могат напълно да се премахне целият този набор от симптоматиката, която съдържа в себе си вегето-съдова дистония. Въпреки това, значителна затъмнете прояви признаци, че е напълно по силите на съвременната медицина, особено, ако това отговаря на стремежи на пациента.

Но не трябва да забравяме, че особеност на заболяването се състои в неговата непредсказуемост, невъзможността да се предскаже следващото нещо, открита отново, слабото място. Така че, на първо място, трябва непрекъснато да следи състоянието си и да празнуват проявившуюся редовността на някоя от признаци. И незабавно ще изпратя жалба лечащему лекар.

Профилактика

Единствената достъпна профилактика съдова дистония, това приучение на организма и регулира вътрешните процеси, доколкото това е възможно. Например – извършване на физически упражнения, като храна или докато се разхождат в едно и също време. С течение на времето, с приемането на навязанный му график, тялото се приучится за самоконтрол.

Важна стъпка към подпомагане на себе си, когато е инсталирана диагноза вегето-съдова дистония – пълно приемането му. Отричане на очевидното, може само да навреди, докато признаване на заболяването – вече първата стъпка към нейното преодоляване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00072 sec