Велоэргометрия (WAIMES): същността на проби, провеждане, норми и показатели

Обичайната кардиограмма, записана в състояние на покой, може да се диагностицира прекаран инфаркт на миокарда, хронична коронарную недостатъчност, аритмии и на блокада. Междувременно, тя дава малко информация при латентно протичане на някои патологични състояния на сърцето (отделни форми на коронарна недостатъчност, нарушена възбудимост и проводимост), за ЕКГ не позволява да се разкрие скрита сърдечната недостатъчност, проявена при физически натоварвания.

В подобни случаи често се използват различни функционални проби с дозиран стъпаловидно нарастваща натоварване, например, като метод за функционална диагностика, като велоэргометрия (WAIMES), която популярно се нарича просто «мотор». Това е доста ап име, тъй като е устройство за провеждане на изследването наистина много прилича на познатата от детството на превозното средство. Въпреки че още повече велоергометър прилича на велоергометър, който притежава способността да дава упражнение в строго определена доза.

Заредете тестове, техните цели и задачи

В кардиология практика за изследване на сърцето с диагностична и прогнозата цел по отношение на функционални способности на сърдечно-съдовата система често се прилагат заредете проба.

Велоэргометрия («под наем»), се предвижда регистрация на електрокардиограма (ЕКГ), измерване на сърдечната честота (HR) и на кръвното налягане (АДА) в условията на нарастващи физически натоварвания, които дозируются до момента на проявление на клиничните признаци на непоносимост или до появата на пациента повишаване на сърдечната честота на ниво субмаксимальных или максимални стойности. Освен тези показатели, по време на процедурата се следи за състоянието на дихателната система на изпита, както и за неговата реакция на тестване.

Велоергометър радва на голяма популярност сред проби с физнагрузкой, тъй като могат да се пригодят за провеждане на процедури с помощта на ръце, той е по-лек, компактен, не е толкова шумна и по-евтино, отколкото друго устройство, предназначено за същите цели, наречено тредмилом. Заедно с това, ние велоэргометрии има и своите недостатъци:

 • «Мотора» е много трудно да се обучават жени напредването на възрастта, които никога не се завъртя педалите;
 • По време на процедурата на велоэргометре често се отбелязва значително повишаване на кръвното налягане, което не е много полезно за хората с далеч зашедшей артериална хипертония.

Като се имат предвид тези обстоятелства, лекар по категории пациенти все още предпочита да препоръча на тредмил-тест.

Тредмил-тест – това е диагностичен метод, се предполага, регистрация на ЕКГ и контрол на АДА по време на движение на пациента по бягаща пътека, която променя ъгъла на наклона.

Тредмил-тест, както и велоэргометрия, има своята задача, диагностика электрокардиографических промени в миокарда, причинени от ишемией, прогнозиране на бъдещото развитие на патология, определянето на ефективността на лечението, а също и на способността на организма на пациента да понасят физическо напрежение.

Във връзка с това данни на различни видове тестове (движеща се по пешеходна пътека и «под наем») се извършва:

 1. За индивидуален анализ на ефективността на лечение на ИБС, стенокардия на напрежението, както и за изследване с прогнозата цел на пациентите, страдащи от исхемична болест на сърцето;
 2. В случай, ако има съмнение за ИБС, скрити нарушения на ритъм и проводимост, но клинична диагноза изисква изясняване;
 3. След такива оперативни интервенции, като стентирование и байпас;
 4. След прекаран инфаркт на миокарда — след един месец от началото на заболяването (по-ранно изследване, което има за цел ранна индивидуализированную се съвземе, е възможно единствено в специализирани орегон и само при липса на усложнения;
 5. При подбора на режими за тренировка на различните етапи на рехабилитация на пациенти, претърпели инфаркт на миокарда;
 6. С цел проучване на доклад за пригодността към определени видове професионална дейност, за която се изисква за добро здраве на сърцето и кръвоносните съдове (флаери, машинистите).
READ  Средство от алкохолизъм Алкобарьер: мнения на купувачи и лекари, цена

По отношение на пациентите с кардиологическую патология, е препоръчително да се прилагат проби в велоэргометре или движеща се пътечка, тъй като те дават най-голям обем информация и при правилно използване и изпълнение на всички условия, не носят вреда на здравето. Понякога на пациентите се предлагат тестове, предвиждаща ходене в продължение на 6 минути или карпалния лег.

За провеждането на тези функционални проби, като правило, са подходящи с цялата си сериозност, тъй като те (и тредмил-тест, и велоэргометрия), имат редица противопоказания, абсолютни и относителни, които ще бъдат описани в следващите раздели, когато ние се върнем към основната тема – велоэргометрия.

Има още и други заредете проби, като например Харвардския степ-тест, който представлява изкачване на стъпало на определена височина (за мъже – 50 см., за жените – 43 см) последователно на десния и левия крак в определен темп, на процеса Руфье (30 коремни преси 45 секунди), проба Котова-Ina (бягане на място). При провеждането на тези упражняване на проби се измерва кръвното налягане и се изчислява честотата на пулса, но и тук няма строго дозиране и тези процедури се извършват по-често за определяне на физическата подготовка на начинаещи спортисти, служители или хора, които искат да свърже живота си с професия, която изисква достатъчна издръжливост, затова проявяващи специален интерес към работата си в сърдечно-съдовата система.

Провеждане на велоэргометрии

По време на провеждане на велоэргометрии с помощта на компютър, е възможно регистриране на гемодинамических параметри и функционални способности на дихателната система, обаче, в голяма част от случаите до основните показатели на тази процедура включват:

 • Электрокардиограмму, която анализира положението интервал ST – крутизну повдигане или депресия този сегмент;
 • Кръвното налягане;
 • Сърдечната честота.

Преди да направите WAIMES, на пациента се отстранява кардиограма в покой (12 отведений) и измерване на кръвното налягане. След това на изпит подават в «под наем», където за начало той разминается в продължение на 1-2 минути и едва след това получава постоянна стъпаловидно-нарастващата тежест (на всяко ниво физнагрузки си отива от 1 до 5 минути). Лекар по специална формула изчислява пороговую мощност на натоварването и регулиране на времето за престой на велоэргометре — то не трябва да надвишава една четвърт от един час, защото при по-голяма продължителност на процедурата пациентът силно се изморява и чувство на слабост в краката, не може да продължи проучването. Електрокардиограма и на кръвното налягане се отчитат в края на всяка степени на физическо натоварване.

Основни показатели велоэргометрии

Сърдечната честота

Известно е, че интензивната физическа активност кара сърцето да работите усилено, което, естествено, води до увеличаване на сърдечната честота, възходящ сърдечния дебит и потребление на кислород (О2). Максимален улавяне на О2 (максимална аеробна способност, в норма — 100%) с напредване на възрастта, има тенденция към намаляване. Същата картина се наблюдава при неопитни хора и при наличие на сърдечно-съдовата патология (и причината за това – намаляване на сърдечния дебит). За да се определи, колко по-различни реални стойности от нормалните показатели, трябва да знаете норма при физическо натоварване в зависимост от пол, възраст, ръст и тегло (лекар, расшифровывающий резултатите от проби, разполага с формули и таблици).

Като пример може да доведе до изчисляване на максималната сърдечна честота при 100% от аеробния капацитет:

ЧССмах = 220 – брой прожитых години

По този начин, приблизително за 20-годишните ЧССмах = 200 уд/мин, за 40-годишните – 180 уд/мин, докато за лица под 60-годишна възраст, този процент е нормално да падне до 160 удара/мин.

Освен максималния пулс, при провеждане на велоэргометрии може да се използва понятието субмаксимальной сърдечната честота, съответстваща на предварително физическо натоварване, мощност, която не достига 100% (това може да бъде и на 60, и на 70 и 80%). За такива случаи също има формули и таблици, за които лекарят произвежда изчисление. При изчисляване на субмаксимальной сърдечната честота от 200 отнемат възраст (HR = 200 – брой прожитых години).

READ  Синдром на ранна реполяризации камерна сърцето (СРРЖ)

Какви възможности може да се очаква при велоэргометрии? Три: норма, намаляване на сърдечната честота в сравнение с нормални показатели и да увеличи.

Сърцето на отделните хора не са особено отзивчиви към физически натоварвания (HR не се увеличава), което дава основание да се предположи:

 1. Синдром на слабост синусового възел (СССУ);
 2. Недостатъчна продукция на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм);
 3. Влияние на някои лекарства, например бета-адреноблокаторов.

Бързото увеличение на сърдечната честота над нормалните показатели може да се превърне в свидетелство:

 • Детренированности на пациента;
 • Висок емоционален фон през периода на извършване на пробата;
 • Неспособността на лявата камера напълно да се отпуснете, за да се пълни с кръв (дисфункция);
 • Анемического състояние;
 • Повишена функционална активност на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм).

Кръвно налягане

Увеличаване на физическото натоварване по естествен начин води до покачване на систоличното налягане, което може да достигне нивото на 200 и повече мм hg. супена, а диастолното кръвно налягане в норма (при здрави индивиди) се променя съвсем незначително, само с 10 мм. живачен стълб. супена в една или друга посока.

Отклонения на стойностите на АДА от нормалните стойности при велоэргометрии могат да действат в различни варианти:

 1. При лица, страдащи от артериална хипертония, се отбелязва значителен скок на кръвното налягане, както на систолното, така и диастолното;
 2. При прекомерно разширяване на кръвоносните (в по-голяма степен — артериална) съдове или дисфункция на сърдечния мускул (поради неполноценного на сърдечния дебит) налягане в момент на извършване на WAIMES може да остане непроменен;
 3. Спадане на кръвното налягане и появата на клинични признаци на стенокардия дава основание да се предположи тежко ишемическое поражението на лявата камера.

Междувременно, незначително повишаване на АДА (или дори да го пуснете, също едва забележим) не се отнася до типична черта на сърдечно-съдовата патология (стенокардия, болести на миокарда, прием на лекарства, които намаляват АД, нарушение на ритъма). Този вариант може да се наблюдава, като отговор на вегетативната нервна система при лица, които при определени обстоятелства (вегетативна дисфункция, например) се характеризира с подобни вазовагальные реакция.

Електрокардиограма

ЕКГ при физическо усилие (и по малко го възходящ) също претърпява някои промени:

 • Нормално укорачиваются интервали: P-Q, QRS, QT;
 • Повишава се вольтаж Р;
 • Отпадането на точка J и ST сегмент (последният дава намаляване на косовосходящего тип).

Отклонения от нормалните показатели кардиограммы:

 1. Дълбока хоризонтална депресия на ST показва, развиваща се под вътрешния слой на стената на сърцето ишемию на миокарда;
 2. Изкачване на сегмента ST дава основание предположи распространяющуюся на дълбочината на сърдечния мускул ишемию;
 3. Преместване на ST сегмент по-долу общини и придобиването им косонисходящего, бавно-нагоре или хоризонтална посока свидетелства за стенокардия на напрежението.

Освен от сърдечни болести, изместване на ST сегмент по-долу общини може да се говори за други патологични състояния:

 • Хипертрофия на лявата камера при хипертония или стенозе на аортната клапа;
 • Намаляване на калий в кръвта;
 • Хипервентилация;
 • Анемиях;
 • Пролабировании митралната клапа;
 • Недостатъчност митральной и аортальной;
 • Пълни и непълни блокадах крака греда Гиса;
 • Някои видове тахикардий.

Трябва да се отбележи, че в норма при прекратяване на натоварването показатели кардиограммы бързо се връщат към първоначалните.

Противопоказания — относителни и абсолютни

С всякакви физически натоварвания при някои заболявания на сърдечно-сосудисой система трябва да се внимава, така и за провеждане на упражняване на проби, съставен списък на абсолютни и относителни противопоказания.

При никакви обстоятелства и подозрения «не свети» WAIMES на хората, които имат заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, които се изпада в абсолютен противопоказаниям:

 1. Със съмнение за остър инфаркт на миокарда (ИМ);
 2. Нестабилна стенокардия (пристъп невъзможно да се предскаже, по време на атака пред развитието на остър ИМ), стенокардия на напрежението 3 и 4 функционален клас;
 3. Экстрасистолы (многоочаговые, ранни, групово);
 4. Артериална хипертония, лошо поддающаяся контрол;
 5. Аневризма на аортата;
 6. Хронична сърдечна недостатъчност ІІА-Б стадий и по-горе, т.е., когато се появяват признаци на декомпенсации сърдечна дейност;
 7. Тромбофлебит (остър);
 8. Системни заболявания във фаза на обостряне;
 9. Нарушение на мозъчното кръвообращение.
READ  Артериална хипотония: първична, вторична, какво е това, симптоми при деца, възрастни, класификация, лечение

Има някаква перспектива мине велоэргометрию в облекчен вариант на пациенти със сърдечна патология, която е включена в списъка на относителните противопоказания:

 • Изразено подклапанный и клапанов стеноза на устието на аортата;
 • Високо кръвно налягане (200/100 мм hg. супена), ако то се поддава на корекция;
 • Атриовентрикулярная блокада 2-3 супени;
 • Пристъп на трептене мъждене и трептене;
 • Пароксизмальная тахикардия;
 • Честа экстрасистола (повече от 10/мин);
 • Синдром На Wolff-Паркинсон-Уайт.

Ако, с изключение на съдовата патология на долните крайници и заболявания на ставите, на други противопоказания за провеждане на научни изследвания с натоварване не, на пациента се предлагат (като алтернатива) да фармакологични проба с дипиридамолом (entrapment миокардиальной исхемия) или добутамин, увеличивающим показатели на сърдечната честота, по ДЯВОЛИТЕ, сократимость на сърдечния мускул и нуждата му от кислород. В крайна сметка, човек не трябва да се отчайваме – алтернатива винаги има.

Мине «под наем» и да се получи резултат

Не трябва да мислим, че за да премине WAIMES толкова просто: имам посока и си отиде. Преди да направите тест с натоварване, пациентът трябва да се разбере, че за да се извърши тази процедура, има много условия за неговото изпълнение. И дори с оглед на относителни и абсолютни противопоказания, да мине велоэргометрию без подготовка пациентът не може, така че:

 1. Седмица преди изследванията той прекратява прилагането на сърдечни гликозиди, кордарона, трициклических антидепресанти;
 2. За 3-4 дни се изключва литиева сол;
 3. За 48 часа – отменя бета-блокери;
 4. За 24 часа (и не по-малко) пациентът спре да силуретики и антиангинальные лекарства (лекарства, използвани при приступах стенокардия), и въпреки че всички нитрати падат един ден преди изследването, пациентът може да си позволи да приемат нитроглицерин, тъй като му позволяват купировать ангина по този начин.

Трябва да се отбележи: ако изследването се провежда с цел да се определи въздействието на антиангинальных лекарства на преносимостта на физнагрузок при пациенти, страдащи от ангина, тогава лекарствени средства от тази фармакологична група не е отменена.

След края на процедурата лекар по функционална диагностика дава заключение за резултатите от нагрузочной проби:

 • Резултат — отрицателен (при набиране на субмаксимальной натоварване на всички показатели остават в рамките на нормата);
 • Тест съмнителен (появата на болки в гърдите, депресия на ST кардиограмме);
 • Тестът е положителен (описание на исхемични трансформация на ST сегмент).

В други случаи целта на проба с нарастващото натоварване е подбор на някои от химиотерапията лекарства, тогава велоэргометрию или тредмил-тест трябва да се направи 1-2 часа по-късно, след като човек е взел лекарството, т.е. на предполагаемото «пике» му фармакологично действие. Колко ще е ефективен този наркотик – може да се съди по ръста на толерантност към физическия стрес след прием на лекарствено средство по отношение на първоначалните преносимост физнагрузок.

Видео: за провеждане на велоэргометрии

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00096 sec