Вени по корема: причини, лечение — при бременни жени, мъже

Ярко очерченные вена в корема — да не повод за паника или бездействие, както и за консултация с лекар. Често това не е просто козметичен дефект, а знак бе заболявания. Специалисти-флебологи твърдят, че вената на стомаха се препоръчва не просто така. Ясни очертания вени по корема могат да бъдат клиничен симптом на разширени вени.

Разширени вени — често срещаната патология, с която се сблъскват почти всички: мъже и жени, възрастни и дори деца. Първо по кожата се появяват звездички и възли, а след това венозна мрежа. Основното място на локализация на патологичния процес винаги се е чувствал долните крайници. При преглед лекари откриват извитые и разширени вени по корема, гърба, бедрата, ръцете и други части на тялото. В момента освен на разширени вени на долните крайници, най-често варикоз на таза и на дебелото черво (хемороиди).

Варикоз рядко засяга багажника съдове. Обикновено на първо място са засегнати от тънки предоставяне интрадермален на виена. Колкото по-голяма площ на поражение, толкова по-често при пациенти има болки, подпухналост и неприятни усещания. Болни с разширени венами на корема потъват в депресия, тъй като патология доста разваля външния вид. За получаване на квалифицирана медицинска помощ трябва да посетите флеболога. Той съветва пациента и да определи количеството лекарствено или хирургично лечение. За да се отървете от козметичен дефект на корема обикновено прекарват микросклеротерапию, лазерна или фотокоагуляцию.

Вени по корема може да доведе до сериозни проблеми със здравето. Това се отнася особено за бременните жени. Хормонален срив и увеличаване на обема на циркулиращата кръв, което води до повишаване на натоварването на венозную система и разширяване на вените на тялото. При мъжете патология възниква по-рядко. В най-голяма степен са изложени на варикозу на корема лица с наднормено тегло, злоупотребляющие с алкохол и дълго време, за да пушат. При тях кръвта е по-гъста, на мускулите и кръвоносните съдове на корема слаби. Тези фактори провокират развитието на заболяването.

Ако навреме да разпознаем симптомите на това заболяване и провеждане на адекватно лечение, може да се отърве от разширени вени по корема.

Етиология

Физиологични и патологични състояния, при които се разширяват вените на корема:

 • Варици на стомаха често се наблюдава при бременни жени, които са страдали варикозом на краката в миналото. Зад «виена» на корема и често се приемат малки подкожни капиляри (включително лопнувшие), венулы и съдове микроциркуляторного на речното корито. Също така при бременност могат да се разширява вените на матката в малкия таз и абдоминальные съдове. Тези промени обикновено се дължат на слабост на съдовата стена, хормонален фон, повишено натоварване на тялото и увеличаване на АДАМ (обем на циркулиращата кръв), ирационален хранене и начин на живот. Изход — максимална нормализиране на факторите, влияещи върху общото здраве на пациентката и правейки си един здравословен и балансиран начин на живот. В случай на запазване на козметичен дефект след раждането е показано прилагането на венотоников и лечение в флебологических клиники модерни малоинвазивные методи — склеротерапией, фотокоагуляцией и др.

 • В групата на риска също са здрави жени, редовно поднимающие огромни тежестта, приемащи хормонални контрацептиви, водещи заседнал начин на живот. Видима съдова сеточка на корема може да се появи и при тях. По-опасно е възможно развитие на венозна застой в малкия таз — той е изпълнен с развитието на разширени вени на матката и органите в малкия таз. При мъжете застой на кръвта също е възможно, но на първо място заради гиподинамии. Резултат — рискът от развитие на варикоцеле, потискане на сексуалната функция поради недостатъчно кръвоснабдяване.
 • Рязкото отслабване придружени от изтъняване на подкожната тъкан, през която просвечиваются виена, което ги прави много видими. Ако съдове просто се вижда, не са от възли и выпячиваний, такова състояние — в норма.

 • При децата е ясно изразена подкожна съдовата фигура може да се възприемат от родителите като разширени вени. В действителност това също е вариант на нормата или конституциональная функция, причинени от генетична предразположеност. В случай, че венозен фигура все още ми пука за родителите, детето е на стойност покажи на професионалистите, които според резултатите от доплер на кръвоносните съдове, ЕКГ, ЕХО КГ, изследвания на кръвта и коагулограммы и т.н. да се определи общото състояние на сърдечно-съдовата система.
 • Появата на венозна съдова мрежа на корема – характерно явление, наблюдающееся жени и мъже, които редовно посещават фитнес зала. Особено силно това се забелязва при културисти и спортисти-силовиков. Венозен фигура се засилва по време на спортни занимания, тъй като по този начин развива мускулен рамка на съдовата стена. Кръвоносните съдове се сгъстяват, стават все по-големи и по-забележима. Това състояние обикновено е безвреден, но може да развалят външния вид при рязко прекратяване на тренировки, или, напротив, прекомерната интензивност натоварвания.

 • Явно първични варици на стомаха — патологични изменения, които са придружени от увеличаване на дължината и мешковидной деформация на венозных съдове, което често води до прекъсване на притока на кръв и производството по несъстоятелност клапани. Това може да се дължи на генетична предразположеност, изразена слабост на съдовата стена, системата на сердечнососудистыми заболявания (венозен застой, сърдечна и хронична венозна недостатъчност).
 • Най-ярък и наистина опасно състояние, при което са ярко видими вени на корема е порталът хипертония, придружени от синдрома на «главата на медуза» с изрично нарастването на корема, асцитом, увеличаването на подпухналостта. Сред основните причини за портална хипертония — венозна патология на речното корито (напр. тромбоза на вените на корема, сайдер Badd-Chiari, аппендикулярный пилефлебит), заболявания на органите на коремната кухина — цироза на черния дроб, мастната гепатоз, углеводная дистрофия на черния дроб и т.н.

Рискови фактори или предвестници на разширени вени по корема, са: затлъстяване, вредни навици, физическа, генетично предразположение, продължителна хормонална или химиотерапия.

При бременност вени по корема се разширяват се дължи на хормонален дисбаланс, което се дължи на наднормено отделяне на плацента прогестерон, влияещи на естрогени и андрогени. При това променя се здравината и еластичността на кръвоносните съдове и кожата, вентили отслабне, застояла кръв, вените се разширяват. В началото На времето този процес е свързан с бързото набиране на тегло, а на по-късен той дължи малоподвижным начин на живот.

Диагностика

Ако причината вени по корема се превърна в варикоз или друго заболяване на организма, е необходима помощ от високо квалифициран специалист — флеболога или съдова хирург, а при изследването на бременни жени е необходима консултация на акушер-гинеколог.

След выслушивания оплаквания на пациента, събиране в медицинската история и общи прегледи от специалист се назначава:

 1. Кръвни тестове на общеклинические показатели, чернодробни ензими, вирусни антитела, аутоантитела при ревматизъм.
 2. Ултразвуково изследване на кръвоносните съдове и вътрешните органи ще помогне да се постави точна диагноза. ЕХОГРАФИЯ на черния дроб се извършва с цел оценка на диаметъра на портална вена, определяне на склерозирала промени в черния дроб, наличие на тромбози в портала система. (! Изключение портална хипертония като причини за които се вени !).
 3. Гепатоманометрия и спленоманометрия се провеждат чрез пункция сайт на черния дроб и далака, съответно. Пункционную иглата се свързват с манометром, който измерва нивото на налягане. При значително подобряване на нарушен портал кръвообращението.
 4. Ангио — венография разширени и затворени вени се провеждат чрез въвеждане на контрастни вещества и получаване на серия от рентгенови снимки.
 5. Допълнителни инструментални методи — эзофагография, гастродуоденоскопия, сигмоидоскопия, спленопортография.
 6. Лапароскопия и пункционная биопсия се прилагат на трудно диагностируемых случаи.

Лечение на

За разширени вени на корема изчезна, трябва да се лекува заболявания, станали причина за появата им. Консервативното лечение е показано в началните етапи, когато проблемът все още не е започнало. С напредването на патологията медикаментозную терапия се комбинира с оперативната намеса. Лечението помага за постигане на положителен терапевтичен резултат.

Лекарства, предназначени за пациенти, които вздулись вени по корема:

 • Елементи venotonics и ангиопротекторы са основните медикаменти за лечение на разширени вени по корема. Болни се предписва «Детралекс», «Венорутон», «Венарус».

 • Лекарства, които подобряват микроциркулацията на кръвта — «Курантил», «Кавинтон», «Работата».
 • Диуретици извличат излишната течност от организма — «Фуросемид», «Лазикс», «Верошпирон».
 • Хормонални препарати регулират работата на гладката мускулатура на кръвоносните съдове — «Преднизолон».
 • Лекарства от групата на НСПВС се отстранява спазъм и общо възпаление — «Кеторол», «Ибупрофен».
 • Лекарства, които подобряват обмяната на веществата — «Вобэнзим», «Флогэнзим».
 • Витамини от групата В, Р, С.
 • Гепатопротекторы за възстановяване на функцията гепатоцитов при заболявания на черния дроб — «Эссенциале», «Липоид», «Карс», «Фосфоглив».
 • Тромболитики при тромбозах — «Стрептокиназа», «Урокиназа».

Лечение на бременни жени с варикозом на корема по-щадящее. Те предписват предимно препарати локално действие — безопасни гелове и мазила с венотонизирующим действие (в общи линии същите, че и се прилагат при варикозе на краката). Тези средства не ще се отразят на нежеланите влияния върху развитието на плода. При липса на противопоказания се прилагат таблетки елементи venotonics, включително и от растителен произход.

При липса на ефект от консервативното лечение на лица, които по корем се появи патологично разширени вени, показана оперативната намеса. Видове манипулации при варикозе вени по корема:

 1. Втвърдяване на вените, създаващи козметичен дефект.

 2. Лазерна облитерация на виена.
 3. Флебэктомия – хирургично отстраняване на засегнатата варикозом на виена.
 4. Минифлебэктомия – частично отстраняване на разширена вена.
 5. Стриппинг — изтегляне на възпаление на вените чрез два пункция.
 6. Лигирование — лигиране на виена.
 7. Транслюминальная флебэктомия – премахване на засегнатите вени чрез въвеждането на специална течност.

Оперативната намеса е противопоказана лица преклонждлорпного възраст, пациенти в късен стадий на туберкулоза, бременни жени, пациенти с декомпенсированными заболявания на вътрешните органи, проекта болен.

Народна медицина има огромно количество рецепти, позволяващ подобряване на състоянието на пациенти с разширени венами на корема. Ефективността на лечението се увеличи, ако се комбинират народната медицина с традиционни:

 • Лъжица нарязани корени от глухарче се налее чаша преварена вода, в продължение на един час и са на топло средство вътре.
 • Отвара от билки — коприва, лайка, шипки, които приемат през деня между основните хранения. Суровините се налива топла преварена вода и се вари на водна баня за половин час.

 • Зелени орехи накиснати в зехтин четиридесет дни и се намазва кожата на корема.
 • Една чаена лъжичка ябълков оцет се добавят в чаша вода и добре се разбърква. Пие това лекарство преди всяко хранене. Кожата на корема се препоръчва и избършете с този разтвор.
 • Настърган суров картоф се прилага за пораженным места.
 • Алкохол, екстракт от каланхое и брезови пъпки се използват за смилане на кожата на корема.
 • Сокът от моркови, смесен с ленено масло, се приемат на гладно в продължение на три седмици.

Ако явна патология не се лекува, могат да се развият до тежки усложнения: тромбофлебиты, в тежки случаи — тромбозы и тромбоэмболии. При това общото състояние на болните значително се влошава: болка, подуване, периодични гърчове.

Профилактика

Превантивни дейности за предотвратяване на вени по корема:

 1. Релаксиращи вани и контрастен душ
 2. Масаж и плуване,
 3. Чести разходки на открито,
 4. Пиенето на достатъчно количество течности,
 5. Борбата с тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол,
 6. Балансирано хранене
 7. Нормализиране на телесното тегло,
 8. Носенето на скоба,
 9. Занимания по лечебна пластика.

Бременните жени в по-късните срокове специалистите препоръчват да се спи на ребрата и носенето на компресия облекло бельо. Бъдещи майки с идентифицирана портална хипертония трябва да тщетельно се наблюдава от лекар-гинеколог, гепатолога и флеболога, редовно се явяват на тестове, контролиращи състава на кръвта. В повечето случаи раждането мине без усложнения.

READ  Дуктус артериозус: при деца, недоносени и новородени, отколкото опасен, операция

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec