Венозен застой на кръвта: в главата, краката, малък таз и бял дроб

Съвременната медицина съдържа огромен списък от заболявания. Много от тях притежават толкова много подобни симптоматикой, че мирянин трудно да се оправи, каква е истинската причина за неговото заболяване. И това е правилно: всеки трябва добре да се знае само онова, на което го учеха. Но има няколко фактора, подталкивающих човек за независим търсене на причините за своите проблеми със здравето. Първо, повечето хора днес са добре образовани и знаят как да работят с информацията, на второ място — ние много има съмнение, че диагнозата на лекаря е поставен правилно.

В бесен ритъм на съвременния живот човек, с развитието на блага на цивилизацията, да се движат в пространството стана по-бързо, а това се движат много по-малко. Пу — този провоцирующий фактор, на фона на който се развива затлъстяване, проблеми с опорно-двигателни апарат, сърце и съдове, нарушения в дишането и храносмилането. Малоактивный начин на живот е основната причина и на такова заболяване, като венозен застой. Ще разгледаме по-подробно му симптомите на това и форми на проявление.

Какво е венозен застой?

Това заболяване има още няколко имена: венозен застой, венозна гиперемия, пасивна гиперемия. Всички те определят една патология: затруднено венозна изтичане на кръвта, докато притока я кръвно съдове отговаря на норма. Застой започва в случай, че се повишава вискозитета на кръвта и се губи еластичността на стените на венозных съдове. Загуба на техния тонус и води до затруднению на притока на кръв. Локализуется тази патология в претъпкани венозных съдове и може да има няколко форми:

 • Венозен застой в белите дробове;
 • Венозен застой в краката;
 • Венозен застой в областта на малкия таз;
 • Венозен застой в главата.

Защо възниква венозен връщане на кръв?

Работа артериалните съдове значително улеснен съкращения на сърцето, които дават тласък за движението на кръвта. А единствените фактори на венозна притока на кръв, осигуряващи нормалното налягане във вените, са за намаляване на коремните и прасци, както и на въздействието на ходилото на крака, я държавата.

Има още един фактор, ефрр слабо влияние върху дейността на венозна кръв поток: дишане. Устройство венозных съдове има една особеност: вътрешните стени са разположени клапи, които насочват движението на кръвта в правилната посока — към сърцето. По време на вдишване се случва активиране на работата им, но за правилното функциониране на венозна система това не е достатъчно. Разбира се, сърцето също участват в осигуряването на връщане на притока на кръв, но от решаващо значение тук са намаляване на скелетната мускулатура, т. н. «мускулен помпа», чиято функция се състои в «изстискване» на кръвта от вените и стимулация на работа венозных клапи, които пречат на нейната обратния протичането на ток.

Как се случва стимулиране на венозна притока на кръв?

 1. Стъпалата на краката с широка венозна мрежа. По време на ходене, джогинг, масаж на ходила стоп се оказва механично въздействие, което води до ускоряване на притока на кръв.
 2. По време на намаляване на коремните и прасци те увеличават размера си и взаимодействат с намиращите се в близост до по-дълбоките вени. По този начин в тези съдове се осигурява налягане благоприятства насърчаването на кръвта в посока към сърцето.
READ  Стеноза на каротидната артерия: причини, симптоми, диагностика и лечение, операция

Венозен застой в краката като често срещана форма на патология

Венозна гиперемия в повечето случаи се развива бавно, но има и такива форми на това заболяване, които са с бърз темп на развитие на патология. Застоявшаяся кръвта не е в състояние напълно да гарантира обогатяване на хемоглобина с кислород. По тази причина се случва недостатъчно осигуряване на храненето на тъканите и възниква ги кислороден глад.

Венозен застой в краката на острата форма се характеризира със значително повишаване на налягането в кръвоносните съдове, което води до тяхната деформация: стените на кръвоносните съдове се разтягат, диаметърът се увеличава, и, като следствие, намаляване на скоростта на притока на кръв; се поставя диагнозата венозна недостатъчност.

Симптоми на проблеми с краката

 • Появата на синюшности кожата покрива.
 • Чувството на напрежение и тежест в теле мускулите, което се проявява в късния следобед:
 • Подуване на краката;
 • Плазморрагия. Поради увеличаване на пропускливостта на кръвоносните съдове ги стена и околните тъкани, накиснати в плазмата;
 • Намаляване на температурата на тялото;
 • Мелкоточечные кръвоизлив в местата на струпването на малките съдове.

Лечение на заболяването

 1. Лечението се насочва към отстраняване на причините за възникването му (намаляване на тонуса на кръвоносните съдове) и нормализиране на кръвообращението;
 2. Се използват медикаментозные и народни средства за защита. Към днешна дата ефективни лекарства, излечивающих от това заболяване няма. Действие на лекарства, насочени към предотвратяване на усложнения (тромбози, флебитов и т.н..).
 3. В екстремни случаи се прилага хирургическа намеса.

Препоръки за улесняване на потока заболявания

 • Душ за краката (редуване на студена и топла);
 • Лечебна ходене;
 • Мехлеми и гелове с гепарином (Гепатромбин, Гепароид Лечива, Хепарин-Натрий Браун и др);
 • По-често, да оформите краката си, така че те придобиват въодушевен положение;
 • Приложение при отоци диуретични медикаменти;
 • Използването на компрессионного трикотаж или накладывание еластични превръзки;
 • Използвайте като решетка настойка от конски кестен: Эскузан, Эскувит;
 • Медикаметозные лекарства: Венитан, Венорутон, Детралекс и други елементи venotonics и ангиопротекторы.

Чувството на тежест и налитости в краката е често срещан проблем при хората с наднормено тегло на всеки етап и при тези, които дълго време живее в тях. Тези усещания могат да се появят не само при венозном застой, но и при ставни заболявания и отоци от сърдечен и бъбречен произход. Така че за правилното поставяне на диагнозата трябва да се консултирате с вашия лекар.

READ  Как да дарят кръв за захар: при бременност, бебе, с товар, на гладно, норма и повишаване на глюкозата

Видео: пу — основната причина за венозна стагнация

Застой на кръвта в малкия таз

Една от най-често срещаните форми на пасивна зачервяване. Особено опасен за жените, тъй като венозен застой на кръв в матката, често е причина за спонтанен аборт, раждане на недоносени деца или безплодие. Ранното откриване на заболяването позволява навреме да се започне лечение, което е гаранция за оздравяване. Това заболяване най-често страдат хората, водещи заседнал начин на живот. Провокира венозен застой в малкия таз, може следващия фактори:

 1. Генетично предразположение към атоничности съдове;
 2. Прилагането на противозачатъчни хормонални лекарства;
 3. Системни прекомерни физически и психически натоварвания;
 4. Състоянието на бременност;
 5. Послеродовые усложнения.

Както и в случая с рита, застой в малкия таз често е придружен от съответните «женски» варикозом.

Венозна гиперемирия мозъка

Най-често това е заболяване на вторичен характер и е следствие на някакво вътречерепното и внечерепного на патологичния процес. Се диагностицира заболяването с помощта на измерване на налягането в лакътната виена, флебографии, рентгенография на черепа. При хронична форма на зачервяване, настъпват промени в метаболизма и кислороден глад на мозъка, се развива оток, се наблюдава повишено внутричерепное налягане. Ранните форми на заболяването се проявяват под формата на намаляване на тонуса венозных съдове, което се диагностицира методи реографии или plethysmography.

Болестта може да бъде предизвикана от следните фактори:

 • Проблеми със сърцето;
 • Струма, аневризма;
 • Заболявания на бронхите и белите дробове;
 • Подуване в областта на шията;
 • Травма на главата;
 • Хидропс на мозъка;
 • Затруднено притока на кръв поради наличието на тромбоза на вените.

Симптомите на венозна стагнация в мозъка

 1. Един от явни симптоми — проява на усилване на главоболие по време я накланя и обрати в различни страни;
 2. Разширени вени в областта на фундуса;
 3. Налягането във вените в рамките на 50-80 mm. води. супена;
 4. Внезапни пристъпи на световъртеж;
 5. Бучене или шум в главата си;
 6. Синюшность в областта на лицето. Сутрин подпухналостта на долните клепачи;
 7. Често притеснява главоболие сутрин;
 8. Загуба на съзнание;
 9. Симптомите на венозна стагнация в главата се изразяват в наличието на намаляване на чувствителността на крайниците (възниква ги изтръпване), разстройства и умствени увреждания;
 10. По време на изостряне на заболяването на човек е трудно да бъде в легнало положение или да пропусне главата;
 11. Увеличаваща главоболие на фона на емоционални преживявания или приемане на алкохол.

Лечение на

 • За да се намали венозно налягане обикновено се назначава эуфиллин (интравенозно 2,4% р-р 5,0-10,0 мл/в на глюкоза в/м или под формата на таблетки);
 • Намаляват застой явление гливенол, эскузан, троксевазин и детралекс за перорално приложение;
 • Фуросемид, маннитол и диакарб се използва за намаляване на выраженности отоци;
 • Лечение на венозна стагнация на главния мозък се провежда с помощта на самомассажа яка зона с цел облекчаване на спазми на мускулите на шията;
 • Назначава лазеросветодиодная терапия;
 • Элекстостимуляция;
 • Различни видове на рефлексотерапията;
 • Лечение на венозна стагнация в главата се провежда с помощта на фитотерапия.
READ  Регургитация клапани: митральная, трикуспидальная, аортальная

Препоръки

За облекчаване на заболяването се препоръчва да спазвате диета исключающую сол, пикантни, пушени и пържени храни, кафе, алкохол, силен чай. Помага за облекчаване на подуването на херкулес, варени на вода и без сол.

При възникване на усещания тежест в главата може да се използва огородную магданоз. Я нарязани корени и листа на пара, настояват в рамките на 30 мин. и се 3-5 пъти на ден по 1-2 ч. л., се измива с преварена вода.

Застой на кръвта в белите дробове

Се изразява в силно притиснати притока на кръв по вените на белите дробове, което води до увеличаване на тях количества кръв. По тази причина се случва печат на белодробна тъкан, която придобива бурую цвят. Възникването му е свързано с натрупването на гемосидерина и този процес е наречен кафяв уплътнение на белия дроб. Той води до два вида промени:

 1. Повишаване на съдовата пропускливост, застой на явления в малкия кръг на кръвообращението;
 2. До разрастването на съдове, съединителната тъкан, т.е. до появата на множествена склероза.

Симптоми

 • Систематична недостиг на въздух;
 • Трудно дишане, ограничение на подвижността на диафрагмата;
 • Появата на свистящих хрипове високо тембър в долните дялове на белите дробове отзад;
 • Трудноотделяемая вискозна храчки, в която могат да присъстват жилки кръв;
 • Аортна или митральный порок на сърцето;

 • Черният дроб се увеличава в размер, край я приема закръглена форма, при палпация болезненен;
 • Пастозность крака;
 • Венозен застой в белите дробове води до загуба на тяхната гъвкавост, което се проявява с появата на недостиг на въздух, дори и при малки физически натоварвания.

Лечение на

 1. Терапия за сърдечна недостатъчност;
 2. Хирургическа намеса: вальвулотомия или клапно протезиране;
 3. Трайно полнокровие на белите дробове е повод за определяне на степента на инвалидност.

Възможно ли е напълно да излекува венозен застой?

Обща венозна гиперемия — обратим процес, ако навреме го премахне причината. Първо — това незабавно промяна в начина на живот.

Ако комплексът от лечебни мероприятия позволява да се нормализира сърдечната дейност, това се случва леко. В случай, че тъканите на организма се намират в състояние на продължителна хипоксия, това води до необратими промени атрофического и склеротического характер. Наблюдава индурация (застой на уплътняване на органи и тъкани). Това винаги е показател на отклонения в работата на сърцето, и на такива пациенти може да умрат от сърдечна недостатъчност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00173 sec