Венозна дисгемия: на главния мозък, по позвоночным сплетениям, причини, диагноза, симптоми, лечение

Какво е венозна дисгемия

Кръвта безкраен поток се движи от сърцето към централната нервна система, насища с кислород и хранителни вещества всички клетки на организма. Нейното връщане се нарича венозным изтичане. Към днешна дата терминът венозна дисгемия се използва само при поставяне на диагнозата, когато е нарушен връщане на кръв от централната нервна система до сърцето си.

Появата на нарушения на циркулацията на кръвта от ЦНС към сърцето

На всички е известно, че от сърцето кръв разносится на организма най-голяма кръвоносните съдове пътни артерии, обогатяване на клетките на организма с хранителни вещества и кислород. Когато целият поток на кръвта се връща назад, т.е. от централната нервна система до сърцето, той се движи по вените.

Когато отлив на кръв са възможни пречки, тогава потокът променя посоката или се образува застой на кръвта, а също така е възможно връщане на кръв към централната нервна система. В този момент кръвта може да унищожи околните виена и търси нови движения на преминаване.

Заслужава да се отбележи, че артериите всички почти са еднакви, както и венозна система се различава значително. При различните хора може би разликата в движението на кръвта по вените.

Причини за появата на венозна дисгемии

Причините за венозна дисгемии са достатъчно различни, така че всичко зависи от отделен конкретен случай.

Могат да се разграничат няколко основни вида венозна дисгемии:

 • венозна дисгемия мозъка;
 • венозна дисгемия по позвоночным сплетениям;
 • венозна дисгемия в басейна на ICA.

Името заболявания вътрешен кръг приличат на места за адрес нарушения.

В повечето случаи основната причина за появата на венозна застой на кръвта е генетично предразположение, която ярко се проявява в нарушение на развитие на костите, хрущялите или на цялата опорно–двигателната или сърдечно – съдовата система.

Вероятно появата на тази патология в началото на майчиното възраст. Да покаже себе си може веднага или след няколко години.

READ  Нейроциркуляторная дистония (НЦД): видове, симптоми, лечение

Заболяване, провокира венозную дисгемию:

 • Това стеноза на кръвоносните съдове. Болестно стесняване на кръвоносните съдове, което пречи на нормалното кръвообращение. Стеноза на кръвоносните съдове може да се прояви сгибанием, кольцеванием и разрушаването на вените. Всички тези патологични промени предизвикват запушване на вените. Стесняване могат да се наблюдават и при здрави хора, но ако това е стесняване на не повече от 50%.
 • Деформирани вентили, джъмпери, които пречат на нормалното течението на кръвта или я променят посоката.
 • Също така може да става за различни аномалиях в развитието на вените. Те са малко затворени, слабо развита или почти не са развити.

Венозна дисгемия при деца и възрастни могат да бъдат причинени от различни други фактори. Като тумори, заболявания на гръбнака, мускулни болки. Дисгемия наблюдава при хора на различна възраст, от 30 и повече години. Най-значимият провокаторами са вредните навици (консумация на алкохолни напитки, пушене, преяждане).

Хората, които се придържат към здравословен начин на живот, също така са податливи на заболявания на кръвоносната система. Към днешна дата се наблюдава увеличаване на случаите, когато венозна дисгемией се разболяват спортисти-професионалисти.

Симптоми дисгемии

Главните симптоми на венозна дисгемии – това е остра болка в областта на нарушения на кръвообращението. Тези места могат лесно да се изброят: вратът, главата, раменете, гърдите. Се дължи на факта, че кръвта при отходе се опитва да си пробие възможни начини за преминаване, като по този начин се руши наоколо, разположена тъкан и в резултат на виена. По време на този процес, кръв течност на натиска на удара на стената на вената и това причинява възпаление на кръвоносните съдове.

Основното следствие от венозна дисгемии е нарушение на кръвообращението в мозъка, а реакция на организма се проявяват следните:

 • Забележими виене на свят;
 • Повръщане и гадене;
 • Усещането мурашек по цялото тяло;
 • Главоболие;
 • Силно морозит и тялото започва бързо да се изкачи температурата на тялото.
READ  Анализ на кръвта за глисти: при деца, възрастни, цена, invitro, видове глисти, симптоми и лечение гельминтоза

Явно психологически и неврологични симптоми:

 • Пълна или частична парализа;
 • Нарушение на движенията;
 • Неволеви движения;
 • Нарушения на координация;
 • Непрекъснатото чувство на болка и бесконтрольность чувства;
 • Трясък прояви сетива;
 • Пълно нарушение на речта, невъзможност за четене и писане;
 • Човек се променя напълно, т.е. може да се каже, че се наблюдава пълна липса на интелект;
 • Има гърчове.

Заслужава да се отбележи, че всички тези симптоми дисгемии в началото на светло не се проявяват. Например, венозна дисгемия на главния мозък се проявява едва забележими болевыми усещания в главата, нарушения на координацията за кратко време.

Диагностика патология

За диагностициране на пациента, невролог трябва да му назначи редица изследвания, сред които: ултразвукова доплерография, ангиография и магнитен ангиография.

Методи на лечение

Лечение на венозна дисгемии се произвежда по много начини: лазеросветодиодная терапия, електро-стимулация, провеждането на операции, лекарства и билки, масаж, лечебна гимнастика, за съдове, за отказ от вредни навици.

ЛФК

Комплекс от упражнения, които са в състояние да отстранят нарушения на кръвообращението:

 1. Трябва да се вземе сидячее положение. Ръцете да се отпуснете, дланите да се постави на стол близо до горната част на бедрата. Главата запрокинуть назад и в това положение се седи толкова, колкото можете. Това упражнение трябва да се изпълнява по няколко минути с почивките.
 2. Това упражнение предполага изготвяне на врата за неговото увеличаване. В изправено положение, трябва на вдишване пусна главата си върху гърдите си максимално, а при издишване се вдигне на нейното нормално положение. Упражнението се изпълнява в напълно отпуснато състояние.
 3. Сега трябва да е в напълно отпуснато състояние главата «вырисовывать» осмици, бавно завъртете я наляво и надясно. Не се допуска виене на свят. Ако сте го усетили, спешно трябва да се спрат учебните занятия.
 4. Това упражнение е за кръвообращението трябва да се извършва при пълен отдих. Двете дланите удължаване на силово свиване на своите продажби и да намалите максимално главата си към гърдите. Не отслабване на ръце, върнете главата в изходна позиция. Повторете това упражнение трябва да е не по-малко от 15 пъти.
READ  Анален секс и хемороиди - има ли връзка?

Йога и джогинг

В днешния свят на най-доброто преживяване при нарушаване на циркулацията на кръвта се смята за йога. Много е стил на живот, при който правилното дишане премахва нарушения на кръвообращението. Често влияе положително върху кръвния поток редовен джогинг. Именно по време на джогинг се стабилизира движението на кръвта, както и подобрява състоянието на кръвоносните съдове.

Масаж

Добър ефект дава обикновен масаж на врата и раменете, с помощта на етерични масла: лимон, туи, мирта. Отличен себе си показа данни в процедурите масло от иланг – иланг. Тя видимо се отпуска и дава прекрасна необичаен аромат.

Народни средства за защита

За облекчаване на болка регионална синдром могат да използват традиционни средства за съдове. Данни билки помагат при болки: лайка, див джинджифил, червена боровинка, бъз, липа, валериана, мента и градински чай. Те трябва да се добавят към ваната. Процедурата продължава не по-малко от 15 минути. При редовна употреба, една седмица, ще се постигне положителен ефект.

Изход

Венозна дисгемия – това е нарушение на циркулацията на притока на кръв със силни патологическими последици. Такива, като промяна на посоката на кръв, стагнация, както и различни унищожаване на вените с възможност за появата на тумори.

Важно! При откриване на първите симптоми е необходимо незабавно да се обърнат към специалисти за оказване на медицинска помощ.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00108 sec