Венозна недостатъчност на долните крайници: форма, симптоми, лечение

Според проведени изследвания на Международния съюз флебологов и руските эпидемиологов, венозна недостатъчност на долните крайници, която съвсем наскоро се счита за болест на възрастните хора, са значително «омолодилась». В последните години признаци на това заболяване, са били разкрити и тийнейджъри на възраст от 14 до 16 години. И така, какво е венозна недостатъчност, какви са неговите начални прояви и лечение? Как да предотвратим това заболяване? За да отговорим на тези въпроси, трябва да се разбере, как става кръвообращението в краката си и с всичко, свързано нарушение на кръвообращението, което води до ХВН.

Същността на венозна недостатъчност

Смята се, че човек, като се научите да ходиш точно, самият обречени на венозную недостатъчност, тъй като силата на гравитацията (според физични закони) оказват съществено влияние върху разхода на кръвта. Съдова система на кръвообращението на долните крайници се състои от дълбоки (90%) и повърхностни (10%) вени. Ги свързват помежду си перфоранты (коммуникантные на виена). Подкожната (повърхностни), дълбоки и прави перфорантные вените имат клапи, позволявайте на кръвта, която се движи към сърцето, като създава препятствие ретроградному поток.

При стабилна тонизирана стените на вените трансформация пространство между тях, по време на промяна на положението на тялото, се случва според законите на физиологията. Клапанов телефона работи нормално, тоест след освобождаването на кръвта нагоре, той се затваря, не се върна обратно на гърба си. Но, след като поне един от тези механизми не успее, рефлукс (обратен ток на кръвта към сърцето на магистрални съдове) е нарушен.

Най-често това се случва, когато човек трябва дълго време да стои или да седи. Това води до застой на кръвта в долните отдели на вените. Тя повишава налягането на венозни стени, като ги кара да се разширява. В резултат на това крилото клапани престанат напълно смыкаться. Кръв, вместо да се движи нагоре, започва да необичайно се движат надолу. Възниква недостатъчност вени.

В зависимост от това, в кои вените се е случило нарушение на притока на кръв, има следните видове:

 • ХВН — хронична венозна недостатъчност, развиваща се в подкожни вени. Това е най-често срещано заболяване.
 • Клапанная недостатъчност перфорантных вени.
 • Остра недостатъчност на вените, което настъпва в дълбоките магистрални съдове. Тази форма на заболяването се среща много по-рядко, но тъй като все още не е достатъчно изучена.

Остра венозна недостатъчност

При възникване на остро запушване на дълбоките магистрални съдове на долните крайници, се случва мигновено нарушение на изтичането на кръвта от вените. Този синдром се нарича остра венозна недостатъчност. Най-често го причиняват нараняване, придружени от перевязкой на дълбоките вени и остри форми на тромбоза. Тази форма на заболяването никога не се развива в повърхностните вени. Място на нейната локализация — само дълбоки вени.

Остра венозна недостатъчност се проявява с отоци на краката, кожата придобива цианотичный оттенък. На нея добре се вижда фигура на вените. По целия посоката на магистрални съдове се честват силни болки. За облекчаване на болка регионална синдром на острата форма на заболяването, се препоръчва да се прилагат студени компреси, които намаляват попълване на вените с кръв.

Правила за налагане на студен компрес

При силна степен на поражение е по-добре да използвате сгъната на няколко слоя, охладена кърпа. Се приема на две парчета. Една на две-три минути и се сервира възпаление на парцел, друг през това време се охлаждат в съд с вода и лед. Процедурата трябва да се изпълнява не по-малко от час. За парцела е с малки размери, можете да използвате пакети с лед.

Когато етап на остър възпалителен процес ще бъдат премахнати, разрешено лечение с мехлеми, замедляющими на съсирването на кръвта (гепатотромбин, хепарин, гепароид). Те се използват под формата на топли компреси.

Правила за налагане на топъл компрес

 1. Вземете марля в три-четири събиране.
 2. Спя с топла мехлем.
 3. Налага върху болния участък.
 4. Отгоре се затвори полиетилен или компрессной хартия, ако закрием марля с мехлем.
 5. Затоплени с памук или вълнена кърпа. Заключване на бинтовой превръзка. Оставете за една нощ.

Повърхността, след отстраняване на компрес се справя с алкохол.

ХВН и опасността

Хронична венозна недостатъчност е най-честата патология на притока на кръв в краката си, развиваща се само на подкожни вени. Тя не е толкова безобидните, колкото изглежда на пръв поглед. Като следствие от нарушение на кръвообращението в долните крайници, тя допринася за прогрессированию патологични промени трофики в меките тъкани голеностопа. При това в началния етап се появяват пигментни петна по кожата на краката. Те много бързо растат широчината и проникват дълбоко в тъканите, като образува трудно лечимо трофичните язви. Често ХВН завършва рожистым възпаление на краката. В по-късните стадии се развиват тромбозы (образуването на кръвни съсиреци в дълбоките вени) и тромбофлебиты (тромбы в повърхностните вени), пиодермите и други аномалии венозных съдове.

В допълнение, нарушения на кръвообращението води до намаляване на микроциркуляторного обем. Възниква » синдром недогрузки на сърцето. А това води до спад на умствената активност и бърза утомляемости. Нарушение на притока на кръв, допринася за натрупване в тъканите на продукти на обмяната на веществата, които предизвикват алергични реакции под формата на различни обриви по кожата и дерматити. В тях се увеличава броят на лизосомальных ензими и свободните радикали. При това се засилва размножаване болест микрофлора, които причиняват възпалителни процеси и като следствие, активира макрофагите и lactic.

Причини за възникване на патологии

Най-често срещаните причини за появата на ХВН — пу, наднорменото тегло и тежки упражнения (вдигане на тежести, продължителна работа в седнало в изправено или седнало положение). Понякога венозна недостатъчност се развива след нараняване на крайниците. В много случаи заболяването се появява на фона на хипертония или вродени заболявания на венозната система.

В групата на риска за развитие на ХВН са включени следните категории лица:

 • Жените в период на бременност и раждане, или приемащи контрацептиви.
 • Хора в напреднала възраст, които тонус венозных на стените се намалява по причина на стареене на организма.
 • Тийнейджърите, които ХВН може да възникне на фона на промени в работата на хормоналната система в пубертета.
 • Хората, които използват за лечение на хормонални лекарства.

Основните прояви на ХВН

Най-първите прояви на болестта ХВН — това е чувството на тежест в краката ми и впечатление, че ги избухват отвътре. Тези усещания се засилват, когато един човек продължително време изпълнява монотонна работа стои (учители, продавачи, работни ние машина) или в седнало положение. След известно време след началото на движение (ходене) те намаляват и накрая преминават в състояние на «лъжата», с вдигнати крака.

Постепенно, с напредването на заболяването към тези неприятни усещания се добавят гърчове и остра болка в теле мускулите. Почти във всички случаи на заболяванията, придружени с отоци в долната част на краката и зоната на глезена. Те се появяват за една вечер и изчезват след нощен сън. При преминаване в тежка посттромбофлебитную етап на симптомите на венозна недостатъчност се проявяват под формата на увеличаване на обема на крака. При това колкото по-висока е степента на нарушение на притока на кръв, толкова по-силен распухают краката. За разпространението на оток може да се определи, в кое място на багажника вени са посттромботические промени.

Много от пациентите се оплакват от появата на разширени вени (признаци на разширени разширяване) на кожни покровах, хиперпигментация и различни дерматити. В местата на промяна на пигментацията на косата падат, кожата губи еластичност. Постепенно атрофируются и меки подкожната тъкан. Най-тежката фаза на заболяването се проявява с появата на венозни язви, които могат да бъдат малки (не повече от половин сантиметър в диаметър) или опоясывать долната част на пищяла над глезените. При това се наблюдава влошаване на общото състояние на болния. Той подчертава силно главоболие, слабост и задух.

Основният проблем на диагностициране на ХВН е в слабата информираност на населението. Повечето хора са тежест в краката, подуване и други проблеми се свързва с напрегнати трудови ден, умората и т.н. Те дори не знаят, че това са признаци на тежки заболявания на кръвоносните съдове. А реклама на лекарства, бързо избавляющих от тези заболявания, заблуждава хората, да ги въвежда в заблуждение, призовава за самолечению. В резултат на това човек не бързам за медицинската помощ. А заболяването прогресира, диагнозата се установява по-късните етапи, когато патология вече се разпространява в обширни зони и да се справят с нея много по-трудно.

Венозна недостатъчност — трактовка на флебологов

Хронична венозна недостатъчност — самостоятелна патология, въпреки че сред нейните симптоми често се наблюдават признаци и разширени разширяване, и посттромбофлебических болести. Въз основа на това, метод на лечение и превантивни действия трябва да бъдат комплексни, насочени към премахване на причините, които предизвикват проявлението на болестта. Руските експерти, посветена на разработването на стандарти за лечение на всички видове заболявания на вените, препоръчва се за употреба класификация на ХВН Д. Г. Яблокова, изградена на следния принцип:

 • Началната фаза на заболяването (I) е представена в нея, основните клинични признаци: тежест в краката, отоци, поява на разширени вени разширение.
 • Всяка следваща (II и III) се допълва от признаците, за тях степента на тежест на заболяването. Например, на II-ри етап се появява хиперпигментация, дерматити, под кожата покривка се виждат уголемени вени.
 • За III-та фаза е характерна появата на язви на кожата (а понякога и меки тъкани) атрофируются. Преминаване признаци посттромбофлебита.

В тази класификация има наета нулевата степен (0), при която липсват прояви на ХВН, но ярко изразена промяна на разширени вени. Това показва, че методът на лечение на този етап трябва коренно да се различават от терапия 1,2 или 3 степента на заболяването.

Често венозна недостатъчност води до увреждания. Степента на намаляване на инвалидност на лицето при това заболяване се определя по Международната класификация флебологических заболявания. Тя носи името на CEAP. В нея се включва четири части:

 1. Болнични. В нея, под определен код определени характерни признаци (симптоми) на заболяването.
 2. Этиологическая. В тази част на шифрована произход заболявания: вродено или придобито; се е появил за първи път или е второстепенно; с невыясненной этиологией.
 3. Анатомическая. Показва в кой от трите вида вени (опорна, перфорантной, подкожната) е случило патологическо изменение на притока на кръв.
 4. Патофизиологическая. В нея се посочва вид нарушение.

Всеки симптом (болковият синдром, отоци, пигментация), се оценява в точки:

 • Ако симптомите липсват, поставя се 0 точки;
 • Умерено/слабо проявление — 1 точка;
 • Ярко изразени признаци — 2 точки.

По същата система се оценява продължителността на симптомите и появата на рецидив:

 1. При липса — 0 точки;
 2. Продължителността на проявите на по-малко от три месеца/един рецидив — 1 точка,
 3. Симптомите продължат повече от три месеца/рецидиви се повтори няколко пъти — 2 точки.

Въз основа на събраните точки (най-вече за симптоми) разкрива степента на неработоспособност:

 • 1-i степен — човек може да изпълнява своите трудови задължения, без ограничения.
 • 2-i степен — е позволено да работят не повече от 8 часа, при поддържаща терапия.
 • 3-i степен — човек не трудоспособен дори при поддържаща терапия.

Лечение на ХВН

Лечение на венозна недостатъчност се основава на медикаментозна терапия, която има за цел да негативно облекчение на възпалителния процес, корекция на нарушения на притока на кръв, въздействие върху микроциркулацията на кръвта, подобряване на лимфооттока, повишаване на тонуса на венозната стена. Основите представляват флеботоники. При леки форми в ранните стадии на заболяването им е напълно достатъчно за премахване на основните симптоми на болестта. Но, когато болестта отягощена развитието на възпалителен процес, образуването на язви и дерматити, изисква допълнителни лекарства — ензими, дезагреганты, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни лекарства и редица други лекарства.

Най-често се прилагат следните лекарства:

 1. Флеботоники — Детралекс и Антистакс; както и ефективен медикамент, одобрен за приложение през втората половина на бременността — Гинкор Форт;
 2. Противовъзпалителни — Мелоксикам, Диклофенак и много други;
 3. Дезагреганты — Дипиридамол, Клопидогрель, Аспирин (ацетилсалициловата киселина);
 4. Антихистамини — Проместазин, Клемастин.
 5. Антиоксиданти — Эмоксипин и др

Всички тези лекарства могат да се използват на всеки етап от болестта. Но тяхното определяне трябва да бъде обосновано симптоматикой течението на болестта.

При лечението на тежки стадии на венозна недостатъчност, която често е придружено от пиодермией (образование гнойников на кожата), за предотвратяване на по-нататъшното заразяване на организма и появата на тежки усложнения (например сепсис) се предписват антибиотици и антибактериални средства — фторхинолоны, цефалоспорины (поколение I и II), полусинтетично пенициллины. На този етап флеботропные лекарства не дават необходимия ефект, така че тяхното прилагане се счита за непрактично.

Като местни болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства при недостатъчност на повърхностните вени (ако няма усложнения трофическими язви) се използват мехлеми:

 • Бутадионовая и Индометациновая — за облекчаване на възпалението;
 • Гепароидная и Гепариновая — за намаляване съсирваемостта на кръвта и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и риска от възникване на язва-некротични прояви;
 • Лиотон 1000 — предотвратява образуването на кръвни съсиреци, облекчава възпалителните процеси. Но при прилагането на тази мазила са възможни алергични реакции.
 • Венобене — забавяне на съсирването на кръвта, предпазва от образуване и разтваря съществуващите тромбы, спомага за подобряване притока на кръв и регенерация на кожната покривка.

В днешно време се произвежда огромно количество таблетки от венозна недостатъчност. Това силно затруднява избора им, тъй като повечето от тях имат едно и също активно действащото вещество в базата, но напълно различни имена. Това създава объркване. В резултат на това, на първо място страдат пациентите, които едва имат време да свикна с едно име на лекарството, както лекарят предписва друго. А най-важното е, че всички те са, всъщност точно по същият начин, са с различна цена, която понякога се удар по джоба на болния човек.

Профилактика на венозна недостатъчност

Хората, които влизат в групата на риска от появата на ХВН, трябва да внимавате за здравето си. И важна роля в превенцията на развитие на това заболяване е профилактиката. Тя се изразява в следното:

 1. Предупреждение за възникване на венозна недостатъчност трябва да се увеличи жизнеността. При това са много полезни туризъм, занимания с велосипед, плуване, джогинг или спортно ходене. А ето и силови спортове — противопоказано.
 2. При венозна недостатъчност трябва да се откаже от парна баня, сауна, вземане на гореща вана. Противопоказан за всичко, което предизвиква разширяване на венозных съдове, което води до тяхното препълване и нарушаване на притока на кръв.
 3. Не се препоръчва продължително излагане на слънце и солариум (това основно се отнася за жените). Слънчеви бани най-добре в ранните вечерни часове (след 16 00).
 4. При необходимост на антицеллюлитного масаж на долните крайници (бедрата) трябва да получи разрешение флеболога, тъй като тази процедура често провокира рецидив на разширени вени и може да доведе до образуването на кръвни съсиреци.
 5. Се опитват да поддържат теглото си в норма. Храната трябва да бъде балансирана. Основният акцент трябва да бъде поставен на храни с високо съдържание на фибри, фолиева киселина, рутина, витамини В1 и В5, С и А. е Показан прием на мултивитаминни комплекси, в които влизат микроелементи (желязо, магнезий, цинк и мед).
 6. Трябва да се намали приема на течности, за да се изключи от пикантни и солени храни, както и продукти, които допринасят за отлагането на мазнините и увеличаване на теглото.

Упражнения при ХВН

Функционална венозна недостатъчност (ФВН)

Сред различните видове патология венозных съдове в качеството си на самостоятелна форма се откроява функционална венозна недостатъчност (ФВН). От други разновидности на хронични заболявания тази патология се различава по това, че оток и други симптоми на застой на кръвта във вените се развиват независимо от наличната аномалии венозных съдове. Понякога тя се отбелязва и при здрави хора, без патологични промени в тях. Има следните видове на това заболяване:

 • ФВН ортостатическая. Болка, подуване, тежест в краката се появяват, когато човек се намира дълго време в неподвижно (статично) положение. Например, в продължителен полет, пътуване с автобус или кола, влак. Този вид ФВН е присъща на учители, лекари, работници офиси, а също и хора, един по-възрастен възраст.
 • ФВН гормониндуцированная. Този вид заболяване е свързано с прием на лекарствени и контрацептивных хормонални лекарства, естроген, гестагенов и др.
 • ФВН конституциональная. Се причинява от различни отклонения от нормата на физиката на човек. Най-честите причини за това са наднормено тегло и твърде висок ръст.
 • ФВН смесени. Възниква при въздействие на няколко фактора. Най-често се отбелязва при бременни жени. Това се дължи на факта, че между света на детето у жената се променя хормоналният фон. А развитието на плода допринася за увеличаване на размера на матката, която оказва натиск върху илиачните и кухи вени, създавайки в тях допълнително компрессию, което причинява нарушаване на притока на кръв в долните крайници. Възниква венозна недостатъчност на краката.

Лечение ФВН

Функционална венозна недостатъчност в повечето случаи се лекува носенето на специални компрессионного трикотаж (чорапи, чорапогащи) или наслагване на еластична превръзка. При това необходимата компрессию трябва да вземете лекуващият лекар. Носят чорапи или да налага еластична превръзка трябва да е в положение «легнало положение». Краката трябва да са повдигнати.

От медикаментозных лекарства препоръчва се Детралекс. Бременните жени, ако е необходимо (ако носенето на компрессионного бельо не е достатъчно) се препоръчва Гинкор Форт. Добър ефект дава склеротерапия — процедура, по време на която в засегнатия съд се инжектира officinalis наркотици (фибро-уейн, этоксиклерол или тромбовар). Често този вид лечение се използва, когато бъде голяма подкожная виена. Но за да се извърши тази процедура има противопоказания. Сред тях са следните:

 1. Твърде дебели крака;
 2. Загуба на пациента възможност да се придвижват, поради артрит, парализа и други заболявания;
 3. Целулитът е в процес на остро възпаление.
 4. Повишена температура на въздуха на околната среда. Се препоръчва да се извършва склеротерапию през есенно-зимния период или през пролетта.
 5. Склонността на пациента към алергични реакции.

Склеротерапия има редица предимства пред радикални методи на лечение. Тя се провежда амбулаторно и безболезнено. Но основното му предимство е, че тя ви позволява да се елиминира патология на притока на кръв в БПВ без премахване на повърхностни вени на краката. На всички пациенти, на които е поставена диагноза ФВН, независимо от неговия произход, трябва да се проведе диспансерное преглед веднъж за една година и половина.

Лимфовенозная недостатъчност

Сред нарушения на притока на кръв трябва да се отбележи такова заболяване, като хронична лимфовенозная недостатъчност. Той е над 40% от хората в трудоспособна възраст. Тя се проявява, както в леката, така и в тежка форма на декомпресия, сопровождающейся патологическими промени на кожната покривка и образованието на венозни язви.

Методика за лечението на нарушения на лимфостаза се избира в зависимост от степента на тежест на заболяването. Както показва практиката, радикално лечение (хирургична операция) не винаги може да бъде проведено поради противопоказания, свързани със здравето на пациентите. Затова от особено значение уделяются подобряване на консервативно лечение, което е всичко останало, са задължителни при подготовката на болния за операция.

Медикаментозно лечение

Основата на консервативния лечебен курс при недостатъчност лимфовенозной система представляват следните лекарства:

 • Флеботонизирующие — Эскузан, Гливенол, Анавенол;
 • Ускори лимфен дренаж — Венорутон, Троксевазин;
 • За корекция на притока на кръв и на микроциркулацията — Плавикс, Трентал и много други;
 • Противовъзпалителни средства — Кетопрофен, Диклофенак и други подобни;
 • Флеботоники ново поколение — Гинкор Форт, Эндотелон, Детралекс, Цикло-3 Форт.

При лечение на недостатъчност лимфовенозной системи широко се практикува физиотерапевтични начини, даващи високи положителни резултати.

В началния стадий на заболяването, когато лимфангионы все още не са загубили своята съкратителната активност, дава добри резултати електро модулированными синусоидальными токове със средна честота. При това се осъществява активиране на венозно-мускулната помпа и възниква коллатеральный ток лимфата, че нормализира движението.

Магнитна терапия

Магнитна терапия, придружени от приемането на бани, съдържание на соли, силициеви и въглехидрати киселина. Това е един от най-прогресивните методи, които не доставят дискомфорт на пациента. За провеждане на процедурата се използва:

 • Магнитно поле — низкочастотное, вибриращо.
 • Кремнисто-въглероден разтвор за вана, съдържание на соли силиций, в който е от 150 до 200 г/л, въглехидрати киселина — до 2 г/л.

Заповед за изпълнение:

 1. Въздействието на магнитно поле. Време на изпълнение — максимум 15 минути.
 2. Почивка в продължение на един час.
 3. Приемането на кремнисто-углекислой баня (до 20 минути).

Компресиране терапия

Метод въздушна променлива компресия с помощта на апарат «Лимфа-Ъ» и гел от кафяви водорасли «Lamifaren». Реда на изпълнение на процедурата:

 • На болните крайници на пациента се прилага студен гел (t=28-30°).
 • Обертывают им специален нетъкан текстил (кърпички или чаршафите).
 • Веднага извършва хардуерна компрессию. Време на провеждане на процедурите зависи от състоянието на болния и варира от 40 до 60 минути.

Настройките на апарата за провеждане на процедурата:

 1. Налягане — от 60 до 90 мм hg. супена
 2. Режим на работа — «повишаване на вълна» с функция за определяне на налягането.

При засилване на болка регионална синдром, поява и прогрессировании венозни язви, както и появата на некроза, стоп, съдова недостатъчност се лекува само чрез хирургически методи. Това може да бъде балонна ангиопластика, протези с прилагането на изкуствена вена или байпас собствените си венозными съдове, взети от здрави парцели. В напредналите случаи, довели до развитието на гангрена, фрактура на крайник може да бъде ампутиран.

***

От всичко това трябва да се направи следният извод: въпреки нестрашное името на венозна недостатъчност — болест, която изисква сериозно отношение. Така че, колкото по-рано ще започне лечението, толкова по-малко ще бъдат морални и финансови загуби.

Видео: венозна недостатъчност в програма «Утро ТЕЛЕВИЗИЯ»

READ  Шум в ушите, главата, шум, бучене: причини, лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00087 sec