Вертебро-базилярная недостатъчност (ВБН): симптоми, лечение, причини за синдром на

Вертебро-базилярная недостатъчност (ВБН) – влошаване на функционирането на мозъка, поради отслабване на притока на кръв в базилярной и гръбначни артерии. Базилярная артерия – главна артерия на мозъка, в която се приближите до мозъка са останалите артерии. Вследствие на съдова недостатъчност на мозъчните клетки не получават достатъчно храна, което води до функционални нарушения на ЦНС.

Официално по МКБ 10, ВБН се нарича синдром на вертебро-базилярной артериална система.

Най-ВБН изложени на тези хора, които са диагностицирани с болки в кръста, при което възниква дисциркуляция (намаляване на притока на кръв) на кръвта в големите артерии на гръбначния стълб. Всеки трети болен остеохондрозом е податлив на вертебро-базилярной недостатъчност.

Вертебро-базилярная недостатъчност може да се появи и при хора от всички възрасти.

Като придобито от дадено заболяване е напълно обратим. Но ако времето му не се диагностицира и не се започне лечение, има голяма вероятност да спечелите инсулт.

Причини за възникване на синдром на вертебро-базилярной артериална система

Има толкова много причини вертебро-базилярной недостатъчност. По-долу са най-популярните и вероятното:

 1. Вродена предразположеност към заболяването. Това могат да бъдат както различни патология в развитието и структурата на кръвоносните съдове, така и генетично предразположение. Например, аномалия Киммерли или фибро-мускулна дисплазия, гипоплазия гръбначни артерии.
 2. Различни травми на шийния отдел на гръбначния стълб. Спортни или транспорт.
 3. Възпаление на стените на кръвоносните съдове. Например, болест на Такаясу или други артерииты.
 4. Стенозирующее поражението на основните съдове. Нарушение на проходимостта на кръвоносните съдове по причина на заболяването атеросклероза.
 5. Захарен диабет. При това заболяване е характерно поражението на малките артерии в мозъка.
 6. Артериална хипертония. Постоянно повишено кръвно налягане.
 7. Антифосфолипидный синдром. Възниква предимно при по-млади хора. При синдрома често се повишава тромбообразование и нарушена проходимост на артериите.
 8. Пакет (диссекция) вертебро-базилярных на артериите. Стената на артериите повредени и между неговите тъкани се процежда кръв.
 9. Тромбоза позвоночной или базилярной на артериите.
 10. Свиване на базилярной или позвоночной артерия от херния, спондилолистеза, за spondilosis или твърде по-голяма стълба на мускулите.

Симптоми на болестта

Всички симптоми на вертебро-базилярной недостатъчност се делят на постоянни и временни. Временни симптоми се появяват обикновено при транзиторных исхемични атаки (ТИА). Те могат да трае от няколко часа до няколко дни. Обикновено пациентите се оплакват от болка потиснически в задната част на главата, силно замайване и дискомфорт в шийните част на гръбначния стълб.

Постоянни симптоми са налице с болни през цялото време. Те постепенно се натрупва с развитието на болестта. Има и обостряне, при които просто идват исхемични атаки. А исхемични атаки, които могат да доведат до вертебро-базилярным инсулти.

И така, ВБН следните постоянни симптоми:

 • Чести затылочные главоболие. Могат да бъдат пульсирующими или превръзка на налягането си тъпи.
 • Шум в ушите, влошаване на слуха. Шумът може да бъде с различен тембър. Ако заболяването започва и не се лекува, шум в ушите се превръща в постоянна.
 • Звездите, отслабване на паметта, намалена концентрация на вниманието.
 • Различни нарушения на зрението. Мушица или мъгла пред очите. Понякога се появява раздвоение на обекти (диплопия) или размазване на техните контури. Има и загуба на полета точка.
 • Значително влошаване на равновесие.
 • Слабост и умора. След обяд болни ВБН се чувстват пълен упадък на силите и съкрушеност.
 • Пристъпи на виене на свят, понякога доходящие до обмороков. Обикновено виене на свят при пациенти възниква при дълга, неудобна позиция на шията. Например, след сън или работа на компютъра без движение. Силно виене на свят може да бъде придружена от гадене.
 • Чести промени в настроението, раздразнителност. При децата – плаче без причина.
 • Усещане за горещина, потене и тахикардия, без видими причини.
 • Гъделичкане, усещане за топка в гърлото. Някои осиплость глас.

Но по-късните етапи на заболяването са възможни нарушение на речта и преглъщане, дроп-атаки (внезапно падане) и исхемични инсулти различна степен на строгост. Подобни инсулти се отнасят до ОНМК в вертебро-базилярном басейна, има остри нарушения на мозъчното кръвообращение в гръбначните артерии.

Вертебро-базилярная недостатъчност при деца

По-рано се е смятало, че ВБН може да се появят само при хора на средна възраст и по-големи. Но след това се оказа, че вертебро-базилярный синдром нередок и при деца. Тя може да се наблюдава при съвсем малки деца 3-5 години и по-възрастни от 7 до 14. Обикновено ВБН при деца се дължи на вродени аномалии на базилярной или гръбначни артерии. Също рисков фактор може да стане някакво увреждане не е съвсем окрепшего гръбначния стълб на детето, когато спортувате или пластика.

При деца синдром на вертебро-базилярной артерия в повечето случаи е доста лесно да се коригира. Медикаментозно лечение почти не се прилага. При по-тежките и тежките случаи се извършват хирургически интервенции.

Има някои признаци на вертебро-базилярной недостатъчност при деца. Ако майка установи данни признаци у вашето бебе, трябва незабавно да се консултирате със специалист за постановкой по-точна диагноза.

READ  Какво може и какво не може да има донору: преди и след вземане на кръв, полезни и вредни храни

Симптомите на вертебро-базилярной недостатъчност при деца:

 1. Детето е нарушена стойка.
 2. Детето е травма на гръбначния стълб, когато спортувате или пластика.
 3. Детето често плаче, бързо се уморява и повишена сънливост.
 4. Детето не понася духоту. До обмороков, головокружений и гадене.
 5. Детето непрекъснато да седи изпълнението на домашната работа в неудобна поза, като ще скособочившись.

Така някои диагнози, поставени в ранна детска възраст, може да доведе до появата на ВБН. Например, перинатальная енцефалопатия. Или ако детето е травма на гръбначния стълб при раждане на дете.

Във всеки случай родители, последвано от незабавно да се обърне към лекар. Ако болестта бърза диагностика, прогноза ще бъде повече от щастлив.

Диагностика на вертебро-базилярной недостатъчност

Синдром на вертебро-базилярной недостатъчност доста зле диагноза. На първо място, различните хора ВБН може да се прояви по различен начин. На второ място, понякога е трудно да се разделят на обективни симптоми на пациентите от субективни. На трето място, симптомите на вертебро-базилярной недостатъчност могат да бъдат присъщи и на много други болести.

На първо място специалист трябва да разберете причината за появата на заболяването.

Извършват се следните изследвания:

 • Ултразвукова допплерография. Се оценява движението на притока на кръв по артериите вертебро-базилярной система. Няма ли окклюзий, добра ли скорост.
 • Ангиография. В изучаемые артерия се инжектира разлика материал, гледат на състоянието на стените на артериите и ги диаметър.

 • Ренгеновский снимка на гръбначния стълб. За оценяване на общото състояние.
 • Компютърна (КТ) или магнитно-резонансната томография (MRI). Особено добра за откриване на херния.
 • Функционална проба с гипервентиляцией. Ви позволява да изследвате и функционални промени в сърдечно-съдовата система.
 • Инфрачервена термография. Оценка на състоянието на една или друга част на тялото за топлинна областта.
 • Реоэнцефалография. С помощта на тази процедура проучвания на кръвоснабдяването на мозъка.
 • Функционални проби със сгибанием и разгибанием. За идентифициране на спондилолистеза
 • МР-ангиография. Го правят за проучване на речното корито на кръвоносните съдове на главния мозък.
 • Биохимичен анализ на кръвта.

Запомнете: в никакъв случай не поставяйте сами себе си диагноза. Самолечение може само да навреди. За правилното поставяне на диагнозата е необходимо на първо място да посетите невролог.

Диференциална диагноза

Както вече е описано по-горе, вертебро-базилярную болестта не е трудно да се забърка с много други болести. Един и същ клинична картина ВБН може да бъде със следните заболявания: остър лабиринтит, множествена склероза, болест на Мениер, невринома слуховия нерв на различни емоционални и психични разстройства, вестибуларен нейронит и други.

При дифузна склероза на слухови нарушения при пациенти не се наблюдава, а виене на свят по-дълги.

При болест на Мениер, че пациентът не съдови заболявания, но виене на свят присъства.

Когато ми позиционен виене на свят се наблюдава виене на свят при рязка смяна на разпоредба или на чести и бързи пистите на главата. Обикновено позиционен световъртеж появява при възрастните хора, а причината е нестабилността на налягане и вестибуларния апарат, а не на съдовете на гръбначния стълб.

При тревожни депресивни нарушения или други емоционални разстройства при пациенти наблюдава «лекота» в главата, дурнота и укачивание. Тези симптоми не са симптоми на ВБН. Най-малко обективни.

Медицинско лечение

След извършване на диагностика и диагностициране на специалист назначава най-подходящото лечение. Ако болестта е в началните етапи на развитие или симптомите не се проявяват напълно, след това лечението се провежда в амбулаторни условия. Ако са налице всички симптоми на остра вертебро-базилярной недостатъчност, на пациента се поставя в стационар за наблюдение и предотвратяване на инсулти.

Обикновено лекарят назначава комплексно лечение на вертебро-базилярной недостатъчност – медикаменти в съчетание с физическа терапия.

Някои форми на ВБН лечение лечебни средства изобщо не се поддават на. Затова бързото установяване на причините за заболяването вертебро-базилярной недостатъчност – най-важният гарант за успешното лечение.

Някакво общо лечение не съществува, за всеки пациент с ВБН на лечение трябва да бъде строго индивидуално.

При назначаването на специалист лекарствено лечение обикновено се прилагат следните препарати:

 1. Сосудорасширяющие (вазодилаторы). За предотвратяване на окклюзий. Често лечението изгледа лекарства започват през пролетта или през есента. Отначало се предписват малки дози, след това дозите постепенно се увеличават. При липса на необходимия ефект от пациента при прилагане на едно лекарство, понякога комбинируют няколко лекарства с подобен ефект.
 2. Които намаляват съсирваемостта на кръвта (антиагреганты). За предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Най-популярният наркотик – ацетилсалициловата киселина. Пациентът трябва на ден да се консумират от 50 до 100 мг. Но с ацетилсалицилова киселина трябва да се внимава, особено хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като тя може да предизвика стомашен кръвоизлив, така че аспирин не трябва да се приема на празен стомах. При някои аспирин може и да не даде никакви ефекти, така че той трябва да бъде заменен с други антиагреганты: дипиридамол или тиклопидин.
 3. Метаболитни и ноотропные. За по-добро функциониране на мозъка. Например, пирацетам, глицин, актовегин, сеамакс, церебролизин.
 4. Антигипертензионные. Лекарства за регулиране на налягането.
READ  Синдром на класики PQ (CLC): причини укорочения интервал от време и на феномена, лечение

Също така задължително се предписват лекарства, които правят основните симптоми на заболяването: обезболяващи (ако са необходими), хипнотици и антидепресанти, лекарства за намаляване на виене на свят, антиеметични.

Един медикаментозным лечение ВБН не лекува. Затова в комплекса се предписват на специална гимнастика и физиотерапия.

Има следните видове терапии, подходящи за пациенти с вертебро-базилярной недостатъчност:

 • Масаж. Той е отличен подобрява циркулацията на кръвта.
 • Лечебна гимнастика (УПРАЖНЕНИЯ). При редовни занимания може да се махне спазми на мускулите, подобряване на стойката и укрепване на гръбначния стълб.
 • Хиропрактика терапия.
 • Hirudotherapy. Лечение с пиявици. Влияе положително върху пациенти с болести на кръвоносните съдове.
 • Рефлексология. Например, акупунктура. Прилага се за облекчаване на спазми на мускулите.
 • Магнитна терапия.
 • Носенето на шийния корсет.

Ако комплексното лечение, включващо в себе си физиотерапия и медикаментозно лечение е неефективно, а след това се назначава оперативно лечение. Но не трябва да се страхуват. Далеч не всички го предписват, повечето пациенти вертебро-базилярной недостатъчност помагат неоперативен методи на лечение.

Подложи на операция се извършва за подобряване на кръвообращението в базилярной или позвоночной артерия. Доста често ангиопластика, която позволява да вмъкнете в позвоночную артерия специален стент, не дава захлопнутся просвету артерия и поддържа нормалното кръвообращение.

При атеросклероза се прилага ендартеректомия, при която се отстранява атеросклеротическую бляшку от артериите.

А с помощта на микродискектомии стабилизират гръбначния стълб.

Лечение на народни средства за защита

Народни средства за защита ще ви помогнат да помогне само в комплекс с медикаментозным лечение. Те трябва да се прилагат, за да се подобри ефективността на основното лечение, а не да го замени.

Витамин C

За понижаване съсирваемостта на кръвта и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци препоръчват да се консумират храни като плодове, като боровинки, калина, морски зърнастец. Изобщо всички продукти, съдържащи много витамин С е отличен за разреждане на кръвта. Лимони, портокали, киви, френско грозде и други.

Чесън

Хубаво е благоприятна за разжижению и чесън. Можете да приложите следната рецепта:

3 големи скилидки чесън, кайма. Сложете получената смес в буркан, буркан да постави в тъмно хладно място. 2-3 дни прецедете сместа. Към получената екстракта добавете същото количество лимонов сок и мед. Да се съхранява сместа в хладилника. Да се консумират по 1 супена л. на вечер.

Конски кестен

Див кестен също може да се използва като средство за намаляване на съсирването на кръвта.

Избършете 500 грама семена от кестени, заедно с кожата. Добавете 1,5 литра водка. Настояват седмица, след това прецедете. Приема се по една чаена лъжичка 30 минути преди ядене, не повече от 3 пъти на ден.

Рецепти за хипертоници

При артериална хипертония помагат следните такси:

 • Смесете 20 грама маточина лекарствена с 40 грама от царевични близалца, добавете сока на един лимон. Залейте получената смес с литър вряща вода. Преливане на един час. Да се пие по половин чаша 30 минути след ядене, 3 пъти на ден. Да се пие една седмица, после една седмица почивка. Повторен курс на общата сложност на три пъти.
 • Смесете руту, corn silk, мента и валериана се използва в равни пропорции. Сложете в буркан. Да се запари една супена л. от Сместа с чаша вряла вода. Настояват за около половин час. Пийте по 1/3 чаша преди ядене. Курс за един месец.

Сосудорасширяющие

За разширяване на кръвоносните съдове препоръчват се следните рецепти:

 • 20 грама плодове от глог оцветен с чаша вряща вода. Пет минути се държи на водна баня. След това се вари за около половин час. Пийте 1 супена лъжица. л. за 20 минути преди ядене 3 пъти на ден.

 • Разбърква се, лайка аптечную, жълт кантарион, бял равнец, безсмъртничета, брезови пъпки в еднакви пропорции. Вземете буркан с плътно с капак и го поставяме там получената смес. Завариваем една супена л. смес полулитром вряща вода. Увийте контейнер кърпа, изчакайте 30 минути. Разделят инфузия на две части. Пийте по една част сутрин и вечер половин час преди хранене. Също така в сместа-може да сложите лъжица мед. Курс – един месец.

Лечебна гимнастика при вертебро-базилярной недостатъчност

При вертебро-базилярной недостатъчност най-ефективно помагат леки упражнения, които не трябва да правите резки движения. Те се изпълняват без усилие. Гимнастика трябва да се прави редовно, без прекъсване. Най-доброто време за практикуване – на следващата сутрин. След гимнастика се препоръчва да се взема душ или да направите релаксиращ масаж. Темп на физически упражнения не трябва да се бърза, трябва да се чувстваш удобно да ги направя. И не забравяйте за дишането. Диша се нуждаете точно, през носа.

READ  Варифорт - възглавница от разширени вени: цена, отзиви за продукт

По-долу представяме най-ефективните упражнения, показани за употреба при пациенти с вертебро-базилярной дисфункция:

 1. Чорапи заедно, позата е директен. Наклоняем главата напред, дотягиваемся до гръдния кош брадичката. Застываем за няколко секунди. Върнете се в изходна позиция. Повторете 10 пъти.
 2. Сега наклоняем главата настрани. Първо надясно. Раменете не вдигаме, ние се опитваме да достигне ухото си до дясното рамо. Застываем за няколко секунди. Върнете се в изходна позиция. Повтаряме същото, но сега наклоняем главата си наляво. Правим упражнението 10 пъти.
 3. Бавно се въртят главата си първо по посока на часовниковата стрелка, след това обратно на часовниковата стрелка. 10 пъти.
 4. Ние издърпайте върха нагоре. Фиксираме положението на няколко секунди. Расслабляемся. Повтаряме 10 пъти.
 5. Бавно вытягиваем главата напред. След това също така бавно се върнете в изходна позиция.
 6. Ставам прав. Ръцете от двете страни. Вдигаме ръцете нагоре и се комбинират дланта на ръката си. Очакваме няколко секунди. Потопете ръцете си. Направи упражнението 10 пъти.
 7. Правим обрати наляво-надясно, на всеки завой да определи позицията на кратко. 10 пъти.
 8. Сега повдигнете десния крак, застываем така за 5 секунди. Пропуснат. Повдигнете левия крак, отново застываем на 5 секунди. Пропуснат. Повторете 10 пъти.
 9. Ставам на 30 см от вратата. Дланите упираемся в притолоку. Дланите на нивото на раменете. Отжимаемся така 15 пъти.
 10. Ако ви позволява здравето, възраст и физическа подготовка, може да извърши следното упражнение: извършваме скок със завъртане около собствената си ос. Изпълнява по 10 скокове във всяка посока.
 11. Стоя на един крак. Колкото по-дълго, толкова по-добре. Ако имате добре се оказва е да се направи, може да се усложни упражнение – да стои със затворени очи. След като смените крака.

Видео: комплекс от упражнения за гръбначния стълб

Профилактика на вертебро-базилярной недостатъчност

Ако влезете в групата на риска от тази болест и искат да се предотврати появата си, или желаете да се забави скоростта на развитие на болестта, тогава трябва да се придържате към някои правила:

 • Спазвайте диета. Трябва да се опитаме да се консумират повече от следните продукти: морски дарове, чесън, кисели плодове, цитрусови плодове, домати, червена чушка, ниско съдържание на мазнини извара. Да се откаже на една и съща стойност от: бял хляб, колбаси, пушено месо, консерви, пържени и мазни.
 • Поборите лоши навици, ако такива се поддържат. Тютюнопушене и алкохол не са благоприятни за лечение и профилактика.
 • Яжте по-малко сол.
 • Умерени упражнения са полезни както за поддържане на тялото във форма, така и за по-благоприятна прогноза при ВБН. Лечебна гимнастика при вертебро-базилярной недостатъчност играе голямо значение за благополучието на пациентите с това заболяване.
 • Контрол на вашето кръвно налягане.
 • Не седи дълго време в неудобно положение.
 • Погрижете се за това, за да легло, матрак и възглавница са били удобно за вас.
 • Опитайте се да се избегне силен стрес и по-малко нервничайте.
 • Взимайте за разходка на открито.
 • Опитайте се повече да плува. Може да се запишат в басейн и го посещават поне един-два пъти в седмицата.

За предотвратяване на рецидив на заболявания задължително профилактично наблюдение от лекар един или два пъти в годината. Също така е необходимо да се провеждат профилактични курсове на лечение.

Прогноза

Благоприятна прогноза може да се прилага само при коректното лечение, назначенном квалифициран специалист. Освен това, лечението трябва да започне веднага след поставяне на диагнозата. Пациентът е длъжен стриктно да изпълнява всички предписания на лекаря. Само тогава може да се очаква лек за болестта и намаляване на симптомите.

При липса на лечение или при неадекватном лечение прогнозата е крайно неблагоприятен за пациента, може да се развие хронична вертебро-базилярная недостатъчност. Ще се наблюдава постоянно влошаване на здраве, чести и дълги исхемични атаки. А по – късно- развитие на инсулт и дисциркуляторной энцефалопотии. Че в крайна сметка ще доведе до сериозни необратими мозъчния нарушения.

Лечението може да отнеме доста дълго време – от няколко месеца до няколко години. Важното е, да имаш търпение.

Видео: ВБН в програмата «най-важното»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.43MB/0.00106 sec