Внезапна сърдечна/коронарната смърт: причини, признаци

Внезапна сърдечна смърт (ВСС) – една от най-тежките кардиальных патологии, която обикновено се развива в присъствието на свидетели, се случва веднага или в кратък период от време и има като основна причина атеросклеротическое поражението на коронарните артерии.

От решаващо значение при поставяне на такава диагноза играе изненада фактор наляво. Като цяло, липсата на признаци на задаващата се заплаха за живота, настъпва моментална смърт в рамките на няколко минути. Може би и по-бавното развитие на патология, когато се появяват аритмия, болки в сърцето и други оплаквания, пациентът умира в първите шест часа от момента на възникването им.

Най-голям риск от внезапна коронарна смърт се наблюдава при хора някъде 45-70 години, които имат едни или други форми на нарушения в кръвоносните съдове, мускулите на сърцето, му ритъм. Сред по-младите пациенти мъжете 4 пъти по-голям в по-напреднала възраст, мъжки пол е склонен патология в 7 пъти по-често. В седмото десетилетие на живота половите различия се изглаждат, и съотношението на мъжете и жените с тази патология, става на 2:1.

Повечето пациенти с внезапно спиране на сърцето застает дом, една пета от случаите се случва на улицата или в обществения транспорт. И там, И там са свидетелите на припадъка, които могат бързо да предизвикат екип строители линейката, и тогава вероятността за положителен резултат ще е значително по-висока.

От действията на околните може да зависи спасяването на живота, така че не може просто да мине покрай човека, който внезапно падна на улицата или да припадна в автобуса. Трябва обаче да се опитате да се извърши основна сърдечно-легочную отделение — непреки масаж на сърцето и изкуствено дишане, след като се обадите на помощ на медицински специалисти. Случаи на безразличие не са рядкост, за съжаление, така и процент от неблагоприятен изход поради късно започнала реанимация имат място да бъде.

Причините за внезапна сърдечна смърт

Причините, които могат да предизвикат остра коронарную смърт, са многобройни, но те винаги са свързани с промени в сърцето и съдовете. Преобладаващата част от внезапни смъртни случаи причинява коронарна болест на сърцето, когато в коронарните артерии образуването на мастни плаки, което усложнява притока на кръв. За наличието на болния може да не гадаем, жалби, като такива не трябва да показват, тогава казват, че е напълно здрав човек изведнъж умира от сърдечен удар.

Друга причина за спиране на сърцето може да се превърне в отчаяна развившаяся аритмия, при които е невъзможна правилната гемодинамика, органи страдат от хипоксия, но самото сърце не издържа на натоварването и спира.

Причините за внезапна сърдечна смърт – това е:

 • Исхемична болест на сърцето;
 • Вродени аномалии венечных на артериите;
 • Емболия на артерии при эндокардите, имплантирани изкуствени клапанах;
 • Спазъм на артериите на сърцето, тъй като на фона на атеросклероза, така и без него.
 • Хипертрофия на сърдечния мускул при хипертония, пороке, кардиомиопатия;
 • Хронична недостатъчност на сърцето;
 • Обменни заболявания (амилоидоза, гемохроматоз);
 • Вродени и придобити сърдечни клапи;
 • Травми и тумори на сърцето;
 • Физическо претоварване;
 • Аритмии.

Разпределени рискови фактори, когато вероятността от остра коронарна смърт става по-горе. Към основните такива фактори включват желудочковую тахикардию, вече имевшийся епизод спиране на сърцето по-рано, случаи на загуба на съзнание, прекаран инфаркт на сърцето, намаляване на фракцията на изтласкване на лявата камера до 40% и по-малко.

Вторични, но също значими условията, при които е повишен риск от внезапна смърт, смятат свързани с патология, по-специално, диабет, хипертония, затлъстяване, нарушения на обмяната на мазнините, гипертрофию на миокарда, тахикардию над 90 удара в минута. Риск и пушачите, тези, които забравят двигателната активност и обратно, спортистите. При излишни физически натоварвания възниква хипертрофия на сърдечния мускул, се появява склонност към нарушения ритъм и проводимост, поради възможна смърт от сърдечен удар при физически здрави спортисти по време на тренировка, мач, на мачове.

READ  Метилурациловая мехлем при хемороиди: инструкция за употреба

За по-внимателно наблюдение и целенасочено проучване на определени групи лица с висок риск от ВСС. Сред тях са:

 1. Пациентите, перенесшие отделение за спиране на сърцето или предсърдно камерна;
 2. Болните с хронична недостатъчност и ишемией на сърцето;
 3. Лица с електрическа нестабилност в проводната система;
 4. Тези, които имат поставена диагноза съществена хипертрофия на сърцето.

В зависимост от това, колко бързо настъпила смърт, отделят бърза сърдечна смърт и бърза. В първия случай тя настъпва в рамките на секунди и минути, във втория – в рамките на следващите шест часа от началото на инфаркта.

Признаци на внезапна сърдечна смърт

В една четвърт от всички случаи на внезапна смърт на възрастни хора без никакви предхождащи симптоми не е, тя залязва без изрична причина. Други болни отпразнува за една-две седмици, до пристъп на влошаване на благосъстоянието на формата:

 • По-честите пристъпи на болка в областта на сърцето;
 • Растежа на недостиг на въздух;
 • Забележимо намаляване на работоспособността, чувство на умора и бърза утомляемости;
 • По-чести епизоди на аритмия и прекъсване в дейността на сърцето.

Тези признаци може да се счита за предвестници на надвисналата заплаха, те говорят за обостряне на съществуващите проблеми със сърцето, затова е препоръчително при тяхната поява да се обърнат към кардиологу.

Преди сърдечно-съдовата смърт рязко нарастват болка в областта на сърцето, много болни време на нея се оплакват и да изпитате силен страх, както това се случва при инфаркт на миокарда. Може би психомоторна възбуда, пациентът хваща област на сърцето, диша шумно и често, хваща въздух с устата си, възможни са изпотяване и зачервяване на лицето.

Девет от десет случая на внезапна коронарна смърт се случват извън дома, често – на фона на силни емоционални преживявания, физическа претоварване, но се случва, че болният умира от остра коронарна патология по време на сън.

При предсърдно камерна и спиране на сърдечната на фона на пристъп се появява изразена слабост, започва да кружиться главата, пациентът губи съзнание, пада, дишането става шумно, възможни са гърчове вследствие на дълбока мозъчна хипоксия на тъканите.

При проверка се празнува бледа кожа, очите се разширяват и те престават да реагират на светлина, тоновете на сърцето слушат невъзможно по причина на тяхното отсъствие, за пулса на големите съдове също не се определя. В рамките на няколко минути настъпва клинична смърт с всички типични за него признаци. Тъй като сърцето не се е нарушено кръвоснабдяване на всички вътрешни органи, така че вече няколко минути след загуба на съзнание и асистолии изчезва дъх.

Мозъка най-чувствителни към недостиг на кислород, а ако сърцето не работи, то е достатъчно за 3-5 минути, за да му клетки са започнали необратими промени. Това обстоятелство изисква незабавен началото на реанимационных събития, и колкото по-рано бъде осигурен косвени масаж на сърцето, толкова по-голям шанс за оцеляване и възстановяване.

Внезапната смърт се дължи на остра коронарна недостатъчност с атеросклероза на артериите, тогава си по-често се диагностицира при по-възрастните хора.

Сред младите такива пристъпи могат да възникнат на фона на спазъм, не са променени съдове, подпомогнати употребата на някои наркотици (кокаин), преохлаждане, невъзможна физическо натоварване. В такива случаи проучване ще покаже липсата на промени в съдовете на сърцето, но може и да бъде открита хипертрофия на миокарда.

READ  Анализ на МЕНЕ: какво е това, норма, дешифриране, международната нормализованное отношение, при прием на варфарин

Признаци на смърт от сърдечна недостатъчност, при остра коронарна патология ще бледност или цианоза на кожата, за бързото увеличение на черния дроб и шийните вени, възможен оток на белия дроб, който се придружава с недостиг на въздух до 40 дихателни движения в минута, рязко безпокойство и спазми.

Ако пациентът вече е страдал от хронична недостатъчност на органи, но на сърдечен откъде идват на смъртта могат да определят подуване, синюшность на кожата, повишена черния дроб, разширени границите на сърцето при перкусия. Често роднини на пациента при пристигането си екипи на спешна помощ сами показват наличието на по-ранната хронично заболяване, могат да предоставят записи на лекари и извлечения от болници, въпросът е, диагностика няколко опростена.

Диагностика на синдром на внезапна детска смърт

За съжаление, случаи посмъртно диагностика на внезапна смърт има. Болни умират внезапно, а лекари остава само потвърждават факта фатального., изм. На конфронтация не намират никакви явни промени в сърцето, които могат да станат причина за смърт. Неочакваното се случи и липсата на травматични увреждания говорят в полза именно коронарогенного характер патология.

След пристигането на екип на спешна помощ и до началото на реанимационных дейности се извършва диагностика на състоянието на пациента, който до този момент, вече в безсъзнание. Дишането липсва или твърде рядко, судорожное, пулс усети невъзможно, при преслушване на сърдечните тонове не се определя на светлина зеници, които не реагират.

Първично изследване се извършва много бързо, обикновено за да потвърди най-лошите опасения само за няколко минути, след които лекарите незабавно започват отделение.

Важно инструментален метод за диагностика на ВСС е ЕКГ. При предсърдно камерна на ЕКГ се появяват хаотични вълни от контракции, сърдечната честота показана по-горе двеста в минута, скоро тези вълни се сменят по права линия, говорим за спиране на сърцето.

При трепетании камерна запис на ЕКГ напомня синусоиду, постепенно сменяющуюся хаотични вълни предсърдно и изолинией. Асистолия характеризира спиране на сърцето, така че кардиограмма ще покаже само една права линия.

При успешна реанимация на догоспитальном етап, вече в условията на стационара пациент предстоят многобройни лабораторни изследвания, като се започне с рутинни изследвания на урината, кръвта и завършва с токсикологическим изследване на някои лекарства, които могат да причинят аритмию. Непременно ще се проведе на дневния мониторирование ЕКГ, ултразвуково изследване на сърцето, электрофизиологическое проучване, заредете проба.

Лечение на внезапна сърдечна смърт

Тъй като при синдрома на внезапна сърдечна смърт се случва спиране на сърдечната дейност и нарушаване на дишането, тогава първото нещо, необходимо за възстановяване на работа на органите за поддържане на живота. Спешна помощ трябва да се започне колкото е възможно по-рано и включва сърдечно-легочную отделение и незабавна транспортирането на пациента в стационар.

На догоспитальном етап възможности за реанимация са ограничени, обикновено го прекарват специалисти за спешна помощ, които застают на пациента в най-различни условия – на улицата, у дома, на работното място. Добре, ако в момент на пристъп до ще се окаже човек, който притежава техники – на изкуствено дишане и косвени масаж на сърцето.

Видео: провеждане на базовата сърдечно-белодробна реанимация


Екип на «спешна» след диагностика на клинична смърт започва да косвени масаж на сърцето и изкуствена вентилация на белите дробове чанта, Амбу, осигурява достъп до виена, в която могат да бъдат наложени лекарства. В някои случаи се практикува внутритрахеальное или внутрисердечное на психотропни лекарства. В трахеята и е препоръчително да се инжектира лекарства при интубация, а внутрисердечный начин се използва най-рядко – при невъзможност да се прилагат други.

Успоредно с основните реанимационными действия се отстранява ЕКГ за изясняване на причините за смъртта, вид аритмия и предмет на дейност на сърцето в този момент. Ако установена фибрилляция камерна, то най-добрият начин да си вендузи ще стане дефибрилляция, а ако е необходимо уреда да не е под ръка, а специалист произвежда удар в прекардиальную област и продължава да реанимационные дейности.

READ  Как да се повиши нивото на хемоглобина на детето: в домашни условия, лекарства, Комаровский

Ако констатирована спиране на сърцето, липсва пулс, кардиограмме – права линия, а след това при провеждането на общи реанимационных действие на пациента се инжектира всеки достъпен начин адреналин и атропин с интервали от по 3-5 минути, антиаритмические лекарства, налаживается кардиостимуляция, след 15 минути се добавя натриев бикарбонат венозно.

След поставянето на пациента в стационар продължава борбата за живота му. Трябва да се стабилизира състоянието и да се пристъпи към лечението на тази патология, която предизвика пристъп. Може би ще се нуждаят от хирургична операция, показания, за които определят лекарите в болницата въз основа на резултати от проучвания.

Консервативното лечение включва инжектиране на лекарства за поддържане на налягане, работата на сърцето, нормализиране на нарушения електролитен обмен. С тази цел се предписват бета-блокери, сърдечни гликозиди, антиаритмические лекарства, гипотензивные средства или кардиотоники, инфузионная терапия:

 • Лидокаин при предсърдно камерна;
 • Брадикардию купируют атропином или изадрином;
 • Хипотония е повод за интравенозно приложение на допамин;
 • Свежезамороженная плазма, хепарин, аспирин показват при ДВГ-синдрома;
 • Пирацетам се инжектира, за да се подобри работата на мозъка;
 • При гипокалиемии – калиев хлорид поляризующие смес.

Лечение в постреанимационном период трае около седмица. В това време вероятно електролитни нарушения, ICE-синдром, неврологични нарушения, така че пациента за наблюдение се поставя в отделението за интензивно лечение.

Хирургично лечение може да се състои в радиочестотна абляции на миокарда – при тахиаритмиях ефективност от 90% и по-горе. При склонност към предсърдно мъждене имплантируют кардиовертер-дефибрилатор. Диагностированный атеросклероза на артериите на сърцето като причина за внезапна смърт изисква извършване на аортокоронарного байпас, при дефекти на клапите на сърцето им поведение пластику.

За съжаление, не винаги е възможно в рамките на първите няколко минути се гарантира провеждането на реанимационных дейности, но ако е успяла да си върне болен към живота, то тогава прогнозата е сравнително добра. Както показват данните от изследвания, органи лица, които са били подложени на внезапна сърдечна смърт, не са значителни и опасни за живота промени, така че поддържаща терапия в съответствие с основната патология позволява да живеят след коронарна смърт дълъг период от време.

Профилактика на внезапна коронарна смърт нужда от хора с хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, които могат да станат причина за инфаркт, а също и за тези, които вече го издържа и беше успешно реанимирован.

За профилактика на сърдечен удар може да бъде имплантиран кардиовертер-дефибрилатор, особено ефективен при сериозни аритмиях. В подходящия момент устройство генерира необходимия сърцето си импулс и не му дава да се спре.

Нарушения на ритъма на сърцето изискват медикаментозна подкрепа. Предписват бета-блокери, блокери на калциевите канали, средства, съдържащи омега-3 мастни киселини. Хирургична профилактика се състои в операции, насочени към премахване на аритмии – аблация, резекция на эндокарда, криодеструкция.

Неспецифични мерки за предотвратяване на сърдечна смърт, са същите, както и всяка друга сърдечна или на съдовата патология – здравословен начин на живот, физическа активност, отказ от вредни навици, правилното хранене.

Видео: представяне за внезапна сърдечна смърт

Видео: лекция за превенция на внезапната сърдечна смърт

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00102 sec