Външни хемороиди (външни) — свещи и мехлеми за лечение, снимки, коментари

Външни хемороиди или външни хемороиди – това е появата на хемороиди възли в корпуси съдови сплетениях, които са разположени под кожата отвън и около аналния пръстен. Тази форма не може да се приравни с отпадна вътрешни възли. Специално разлика външни хемороиди – рядко от появата на възли хемороиди кръвоизливи. Обаче има рязко изразена болка при обостряне на външни хемороиди възли.

Лечение на външни хемороиди се състои от три посоки:

 1. малоинвазивного,
 2. консервативно,
 3. хирургично.

Още в началния етап на развитие на заболяването дават за себе си знам първите симптоми. В перинеума се появява чувство на дискомфорт, сърбеж и леко парене. Има малки кръвни секрети, които обикновено се забелязва на тоалетна хартия. В края на изхождането се появяват болезнените усещания. Под кожата около ануса нащупываются подутини.

Времето не пролеченный външни хемороиди може да осложняться. Например, възниква тромбоза геморроидального възел заради застой на кръвта. Болката стават непоносими не само при физическо натоварване, но дори при кихане и кашляне. Също така възниква възпалителен процес: кожата около аналния отвор подува и зачервява, се повишава температурата. По-късно отока и възпалението може да се разпространи в цялата област, задните части и слабините. Ако и в такава ситуация човек да не потърси помощ, това може да се случи некроза на тъкани и гнойный парапроктит.

Хемороиди се развива в резултат на болестно разширяване на вените на ректума, които предизвикват явления на застой и нарушение на кръвообращението в съдовата стена на аналния канал. Това е често срещано заболяване може да протече в различни форми. В зависимост от местоположението на възела има 3 вида хемороиди:

 1. външен или външен,
 2. вътрешен,
 3. разход.

Всяка от тези форми доставя на пациента много неприятни, изтощително усещания и значително намалява качеството на живот.

Диагностика и лечение на хемороиди, независимо от неговата форма, трябва да се извършва своевременно. Затегнете с обръщане към специалист не трябва да бъде, в противен случай болестта ще напредва и заплашва постоянно решетка и сериозни усложнения. В напреднали случаи на усложнения на хемороиди представляват сериозна заплаха за живота на пациента и изискват хоспитализация и хирургическа намеса.

За да се предотврати нежелани последици, трябва навреме да се обърне внимание на първите неблагоприятните симптоми и не се отлага посещението при проктологу. Ще се спрем повече върху една от формите на заболяването – външен хемороиди и да ви разкажа за причините за възникването му, особеностите на протичане и методи за лечение.

Характеристики на външни хемороиди

За външни хемороиди е характерно местоположение възли извън ануса. Хемороидалната подутини се групират отвън, около аналния отвор. Те могат да имат различни размери и се образува в резултат на разширяване и изпъкването на стените на венозных съдове, които нормално се намират в подкожном слой около ануса. Тази форма на заболяването трябва да се разграничи от напреднал етап на вътрешни хемороиди, характерен симптом на което е загубата на възли навън.

При външните хемороиди възли се образуват в корпуси съдови сплетениях, разположени под кожата около сфинктера. По време на ремисия хемороидалната възли могат да не се проявяват и съвсем не се притесняват пациента. Но по време на обостряне те се възпаляват и напомнят за себе си е изключително неприятни симптоми.

Още една характерна особеност на външни хемороиди е липсата или незначительность хемороиди кръвоизливи и рязко изразена болезненост възли по време на обостряне на заболяването. При това външни възли на хемороиди са покрити с кожа, след като падащите вътрешни сплит имат лигавицата.

Причини за появата на външни хемороиди

До образуването на външни хемороиди често води генетично предразположение и вродена слабост на венозната стена. Тласък на развитието на болестта стават все някои фактори:

 • Ниска физическа активност, сидячая работа или напротив, трудовата дейност, свързана с ежедневно многочасовым престой «на крака».

 • Проблеми с опорожнением на червата. Дрехите са запек, вынуждающие до силен натуживанию при дефекация.
 • Занимания по силови спортове или работа, свързана с вдигане на тежести.
 • Неправилното, небалансирано хранене, с преобладаване на мазни, остри, солени, пикантни ястия.
 • Вредни навици, злоупотреба с алкохол и тютюн.
 • Период на бременност и раждане при жените.

Под действието на някой от горните фактори, се отбелязва прилив на кръв към органите на малкия таз, водещ до появата на явления на застой и затруднению изтичане на кръв от подкожни пещерни образувания в областта на ректума. Тези явления са придружени от разширение венозных съдове и образуването на подкожни възли около аналния отвор.

Симптомите на външни хемороиди

В началните етапи на болестта първите симптоми се появят още до образование-не външни възли. Пациентът може да почувства:

 • Постоянен дискомфорт, парене и сърбеж в аналната област. В резултат на вържете на сърбеж парцели в кожата възникне дразнене.

 • Следи от кръв по тоалетната хартия след изпразване на червата. Кървене за външни хемороиди не са типични, но когато възли достигат големи размери, плътни каловые маса могат да ги наранят. При това се наблюдава незначително отделянето на кръв. Външни хемороиди, често се съпровожда с появата на анален пукнатини, по време на дефекация те могат да станат причина за появата на кървене.
 • По време на обостряне на хемороиди възли подуе и да се възпаляват, което е съпроводено от доста силни и остри болки. Извън екзацербация на болезнени явления липсват.
 • Хемороидалната възли около аналния отвор имат различни размери, те са еластични, пациентът може да ги усети.

Външни хемороиди по време на ремисия почти не доставя безпокойство и заявява себе си характерните симптоми само по време на изостряне. Диагностика на външните хемороиди не предизвиква затруднения, тъй като възли може да се види по време на визуалния оглед на аналната област.

Усложнения

Прогресията на външни хемороиди могат да бъдат придружени от такова усложнение, като тромбоза на възел. При това у болния се наблюдават характерните клинични симптоми, придружени от остра, непоносима болка.

Тромб се образува в резултат на продължителен застой на кръвта, което води до я сгущению и образуването на кръвен съсирек. Тромб избухват възел отвътре, което води до мъчителна болка, увеличаваща се при ходене, кашляне, кихане. Пациентът не може да седи и е трудно да се предвижва.

Самият възел става синюшным, стресиращо и отечным, при допир се повлиява силно от болка. Влошаване на външни хемороиди може да бъде придружена от възпалителни процес, на фона на който се развива оток на меките тъкани на перианални област, се наблюдава зачервяване на кожната покривка и повишаване на температурата на тялото.

Ако възпалителен процес прогресира и се разпространява в hypodermis, отоци и гиперемия пристрастеността цялата площ на перинеума и болка стават още по-мъчителни и интензивни.

Тази ситуация заплашва развитието на гнойного парапроктита и образованието параректальных фистули, затова в такива случаи е необходимо да се спешна хирургическа намеса за отстраняване на тромба.

Лекарите съветват при първите проблемни симптоми не се отлага посещението при проктологу и вече съвместно със специалист да реши как да се отървете от външни хемороиди.

Лечение на външни хемороиди

При лечение на външни хемороиди се прилагат три основни метода:

 • Консервативен
 • Малоинвазивный
 • Хирургически

Консервативен метод включва комплекс от мерки, насочени към премахване на тягостных симптоми и облекчение на състоянието на болния. Терапия външни хемороиди предполага прилагане на лечебни средства в комбинация със специална диета и коригиране на начина на живот.

Се използват различни лекарствени форми:

 • хапчета,
 • мехлеми,
 • гелове,
 • кремове,
 • ректално свещи.

Действието на лекарства за лечение на външни хемороиди, насочени към отнемане на оток, сърбеж и възпаление. Много от тях съдържат в състава си анестетици, купирующие болка и вещества, които допринасят за регенерация и зарастване на увредените тъкани. Най-голям ефект имат лекарства, съдържащи съставки, лекарства за разреждане на кръвта, те допринасят за резорбция образувани кръвни съсиреци и пречат на по-нататъшното жизнеспособност.

При външния хемороиди най-често се предписват мехлеми, гелове и кремове, тъй като им е по-лесно да се прилага върху външни възли на хемороиди и ефект от прилагането им настъпва много по-бързо, отколкото при използването на ректума свещички. Най-голяма популярност се ползват следните мазила и гелове

 • Релиф Адванс, Релиф Ултра(крем, гел). В състава на тези лекарства е включена масло, добивано от черен дроб на акула. Мехлеми и гелове Релиф оказват мощно противовъзпалително и регенериращо действие, бързо заживляют на повредените тъкани, намаляване на сърбеж и подуване, спират кървенето.

 • Проктоседил (мехлем). В състава на препарата влиза хепарин, антибиотик и глюкокортикостероид, така че мехлем има силно антитромботическим, антибактериално, болкоуспокояващо и противовъзпалителен ефект.
 • Постеризан (свещи, мехлем). Този комбиниран продукт засилва и стимулира местния клетъчния имунитет, регенерира тъканите, намалява пропускливостта и повишава тонуса на кръвоносните съдове.
 • Ауробин (мехлем). В състава на препарата влиза хормонално средство преднизолон, така че да го прилага, човек може само по предписание на лекаря. Още една съставка е лидокаин, той бързо облекчава болката и намалява възпалителните явления. Триклозан, който влиза в състава на мехлем, оказва мощно противомикробно действие, както и декспантенол притежава лечебни действия.
 • Гепатромбин Г (мехлем, на свещи). В състава на този комбиниран средства влизат хепарин, декспантенол и алантоин. Хепарин пречи на образуването на кръвни съсиреци, намалява подпухналостта, нормализира местен притока на кръв в ректума. Декспантенол зарастване на тъкани, алантоин се бори с възпалението и подобрява клетъчния обмен.

 • Гепариновая миро. В състава на препарата влиза хепарин, който успокоява инфекциите възпалителен процес и оказва антитромботическое действие, анестезин, който премахва нуждата от болезнени усещания и естер на никотиновата киселина, спомага за по-добро всасыванию гепарина.

Избор на лекарството ще зависи от основните симптоми, лекарства, назначени от вашия лекар индивидуално с оглед на особеностите на болестта.

Освен лекарства за локално действие в терапията на външни хемороиди добре са се доказали хапчета и капсули, които трябва да се приема перорално приложение.

 • Детралекс (Венарус, Венодиол, Флебодиа). Тези средства имат венопротекторным и венотонизирующим действие. Те намаляват разтегливост вени, допринасят за намаляване на застой явления и укрепване на малките кръвоносни съдове (капиляри).

 • Гинкор форт. Хапчета притежават венотонизирующим действие, нормализират микроциркулацията на кръвта в ректума, укрепват капилярите. При обостряне на хемороиди облекчаване на болезнени симптоми, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и нови хемороиди възли.
 • Асклезан А(на хапчета). Лекарство от растителен произход, спомага за нормализиране на кръвообращението и укрепване на стените на кръвоносните съдове.
 • Пайлекс (на хапчета). Това многокомпонентное растително средство, което допринася за намаляване на застой явления, подпухналостта и зачервяване, кожата покрива, има противовъзпалително, заздравяването на раните и венотонизирующее действие, притежава антиоксидантно и антибактериален ефект.

При лечение на външни форми на хемороиди могат да се прилагат нестероидни противовъзпалителни лекарства, които се приемат през устата. Това индометацин, диклофенак, ибупрофен. Те помагат да се справят с възпаление и болезнени симптоми, но да ги предписват трябва лекар.

Наименованието

Ако консервативната терапия не дава положителен резултат, се прилагат малоинвазивные техника. Широко използвани са следните методи на лечение:

 • Лигирование хемороиди възли латексными пръстени (на 3-ти и 4-ти стадий на болестта).
 • Инфрачервена фотокоагуляция (в началните стадии).

Има някои ограничения за използването на малоинвазивных методи. Така, когато се прилага външно хемороиди противопоказано прилагането на склеротерапии. Да не извършва интервенция при такива усложнения, остър и гнойный парапроктит, тромбоза геморроидального възел, пляскане на ректума.

Хирургичен метод за лечение на външни хемороиди

До операция операцията за премахване на външни хемороиди прибягва в случаите, когато обостряне се случват постоянно, хемороиди прогресира, а консервативното лечение не дава резултати. Ако външни хемороиди се усложнява тромбированием геморроидального възел и провежданата терапия не дава възможност за подобряване на състоянието на пациента произвеждат аутопсия възел и премахване на тромба.

Такава намеса се нарича тромбэктомией и в повечето случаи е единственият начин за решаване на проблема. Тромбоза геморроидального възел е опасно, защото при липсата на своевременно лечение води до некротическому поражения на тъканите и инфекция на кръвта. Това състояние представлява сериозна заплаха за живота на пациента и изискват хоспитализация и хирургическа намеса.

Операция при външния хемороидите е да се премахнат от геморроидального възел съсиреци венозната кръв (кръвни съсиреци). Намесата се извършва в амбулаторни условия под местна упойка, отнема няколко минути и се отличава с опростен техника на провеждане. След кратко време след манипулация пациентът може да се върне у дома, работоспособността му е запазен, той може да води нормален живот. Как минава намеса?

 • В първия етап на пациента се инжектира и анестетични лекарства.
 • След това хирургът прави на повърхността thrombosed възел и малък разрез (0,5 см).
 • Чрез разрез вътре се вкарва физиологичен разтвор, размягчающий тромбози и ви дава възможност да деинсталирате напълно съсирек венозна кръв.
 • След това лекарят възстановява целостта на съда и зашивает раната.

След намеса на почти веднага настъпва значително подобрение на състоянието на пациента. Изчезват непоносима болка, намалява подпухналостта и напълно преминават възпалителни явления. Послеоперационная раната се забави в продължение на няколко дни.

В восстановительном план на пациентите се препоръчва цялостна хигиена на аналната област след дефекация и налагане на суха стерилна превръзка в областта на раната. Операция тромбэктомии изключва появата на сериозни усложнения. Понякога в първите дни след намеса на раната предизвиква болезнени усещания в аналната област. В такива случаи на пациента се предписва болкоуспокояващи.

Цената на хирургическа намеса прилага външно при хемороиди, е относително малък и заедно с упойка и послеоперационным лечение не надвишава 15-20 хиляди рубли.

Лечение на външни хемороиди народни средства за защита в домашни условия

Като допълнителни мерки при консервативна лечение на външни хемороиди могат да се прилагат средства на народната медицина. Това трябва да е след консултация с лекуващия лекар. Използването на народни рецепти доста ефективна мярка, която позволява ускоряване на възстановяването си, но напълно да излекува може само компетентно комбинирането на тези методи на терапия с лекарствени средства и стриктно спазване на препоръките на специалистите.

Народната медицина предлага да се използват седящи и парни вани с добавянето на отвара от лечебни билки, разнообразни лосиони и компреси и мазила, базирани на естествени съставки. За облекчаване на възпалението се препоръчва отвара поредица, лайка, невен. За приготвяне на мехлеми се използват прополис, мед или на мумията. Външни възли препоръчва за смазване на лук сок, катран, бреза, сок от жълтениче. Добре помага за облекчаване на възпалението лосиони от сурови картофи, моркови, глина.

Един от най-популярните средства се счита за морски зърнастец масло. За лечение на външни възли масло от морски зърнастец се нанася върху тампон от марля или памучен тампон и се поставя на мястото на повредената. Ефективни ванички със стипца или парни лук и чесън процедури.

От билките най-ефикасно средство се счита за «шотландски боец» почечуйный. Това растение има силен противовъзпалителен ефект. Може да се приема отвара от растения вътре или да се направи с тях приспособления, за да възпалени възли. За приготвяне на бульон, две супени лъжици от суровината се налива в една нощ с две чаши вряла вода, на следващия ден настойка се прецежда и се използват по предназначение.

Някои рецепти от народната медицина

Добре облекчаване на болка и възпаление на листа от малина, зърнастец, морков върховете.

 1. За приготвяне на отвара от малинови листа (2 супени лъжици) налее чаша вряла вода за около половин час. Приемайте по 1/3 чаша три пъти на ден преди ядене.

 2. Крушину (20г) се налива 200ml вода, оставете да заври и варете на слаб огън за 20 минути. Приемайте по една супена лъжица два пъти на ден преди ядене.
 3. Морковную върховете могат да се варят като чай, от изчисляване на 40 грама на суровини в един литър вряла вода. Инфузия по една чаша три пъти на ден.
 4. Добре укрепват съдовата стена и имат венотонизирующее действие на екстракти от шипка, див кестен и орешника. За приготвяне на настойка от конски кестен 50 грама семена на растението се излива бутилка водка и настояват в тъмно място в продължение на две седмици. Приемайте по 30-35 капки три пъти на ден.
 5. Инфузия от орешника се приготвя, както следва. Вземат се две супени лъжици нарязани листа и се влива в 500мл вряща вода в продължение на един и половина часа. Пийте по половин чаша четири пъти на ден преди ядене.
 6. Ханш първо се смила в кафемелачка, след това една супена лъжица от суровината се налива 500 мл вряща вода, добавете 2 супени лъжици мед и настояват под затворен капак 10 часа. Получената настойка се прецежда, и аз приемам цялата сума в рамките на един ден по време на хранене.

Чудесен обезболяващ и кровоостанавливающий ефект дават студени седящи вани. За това в купа се изсипва студена вода, се добавя в отвари на билки и сядат в ванночку на 5 минути. Процедурата се препоръчва да се направи по два пъти на ден до изчезване на симптомите.

Добре се отстранява болковият симптом горещи вани с добавянето на отвара от лайка, тръстика, градински чай, счукан чесън, лук кора. Вана приемат, докато водата се охлади. За изчезването на симптомите обикновено е достатъчно курс от 10 процедури.

Ефективен, когато се прилага външно хемороиди и дымные парни бани с нарязания на ситно лук или чесън, които крошат на топла тухла. Тухла, поставени в глинена или метална купа с дървена капачка, в която има отвор. Пациентът се намира над капацитет така, че да аналната област се намираше над отвора, от където излиза пара. Облекчение настъпва още след първата процедура. Правите тези бани могат да бъдат в един ден. След процедурата аналната област се намазва с вазелин, за да се избегне дразнене на кожата.

При правилния избор на народни методи на лечение въвеждат осезаем резултат и значително улесняват състоянието на пациента.

Външни хемороиди при бременност — лечение с помощта на мазила и свещички

Лечение на външни форми на хемороиди при бременност изисква индивидуален подход. При избора на лекарства трябва да се вземат предвид възможните противопоказания, срокът на бременността и премахване на рисковете за здравето на нероденото дете. Външни хемороиди при жените в период от света на детето изисква задължителен медицински контрол, да се отдадете на самолечение не трябва да бъде. Само опитен лекар може да вземете безопасни лекарства и назначи необходимия курс на терапия.

За лечение на външни хемороиди при бременност най-често се използват мехлеми и гелове. Към заявлението са разрешени следните лекарства:

 • Миро Флеминг. Това гомеопатичекое средство, съдържащи екстракти от лечебни билки. Маз облекчава възпалението, премахва сърбеж, парене и болка.

 • Крем Безорнил. Средство от китайската народна медицина, съдържащ безопасни натурални компоненти. Действа като упойка, успокоява инфекциите възпалителен процес, бори се с кървене.
 • Постеризан. Оказва иммуномодулирующий ефект, премахва възпалителни явления, болка и сърбеж.
 • Крем с морски зърнастец. Оказва добро регенериращо и заздравяването на раните ефект, допринася за премахване на възпалението.
 • Крем и гел Релиф. В състава на препарата влизат натурални компоненти, по-специално масло от черен дроб на акула. Препаратът има противовъзпалително, болкоуспокояващо и лечебни действия.

За лечение на външни хемороиди при бременни е възможно прилагането на таблетки, притежаващи венотонизирующим действие. Лекарства, като Флебодиа, Венарус, Детралекс одержат в състава хесперидинът и диосмин, които допринасят за укрепване на венозных съдове и отстраняване на застой явления.

Използването им е позволено при бременност, но лечението трябва да се проведе под наблюдението на лекар, който определя необходимата ви доза и продължителността на курса на лечението. Таблетки форми, използвани при обостряне външни хемороиди, те благоприятно действам на цялата система на кръвообращението. В някои случаи, при различни патологични състояния, тези лекарства са в състояние да окаже неблагоприятно въздействие върху бременността, така че да ги предписват може само лекар.

Лечение на външните хемороиди при бременност изисква грамотен подход. В такива случаи, преди да се използва за лечение на народни средства за защита в домашни условия, трябва да посетите добро проктолога. Навременното обръщане към специалисти, ще позволи ефективно да се бори с болестта и ще доведе до положителен траен резултат.

Препоръки за лечение на външни хемороиди при мъжете и жените

Съвет №1

При мен е бил открит един външен възел. Лекарят е предписал този комплект: свещи ультрапрокт, миро ауробин и гепатромбин-г Разбира се, лечение, се оказа по-дълъг, отколкото бях първоначално очаквах. Но ако не, тогава всичко ще бъде наред.

Важното е, аз забелязах, че по време на лечението е по-добре да не се пуши и не пие алкохол. Струва пият дори една чаша шампанско, като възел отново нараства. Аз често съм правил багажник на острието – «березку», кушал дрян и се спазва диета – да не се яде тлъсто.

Алекс, Москва

Съвет №2

Аз, освен мазила и таблетки от външни хемороиди, които ви е предписал лекар, още една интересна процедурата за себе си е намерил. Има такова нещо като легло Нуга-Бест. В него има колан-миостимулятор, който токов удар намаляване на мускулите.

Същото, като колани, които рекламират за пресата. И много ми помагаше, когато бях на този колана си седи там. Само за първите два дни премина възпаление.

Светлана, Санкт-Петербург

READ  Артериална хипотония: първична, вторична, какво е това, симптоми при деца, възрастни, класификация, лечение

MAXCACHE: 0.43MB/0.00106 sec