Внутричерепная хипертония мозъка: симптоми, лечение

Повишено налягане в черепа — това е опасен синдром, води до сериозни последици. Името на този синдром — внутричерепная хипертония (ВЧГ). Този термин, буквално се превежда като повишено напрежение или повишено налягане. Освен това налягането се разпределя равномерно по цялата тази на черепа е кутията, а не концентрирани в отделна част от нея, затова тя влияе неблагоприятно върху целия мозъка.

Причини за появата на вътречерепна хипертония

Този синдром не винаги, има очевидни причини за появата, така че преди да го лекува, лекарят трябва внимателно да изследваме пациента си, за да се разбере какво е причинило тези нарушения и какви мерки трябва да се вземат за тяхното премахване.

Хипертония, мозъчни могат да се появят вследствие на различни причини. Тя възниква поради образуването в тази на черепа кутия някакъв тумор или хематом, например, вследствие на хеморагичен инсулт. В такъв случай хипертония е напълно разбираемо. Подуване или хематом имат собствен обем. Увеличиваясь, една или друга започва да притиска околните тъкани, които в този случай се оказват мозъчната тъкан. И тъй като силата на действие е равна на силата на противодействие, а тяло главата на мозъка ходят никъде, тъй като той е ограничен до тази на черепа предавателна кутия, а след това и той от своя страна започва да се съпротивлява и по този начин причинява растежа на вътречерепното налягане.

Също хипертония възниква в резултат на хидроцефалия (хидропс на главния мозък), заболявания като енцефалит или менингит, при нарушения водно-електролитен баланс, всяка травма на главата-мозъчни травми. Като цяло може да се каже, че този синдром се появява в резултат на тези заболявания, които допринасят за развитието на мозъчен оток.

Понякога се случва и внутричерепная хипертония при бебето. Причината за това може да стане:

 1. Някакви вродени малформации.
 2. Неблагоприятно време на бременността или раждането от майката на бебето.
 3. Продължителен кислороден глад.
 4. Недоносено на белите.
 5. Внутриутробные инфекция или нейроинфекции.

При възрастните този синдром може да се появи още и при такива заболявания, като:

 • Застойна сърдечна недостатъчност.
 • Хронични заболявания на белите дробове (обструктивни).
 • Проблемите с изтичане на кръв в яремным вените.
 • Перикардиальный излив.

Признаци на вътречерепна хипертония

Повишено налягане в тази на черепа кутия всеки човек се проявява по различен начин, така признаци на вътречерепна хипертония твърде разнообразни. Към тях могат да бъдат отнесени:

 1. Гадене и повръщане, които се появяват обикновено на сутринта.
 2. Повишена нервност.
 3. Постоянни синини под очите, при нормален начин на живот и достатъчно сън. Ако издърпайте кожата на такъв синяке, за да можете да видите разширени съдове.
 4. Честото главоболие и изобщо тежест в главата си. Болка може да бъде симптом на вътречерепна хипертония в случай, че те се появяват сутрин или през нощта. Това е разбираемо, тъй като, когато човек се намира, той активно се произвежда мозъчната течност и тя е значително по-бавно се абсорбира. Изобилие от течности и предизвиква налягане в кухината на черепа.

 5. Постоянна умора, пяна се появява дори след малки товари, както умствено, така и физически.
 6. Чести скокове на кръвното налягане, повтарящите се предобморочные състояние, изпотяване и ощущаемое болен сърцебиене.
 7. Повишена чувствителност към внезапни промени на времето. Този човек става лошо при намаляване на атмосферното налягане. Но това явление е доста разпространено.
 8. Намаляване на либидото.

Някои от тези симптоми сами по себе си вече говори за това, че пациента може да бъде синдром на вътречерепна хипертония, а останалите могат да се наблюдават и при други заболявания. Обаче, ако човек забелязва у себе си поне няколко симптоми от изброените, той трябва да се консултирате с вашия лекар за сериозно проучване, докато не са се появили усложненията на заболяването.

Доброкачествена хипертония внутричерепная

Съществува още една разновидност на вътречерепна хипертония – това е доброкачествен внутричерепная хипертония. Нея едва ли може да бъде може да се дължи на дадено заболяване, е по-скоро временно състояние, причинено от някои някои неблагоприятни фактори, въздействието, което може да предизвика подобна реакция на организма. Състояние доброкачествена хипертония обратими и не е толкова опасно, тъй като болестния синдром на хипертония. При доброкачествена форма причина за повишен натиск в тази на черепа кутия не може да бъде развитието на някои новообразувания или поява на хематом. Това е, свиване на мозъка се случва не поради вытесняемого инородным тялото на обема.

Какво може да предизвика това състояние? Известни фактори:

 • Бременност.
 • Гиповитаминоз.
 • Хиперпаратиреоидизъм.
 • Прекратяване на приема на някои лекарства.
 • Затлъстяването.
 • Нарушение на менструалния цикъл,
 • Предозирането на витамин А и др.

Това заболяване е свързано с нарушение на изтичане или засмукване цереброспинальной течност. В такъв случай възниква ликворная хипертония (ликвором се нарича цереброспинальная или мозъчна течност).

Болни доброкачествена хипертония при посещение на лекар се оплакват от главоболие, които стават по-интензивни при движения. Такива болки могат дори да се засили при кашляне или кихане. Но основната разлика доброкачествена хипертония се състои в това, че човек не се наблюдават признаци на потискане на съзнанието, тя в повечето случаи не се изисква специално лечение и няма да има последствия.

Обикновено, доброкачествена хипертония се провежда самостоятелно. Ако симптомите не изчезнат за по-бързото възстановяване на лекар обикновено назначава диуретици препарати, за да се засили изтичането на течности от тъканите. В по-тежките случаи се назначава хормонално лечение и дори люмбальная набоде.

Ако човек страда от наднормено тегло и хипертония – това е последица от затлъстяването, тази на пациента трябва внимателно да се отнасяме към здравето си и да започне да се бори със затлъстяването. Здравословен начин на живот ще се отървем от доброкачествена хипертония и много други заболявания.

Какво да правя при вътречерепна хипертония?

В зависимост от това, какви са причините за появата на синдром, такива трябва да са и методите за борба с него. Във всеки случай, да разберете причините трябва само експерт, а след това вече да се предприемат някакви действия. Болен човек не трябва сам да прави това. В най-добрия случай той няма да постигне абсолютно никакви резултати, в най-лошия същия действията му могат да доведат до усложнения. А и като цяло, докато той ще се опита някак да облекчи тяхното страдание, болестта ще доведе до необратими последици, които не може да премахне дори лекар.

Какво лечение при високо внутричерепном налягане? Ако това е доброкачествена хипертония, невролог се назначава диуретици препарати. Обикновено това е достатъчно за облекчаване на състоянието на пациента. Обаче това е традиционното лечение не винаги е приемливо за пациента и не винаги може да им се въздейства. В работно време не е «посидишь» на диуретици. Така че за намаляване на вътречерепното налягане може да изпълнява специални упражнения.

Също така много добре помага при вътречерепна хипертония специален режим питейна, лека диета, хиропрактика терапия, физиотерапевтични процедури и акупунктура. В някои случаи болните се струва, дори и без лекарствено лечение. Признаци на заболяването могат да се преминат в рамките на първата седмица от началото на лечението.

Няколко друго лечение се прилага при мозъчна хипертония, възникнала на базата на някакви други заболявания. Но преди да се лекуват последствията от тези заболявания, е необходимо да ги премахнат причината. Например, ако човек се развива тумор, която създава налягане в тази на черепа кутия, трябва първо да се освободи пациента от този тумор, а след това вече да се борят с последиците от нейното развитие. Ако това менингит, тогава няма смисъл да се провежда лечение на диуретични средства, без едновременно на борбата с възпалителни процеси.

Има и по-тежки случаи. Например, на пациента може да бъде заключване мозъчна течност. Това понякога се случва след операции или пък е следствие от вродена малформация. В този случай на пациента вживляют шунты (специални тръби), през които и възлага допълнителни мозъчната течност.

Усложнения на заболяването

Мозъкът – това е много важен орган. Ако той се намира в сдавленном състояние, той просто губи способността си за нормално функциониране. Само на мозъчното вещество може при това атрофирали, което води до понижаване на интелектуални способности на човека, а след това и смущения на нервната регулация във вътрешните органи.

Ако в това време болните да не потърсят помощ, свиване на мозъка често води до неговото изместване и дори вклиниванию в дупки на черепа, което много бързо води до смъртта на човека. Мозъкът, докато притискате и прехода може да кука в голям като отворите магнум дупка или в филе намета на малкия мозък. При този пережимаются жизнено-важните центрове на ствола на мозъка, а това завършва с фатален. Например, смърт от спиране на дишането.

Може да се случи и вклинивание куката на темпоралния лоб. В този случай на пациента се наблюдава разширяване на зеницата точно в тази страна, на която е извършено вклинивание, и пълна липса на неговата реакция на светлина. При нарастването на налягането ще бъде разширена и втори зеницата, за да се случи прекъсване на дишането и последва кома.

При вклинивании в филе намета се наблюдава оглушенное състоянието на болния, също се наблюдава силна сънливост и зевота, дълбоки вдишвания, извършени от тях, много често, стесняване на зениците, които след това може да се разшири. На пациента е значително нарушение на ритъма на дишане.

Също така високо внутричерепное налягане води до бърза загуба на зрението, защото при това заболяване се случва атрофия на зрителния нерв.

Изводи

Всички признаци на вътречерепна хипертония трябва да бъде причина за незабавно да посетите лекар-невролог. Ако се започне лечение, докато е все още на мозъка не е имал време повредиться постоянно сдавливанием, човек напълно се излекува и вече не изпитвам никакви признаци на заболяването. Още повече, ако причината е тумор, за нейното съществуване е най-добре да научат колкото се може по-рано, докато тя не се отглеждат до твърде големи размери и не се превърна в пречка за нормалното функциониране на мозъка.

Също така трябва да знаете, че някои други заболявания могат да доведат до повишаване на вътречерепното налягане, така че тези заболявания трябва да се лекува навреме. Към тези заболявания се отнасят атеросклеротический кардиосклероз с артериална хипертония, захарен диабет, затлъстяване и заболявания на белите дробове.

Навременното лечение в клиниката ще помогне да се спре заболяването в най-начален стадий и няма да даде възможност за нейното по-нататъшно развитие.

Видео: повишено внутричерепное налягане при деца, д-р Комаровский

Видео: внутричерепное налягане, мнение на специалист

READ  Кръвта при хемороиди причини, какво да правя, след изхождане, при бременност, какво да правя

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec