Воротная виена на черния дроб: анатомия, патология (тромбоза и други), нормата в диагностиката

Воротная виена (ВВ, порталът виена) представлява един от най-големите съдови куфари в тялото на човека. Без нея е невъзможно нормалното функциониране на храносмилателната система и адекватна детоксикация на кръвта. Патология на това, на съда не остава незабелязано, което води до тежки последици.

Системата на порталната вена на черния дроб събира от кръвта, която минава от органите на корема. Съд, образувани чрез свързване на горната и долната брыжеечных и селезеночной на виена. При някои хора долната брыжеечная виена се влива в селезеночную, а след това връзката горната брыжеечной и селезеночной образуват ствола на ВВ.

Анатомични особености на кръвообращението в системата на порталната вена

Анатомия на системата на порталната вена (портална система) е сложна. Това е един вид допълнителен кръг венозна циркулация, необходим за очистване на плазма от токсини и ненужни метаболити, без което те се виждат веднага в долната куха, след това в сърцето си и по-нататък в белодробна кръг и артериалната част на големия.

Последното явление се наблюдава при тежки случаи чернодробна паренхим, например, при пациенти с цироза. Именно липсата на допълнително «филтър» на пътя на венозната кръв от храносмилателната система и създава предпоставки за силно токсични продукти на обмяната.

След като усвоите основите на анатомията в училище, много помнят, че в повечето органи на нашето тяло влиза артерия, носеща кръв, богата на кислород и хранителни компоненти, както излиза виена, уносящая «установена» кръв към дясната половина на сърцето и лесно.

Системата на порталната вена е малко по-различно, функция може да се счита фактът, че в черния дроб, освен артерия, влиза венозен съд, кръвта от която идва отново във виена – чернодробни, преминавайки през паренхиму орган. Е създаден като било допълнително притока на кръв, от работата на които зависи състоянието на целия организъм.

Образование портал система става за сметка на големите венозных куфари, сливането между себе си до черния дроб. Брыжеечные вените транспортират кръвта от примката на червата, селезеночная виена излиза от далака и приема в себе си кръв от вените на стомаха и задстомашната жлеза. Зад главата на панкреаса се случва връзка венозных «магистрали», които дават началото на портала система.

Между листками панкреатодуоденальной сухожилие в ВВ се стомашни, околопупочные и препилорические на виена. В тази област ВЕК се намира зад от чернодробна артерия и на общия жлъчен канал, съвместно с които тя трябва да бъде на вратата на черния дроб.

На вратата на черния дроб или не достигане на един-един и половина сантиметра се случва деление на дясната и лявата клонове на порталната вена, които влизат в двете чернодробни акции и там се разпадне на по-малки венозни съдове. Достигайки чернодробна филийки, венулы плетени си отвън, влизат вътре, а след като кръв обезвредится при контакт с гепатоцитами, тя пристига в централните вени, които излизат от центъра на всяка филийки. Централните виена се събират в по-големи и под формата на чернодробни, выносящие кръвта от черния дроб и впадающие в долната куха.

Промяна на размера на ВВ носи голямо диагностично значение и може да се говори за различна патология – цироза, венозен тромбоза, патология на далака и задстомашната жлеза и др Дължина на порталната вена на черния дроб в норма е около 6-8 см, а диаметърът на лумена – до пет сантиметра.

Системата на порталната вена не съществува в изолация от други съдови басейни. Природата е предвидена възможност за нулиране «излишната» кръвта на други вени, ако се случи нарушение на гемодинамики в този отдел. Ясно е, че възможността от такива облекчения са ограничени и не може да продължи безкрайно дълго, но те позволяват поне частично компенсиране на състоянието на пациента и при тежки заболявания и чернодробна на паренхима или тромбозе най-виена, въпреки, че понякога стават себе си причина за опасни състояния (кървене).

READ  Катетеризация вени: централни (subclavian, venas, бедрената) и перефирических

Връзката между портала на виена и други венозными колектори на организма се осъществява благодарение на анастомозам, локализация на които е добре позната на хирурзите, които доста често се сблъскват с остри кървене от зони анастомозирования.

Анастомозы порталната и кухи вени в здраво тяло не са изразени, тъй като не носят никаква тежест. При патология, когато се затруднява притока на кръв вътре в черния дроб, се случва разширяване на порталната вена, на налягането в него се увеличава, и кръвта е принудена да търси себе си други начини на отлива, които стават анастомозы.

Тези анастомозы наричат портокавальными, тоест кръв, която трябваше да се отправи към ВВ, отива в куха вена чрез други съдове, обединяващи и двата басейна на притока на кръв.

Към най-значимият анастомозам порталната вена включват:

 • Връзка стомашни и пищеводных вени;
 • Анастомозы между венами ректума;
 • Соустья вени предната стена на корема;
 • Анастомозы между венами на храносмилателните органи с венами забрюшинного пространства.

В клиниката най-голямо значение е анастомоз между желудочными и пищеводными съдове. Ако промоция кръвта на ВВ е нарушено, той разширява, увеличава порталът хипертония, а след това кръвта се втурва по впадающие съдове – стомашни на виена. Последните имат система за обезпечения с пищеводными, където и пренасочени венозна кръв, не ушедшая в черния дроб.

Тъй като възможност за възстановяване на кръвта в куха вена чрез пищеводные са ограничени, след това претоварване ги излишен обем води до варикозному разширяване на вероятността за кървене, често смъртно опасни. Надлъжно разположени на вените на долната и средна трета на хранопровода не са имали възможност спадаться, но са изложени на риск от нараняване при хранене, рвотном рефлексе, рефлюксе от стомаха. Кървене от варикозно променените вени на хранопровода и входно отдел на стомаха – не е необичайно при цироза на черния дроб.

От ректума венозен отток се случва, тъй като в системата ВВ (горна трета), така и директно в долната куха, заобикаляйки черния дроб. При увеличаване на налягането в портала система неизбежно се развива в застой във вените в горната част на тялото, където тя се нулира чрез обезпечения в средна вена на ректума. Клинично това се изразява в разширяване на разширени хемороиди възли – се развива хемороиди.

Трето място за свързване на два венозных басейни е коремната стена, където виена околопупочной областта поемат «излишните» кръв и се разширяват в посока към периферията. В преносен смисъл това явление наричат «глава на медуза» от известно външно сходство с главата на митичния на Медуза, Горгони, с вместо коса на главата крепирани змии.

Анастомозы между венами забрюшинного пространства и ВЕК не са толкова изразени, както е описано по-горе, да ги проследи по външни характеристики невъзможно, до кървене те не са склонни.

Видео: лекция по вените на големия кръг на кръвообращението

Видео: основна информация за порталната вена от резюмето

Патология на портала система

Сред патологични състояния, в които е включен системата ВЕК, се срещат:

 1. Тромбообразование (извън — и внутрипеченочное);
 2. Синдрома на портална хипертония (CNG), свързани с патология на черния дроб;
 3. Кавернозная трансформация;
 4. Гнойный възпалителен процес.

Тромбоза на порталната вена

Тромбоза на порталната вена (TIA) – това е опасно състояние, при което в ВЕК се появяват свиване на кръвта, възпрепятства нейното движение в посока към черния дроб. Тази патология е придружено от увеличаването на налягането в съдовете – порталът хипертония.

Според статистиката, на жителите на развиващите се региони на CNG е придружено от тромбообразованием в ВВ в една трета от случаите. При повече от половината пациенти, починали от цироза, тромботические съсиреци могат да бъдат открити посмъртно.

Причини тромбоза смятат:

 • Цироза на черния дроб;
 • Злокачествени тумори на червата;
 • Възпалението на пъпната вена при сърдечна катетеризация при деца;
 • Възпалителни процеси в органите на храносмилането – холецистит, панкреатит, язва на червата, колит и др;
 • Травма; хирургична намеса (байпас, премахване на далака, жлъчния мехур, трансплантация на черния дроб);
 • Нарушение на кръвосъсирването, включително, при някои неоплазиях (полицитемия, рак на панкреаса);
 • Някои инфекции (туберкулоза на портала лимфни възли, цитомегаловирусное възпаление).
READ  Коагулограмма при бременност: какво е това, което показва, че нормата, дешифриране, тъй като отдавате

Сред много редки причини TIA обозначават бременност и продължителна употреба на орални контрацептивных лекарства, особено, ако жената перешагнула 35-40-годишен чужбина.

Процедурата TIA се състои от силна болка в корема, гадене, диспепсических разстройства, повръщане. Възможно е повишаване на телесната температура, кървене от хемороиди възли.

Хронична прогресивна тромбоза, когато кръвообращението на изпълнение частично запазено, ще бъде последвано от увеличаването на типична картина на CNG – в корема скопится течност, ще се увеличи далака, като характерна тежест или болезненост в горния подреберье, разширяване на вените на хранопровода с висок риск от опасно кървене.

Основният начин за диагностициране на TIA служи като ултразвуково изследване, при този тромб в порталната вена изглежда като плътно (гиперэхогенное) образование, заполняющее и оформянето на самата вена и нейните клонове. Ако УЛТРАЗВУК допълни допплерометрией, притока на кръв в зоната на поражения ще отсъства. Характерно е също така се счита за кавернозное прераждането на кръвоносните съдове, вследствие на вени дребен калибър.

Малки тромбы портал система може да се открие чрез эндоскопического ултразвуково изследване и компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс дават възможност да се определят точните причини и да намерят вероятните усложнения съсирва.

Видео: непълно тромбоза на порталната вена на УЛТРАЗВУК

Синдрома на портална хипертония

Порталът хипертония – това е увеличаване на налягането в системата на порталната вена, която може да съпътства местно жизнеспособност и тежка патология на вътрешните органи, на първо място – на черния дроб.

Нормално налягане в ВВ не повече от десет мм hg. ст, при надвишаване на този показател на 2 единици вече може да се говори за CNG. В такива случаи постепенно се включват портокавальные анастомозы, и се случва разширени разширяване на коллатеральный пътища на гюм.

Причини за CNG са:

 • Цироза на черния дроб;
 • Синдром на Badd-Chiari (тромбоза на вените на черния дроб);
 • Хепатит;
 • Тежки сърдечни заболявания;
 • Метаболитни нарушения – гемохроматоз, амилоидоза с необратими увреждания на чернодробна тъкан;
 • Тромбоза на вените на далака;
 • Тромбоза на порталната вена.

Клинични признаци на CNG смятат диспепсические нарушения, усещане за тежест в горния десен квадрант, жълтеница, спад на телесното тегло, слабост. Класически прояви на повишено налягане в ВВ стават спленомегалия, което е увеличение на далака, която изпитва върху себе си венозен застой, тъй като кръвта не е в състояние да напусне селезеночную виена, както и асцит (течност в корема) и разширени вени на долния сегмент на хранопровода (като следствие байпас на венозна кръв).

УЗИ на коремна кухина при CNG ще покаже увеличаване на обема на черния дроб, далака, наличието на течност. Ширина на лумена на кръвоносните съдове и характера на движението на кръвта оценяват при ЕХОГРАФИЯ с допплером: ВВ увеличена в диаметър, просвета горната брыжеечной и виена далака разширени.

Кавернозная трансформация

При CNG, TIA, вродени дефекти на формиране на вените на черния дроб (стесняване, частична или пълна липса) в областта на багажника порталната вена често може да се открие на така наречената каверному. Тази зона на кавернозен трансформация е представена от множество по-малки по диаметър переплетающихся съдове, които са частично компенсиране на недостига на кръвообращението в портала система. Кавернозная трансформация има външно сходство с опухолевидным процес, затова и я наричат каверномой.

Откриване на каверномы при деца може да бъде косвен признак на вродени аномалии на кръвоносната система, черния дроб, при възрастни, тя по-често се говори за разработки портална хипертония на фона на цироза, хепатит.

READ  Холестериновые плаки в кръвоносните съдове, на артериите: лечение от опасни

Възпалителни процеси

Сред редки лезии на порталната вена вена включват остро гнойное възпаление – пилефлебит, като отчетливую склонност «да се превърне» в тромбоза. Основният виновник пилефлебита действа остър апендицит, а следствие от заболяването – абсдедирование в чернодробна тъкан и смърт на болния.

Процедурата възпаление на ВВ изключително неспецифична, така че предположи, този процес е много трудно. По-скоро диагноза повдигна основно посмъртно, но възможността за прилагане на ядрено-магнитен резонанс няколко промени качеството на диагноза в по-добра посока, и пилефлебит може да бъде открит живот.

Към черта пилефлебита може да се дължи на висока температура, втрисане, мощна интоксикация, болки в корема. Гнойное възпаление ВЕК може да предизвика повишаване на налягането в съда и, съответно, кървене от пищеводных и стомашни варици. При занесении инфекция в паренхиму на черния дроб и развитие в нея на гнойни кухини ще се появи жълтеница.

Лабораторни изследвания при пилефлебите показват наличие на остър възпалителен процес (ще СОЭ, ще се увеличи lactic), но автентично се съди за наличието на пилефлебита помагат на УЛТРАЗВУК, допплерометрия, компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс.

Диагностика на заболяване на порталната вена

Основният метод за диагностика на промени порталната вена е ЕХОГРАФИЯ, добродетели, на които може да се счита за сигурност, ниска цена и висока достъпност за широк кръг от лица Изследването е безболезнено, не отнема много време, може да се прилага за децата, бременните жени и хората от напредването на възрастта.

Модерно допълнение към рутинному УЛТРАЗВУК се счита за допплерометрия, която позволява да се изчисли скоростта и посоката на тока на кръвта. ВВ на УЗИ се вижда в портата на черния дроб, където той се разделя на хоризонтално разположени в дясната и лявата клонове. Така кръвта при допплерометрии е насочен към черния дроб. Норма на УЛТРАЗВУК се счита за диаметърът на съда в рамките на 13 мм.

При тромбообразовании във виена ще се открие гиперэхогенное съдържанието, откъслечни, заполняющее част от диаметъра на съда или напълно целия лумен, което води до тотальному спиране на движението на кръвта. Цветно допплеровское картография ще покаже липсата на притока на кръв при пълно запушване с тромб или пристеночный характер е около кръвно свертка.

При CNG на УЛТРАЗВУК лекарят ще открие разширението на пропуски съдове, увеличаване на обема на черния дроб, натрупване на течност в кухината на корема, намаляване на скоростта на притока на кръв по своя цвят допплере. Косвен признак на CNG ще бъде наличието на пещерни промени, които могат да бъдат потвърдени чрез допплерометрии.

Освен УЛТРАЗВУК за диагностика, патология на порталната вена се използва компютърна ТОМОГРАФИЯ с контрастированием. Предимства на ядрено-магнитен резонанс може да се счита за възможността за определяне на причините за промените в портала система, разглеждане на паренхима на черния дроб, лимфни възли и други близо разположени образувания. Недостатък – високата цена и малката достъпност, особено в по-малките населени места.

Ангиография – един от най-точните методи за диагностика, портал тромбоза. При портална хипертония изследване задължително включва ФГДС за оценка на състоянието на портокавальных анастомозов в хранопровода, эзофагоскопию, може би рентгеноконтрастное изследване на хранопровода и стомаха.

Данни инструментални методи на изследвания се допълват с анализи на кръвта, които се откриват отклонения от нормата (лейкоцитоз, увеличение на чернодробните ензими, билирубин и т.н.), и оплаквания на болния, след което лекар може да постави точна диагноза поражението портал система.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec