ВСД (вегето-съдова дистония): симптоми, лечение, видове

Може би, не ще има сред нас човек, нито веднъж не слышавшего за съдова дистония (ВСД). Това не е случайно, защото според статистиката тя страда до 80% от възрастното население на планетата и около 25% от децата. В сила по-голяма емоционалност, жени страдат вегетативната дисфункция три пъти по-често от мъжете.

Патология обикновено записано в детска или млада възраст, връх на симптомите се налага за 20-40 години – най-трудоспособный и активен период, в този случай е в обичайния ритъм на живот, е трудно професионална дейност, страдат внутрисемейных отношения.

Какво е това: болест или особености на функциониране на нервната система? Въпросът за същността на вегетативната дисфункция дълго време остава спорен, експертите определяли я първо като болест, но поне наблюдение на пациентите, стана ясно, че ВСД – функционално разстройство, преди всичко затрагивающее психиката и вегетатику.

Заедно с това, функционални разстройства и субективни тягостные усещания не само са принудени да променят начина си на живот, но и изискват своевременна и квалифицирана помощ, защото с течение на времето, те са в състояние да се превърне в нещо по-голямо – коронарна болест на сърцето, хипертония, язва или диабет.

Причините съдова дистония

Вегетативна нервна система, включваща симпатический и парасимпатический отдели, регулира функцията на вътрешните органи, поддържане на постоянството на вътрешната среда, телесна температура, налягане, пулса, храносмилането и т.н. От координирана работа на тези участъци зависи правилната реакция на организма към външни дразнители, му адаптиране към постоянно променящите се условия на околната среда, стрес и претоварване.

Вегетативна нервна система работи, независимо, автономно, не се подчинява на нашето желание и съзнание. Симпатика определя такива промени като увеличаване на налягане и пулса, разширяване на зеницата, автомобилът може да ускори процесите на метаболизма, а парасимпатика държан отговорен за гипотонию, брадикардию, повишаване на секрецията на храносмилателните сокове и тонус на гладката мускулатура. Почти винаги тези отдели на вегетативната нервна система, оказват обратен, антагонистический ефект и в различни житейски обстоятелства преобладава влиянието на един от тях.

При дисонанс на вегетативната функция се появяват най-различни симптоми, не укладывающиеся в картина нито един от известните болести на сърцето, стомаха, или в белите дробове. При ВСД обикновено не намират органично увреждане на други органи, а опитите на пациента да намери у себе си ужасна болест напразно и не е донесло очакваните плодове.

ВСД е тясно свързана с емоционалната сфера и особеностите на психиката, така че обикновено протича с най-различни прояви на психологически характер. Да убедим пациента в липсата на него патология на вътрешните органи е много трудно, а е наистина ефективна помощ може да окаже именно психотерапевт.

Причините съдова дистония най-различни и, понякога, се крият в детството или дори период на развитието на плода. Сред тях най-голямо значение имат:

 • Внутриутробная хипоксия, необичайни раждане, пренесени в детството инфекция;
 • Стрес, неврози, силни физическо претоварване;
 • Травми на главата и нейроинфекции;
 • Хормонални промени при бременност в юношеска възраст;
 • Наследственост и характеристики на конституцията;
 • Нличие на хроничната патология на вътрешните органи.

Абнормно продължение на бременността и раждането, инфекция в ранна детска възраст спомагат за манифестации признаци съдова дистония при деца. Такива деца са склонни към капризите, са неспокойни, често срыгивают, страдат от диария или запек, изложени на чести настинки.

При възрастни, сред причините за съдова дистония на преден план излизат от стрес, силни емоционални преживявания, физическо претоварване. Честотата на заболяването в детска възраст, слабо физическо здраве и хронична патология също може да стане на фона на ВСД в бъдеще.

При юноши вегето-съдова дистонию свързват с бърз растеж, когато на физическото развитие на вегетативна система просто «не може да се справи», младият организъм не могат правилно да се адаптира към повишените изисквания към него изисквания, се появяват симптомите на нарушение на адаптация, тъй като психологически в екип и семейството, така и физически — с сердцебиениями, гипотонией, задух и др

Важна роля принадлежи на наследствеността. Не е тайна, че личностните характеристики, тип на реагиране в стресови ситуации, характер и конституцията на човек наследява от родителите си. Ако в семейството има лица, страдащи от вегетативната дисфункция, свързани с нея диабет, хипертония, язвена болест, то е висока вероятността патология и потомци.

Процедурата ВСД

Симптоми съдова дистония изключително разнообразни и засягат правилното функциониране на много органи и системи. По тази причина пациентите в търсене на диагнозата се провеждат различни изследвания и се посещава от всички известни им специалисти. Обикновено, към момента на поставяне на диагнозата са особено активни болни имат впечатляващ списък изминати диагностични процедури и често сами сте сигурни в наличието на сериозно заболяване, защото симптомите могат да са така изразени, че няма съмнение относно наличието на по-страшни диагнози, отколкото ВСД.

В зависимост от господстващо положение на един или друг прояви, отделят видове съдова дистония:

 1. Симпатикотонический;
 2. Парасимпатикотонический;
 3. Смесеният тип на ВСД.

Тежестта на симптомите определя леко, умерено или тежко за патология, а разпространението на явления ВСД ни позволява да генерализованные форми и локални, когато страдат много от тази система, или някаква друга. По течението на ВСД може да бъде скрита, приступообразной или постоянна.

Основните признаци при ВСД смятат:

 • Болки в сърцето (кардиалгии);
 • Аритмии;
 • Дихателни нарушения;
 • Вегетативни нарушения;
 • Колебанията на съдово тонус;
 • Неврозоподобные състояние.

Кардиальный синдром при ВСД, която се среща при 9 от всеки 10 пациенти, се крие в чувството на сърцето или замирания на сърцето, болка в гърдите, перебоях ритъм. Пациентите лошо се адаптират към физически натоварвания, бързо се уморяват. Кардиалгии могат да бъдат парене, щемящими, дълъг или краткотрайни. Аритмия се проявява тахи — или брадикардией, экстрасистолией. Задълбочено проучване на сърцето обикновено не показва никакви структурни и биологични промени.

Вегето-съдова дистония, която тече през гипертоническому тип, се проявява с увеличаване на кръвното налягане, което, обаче, не надвишава граничните цифри, колебание между 130-140/85-90 мм hg. супена Истински гипертонические кризы се случват доста рядко. На фона На колебанията на налягане са възможни главоболие, слабост, сърцебиене.

Вегето-съдова дистония по гипотоническому тип е свързана с повишен тонус и подобрена сетивност на парасимпатиковата нервна система. Такива пациенти са склонни към апатия, сонливы, изпитват слабост и умора, припадна, сред тях преобладават астеники и худощавые субекти, те бледны и често се замразява. Систоличното кръвно налягане при тях обикновено е на ниво 100 mm hg. супена

При всички форми на ВСД са възможни главоболие, постоянна умора, нарушения на стола под формата на диария или запек, недостиг на въздух, усещане за буца в гърлото и недостиг на въздух. Церебральная дистония придружени от головокружениями, обмороками, шум в главата.

Температурата на тялото безвъзмездно се увеличава и така спонтанно се намалява. Характеризира се с изпотяване, «топли вълни» под формата на красноты на лицето, треперене, зябкость или чувство на топлина. Пациентите с ВСД метеочувствительны, лошо се адаптират към физически натоварвания и стрес.

Специално внимание заслужава психоэмоциональная сфера, която винаги страда при различни форми на вегетативната дисфункция. Болни апатичен, или, напротив, прекалено активни, раздразнителен, плашливи. Има пристъпи на паника, фобии, мнительность, депресия. В тежки случаи са възможни самоубийство, почти винаги има ипохондрия с прекомерно внимание на всеки, дори и най-леко, симптому.

ВСД по-често се диагностицира при жените, които са по-емоционални, по-склонни да се тревожим за различни поводи да изпитват по-големи натоварвания в периода на бременност, раждане и последващото отглеждане на деца. Симптомите могат да се влошават в климактерическом периода, когато е налице значителна хормонални промени.

Симптомите на ВСД са много различни, засягат много органи, всеки от тях на пациента е много остро преживява. Заедно с кажущимися болести се променя емоционалния фон. Раздразнителност, плаче, прекаляване със своите оплаквания и търсене на патология нарушават социална адаптация. Пациентът спира да общуват с приятели, да се развали отношенията с роднини, а начин на живот може да бъде затворен. Много пациенти предпочитат намиране на домове и уединение, които не само не подобряват състоянието, а допринасят за още по-голяма концентрация на жалби и осъдителни чувства.

До тогава, до момента, освен функционални разстройства никакви други нарушения на вътрешните органи не се случва. Но не напразно в края на краищата, казват, че всички болести от нерви. Дълга ВСД рано или късно може да доведе до други заболявания – исхемична болест на сърцето, захарен диабет, хипертония, колит или язва на стомаха. В такива случаи, освен корекция на емоционален фон, е необходимо по-съществено лечение разработки патология.

Диагностика и лечение на ВСД

Тъй като липсват ясни диагностични критерии и патогномоничные симптоми на ВСД, диагностика обикновено се случва на принципа на изключване на друга, соматической, патология. Разнообразие от симптоми настоява пациенти на посещения на различни специалисти, които не намират отклонения във функцията на вътрешните органи.

Болните с признаци на ВСД е необходима консултация невролог, кардиолог, ендокринолог, в редица случаи – терапевт. Лекарите внимателно да питат пациента за естеството на жалби, наличието сред роднини случаи на пептична язва, хипертония, диабет, неврози. Важно е да разберете как протичаха бременност и раждане на майката, в ранна детска възраст на пациента, защото причината за ВСД може крыться в неблагоприятни уведомяване още преди раждането.

Сред изследвания обикновено се провеждат изследвания на кръв и урина, электроэнцефалографию, функционални проби за анализ на дейността на вегетативната нервна система, е задължително ЕКГ.

Когато диагнозата не е съмнение, а други заболявания са изключени, лекарят решава въпроса за необходимостта от лечение. Терапия зависи от симптомите, тяхната выраженности, степен на нарушаване на жизнените функции на пациента. Още доскоро пациенти с ВСД са били управлявани от невролозите, но днес се счита за безспорен факта, че най-голям размер на помощта може да даде психотерапевт, защото ВСД – на първо място, проблемът психогенного план.

От първостепенно значение при лечението на съдова дистония принадлежи общи мероприятия. Разбира се, повечето пациенти очакват, че им разпределя хапче, което отново извади всички симптоми на заболяването, но това не се случва. За успешно да се отървем от патология нужда от работа на самия болен, желанието и стремежа да се нормализира своето здраве.

Общи дейности за лечение на ВСД включват:

 1. Здравословен начин на живот и правилния режим.
 2. Диета.
 3. Адекватна физическа активност.
 4. Изключение нервни и физически претоварване.
 5. Физиотерапевтични и водни процедури.

Здравословен начин на живот е в основата на правилното функциониране на всички органи и системи. При ВСД трябва да се изключи тютюнопушене, злоупотреба с алкохол. Трябва да се нормализира режим на труд и почивка, при изразени симптоми може да се наложи смяна на вида работа. След тежък работен ден човек трябва правилно да си почива – не лежи на дивана, а по-добре се разхождат на открито.

Диетата на пациентите с ВСД не трябва да съдържа излишък на соли и течности (особено при гипертоническом вид), струва си да се откаже от силно кафе, тестени храни, мазни и пикантни ястия. Гипотоникам показва морски дарове, сирене, чай. Като се има предвид, че повечето пациенти изпитват трудности с храносмилането, страдат от нарушения на стола и мотилитет на червата, храната трябва да бъде балансирана, лесно, но при това пълно – зърнени храни, бобови, постно месо, зеленчуци и плодове, ядки, млечни продукти.

Физическата активност дава възможност да се нормализира тонуса на вегетативната нервна система, така че редовни упражнения, ФИЗКУЛТУРА, туризъм – добра алтернатива на домашния забавляват седнало или легнало положение. Много полезни са всички видове водни процедури (вани, контрастен душ, обливане с хладка вода, басейн), защото водата не само ви позволява укрепване на мускулите, но и облекчава стреса.

Пациенти с ВСД трябва максимално да се предпазят от емоционални и физически претоварване. Телевизор и компютър – силни дразнители, затова от тях е по-добре да не се злоупотребява. Много по-полезно ще е общуване с приятели, ходя на екскурзия на изложбата или в парка. При желание да се отдадете на фитнеса, трябва да се изключат всички видове силови упражнения, вдигане на тежести, а по-добре предпочетете гимнастика, йога, плуване.

Физиотерапевтични процедури помагат значително за подобряване на състоянието. Показване на акупунктура, масаж, магнитна терапия, електрофореза с магнезий, папаверином, калций (в зависимост от формата на заболяване).

Санаторно-курортно лечение е показано всичко, страдащи от ВСД. Не си струва при това да изберете име кардиологического профил, доста обикновен на санаториум или пътуване по море. Почивка от обичайния ход на нещата, смяна на обстановката, нови запознанства и комуникация позволяват да се абстрахират от симптоми, да се разсейва и да се успокои.

Медикаментозно лечение се определя от основна симптоматикой при конкретен пациент. Основната група лекарства, когато ВСД представляват средства с успокояващ ефект:

 • Растителни – валериан, motherwort, ново пассит и др;
 • Антидепресанти – ципралекс, пароксетин, амитриптилин;
 • Успокоителни – седуксен, элениум, тазепам, грандаксин.

В редица случаи, назначени от ноотропные средства (пирацетам, омнарон), съдови лекарства (циннаризин, актовегин, кавинтон), психотропы – грандаксин, мезапам, сонапакс. При гипотоническом вида на ВСД помага прием адаптогенов и възстановителни фитосредств – элеутерококк, жен-шен, пантокрин.

Обикновено, лечението се започва с по — «меки» растителни средства, при липса на ефект се добавят леки транквиланти и антидепресанти. При силна тревожност, приступах пристъпи на паника, неврозоподобных разстройства, без медикаментозна корекция и изобщо не е задължително.

Симптоматична терапия е насочена към премахване на симптомите от страна на други органи, на първо място – на сърдечно-съдовата система.

При тахикардия и повишаване на кръвното налягане, назначени от анаприлин и други лекарства от групата на бета-адреноблокаторов (атенолол, эгилок), на АСЕ-инхибитори. Кардиалгии обикновено са заснети прием депресанти – седуксена, корвалола, валокордина.

Брадикардия под 50 удара на сърцето в минута изисква прилагането на атропина, лекарства беладона. Полезни студени тонизиращи вана и душ, упражнения.

Лечение на народни средства за защита може да бъде доста ефективен, като се има предвид, че много билки имат такава необходимия умреш ефект. Валериана се приема, motherwort, глог, божур, мента и маточина. Билките се продават в аптеката, да ги подготви описаният в инструкциите начин или просто се запарва готови пакетчета в чаша вода. Фитотерапия може успешно да се комбинира с прием на лекарства.

Заслужава да се отбележи, че назначаването описани «сърдечен» на средства все още не са се доказва от наличието на наистина на сърдечна патология, защото в повечето случаи проблеми с ритъма на сърцето си и натиска носят функционален характер. За това трябва да знаят пациентите, напразно търсят у себе си признаци на наистина опасни болести.

Отделно внимание заслужават психотерапевтични дейности. Така, че отидете на психиатър или терапевт често се разглежда и от страна на пациента и неговите роднини като неоспорим признак на психично заболяване, което много от болните така и не достигат до този специалист. Междувременно, точно психотерапевт е в състояние по най-добрия начин да се оцени ситуацията и да се подложат на лечение.

Полезни са както индивидуални, така и групови занимания с използването на различни методики за въздействие върху психиката на пациента. При множество фобии, панически атаки, неразумно агресия или апатия, навязчивом стремежа да се намери пак у себе си ужасна болест, психотерапевт помага да разберете истинската причина за тези заболявания, която, може би, се крие в детството, семейните отношения отдавна са пренесени на нервните потрясениях. Разбирайки причината за техните преживявания, много пациенти намират начин с тях успешно да се бори.

Лечение на ВСД трябва да застрояване и при участието на самия пациент, избор на индивидуално схеми и имената на лекарствени средства. Пациентът, от своя страна, трябва да се разбере, че симптомите на малтретиране от страна на вътрешните органи са свързани с особеностите на психиката и начина на живот, затова си струва да спрат стремежа на болести и да се пристъпи към промяна на начина на живот.

На въпроса, дали си струва да се лекува ВСД, ако това не е самостоятелна болест, не трябва да стои. На първо място, това състояние се отразява на качеството на живот, намалява с реализацията, изтощително и без това измършавял нервната система на пациента. На второ място, дълго съществуващата ВСД може да доведе до развитието на тежка депресия, суицидни наклонности, астения. Чести гипертонические кризы и аритмии с течение на времето ще доведе до органични промени в сърцето (гипертрофию, кардиосклероз), и тогава проблемът става наистина сериозен.

При навременна и правилна корекция на симптомите на ВСД прогнозата е благоприятна, здравето се подобрява, възстановява се на ритъма на живот, трудова и социална активност. Пациентите трябва да бъдат подложени на динамично наблюдение при невролог (психоневролога, терапевт), както и курсове на лечение може да се проведе с превантивна цел, особено в есенно-пролетни периоди.

Видео: вегето-съдова дистония, програма «Таблетка»

READ  Как да се повиши нивото на хемоглобина на детето: в домашни условия, лекарства, Комаровский

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00139 sec