Вторична хипертония: бъбречна, ендокринната, гемодинамическая, нейрогенная, причини, симптоми, видове, диагностика и лечение

Какво е вторична хипертония

Сърдечно-съдова система е податлив на много патологиям. Артериална хипертония (АХ), характеризиращи се с редовни повишаване на налягане с показатели 140/90 мм hg. супена заема водеща позиция. Но в повечето случаи причините за появата на хипертония не са идентифицирани, въпреки че прояви има. Диагноза вторична хипертония, която е инженеринг студентски оказа случайна реакция на организма при проблеми в работата на бъбреците, сърдечно-съдовата система и други органи.

Вторична хипертония, изложени в основно хора до 40 години. Идентифицирането на причините за заболяването често е трудно и преждевременно разкриване води до влошаване на състоянието и необратими промени в органи и системи.

Видове

При класификация на болестта голямо значение имат причини за вторична хипертония, които определят методите за неговото лечение. Според резултатите от първичен преглед и анализ в медицинската история може да се определи причината на основното заболяване.

Симптоми на хипертония, различни от първични някои особености:

 • внезапност прояви;
 • резки скокове в налягането;
 • малоэффективность стандартна терапия;
 • в групата на риска от лицето на младата възраст.

Многобройни проучвания позволяват да категоризират симптоматическую гипертензию:

 • бъбречна;
 • ендокринната;
 • нейрогенная;
 • гемодинамическая;
 • officinalis.

От прояви на основната патология зависят различия в симптоматике вторична хипертония. От точността на постановленного диагнозата зависи от ефективността на избрания лечение на дълбоките причини за получаване на трайно ефект. Най-голямо разпространение е получила бъбречна артериална хипертония.

Бъбречна хипертония

От нормалната работа на бъбреците зависят показатели на кръвното налягане. При патология, на фона на намаляване на притока на кръв, започват да изработва вещества, стимулиращи засилване на притока на кръв, което от своя страна подобрява показателите на кръвното налягане. Те са и първите, които попадат в обхвата на удар при эссенциальной хипертония.

При поражение на бъбреците или на артериите, захранващи бъбреците, се появява опасност от развитие на бъбречна форма на хипертония (реноваскулярная хипертония). Вторичната хипертония може да бъде и последица на патология на паренхима (ренопаренхиматозная).

READ  Гемолиз на червените кръвни телца на кръвта: причини, симптоми, лечение

Ренопаренхиматозная форма на хипертония се характеризира с увреждане на паренхима. Неговите проявления регистрират в 50% от случаите на вторична хипертония. Възможни причини могат да бъдат всички хронични патологии в работата на бъбреците и последиците от заболявания на други органи. Също така характерни са свързани с тях външни прояви. При бъбречна хипертония кризы са малко вероятни.

Реноваскулярная (вазоренальная) се характеризира с хипертония е устойчиво повишаване на показатели за АДА, в основата на който лежат нарушение на кръвообращението на едната или от двете бъбреците. Основната причина за патология при реноваскуларна хипертония се счита за проява на атеросклероза и фибриозно-мускулната дисплазия. Значително по-рядко са определени други поражения на бъбреците или внепочечная патология.

Ендокринната

Причина за ендокринна хипертония е срив в работата на органите с вътрешна секреция. В резултат на това се образуват нови хормони, преумножаващи спазъм на кръвоносните съдове, стимулира работата на надбъбречните жлези, които нарушават водно-електролитния баланс.

Когато заболяването се формира определена пълнота, при която се увеличава по обем само на тялото, а крайниците не се променят.

Нейрогенная

Нейрогенная артериална хипертония се проявява на фона на смущения в работата на централната нервна система. Основната причина могат да бъдат травми на главата, тумори на мозъка, мозъчен инсулт и други остри заболявания на нервната система.

За разлика от първичната хипертония, тази симптоматична хипертония се характеризира с: силни главоболие, тахикардия съдови заболявания, гипертермией на кожата, чести крампи; повишено потоотделением.

Гемодинамическая

При сърдечно-съдовата патология може да се развие гемодинамической хипертония. Основен показател за диагностика на тази форма на заболяването е увеличаване на показателя систологического налягане. Болестта се проявява при атеросклероза на аортата, коарктации на аортата, пороци на клапани, хронична сърдечна недостатъчност.

Officinalis

Рязкото повишаване на налягането, диагностируемое като хипертония, може да възникне на фона на неправилно приемане на лекарствата (хормонални медикаменти, антидепресанти и др.).

Възможни са и други причини за появата на вторична хипертония:

 • алкохолна интоксикация;
 • въздействие на силен стрес;
 • следоперативния период;
 • яденето на много храни.

Симптоми

Симптоми на вторична хипертония се проявяват наравно с симптоматикой на основното заболяване, което е основната причина за повишено налягане.

Но почти всички пациенти отбелязват едни и същи признаци на неразположение:

 • болки в сърцето;
 • хронично състояние на умора;
 • трайно подобряване на AH;
 • мухи пред очите;
 • повишаване на температурата на тялото;
 • силен потоотделением;
 • честото главоболие.

Диагностика

За по-точна диагноза хипертония, лекарят провежда интервюта за работа и разглеждане на пациента за събиране на данни за него и неговия начин на живот. След това се предписват необходимите лабораторни анализи и хардуер за преглед, насочени към създаване основната причина за симптоматична хипертония.

За всички форми на симптоматичной хипертония предписват:

 • общ и биохимичен анализ на кръвта;
 • анализ на урината за белтък;
 • анализ на урина «Зимницкого и Nechiporenko».
 • Освен за лабораторни анализи трябва да се премине следното хардуер изследване:
 • денонощен контрол АД;
 • ЕКГ на сърцето;
 • проучване на маточното дъно;
 • УЛТРАЗВУК;
 • рентгенови лъчи;
 • радионуклидные изследване;
 • ангиографию съдове.

Във всеки конкретен случай лекуващият или консультирующий лекар може да назначи допълнителни, а при необходимост, и на повторно изследване с цел най-точно определяне на причините за заболяването и тактиката на лечение.

Симптомите на основната болест, спровоцировавшей скок на налягането, и вторична хипертония са тясно свързани. Основният признак, обединяващ тези заболявания, се счита за трудно лечимо повишаване на АДА. А общите прояви на вторична хипертония подобни эссенциальной форма на патология.

Лечение на

При лечение на симптомите на хипертонията трябва да се установи причината за повишено налягане. В края на краищата определени методи на лечение, трябва да се отстранят патология на основното заболяване, а не на хипертония.

Лечение на вторична хипертония често е само медикаментозным, само при тежки случаи се препоръчва оперативна намеса.

Най-често, препоръчан прием гипотензивных препарати за поддържане нивото на АДА. Едновременно трябва да приемат диуретици, за да се избегне натрупване на излишни течности в организма, и на АСЕ-инхибитори. При липса на ефект, е възможно определяне на периферните лекарства и Р-адреноблокаторов.

Назначаване на наркотици трябва да се вземат предвид множество фактори, получени след проведени изследвания. Особено е необходимо се вземат предвид възрастта на пациента и индивидуалността на организма. С особено внимание се подбират необходимата доза лекарства, тъй като много хора имат редица противопоказания и странични ефекти.

Определяне на лечение е от съвместните усилия на кардиолозите, эндокринологов, на учените, на лекарите.

Профилактика

За профилактика вторична (симптоматична) хипертония, лекарите препоръчват да водят здравословен начин на живот, да се откажете от вредни навици, контрол на АДА. При първите проблеми с налягане е важно да се вземат лекарства, които да го подкрепят в норма в рамките на допустимите граници. Това може да се направи не само отслабващи, но и средства на хората. По-добре да поддържат организма си, отколкото да се лекува от болестта.

Вторична хипертония – това е сложно заболяване по отношение на диагностика, в която участват лекари много специалности. Освен за определяне на причините за нужда от извършване на определени процедури на различни посоки.

При посещение на специалист, много е важно точно да се опише симптомите и характера на развитие на болестта. Само при правилна диагноза вторична хипертония може да гарантира лечение и предотвратяване на появата на усложнения.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00077 sec