Възпаление на кръвоносните съдове: мозъка, на очите, на краката си, симптоми, лечение, списък на лекарствата от васкулита

Възпаление на кръвоносните съдове (васкулит)

Този вид заболяване, като васкулит, проявява различни симптоми, така че е трудно да се открие. Възпаление на кръвоносните съдове (или васкулит), засяга не само стените на самите съдове, но и органи, към които тези съдове се отнасят. Доста често лекарите диагноза възпаление на близо разположени органи, без да се вземат предвид възможно възпаление на кръвоносните съдове при васкулите.

Под системно васкулите принцип, заложен в редица болести, които включват възпаление на стените на кръвоносните съдове. При това заболяване страдат тъкани и органи в човешкото тяло – нарушени притока на кръв към органите на тялото, стесняване на кръвоносните съдове, и това води до смъртта на засегнатите райони.

Заболяването

Васкулиты са вени, седмица, артерии, капиляри. Често имат иммунопатологические причини. Това се случва, когато започват смущения във функционирането на имунитета – клетките на стените на кръвоносните съдове имунни компоненти погрешно квалифицируют като непознати, и те са изложени на атака.

Ако в кръвта се изхвърля много антигени, поради това е оформена много имунни комплекси. След това те закрепляются на съдове, макрофаги и lactic в кръвта започват да ги унищожи, започват фагоцитозата, клетъчен лизис и агрегация на тромбоцитите. В резултат на това страда съд. Съдове става проницаемым и започва неговата смърт. Така че, необичайно увеличаване на имунните комплекси в кръвния поток е симптом на васкулита.

Когато корабът започва да воспаляться, намаляване на проходимостта пречи кровотоку, и започва да страда орган, до когото се отнася болни съд. Например, при възпаление на времето артерия, лишена от кислород тилната част на главния мозък, на пациента се влошава, способността да се види. Ако са възпалени вени на долните крайници, се появява обрив по кожата, започват да се разболяват ставите.

Всички фактори за възникване на възпаление на кръвоносните съдове, докато не намери. Но учените все пак се разбра, че причините васкулита могат да бъдат автоимунни процеси, както и златист стафилокок и хепатит С и други и на формата му. Където възпаление на кръвоносните съдове себе си проявит – невъзможно е да се предскаже. Най-често засегнати кръвоносна система на мозъка и бъбреците.

Видове

Тъй като болестта се влияе от цялата кръвоносна система на човек, васкулит има много форми и видове.

Болестта разделени на два вида според типа на източника на възникване на:

 • Начална васкулит (започва възпаление на стените на кръвоносните съдове, след което започва развитието на васкулита);
 • Средно васкулит (появява се след прекаран инфекциозен или алергичен заболявания, може да се появи след травма).
READ  Lactic при бременност в кръвта: норма, повишени, след раждането, причините лейкоцитоза

Васкулит на диаметъра на възпаление на кръвоносните съдове и форми на неговото разпространение се разделя на:

 • Сегменти, когато център на възпаление е един съд. Сегментарные васкулиты също са разделени на артерииты (засяга големите артерии), артериолиты (засегнати артериолы); флебиты (засегнати виена), и капилляриты (засегнати капиляри);
 • Системен – когато са засегнати от кръвоносната система като цяло. При повечето системни възпаления на кръвоносните съдове започва обриви по краката и дори могат да се появят язви. Съдове на долните крайници по-вероятно да се васкулиту, защото са подложени на най-голямо натоварване, както и възпаление на кръвоносните съдове, обикновено започва в слаби места на организма.

По места на локализация на васкулита на самите съдове, го класифицират:

 • Эндоваскулиты (възпаление на вътрешната стена на съда);
 • Мезоваскулиты (възпаление на средното слой на съда);
 • Периваскулиты (възпаление на външната обвивка на съда);
 • Панваскулиты (възпаление и разрушаване на всички слоеве на съда). Този вид васкулита е най-опасен.

Васкулит делят още и на други видове и форми, като всеки от тях има своите различия. Доста често една и съща гледка васкулита са болни хора, живеещи в една природна зона, и отнасящи се към една и съща раса.

Например, има артериит Такаясу. Това е възпаление на аортата, което най-често се регистрират при азиатските жени. Възпаление на кръвоносните съдове на долните крайници, или на мозъка, не толкова специфични, и от тях страдат хората, живеещи по всички краища на планетата.

Симптоми

Да се идентифицират симптомите на васкулита това е възпаление на кръвоносните съдове на кожата трудно, поради факта, че заболяването може да засегне вътрешните органи, и изглежда, че първопричина заболявания – възпаление на органите, а не на кръвоносните съдове.

Симптомите на васкулита:

 • Слабост на пациента, без видима причина;
 • Повишена температура;
 • Болка;
 • Понижаване на апетита.

Като цяло, при пациенти васкулитом различни видове, се наблюдават подобни симптоми. Всички пациенти се проявява треска. Но трябва да се отбележи, че температурата при васкулите подобрено не винаги, тя варира в рамките на деня. Забелязано е, че всяко покачване на температурата се случва заедно с нови кожни высыпаниями.

Също губи апетит, се наблюдава слабост и умора, в резултат се появяват главоболие. Могат да се наблюдават нарушения на психиката, рвотные рефлекси, хрема и кашлица. Кашлица се случва дори и с кръв. Васкулит при деца и възрастни се проявява по-лошо отношение, могат да бъдат загуба на съзнание, стоматиты, възникват подуване на слепоочията и язви по половите органи.

READ  Патологична извитость: гръбначни и на каротидните артерии, кръвоносните съдове на главата

Различни симптоми на възпаление на кръвоносните съдове се проявяват всеки със своя вид възпаления и според свойства, възникващи при поражението на всеки един от парцелите. Например, признаци при васкулите на вените на долните крайници и артериите, снабдяващи мозъка, винаги се различават.

При васкулите, обрив по кожата са доста често се проявява в краката си, защото причината за нея е унищожаването на плавателни съдове, разположени под кожата. На долните крайници, обрив обикновено се случва в пищялите и в областта на голеностопных на ставите. Но, също така, могат да бъдат обриви и в други райони на ставите на коленете, лактите.

Обриви при васкулите е с различни размери – от диаметъра на грахово зърно, до размера на яйца. Имат червен или пурпурен цвят, оток и сърбящи. Ако се появяват рани в устата, болки в стомаха – това са признаци на васкулита в червата. Този вид възпаление на кръвоносните съдове е много опасен, защото често е нарушена целостта на червата.

Ако са сърбеж, руж очите на пациента започват нарушения на зрението – то е по-вероятно, това васкулит окото или мозъка. Възпаление на кръвоносните съдове, захранващи мозъка може да има съмнения по седалище главоболие, нарушения на паметта, нарушения на речта.

Възпаление на големи съдове са винаги придружени от особени белези, смущения във функционирането на съответните органи. Например, ако възникне възпаление на белодробни съдове, а след това се появяват симптоми на възпаление на белите дробове, това показва дори и на рентгенови лъчи. А васкулит на долните крайници обикновено протича с обрив по краката.

Ако се вземат като цяло, възпаление на артериите по-опасно, отколкото венозен васкулит. Ако работата на вените и капилярите може да дублира подобни съдове в организма, функцията на артериите други съдове изпълнение не могат.

Диагностика

Обрив по ръцете и краката, лицето почти винаги се обозначават на васкулит. В същото време, обща слабост и повишена температура, присъщи на много болести. Но и те помагат да разпознаете васкулит. При диагностициране на заболяването правят гистопатологические анализи – проба на алергичен васкулит, ПРЦ-тест, проверяват имунитет.

Непрекъснато, през целия процес на лечение на васкулита се извършва диагностика на дихателната и сърдечно-съдовата система на човека. При диагностициране на артериитов на мозъка се извършва магниторезонансную терапия и ангиографию съдове. При диагностициране на васкулитов на вените на долните крайници се използват допплерометрию.

READ  Метилурациловая мехлем при хемороиди: инструкция за употреба

Лечение на

Обикновено, възпаление на кръвоносните съдове, оказва се разкрие и да се лекува още в ранните етапи на развитие на болестта. Добре, че не всички видове възпаления на кръвоносните съдове, са придружени от висока температура. Също много лесно може да се извършва лечение на васкулита на народни средства за защита.

При възпаление на кръвоносните съдове, се прилагат дезагреганты – лекарства, които разреждат кръвта, и не дават да се образува тромбам в съдовете. Защото, ако, например, е корумпиран мозъка, тогава е много по-опасен страничен ефект на заболяването. Но ако болестта се проточи, дезагреганты вече не лекуват, а само помагат за поддържане на състоянието на пациента е стабилно ниво.

Лекарства

Също така в списък на прилаганите медикаменти за лечение на възпаление на кръвоносните съдове включва нестероидни противовъзпалителни средства, като пармидин и стугерон. При тежки вида на васкулита използват глюкокортикоидные лекарства. Също така се използват антикоагуланти – хепарин и синкумар.

Лечение на васкулита предписват само след пълно диагностициране и разговори с професионални лекари. Ако са диагностицирани възпаление на кръвоносните съдове, за да изберете желания метод на терапия е много важно да се вземат предвид индивидуалните особености на организма на всеки отделен пациент.

Операция

Хирургическа намеса за лечение на възпаление на кръвоносните съдове се използват доста рядко. Обикновено операцията се използват при възпаление на по-големи съдове, захранващи мозъка, сърцето и бъбреците. Също така се предписва эндартерэктомию – неутрализиране на холестериновых плаки и экдоваскулярное премахване на засегнатия участък на съда. Този метод се използва и при флебите на долните крайници.

Учените все още не са установени причините за възникването на васкулита, защото за профилактика на заболяването се използват само общи насоки за оздравяване на организма. В никакъв случай полезни физическото натоварване и здравословното хранене. И разбира се, трябва да се изключи пушенето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00060 sec