Възстановяване на речта след инсулт: в домашни условия, комплекс от упражнения, в помощ на логопедична терапия

Как да се възстанови става след инсулт

Нарушение на речта при инсульте всеки етиология изисква от пациента значителни усилия за нейното възстановяване. Но колкото и да не се опита сам болен, каквито и усилия да се полагат native или специалисти-логопедия, всички сили могат да бъдат напразни, ако не се вземе предвид степента на поражение на мозъчни клетки. Много е важно редовно лекарствена терапия след остър период. Комплекс упражнения, насочени към възстановяване на речта след инсулт, трябва да се започне само след остър период, когато изчезне риска от рецидив.

Някои източници твърдят обратното, но това може само да навреди на пациента. В първата седмица след инфаркт, трябва да се насочат всички сили само за поддържане на жизнените сили. При ишемическом инсульте много голям процент смъртност, почти половината от случаите има смъртоносни резултати. Възстановяване на способността за разговор на пациента трябва да започне при пристигането у дома, заедно с други методи на рехабилитация.

Видове афазии

Афазия или загуба на реч след инсулт, се развива в случай на поражение на словото центрове на главния мозък. Най-често причината за афазии стават съдови заболявания на главния мозък – хеморагичен и исхемичен инсулт.

Загуба на речта, след като получи инсулт може да бъде в различна степен:

  • Тотална. Пълна загуба на речта. Често носи не възприемане на реалността, в нарушение узнавании близки.
  • Тъчпад. Нарушен възприемане на устната реч на майчиния си език.
  • Моторна. Нарушен възпроизвеждане на реч на пациента, при запазване на разбиране и отговор на чужда реч.
  • Амнестическая. Се губи връзката между околните предмети и описваше своите думи.
  • Семантичен. Се губи възприемане на трудно построени предложения, сравнения и синоними. Се възприемат само с прости изречения.
READ  Ревматизъм: действие върху сърцето, симптоми, лечение, прогноза

Програма за възстановяване на реч се разработва индивидуално, идващи от степента на нарушението.

Възстановителни упражнения в домашни условия

Помощ за възстановяването на реч на пациента може да бъде специалист-логопед. Провеждат упражнения за предпочитане в домашни условия. Пациентът у дома не се чувства скованным и по-лесно да се включи в процеса, без да се разсейва с други обекти.

Голяма роля в клиниката играе подкрепа на роднини. Много е важно да не го обсъдим заболяване, помага на пациента да премине към нови постижения, се радват на малко успехи.

Всички занимания логопед започва с разговор с пациента, за да разбере колко е счупена става и възприемането му. След това се разработва индивидуална програма от упражнения. За възстановяване на речта е от голямо значение за възобновяване на способността за съответствие с произношението на звуци. Може би пациентът е психологически може да се произнася думи, но поради продължителното нарушаване на доставките на мимически и дъвкателните мускули, нерви става с техните специфични одеревенение.

В този случай им е необходима, за да работи, извършване на прости упражнения за мускулите на лицето след инсулт:

  • Сгъване на устните в тръбичка;
  • Оскаливание на зъбите;
  • Максимално изтегляне на езика напред;
  • Лесно поочередное прикусывание зъбите на горната и долната устна;
  • Близане на устните, езика и в двете посоки (наляво-надясно и обратно).

На първия урок, пациентът не трябва да перенапрягаться. Изпълнявайки само не са сложни за него реч упражнения, пациентът ще придобие увереност в собствените си сили. И в бъдеще ще си сътрудничи с логопедом в постигане на нови резултати.

По отношение на провеждане на занятията, се добавят по-сложни упражнения. Добър ефект ще даде не само въпроса за имената на предметите, а пълноправен диалог, побуждающий мисълта. Ако човек е жаден за пеене, тази способност може да се прилага при рехабилитация, което ще позволи на быстрейшему възстановяване на речта. Необходимо е да изберете познатия репертоар.

Комплекс упражнения за реч при инсульте не трябва да бъде по-дълго от половин час, тъй като пациентите бързо се уморяват. И при изтощение, физически или морален, може да се загубят постигнатите резултати.

READ  Лечение на хемороиди 3 стадий (степен)

Помощ за рехабилитация на

Членовете на семейството не трябва да се намесва в процеса на рехабилитация, без консултация със специалист — логопедом. Често, опитвайки се да се ускори получаването на резултат, те настояват за изпълнение на допълнителни логопедических упражнения. За да не се отвлича вниманието на пациента, по време на правенето, в присъствието на роднини е нежелателно. Хората, които са претърпели исхемичен инсулт, често са емоционално нестабилни. Упражнения за възстановяване на речта изпълнява им е трудно, затова не трябва да настояват за изпълнение.

Най-добрата помощ логопеду от роднини на пациента — изпълнение на неговите предписания. Роден, за да проверите актуалността на прием на медикаменти, правилно организиране на рутината выздоравливающего след масивен инсулт. Например, ограничаване на гледането на телевизионни предавания два часа. В противен случай пациентът ще получи преумора, че ще се отрази негативно на неговото възстановяване.

Възстановяване на речта след инсулт не се случват така бързо, както на двигателните способности. Този процес може да отнеме няколко години. Затова заниманията трябва да продължи доста дълго време, дори ако общото състояние на човека вече е задоволително.

За успех може да бъде само при силно желание, възстановяване, дори ако дълго време не се вижда ясен резултат. С течение на времето, всички усилия ще бъдат възнаградени.

Препоръки за упражнения за възстановяване на речта са доста ясни. Основната им пристрастия – свързване на съседните нервни клетки, намиращи се в близост до засегнатото реч център, за изпълнение на изгубена от тях функции. За това са необходими редовни тренировки на глас и функцията и на слуха.

Пациентът след инсулт е много по-бързо ще възстанови способността си за разговора, ако постоянно ще се чуе сочеща към себе си става. Ако в случай на инсулт е напълно разби палов способността за възстановяване на способността да произнася думите трябва да се започне с произнасяне на отделни звуци и срички. Изслуша част от думи или фрази, човек трябва да ги завърши. С течение на времето количеството проговариваемых думи ще расте, и се стигне до повторение на малки текстове и скороговорок. Толкова са необходими редовни разходки, правилното хранене.

READ  Болест на Паркинсон: симптоми, причини, форми, етапи, лечение, прогноза и профилактика

Трябва да се помни, един основен момент, че да помогне на пациентите при рехабилитация след мозъчен инсулт, е възможно само при съвместните усилия. Така че бързайте неща не може, а трябва да се въоръжите с търпение и любов.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00092 sec