WPW Синдром (ЕВО, Wolff-Паркинсон-Уайт): лечение, причини

Синдром на Wolff-Паркинсон-Уайт (ЕВО, WPW) се нарича патология, при която се появяват пристъпи на тахикардия, причинени от наличието на сърдечна мускулатура допълнително начин на възбуда. Благодарение на учените Wolf, Parkinson, White през 1930 г. е описан този синдром. Има дори семейна форма на това заболяване, при което установена мутация в един от гените. Синдром на WPW-често се разболяват мъжете (в 70% от случаите).

Това е причината WPW синдром?

Нормално водещ система на сърцето разположени по такъв начин, че възбуда се предава постепенно от по-горните към долните участъци на определен «път»:

 • Генериране на честота се случва в клетките синусно-предсердного възел, разположен в дясното предсърдие;
 • След това нервно възбуда се разпространява по предсердиям и достига предсердно-желудочкового възел;
 • Импулс се предава на сноп Гиса, от която тръгват двете крачета към дясната и лявата камера на сърцето съответно;
 • Вълна на възбуда премина от краката греда Гиса на влакна на Purkinje, които достигат до всяка мускулна клетка двата камерна сърцето.

Благодарение на преминаването на този «маршрут» на нервните импулси постига необходимата координация и синхронизация на съкращения на сърцето.

При нарушения на ЕВО възбуда се предава директно от предсердия (дясно или ляво) един от камерна сърцето, заобикаляйки предсердно-желудочкового възел. Това се дължи на наличието в проводната система на сърцето е патологично лъч на Кент, който свързва предсърдие и желудочек. В резултат на това, вълна на възбуда премина към мышечным клетките на един от камерна много по-бързо, отколкото в нормални граници. По тази причина синдром на ЕВО е синоним: преждевременно възбуждане камерна. Подобна дискоординация на работата на сърцето и е причина за появата на различни нарушения на ритъма при тази патология.

По какво се различава феномен WPW от WPW синдром?

Не винаги при лица с нарушения в проводната система на сърцето, има оплаквания или клинични прояви. По тази причина бе решено да се въведе концепцията за «феномена WPW», който се регистрира единствено на электрокардиограмме от хора, не на ищеца никакви оплаквания. По време на многобройни изследвания е установено, че при 30-40% от хората този феномен диагностировался случайно при провеждане на скрининговых изследвания, профилактични прегледи. Но не може да се отнася до феномена на WPW-сериозно, защото в някои случаи на проява на тази патология може да се случи внезапно, например, провоцирующим фактор може да бъде емоционално вълнение, употреба на алкохол, физическо натоварване. Освен това, в 0,3% феномен WPW дори може да стане причина за внезапна сърдечна смърт.

Симптоми и диагностика на синдром на WPW

Най-често се установяват следните симптоми:

 1. Усещане на ударите на сърцето, децата могат да характеризира това състояние на такива сравнениями, «сърцето скача, колотится».
 2. Виене на свят.
 3. Обморочное състояние, най-често се среща при деца.
 4. Болки в областта на сърцето (давящие, шиене).
 5. Чувство за недостиг на въздух.
 6. При кърмачета по време на пристъп на тахикардия е възможен отказ от хранене, прекомерно изпотяване, плаче, слабост, при това честотата на сърдечната честота може да достигне до 250-300 уд. в мин

Възможности течения патология

 • Бессимптомное рамките (при 30-40% от пациентите).
 • Леко продължение. Характерни са кратки пристъпи на тахикардия, които траят 15-20 минути и сами минават.
 • За средно тежестта на синдрома на ЕВО е характерно увеличаване на продължителността на пристъпите, до 3 часа. Тахикардия сами не минава, е необходимо прилагането на противоаритмических лекарства.
 • Тежко време се характеризира с продължителни пристъпи (над 3 часа) с появата на сериозни нарушения на ритъма (трептене, или разстройство на намаляване мъждене, экстрасистолия и др.). Данни пристъпи не купируются лекарствени средства. Във връзка с това, че са толкова сериозни нарушения на ритъма на опасно висок процент на летального резултата (около 1,5-2%), а при тежко протичане на WPW синдром се препоръчва хирургично лечение.
READ  Експериментатори: повишени в кръвта в норма, при деца, възрастни

Диагностични признаци

При разглеждането на пациента могат да се идентифицират:

 • Прекъсвания в областта на сърцето при выслушивании (тонизира сърцето неритмичны).
 • При изследване на пулса може да се определи неритмичность пулсовата вълна.
 • На ЕКГ запис от следните признаци:
  1. скъсяване на интервала PQ (което означава, че прехвърлянето на възбуда директно от мъждене до желудочкам);

  2. появата на така наречената на делта вълни, която се появява при преждевременно възбуждане на камерна. Кардиолозите знаят, че между выраженностью делта-вълната и скорост на провеждане на възбуда в пакет Кент има пряка връзка. Колкото по-висока скорост на провеждане на импулс по патологическому пътя, по-голяма част от мускулната тъкан на сърцето успява да предизвика, а това означава, толкова повече ще делта-вълната на ЕЛЕКТРОКАРДИОГРАМАТА. Напротив, ако скорост на провеждане на възбуда в гредата Кент ще бъде приблизително равна на тази в предсердно-желудочковом съединение, делта-вълна почти няма да се вижда. Това е една от усложнения при диагностициране на синдрома на ЕВО. Понякога провеждане на провокиращи проби (с товар) могат да помогнат за диагностициране на делта-вълната в ЕЛЕКТРОКАРДИОГРАМАТА;
  3. разширяване на комплекса QRS, който се отразява чрез увеличаване на времето на разпространение на вълни на възбуда в мускулната тъкан камерна сърцето;
  4. намаляване (депресия) на сегмента ST;
  5. отрицателен зубец Т;
  6. различни нарушения на ритъма (учестен сърдечен ритъм, пароксизмальные тахикардия, екстрасистоли и др).

Понякога на ЕКГ се регистрира нормални комплекси в съчетание с патологическими, в такива случаи е прието да се говори за «преходящем синдрома на ЕВО».

Опасна ли е WPW синдром?

Въпреки липса на клинични прояви на тази патология (при бессимптомном време), към нея трябва да се отнасят изключително сериозно. Не трябва да забравяме, че съществуват фактори, които могат да провокират пристъп на тахикардия, на фона на привидно благополучие.

На родителите си струва да се знае, че децата, които са открили този синдром, не трябва да бъдат ангажирани в тежък спорт, когато организмът изпитва тежки натоварвания (хокей, футбол, фигурно пързаляне и др). Лекомислено отношение към дадено заболяване може да доведе до необратими последствия. И до днес хората с тази патология продължават да умират от внезапна сърдечна смърт по време на различните мачове, състезания и т.н. По този начин, ако вашият лекар настоява да се откаже от спорта, тези препоръки не могат да бъдат пренебрегнати.

Вземат ли в армията с WPW синдром?

За потвърждение на WPW синдром трябва да премине всички необходими изследвания: электрокардиографию, электрофизиологическое проучване, денонощна рецепция, ЕКГ, ако е необходимо — проба с натоварване. Лицето, което беше потвърдено наличието на WPW синдром, са освободени от призоваване и служба в армията.

Като купировать синдром?

Освен лекарства има и методи, заслужили внимание.

Активиране на вагусных рефлекси

На инервация на сърцето е доста трудно. Известно е, че сърцето е уникален орган, който възниква в нервен импулс, независимо от влиянието на нервната система. С прости думи, сърцето може да работи самостоятелно в организма на човека. Но това не означава, че сърдечния мускул не се подчинява на нервна система. До мышечным клетките са подходящи нервните влакна са два вида: симпатические и парасимпатические. Първата група влакна активира работата на сърцето, втората — забавяне на сърдечния ритъм. Парасимпатические влакна преминават в състава на vagus нерв (nervus vagus), оттук и името на рефлекси — вагусные. От по-горе казаното става ясно, че за отстраняване на пристъп на тахикардия, трябва да активирате именно парасимпатикова нервна система, а именно — скитащи нерв. Най-известните от всички подобни методи са следните:

 1. Рефлекс Ашнера. Доказано е, че при умерен натиск върху очните ябълки се случва забавяне на пулса, и пристъп на тахикардия може да спре. Налягане трябва да осигури в продължение на 20-30 секунди.
 2. Забавено дишане и свиване на мускулите на корема също така води до активиране на vagus нерв. Така че йога е и правилното дишане може да ви предупредя обидно пристъпи на тахикардия, така и да ги прекрати в случай на възникване.

Медикаментозно лечение

Ефективен при приступах тахикардия, нарушения на ритъма на следните групи лекарства:

 • Административните. Тази група лекарства се отразява на рецептори в сърдечния мускул, поради което се намалява честотата на сърдечните съкращения. При лечение на пристъпи на тахикардия често се използва препарата «Пропранолол» («Анаприлин», «Обзидан»). Въпреки това, неговата ефективност достига само 55-60%. Също така е важно да се помни, че този медикамент е противопоказан при ниско налягане и бронхиална астма.
 • «Прокаинамид» е с висока ефективност при нарушения на WPW. Този наркотик е по-добре да се инжектира интравенозно струйно, но много бавно, предварително разтворен препарат с 10 мл физиологичен разтвор. Общият размер на приноса на веществото трябва да бъде 20 мл (10 мл «Прокаинамида» и 10 мл физиологичен разтвор). Трябва да въведете в продължение на 8-10 минути, като се контролира кръвното налягане, сърдечната честота, с последваща регистрация на електрокардиограма. Пациентът трябва да бъде в хоризонтално положение, тъй като «Прокаинамид» има способността да намали налягането. Като правило, в 80% от случаите след въвеждането на това лекарство пациентът се възстановява сърдечния ритъм.
 • «Пропафенон» («Пропанорм») — антиаритмический медикамент, който е с висока ефективност при купировании пристъпи на тахикардия, свързани със синдрома на ЕВО. Това лечебно средство се прилага във вид на таблетки форма, което е много удобно. Противопоказания са: сърдечна недостатъчност, инфаркт на миокарда, на възраст до 18 години, значително намаляване на налягането и на блокада и в проводната система на сърцето.

Важно! С повишено внимание е необходимо да се вземе лекарство «Амиодарон». Въпреки факта, че в показанията на този наркотик в анотацията е посочен WPW синдром, в клинични проучвания е установено, че приемът на «Амиодарона» в редки случаи може да предизвика фибрилляцию (разстройство на съкращение) камерна.

Абсолютно противопоказан прием при нарушения на ЕВО следните групи лекарства:

 1. Блокери на калциевите канали, например, «Верапамил» («Дилтиазем», «Изоптин»). Тази група лекарства е в състояние да подобрява проводимостта на нервните импулси, в това число и в кръга светлина Кент, поради което е възможна появата на предсърдно камерна, трептене мъждене. Тези състояния са много опасни.
 2. Лекарства на АТФ, например «Аденозин». Доказано е, че в 12% от случаите при пациенти със синдром на ЕВО този медикамент предизвиква фибрилляцию мъждене.

Электрофизиологические методи за възстановяване на ритъма

 • Чреспищеводная электрокардиостимуляция представлява метод за възстановяване на сърдечната честота с помощта на електроди, която е въведена в хранопровода, находяща се в анатомична близост с десния атриум. Електрод може да се прилага през носа, че е по-успешно, тъй като не мога да понасям рефлекс е минимален в този случай. Освен това, не е необходима обработка на носоглътката разтвор антисептично средство. Благодарение на виновните, подаваемому през този електрод се случва потискане на патологични начини за провеждане на импулс и налагането на необходимото сърдечната честота. С помощта на този метод може успешно купировать пристъп на тахикардия, тежки нарушения на ритъма с ефективност 95%. Но този метод има един сериозен недостатък: тя е достатъчно опасен, в редки случаи може да предизвика фибрилляцию мъждене и камерна. Именно поради тази причина, при провеждането на тази методика е необходимо наблизо да има дефибрилатор.

 • Електрическа кардиоверсия, или дефибрилляция, се прилага само за тежки случаи, при нарушения на ритъма, застрашаващи живота на пациента: фибрилляция мъждене и камерна. Терминът «фибрилляция» означава разстройство на свиване на мускулните влакна на сърцето, в резултат на което отдели на сърцето не може пълноценно да изпълнява своята функция — да изпомпва кръв. Дефибрилляция в такива ситуации помага за подтискане на всички патологични огнища на възбуда в тъканите на сърцето, след което се възстановява нормален сърдечен ритъм.

Операция при нарушения на WPW

Операцията е радикален начин за лечение на тази патология, ефективността му достига 95% и помага завинаги да се отървете пациенти от пристъпи на тахикардия. Същността на оперативното лечение се състои в разбиване (разрушаване) на патологични нервни влакна греда Кент, благодарение на което възбуда от мъждене до желудочкам минава физиологичен начин чрез предсердно-желудочковое връзка.

Показания за операция:

 1. Пациенти с чести пристъпи на тахикардия.
 2. Дълги пристъпи на лошо подлежащи на медикаментозному лечение.
 3. Пациенти, роднини, които умират от внезапна сърдечна смърт с фамилна форма на WPW-синдром.
 4. Препоръчва се операцията и хората с професии, които повишено внимание, от които зависят живота на други хора.

Как се извършва операцията?

Преди операцията трябва обстоен преглед на пациента, за да се установи точното местоположение на патологични огнища в проводната система на сърцето.

Техника на операцията:

 • Под местна упойка се въвежда катетър чрез бедрена артерия.
 • Под контрола на ренген-апарат лекарят въвежда този катетър в кухина на сърцето, достигайки необходимото на парцела, където се провежда патологична куп нервни влакна.
 • Чрез електродите се подава енергия радиоизлучения, благодарение на която се случва на медицинското обгаряне с билки (аблация) на патологични обекти.
 • В някои случаи се използват криовоздействие (с помощта на студ), при това се «замразяване» на греда Кент.
 • След извършване на тази операция катетър отделя чрез бедрена артерия.
 • В повечето случаи ритъмът на сърцето се възстановява, само в 5% от случаите са възможни рецидиви. Като правило, това се дължи на недостатъчно разрушаването на греда Кент, или наличието на допълнителни влакна, които не са разрушени по време на операцията.

***

WPW Синдром се нарежда на първо място сред причините, които предизвикват патологични тахикардия и нарушение на ритъма при деца. Освен това, дори при бессимптомном рамките на тази патология носи в себе си скрита опасност, в края на краищата, провокира пристъп на аритмия, или дори да предизвика внезапна сърдечна смърт може да са с наднормено физическо натоварване на фона на «фиктивно», благополучие и липса на оплаквания. Става ясно, че WPW синдром е «платформа», или в основата, за изпълнение на смущение на сърдечния ритъм. Именно по тази причина трябва колкото се може по-рано да се постави диагноза, както и да определят ефективна терапия. Добри резултати са показали оперативни методи за лечение на синдрома на WPW, които в 95% от случаите позволяват на пациента завинаги да се отървете от пристъпи, което значително повишава качеството на живот.

Видео: WPW синдром (мини-лекция на английски език)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec