Ударен обем на сърцето и протокол за кръвта, систолический на лявата камера

Сърцето е един от основните «работници» на нашия организъм. Нито за миг не спира в продължение на живот, тя изсмуква огромно количество кръв, като същевременно осигуряват захранването на всички органи и тъкани на тялото. Основните характеристики на ефективността на притока на кръв са минутен и ударен обем на сърцето, стойността на които се определят от множество фактори както от страна на самото сърце, така и за регулиране на неговата работа системи.

Минутен обем на кръвта (МОК) — стойността, характеризующая количеството кръв, което изпраща то миокарда в кръвоносната система в рамките на минути. Той се измерва в литри в минута и се равнява на около 4-6 литрам в състояние на покой при хоризонтално положение на тялото. Това означава, че цялата кръв, съдържаща се в съдовете на тялото, сърцето може да бъдат източени за минута.

Ударен обем (УО) — това е количеството кръв, което сърцето измества в съдове за тяхното намаляване. В състояние на покой при всеки човек той е около 50-70 мл. Този показател е пряко свързан със състоянието на сърдечния мускул и способността му да се свие с достатъчна сила. Увеличаване на ударния обем се случва при возрастании на пулса (до 90 и повече мл). При спортисти, тази цифра е много по-висока, отколкото при неопитни лица, дори при условие, че приблизително еднаква честота на сърдечните съкращения.

Обемът на кръвта, който то миокарда може да хвърли в багажника съдове, не постоянно. Той се определя от нуждите на органи в специфични условия. Така, при интензивно физическо натоварване, вълнение, в състояние на сън органи консумират различно количество кръв. Са различни и на влиянието на сократимость на миокарда от страна на нервната и ендокринната системи.

При повишаване на честотата на съкращенията на сърцето, увеличава силата, с която то миокарда измества кръвта, и обема течност, попадающей в съдове, благодарение на значително функционално резерву орган. Излишни функции на сърцето са доста високи: от неопитни хора при натоварване на сърдечния дебит в минута достига 400%, а след това има и минутен обем на выбрасываемой сърцето кръвта се увеличава до 4 пъти, при спортисти този показател и това по-горе, те минутен обем се увеличава 5-7 пъти и достига до 40 литра в минута.

Физиологични особености на сърдечния ритъм

Количеството на кръвта, перекачиваемый сърцето в минута (МОК), се определя от няколко части:

 • Ударните обем на сърцето;
 • Честота контракции в минута;
 • Обем возвращенной по вените кръвта (венозен връщане).

До края на периода за релаксация на миокарда (диастола) в кухините на сърцето се натрупва определено количество течности, но не цялата тя по-късно се озовава в системата на притока на кръв. Само на част от него отива в съдове и е ударен обем, който по количество не надвишава половината от цялата кръв, на постъпилата в камерата на сърцето, когато я отдих.

READ  Ксантелазма: възраст, кожата, причини, симптоми, лечение, народни средства за защита, диагностика и профилактика на ксантелазмы

Останалата в кухината на сърцето кръвта (повече от половината или 2/3) — това е резервен обем, необходим орган, в случаите, когато нуждите в кръвта се увеличава (при физическо натоварване, емоционално напрежение), както и малко количество остатъчна кръв. За сметка на гръб обем при возрастании честотата на пулса се увеличава и МОК.

На разположение в сърцето след систолы (намаляване) кръвта се нарича разбира се-диастолическим обем, но и тя не може да бъде напълно евакуирана. След емисии гръб на обема на кръвта в кухината на сърцето все още ще остане известно количество течност, което не ще вытолкнуто от там, дори и при максимална работа на миокарда — остатъчен обем на сърцето.

По този начин цялата кръв на сърцето при намаляване не се хвърля в системата на притока на кръв. Първо, от него се изтласква ударен обем, при необходимост — гръб, а след това остава остатъчен. Съотношението на тези показатели показва интензивността на работата на сърдечния мускул, силата на контракциите и ефективността на систолы, както и на способността на сърцето да осигури гемодинамику в специфични условия.

МОК и спорт

Основната причина за промяна на минутния обем на кръвообращението в здраво тяло смятат физически натоварвания. Това може да бъде занимания във фитнеса, разходка, бързо ходене и т.н. Друго условие е физиологичен на увеличаване на минутния обем може да се счита за вълнението и емоциите, особено при тези, които остро възприемат всяка жизнена ситуация, реагира на това учащением пулса.

При извършването на интензивни спортни упражнения ударен обем се увеличава, но не до безкрайност. Когато натоварването достига около половината от максимално възможна, ударен обем се стабилизира и отнема сравнително постоянна стойност. Такава промяна емисии на сърцето се свързват с факта, че при ускоряване на пулса скъсява диастола, а това означава, камера на сърцето не ще се пълнят максимално възможно количество кръв, така че индексът на ударния обем рано или късно ще престане да расте.

От друга страна, работещи мускулите консумират голямо количество кръв, която не се връща в момент на спортни занимания обратно към сърцето, като намалява по този начин, венозен възстановяване и степента на запълване на камерите на сърцето с кръв.

Основен механизъм за определяне на норма на ударния обем, се счита за разтегливост на миокарда камерна. От много протегна желудочек, толкова повече кръв в него ще влезе и толкова по-висока ще бъде силата, с която той я изпрати в багажника на кръвоносните съдове. При увеличаване на интензивността на натоварването върху нивото на ударния обем в по-голяма степен, отколкото разтегливост, влияе сократимость кардиомиоцитов — вторият механизъм, който регулира стойност на ударния обем. Без добра сократимости дори максимално запълнен с желудочек не ще бъде в състояние да увеличи своя ударен обем.

READ  Нарушение на притока на кръв по време на бременност: 1а, 1б, причини, диагноза, лечение и последици

Трябва да се отбележи, че при патология на миокарда механизми, регулиращи МОК, придобиват малко по-различно значение. Например, перерастяжение на стените на сърцето в условия декомпенсированной сърдечна недостатъчност, миокардиодистрофии, при миокардитах и други заболявания, няма да доведе до увеличаване на ударния и минутния обем, тъй като то миокарда не е достатъчна за това сила, в резултат на систолическая функция ще намалее.

В периода на спортната тренировка се увеличава и ударен и минутен обем, но само ефекта на симпатиковата инервация за това малко. Подобряване на МОК помага успоредно на нарастването на венозен връщане са за сметка на активни и дълбоки вдишвания, помпени действия намаляващите скелетните мускули, повишаване на тонуса на вените и притока на кръв в артериите на мускулите.

Увеличи количеството на кръвта при физическа работа помага да се осигури захранването на много нуждаеща се от това, то миокарда, доставят кръв към работещите мускули, а също и присаждане на покровам за правилното терморегуляции.

Тъй като натоварването се увеличава доставката на кръв към коронарным пътни артерии, така че преди да започнете тренировки за издръжливост, трябва да се извърши на тренировка и загряване на мускулите. При здрави хора пренебрегва този момент може да мине неусетно, а при заболяване на сърдечния мускул са възможни исхемични промени, придружени от болка в сърцето и характерни электрокардиографическими признаци (депресия на ST сегмент).

Как да се определи показатели систолической функция на сърцето?

Големината на систолической функция на миокарда се изчислява по различни формули, с помощта на които специалист съди за работата на сърцето като се има предвид честотата на неговата честота.

Изчисляване на минутния обем на сърцето може да идващи от ударния обем и честотата на съкращенията на миокарда в минута, като се умножи първата цифра на втората. Съответно, УО ще бъде частен МОК до честотата на пулса.

Систолический обем на сърцето, отнесенный към повърхността на тялото (м2), ще бъде сърдечен индекс. Площ на повърхността на тялото се изчислява по специални таблици или формула. Освен сърдечния индекс, МОК и ударния обем, най-важната характеристика на работата на миокарда се счита за фракция на изтласкване, която показва, какъв е процентът, разбира се, диастолической кръвта напуска сърцето при систоле. Я очакват, разделена ударен обем, разбира се-диастолический и умножаване на 100%.

Изчисляване на определени характеристики, лекарят трябва да вземе под внимание всички фактори, които могат да променят всеки показател.

Разбира се-диастолический количество и пълнене на сърцето с кръв оказват влияние:

 1. Количеството на циркулиращата кръв;
 2. Маса от кръв, попадающей в дясното предсърдие от вени на голямо разнообразие;
 3. Честота на честота мъждене и камерна и синхрона на работата им;
 4. Продължителността на периода за релаксация на миокарда (диастолы).
READ  Кръвна захар: как да се подготвим, като дари, норма при деца, възрастни, бременни

Увеличаване на минути и ударния обем допринасят за:

 • Увеличаване на количеството на циркулиращата кръв при задръжка на вода и натрий (не провокира сърдечна патология);
 • Хоризонталното положение на тялото, когато закономерно се увеличава венозен връщане към десни части на сърцето;
 • Физическа активност и свиване на мускулите;
 • Психо-емоционално напрежение, стрес, силно вълнение (за сметка на увеличаване на пулса и засилване на сократимости венозных съдове).

Намаляване на сърдечния дебит придружава:

 1. Кровопотерю, шокира, дехидратация;
 2. Изправено положение на тялото;
 3. Повишаване на налягането в гръдния кош (обструктивни заболявания на белите дробове, пневмоторакс, силна суха кашлица) или сърдечната торбичка (перикардиты, натрупване на течност);
 4. Гиподинамию;
 5. Синкоп, колапс, прием на лекарства, които причиняват рязко спадане на налягането и вени;
 6. На някои форми на аритмии, когато камера на сърцето са намалени не е в синхрон и не се напълни с кръв в диастолу (фибрилляция мъждене), изразена тахикардия, при което сърцето не успява да заполниться необходимо обем на кръвта;
 7. Патология на миокарда (кардиосклероз, инфаркт, възпалителни промени, миокардиодистрофии, дилатационная кардиомиопатия и др).

Върху степента На ударния обем на лявата камера оказва влияние тонуса на вегетативната нервна система, честота на пулса, състояние на сърдечния мускул. Такива чести патологични състояния, като инфаркт на миокарда, кардиосклероз, дилатация на сърдечния мускул при декомпенсированной недостатъчност орган допринасят за намаляване на сократимости кардиомиоцитов, така че на сърдечния дебит е съвсем естествено ще намалее.

Приемът на лекарства също определя показатели за функцията на сърцето. Адреналин, норадреналин, сърдечни гликозиди подобряват сократимость на миокарда и увеличаване на МОК, докато бета-административните, барбитурати, някои противоаритмические средства за намаляване на сърдечния дебит.

По този начин, на показатели за миг и УО се влияе от много фактори, като се започне от положението на тялото в пространството, на физическа активност, емоции и завършва с най-различна патология на сърцето и кръвоносните съдове. При оценката на систолической функции лекарят се основава на цялостното състояние, възраст, пол обследуемого, наличието или отсъствието на структурни промени инфаркт, аритмии и други Само комплексният подход може да помогне да се оцени ефективността на работата на сърцето и да създаде такива условия, при които тя ще се свие в оптимално.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00214 sec