Урея в кръвта: норма, повишена, понижена — причини

Урея или карбамид, или диамид на въглеродната киселина – това е нещо, което в крайна сметка остава от протеини след тяхното разпадане.

Урея много хора се объркват с пикочната киселина (резултат пуринового обмен) и трябва да се отбележи, при тях има нещо подобно, например, те и двете принадлежат към групата на компоненти на остатъчен азот, но в клиничната лабораторна диагностика, тези цифри са различни понятия и не могат да се разглеждат като едно цяло.

Урея и нейните норма

Ниво на урея в кръвта могат да се променят в посока на намаляване или увеличаване в силата на доста физиологични обстоятелства. Например, в нея се отразява хранене, физическо натоварване, а при жените нивата на урея в кръвта е малко по-ниска, отколкото при мъжете. Ако в храната има място недостиг на протеини, урея ще бъде намален, тъй като на бюста, значи ще се повишат.

Диета, обедненная хлор, например, отказ от готварска сол урея ще се увеличи – това е приспособительный механизъм, включаемый от организма (защото, за да се поддържа коллоидно-осмотическое налягане като нещо, което трябва?).

Бременност не се подчинява на общоприетите закони, там става въпрос не за един конкретен живот, така че много биохимични показатели, адаптиране към престъпление по този важен период, се държат по-различен начин, урея, например, се намалява, но това е нормално. Жените с спъва анамнезом (пиелонефрит, гломерулонефрит, бъбречно-каменна болест, диабет) са под специален контрол, тъй като съществува риск от развитие на бъбречна недостатъчност и уремического синдром.

Норма на урея в кръвта на възрастни здрави хора е в рамките на 2,5 – 8,3 mmol/литър. При жените този процент обикновено са по-ниски, но те не разполагат с отделна норма. Отделянето на урея в урината е 20,0 – 35,0 г/ден (333,6 – 587,7 mmol/ден).

«Урината в кръвта»

Силно повишена концентрация на урея в кръвта, което настъпва като резултат на остра и хронична бъбречна недостатъчност, е добре известна на специалистите, различни профили и се нарича уремическим синдром («мочекровие»). Освен пероксид, при уремия отива натрупване на креатинина, амоняк, пикочна киселина и много други продукти протеинов разпад, които тровят организма и може бързо да доведе до летален изход.

Уремия, причинена от натрупването в организма на азотни примеси, придружени от симптоми изразена интоксикация, въпреки, че всичко започва с обичайните прояви на умора:

 • Съкрушеност;
 • Обща слабост;
 • Бърза умора;
 • Главоболие.
READ  Анализ на кръвта на закриването на притока на: какво е това, дешифриране, норма, при бременност, за което, като дари

За такъв, на пръв поглед безобидно симптоми, скоро се присъединяват:

 1. Нарушение на хомеостазата с разстройство на дейността на много органи, които могат да се предположи, при поява на гадене, повръщане, диария;
 2. Липса на урина (анурия);
 3. Рязко изразени нарушения на функцията на черния дроб;
 4. Разстройство на зрението;
 5. Склонност към кървене;
 6. Промяна на кожата покрива (уремическая «прах»).

Не минало с урината азотни компоненти търсят себе си изход. Те проникне през кожата (уремический («замръзване»), серозные и лигавици, което води до тяхното увреждане. Специални страдание падат на органите на храносмилането, урогенитальному-чревния тракт, очите, но най-видими кожни воалите, затова хората казват: «мока отиде през кожата». Лечение на подобни състояния е трудно, но в случаи на остра бъбречна недостатъчност, не гледа много бързото развитие на събитията, при навременно и адекватни лечение (гемодиализ) е възможно пълно възстановяване на организма.

При хроничната форма уремического синдром, освен всички промени в бъбреците, доста бързо се присъединява към хипертония с много високи числа на кръвното налягане, нарушения на кръвообращението във всички органи, се развива перикарден излив. Животът на човек може да се удължи, главно за сметка на гемодиализа (дори до 20 години), но, в края на краищата, идва системата терминал етап на болестта (пневмония, сепсис, уремическая кома, тампонада на сърцето), която, като правило, вероятно не оставя.

Спаси болния наистина (разбира се, до края на етапа уремического синдром!) може донор пъпка, която, както е известно, по пътя не са лъжа, така че пациентите от години са в листа на чакащите. Роднини, за съжаление, не винаги е подходящ, освен това, самите те често имат подобна патология (все пак са роднини).

Индивидуални способности на карбамид

Самата урея, за разлика от някои други отпадъчни вещества (амоняк, цианат, ацетон, феноли) не притежава токсичност, но има и своите способности. Тя може с лекота да проникне през плазмени клетъчните мембрани паренхиматозные органи (черен дроб, бъбреци, далак) и с осмотической активност, дърпа вода, което води до раздуванию клетки (гипегидратация), които губят възможност да функционират нормално.

Предвид това, че урея добре прониква в клетките, тя със същия успех минава през мембраната на бъбречен филтър, така че чудесно се екскретира с урината. В клубочковом фильтрате пероксид е толкова, колкото и в плазмата, но движи по канальцам, тя може да дари водата и се абсорбира самата (канальцевая реабсорбция). При това, колкото по-висока е скоростта на протичането на урината, толкова по-малко ще се промени съдържанието на урея (тя просто не успява да се върне). Ясно е, че в случай на нарушаване на функцията на бъбреците (бъбречна недостатъчност) голямо количество урея от водата ще се върне обратно в тялото и ще бъдат добавени към съществуващата в плазмата – ето и повишено ниво на урея в кръвта. От това може да следва, че понижава урея в кръвта се случва, ако хранителния режим на човека съдържа малко протеинови продукти, а урината в бъбреците се движи с голяма скорост и урея не успява да се върне.

Не само бъбреците са виновни

Повишената концентрация на урея в кръвта, както беше отбелязано по-рано, се наблюдава при прекомерната консумация на храни, богати на протеини или изчерпването на диета хлор. Освен това, повишени нива на урея може да причини патологични състояния, свързани с това дали с повишено образуването на урея, дали със закъснение азотни примеси по някаква причина.

Усилва разграждането на протеини, както и, съответно, повишаване на биосинтеза на урея (продукционная азотемия) предизвикват много тежки заболявания на човека:

 • Гематологические заболявания (левкемии, левкемия, злокачествени форма на анемия, хемолитична жълтеница).
 • Тежки инфекции, включително чревни (дизентерия, коремен тиф, холера).
 • Заболяване на червата (непроходимост, перитонит, тромбоза).
 • Ожоговая болест.
 • Новообразувания на простатата.
 • Шок.

Забавяне на азотни на опасните вещества (урея, по-специално) и забавено экскреция ги с урината, в резултат на нарушение на функционалните способности на отделителната система (ретенционная бъбречна азотемия) или в резултат на други причини (ретенционная внепочечная азотемия) често се съпътстват различна бъбречно и друга патология:

 1. Пиело — и гломерулонефрит;
 2. Поликистоза на бъбреците;
 3. Нефрозы;
 4. Остра и хронична бъбречно недостатъчност (ОТВОДИ и CRI);
 5. Отравяне сулемой;
 6. Тумори на пикочните пътища;
 7. Мочекаменную болест (МКБ);
 8. Рефлекс анурию;
 9. Декомпенсированная сърдечна недостатъчност (нарушена бъбречна гемодинамики);
 10. Стомашно-чревни кръвоизливи;
 11. Употреба на някои лекарствени средства (сульфаниламидных лекарства, антибиотици, диуретици).

Бавното отделяне на урея в урината се наблюдава при нарушения на функцията на бъбреците, нефрит, уремическом синдрома, гестозах (нефропатия бременни), използването на анаболни стероиди, тежки поражения на черния дроб (в този случай тя просто престава да изработва чернодробна паренхимой, така че съдържанието му в кръвта не се увеличава).

В кръвта се понижи, в урината, увеличен други опции

Причините за понижаване на урея в кръвта също леко вдигна по-горе (липса на храна или пълно гладуване, състояние на бременност). Въпреки това в някои случаи урея намалена в сила на много сериозни обстоятелства:

 • Изключително тежки поражения на черния дроб (паренхиматозная жълтеница, остра дистрофия, декомпенсированный цироза), защото в този орган отива биосинтеза на урея.
 • Отравяне гепатотропными отрови (арсен, фосфор).
 • Намалява метаболическое разрушаването на протеини.
 • След процедурата гемодиализа и въвеждане на глюкоза.

Повишени нива на урея в урината, т.е., я увеличава отделянето на бъбречни проблеми, може да се превърне в признак на заболяване или умора от информацията на организма на протеини:

 1. Злокачествена анемия (азотистый дисбаланс);
 2. Прилагането на отделни лекарства (хинин, салицилати);
 3. Фебрилно състояние;
 4. Следоперативния период;
 5. Повишена функция на щитовидната жлеза;
 6. Приемането на L-тироксин;
 7. Въведение 11 ОУКС (11-оксикортикостероиды).

Що се отнася до гиперпротеиновой диета. Ако човек упорито се консумира, богати на протеини храни, тогава е напълно естествено, че е здравословна, тялото ви ще бъде здраво извежда продуктите на разграждането на протеин (ниво на урея в урината е повишен), опитвайки се да не позволи специално промени на показателите в кръвта. Въпреки, че ако този хранителен режим ще се превърне в смисъл на живота, това урея в кръвта и в крайна сметка ще се увеличи.

Намаляване на урея в кръвта (заключение)

Намаляване на урея в кръвта, ако я вдигнете се дължи на не много сериозни причини, ще помогне на диета. Може би не винаги трябва да се насити на вашите закуски, обеди и вечери протеин продукти? Може би е по-добре друг път към масата добавете повече зеленчуци и плодове, и те решат задачата.

Е, ако на урея в кръвта се понижи, след това, заедно с любимите си продукти от растителен произход, трябва да се помисли и за белтъчни храни, за да се даде на тялото да функционира нормално.

Но във всеки случай, ключът към правилното поведение трябва да бъдат уверени, че точно диета (липса или излишък на протеин) предизвика колебания на концентрацията на урея в кръвта. В противен случай – разглеждане на «какво» и «къде» ще трябва да имате лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00093 sec