Уртикария: причини, симптоми, лечение, при деца, възрастни

Уртикария – доста често срещано заболяване, се сблъскват с които 15-25% от всички хора в света. В повечето случаи уртикария — това е дерматит обикновено алергичен характер с типичните прояви, подобни на следи от изгаряния от коприва. Понякога появата на кожни обриви от този вид е признак на някакво заболяване на вътрешните органи.

Причините и симптомите на уртикария

Развитието на уртикария провокира много екзогенни (външни), както и ендогенни фактори (възникнали в организма). Към последните се отнасят протичащи в организма патологични процеси, при които не могат да функционират нормално жизнено важни органи. В резултат на това тъканите се образува и натрупва хистамин — химически активно вещество, което повишава пропускливостта на капилярите и стените на други, по-големи съдове. Като резултат — набъбва сосочковый слой на дермата на кожата се образуват обширни сърбящи обриви, мехури.

Причина за алергия може да се окаже токсини, попадащи в организма с храната или накапливающиеся при бъбречна недостатъчност, нарушения в СЧ, често уртикария възниква след ухапване на различни насекоми. Продължение и прогноза на заболяването ще се различават, това зависи от вида стимули и неговите свойства.

Характерен симптом на уртикария служат на неочаквано възникнали многобройни, дебели отечные обриви розов цвят, с различна форма и очертания, изпъкнали над кожата, безболезнен, но които предизвикват силен сърбеж. В центъра кожата е матирана цвят се дължи на сдавления съдове. Мехури изчезват без следа след прекратяване на стимул. Обикновено това се случва бързо, но в отделни случаи те могат да се съхраняват дълго време.

Уртикария по характер и продължителността на развитие може да има остра или хронична форма, в основата си, в тези случаи се оказват различни причини.

Остра уртикария

Тази форма на уртикария по-често страдат от тийнейджърите и децата, възрастните по-често страдат от хронична крапивницей. Този вид заболяване се характеризира с внезапно начало, образуването на белези навсякъде по тялото, кожата и слизестите мембрани. Тези обриви причиняват сърбеж, парене и могат да доведат до развитието на крапивной треска и влошаване на общото състояние на пациента. Остра форма на болестта почти винаги се развива като алергична реакция към дразнещи отвън, това състояние минава през 1-3 седмици, а понякога в рамките на няколко часа. В редица случаи този вид уртикария може да премине в хронична форма.

Фактори, провокира развитието на уртикария:

 • Лекарства: антибиотици, диуретические лекарства, relaxers и други;
 • Хранителни продукти, такива като мляко и млечни, риба и морски дарове, ядки, яйца и други;
 • Ухапване от насекоми, особено пчели и оси;
 • Други дразнители при контакт с кожата покровами на пациента (сок от растения, нечовешки животински слюнка, каучук, вълна, латекс, и др)

В някои случаи това заболяване се развива по други закони и се проявява в следните ситуации:

 1. При ОДИТИ, по-често при деца;
 2. Рентгенконтрастные вещества, често се оказва алергени;
 3. При нарушения в хормоналната сфера, при развитието на ревматични заболявания, протичащи в организма.

Понякога крапивницу може да предизвика паразити – хелминти, giardia или протозои. Да ги децата на носител помагат на повтарящите се общи и биохимични лабораторни изследвания на кръв и трехкратные изследване на изпражненията.

Ангионевротический подуване

Това състояние може да се развива самостоятелно или да се появят като усложнение на остра уртикария. Той се нарича също крапивницей гигантски или оток на Квинке. В болестния процес се оказват въвлечени всички слоеве на кожната покривка. Изведнъж се развива ограничено подуване на подкожната мастна тъкан по лицето, на кожата и слизестите мембрани, в областта на половите органи. Кожата се оказва плотноэластичной, опъната, бял цвят матово. Опасно е състоянието на възможното развитие на асфиксия (задушаване) при отеке на ларинкса. Преди това усложнение се нарича фалшиви крупом и често причинява смъртоносни резултати.

Хронична уртикария рецидивирующая

Уртикария се нарича хронична, ако тя надхвърля рамките на 6-7 седмици. Почти винаги причина за появата на заболяването остава неясна, д-р в такива случаи се поставя диагноза идиопатична уртикария. Предполага се, че тази болест е свързана с непознати, докато учените на автоимунни процеси. Включително спекулациите за това, че нейното влошаване, може би са свързани с автоимунно тиреоидитом, но доказателства все още не са открити.

Ако в организма има хронични огнища на инфекции, чрез патология в работата на СЧ, на бъбреците, на черния дроб, а след това в резултат на това може да се развие отклоненное от нормалното състояние на имунната система, когато се намират възможни рецидиви на уртикария, след това те са заменени с дълги или къси периоди на затишие (ремиссиями). Пристъпи на уртикария, придружени от появата на сърбеж мехури, в някои случаи се повишава температурата на тялото, появява се главоболие, се развиват артралгии. Ако в процеса участва лигавицата на СЧ, а след това на пациента се засилва гадене, появява се повръщане, диария. Може би развитието на невротични разстройства, в частност, безсъние – заради сърбеж, усиливающегося през нощта.

READ  Алергичен васкулит: симптоми при деца, възрастни, лечение на първични и вторични васкулита

Видове уртикария

Различават няколко видове уртикария, освен това, има държави, които по-рано също бяха видове уртикария, но сега са станали отделят в отделни болести. Към тях се отнася уртикарный васкулит, кожен мастоцидоз (пигментная уртикария) и някои други прояви.

При излагане на кожата на пациента от различни фактори се развива физикална уртикария, я са в състояние да причинят много алергени. Към дразнещи фактори могат да се отнасят:

 • Триене или свиване на участъци от кожата. В тези случаи се случва механично дразнене на кожата;
 • Под формата на реакция на организма към светлината на слънцето се случва развитието на слънчева уртикария. Тази болест — разновидност на фотоодерматоза. По-често се проявява при пациенти с нарушено обмяна на веществата, хронични заболявания на черния дроб, при повишена чувствителност към UV-лъчи. Този вид носи сезонен характер, се развива след излагане на ярко слънце, в някои случаи, придружени от крапивной висока температура, в някои случаи е възможно развитието на ангионевротического оток.
 • Аквагенная уртикария. Доста рядка проява, при появата на симптоми на болестта се случва в контакт с вода, независимо от температурата;
 • Физическо натоварване, стресова ситуация провокира развитието на холинергични уртикария (зудящего диатеза). За прояви на заболяване е подобно на остра крапивницей, но причините за възникването му до края не се разкрива. Предполага се, че в основата на това са отхвърлени от норми на реакция на организма към променящата се температура на тялото. Или пристъп на копривна треска от този тип предизвиква повишено изпотяване, в резултат на което се случва количеството алергени. Тя се развива обикновено при свинете, придружаващи инфекциозни заболявания, или при посещение на бани, горещи вани, след физически натоварвания, при емоционален стрес. Размер на мехури не надвишава 3 мм, повечето обриви се образува в горната половина на тялото и се откриват при възникване на силен сърбеж веднага след излагане на въздействието на провокиращи фактори.
 • Топлинна уртикария – рядко срещан вид, който се развива при излагане на кожата покрива на пациента с топли, горещи предмети или обекти;
 • Уртикария холодовая – често срещан вид, на нейното развитие, предизвикват намирането на пациента към студ, студени напитки и храна, контакт с кожата покрива със студени предмети;
 • Контакти на кожната покривка с дразнещи, които включват храни, медикаментозные лекарства, ухапвания от насекоми доведе до развитието на контактни и папулезного вид уртикария. Разликата – формиране на кожата малки обриви под формата на «папули» — възли;

Други видове уртикария, възникват рядко. При определени физически състояния на болния за болестта може да носи определени характеристики, които трябва да се вземат предвид при назначаването на лечението. До такива състояния се отнасят бременност и детска възраст.

Уртикария и бременност

Това се случва, че уртикария се развива при жени, намиращи се в интересна ситуация. В тези случаи се провокира развитието му е в състояние на реакция на организма като към лекарство, към храна, така и на стимули отвън и някои заболявания.

Най-честата причина за заболяване в този случай – осложненный токсикоз (гестоз), това се дължи на изработката на тялото на бременна жена голямо количество хормони на бременността. В този период уртикария често приема хронично продължение и може да придружава жена на цялата бременност. Това състояние се усложнява от факта, че често не успяват да изберете подходящи и безопасни за плода антигистаминный лекарство за облекчаване на симптомите, затова трябва в по-голяма степен да използват рецепти от народната медицина и местните средства, че не е достатъчно ефективна. В някои случаи след изчезване на симптомите на токсикоза изчезва и всички неприятни симптоми.

За плода прояви на уртикария не са опасни, тъй като през плацентата алергени не проникват в тези случаи, ако я прояви не са предизвикани от прием на лекарства, в противен случай плодът изпитва тяхното отрицателно въздействие заедно с майка си. Много по-голяма вреда на детето оказва болезнено състояние на майката: повишена температура, безсъние и нервност.

Уртикария при деца

Проявите на това заболяване при деца не се различават от неговите течения при възрастни, но в тези случаи тя протича много по-интензивно и представлява голяма опасност, особено при развитието на ангиоотека, когато почти мигновено може да се развие оток на лигавиците на дихателните пътища. Характерна черта: затруднено дишане, при вдишване се чува шумолене, приступообразный кашлица, алинея носогубный триъгълник. При отеке на лигавицата на хранопровода може да се появи разкъсване повръщане; при отеке на вътрешното ухо и обвивки на главния мозък се засилва главоболие, виене на свят и други неврологични заболявания. Ситуацията се усложнява от факта, че дете се страхува, плаче и това още повече влошава ситуацията. Тези състояния са изключително опасни – ако не веднага да окажат помощ, детето може да умре. Спешно трябва да се обажда на бърза помощ.

READ  Може ли да се пие кафе при хемороиди? Неговото въздействие върху организма

Опасно ли е уртикария?

Веднъж възникнала уртикария не е в състояние да предизвика нарушения в работата на организма, но тя може да бъде тяхно следствие, така че трябва да се опитаме да се определи причината за възникването й и да се лекува основното заболяване. Почти винаги е проява на уртикария, изчезват без следа и бързо, но в отделни случаи може да се наложи реанимационные дейности.

Копривна треска не е заразна и не може да се предава от човек на човек, но ако първопричината е инфекциозно заболяване, възможността за предаването му не е изключено, тъй като и симптоми.

Как се диагностицира крапивницу

При посещение на лекар с оплаквания за уртикария се провеждат стандартните диагностични дейности:

 1. Изследва кръвта на множество лабораторни методи;
 2. Оценява качеството на работата на отделителната система – трябва да се отдава анализ на урината;
 3. Кръвта се изследват за ХИВ и сифилис;
 4. Провеждат се изследвания за паразити.

Поставяне на диагноза при уртикария обикновено не е трудна, за нея не се нуждаят от специална лаборатория за диагностика, но може да възникнат проблеми с определянето на алергени. В такива случаи се извършва аллергеновые проби, за да се определи наличието в кръвта на антитела към възможните дразнители.

При периодично появяващи се рецидивах уртикария трябва задължително да се обърнете към лекар за изследване, определяне на причината и назначаване на подходяща терапия. Необходимостта от изследване и му нюанси на лекар определя във всеки отделен случай, въз основа на състоянието на болния и характеристики на протичане на болестта. В следващите болни трябва да се състои на диспансерном надбавка за това, че лекарят е имал възможност за проследяване на заболяването в динамика, за да се определи причинители и своевременно да прави промени в тактиката на лечение.

Как се лекува крапивницу?

Лечението на това заболяване, насочени към понижаване на свръхчувствителност на организма към факторите, предизвикващ неговата проява. В някои случаи се налага хоспитализация на пациента, за предотвратяване на развитие на усложнения.

Начини за лечение на:

 • Лекарят предписва антихистаминови препарати, допринасящи за извеждане на свръхчувствителност на организма към алергени.
 • ммуномодуляторы, хормонални средства, назначени от по показания при сложно от хронична уртикария.
 • Развитието на ангиоотека изисква специален спешно намеса и, често, реанимационных дейности.

Лечението трябва да продължи до пълното изчезване на симптомите, особено сърбеж, който представлява потенциална опасност, тъй като при чесане обриви ранени най-горния слой на епидермиса и създават благоприятни условия за проникването на инфекция в организма.

За облекчаване на сърбеж може да се прилага местните средства, притежаващи противовъзпалително, че са и репаративным действие, за да се облекчи състоянието на пациента: мехлеми и кремове, задължително в състава на комплексно лечение. В местните лекарства трябва да влизат компоненти, които правят сърбеж, парене, които оказват спазмолитично, противоотечное и охлаждащо действие. Предписват медикаменти и тяхната дозировка трябва да е лекар, идващи и тежестта на заболяването и общото състояние на пациента.

Възможно ли е да се лекува крапивницу в домашни условия?

Самолечение категорично не е позволено, тъй като при развитието на алергични реакции, не трябва да се изключи вероятността от внезапна поява на ангионевротического подуване, което изисква спешна медицинска помощ. Винаги при възникване на сърбеж и поява на обриви по кожата покровах трябва да се обърнете към лекар, за да го оценява състоянието на пациента и назначаване на адекватно лечение. Му поведение може да се вкъщи под наблюдението на лекар, ако състоянието на пациента не предизвика опасения, след като дестинация схема на лечение. Специално внимание при лечението се нуждаят от деца и бременни жени, по всеки един повод д-р взема индивидуално решение – стои дали да се проведе терапия у дома или да предпочетете стационарно лечение.

Средства на народната медицина за лечение на уртикария

В допълнение към медикаментозным методи на лечение уместно е да се използват някои народни рецепти за премахване на местните прояви на това заболяване, особено при бременност, когато много лекарства приемат се оказва опасно за плода.

 1. Свали прояви на уртикария цветя глух коприва (яснотки бял): трябва да се вземе 1 супена лъжица. л. цветове на 1 супена вряща вода. Вари за около половин час, прецежда се през сито и се пие по ½ чаена чаша три пъти на ден. Ефективно облекчава кожни обриви, добро средство за пречистване на кръвта.
 2. Настойка от корени на целина: 2 супени лъжици корени трябва да настояват за 1-1,5 часа в 0,5 л вода и се пие по 1/3 чаша три пъти на ден преди ядене. Също е добро средство за облекчаване на кожни обриви и различни дерматити.
 3. Корен от тръстика блато може да се приема под формата на готов на прах 1/ чаена лъжичка на нощта, се измива с топла вода.

За облекчаване на сърбеж на деца и възрастни е полезно да се вземе вана с билки. За тази цел се използват жълт кантарион, жълтурчета, градински чай, лайка, valeriana officinalis, серия от невен, коприва коприва. Можете да използвате тези билки поотделно, за да подготви или да купите в аптеката събиране, където те ще бъдат представени в равни части.В 1 литър кипяща вода се нуждаят 5 супени лъжици. л. нарязан смес от билки. Да се влеят в продължение на половин час и добавяне във вана при 36-38 os. Курсът на лечение ще бъде 2-3 седмици през ден в продължение на 5-7 минути. Тези процедури помагат за намаляване на сърбеж на кожата и улесняват състояние.

Диета при уртикария

Ако алерген не показа, целесъобразно ще бъде определяне специална хипоалергенна диета с изключение на всички продукти, които могат да доведат до развитието на алергии. По-късно, по малко изчезването на симптомите, ограничения могат постепенно да се въртят, но трябва да внимавате за кожни покровами и се опита да улови връзката прояви на заболяване и приема на храна. Ако е необходимо може да се проведе допълнителни лабораторни изследвания за откриване на алергени.

READ  Hemorrhoidectomy по Миллигану-Моргану: следоперативния период, мнения

Строго се забранява употребата на алкохол и алкохолни напитки, тъй като те провокират влошаване на заболяването.

Профилактика на уртикария

Най-често уртикария преминава без следа, така че, като говорим за последствията, трябва да се оценява не е самостоятелно заболяване, а причината за това състояние на организма или за първопричината, какво я причинява. Няма съмнение, че това отклоненное от нормалното състояние на организма се нуждае от внимание и навременно лечение, за да не се явят предпоставка за развитието на уртикария по-късно.

Има няколко прости правила, които помагат да се избегне рецидив на заболяването и минимизиране на нейните прояви:

 • Трябва да се ограничават в контакт с высокоаллергенными продукти, придържайте се към хипоалергенна диета, дори и в тези случаи, ако няма проблеми с самочувствием;
 • Да Не се консумират спиртни напитки;
 • Да не се опитват да контактуват с препарати от битовата химия, по-добре е да ги замените с натурални почистващ средства – например, сода за хляб и т.н.;
 • Трябва да се поддържа чистота в дома своевременно почистване на прах, тъй като тя също може да бъде силен алерген;
 • Струва си да се въздържат от това да правят, за домашни любимци;
 • Ако е копривна треска възниква като реакция на ниските температури, трябва да се облича по-топло, защитават крайници и лице при излизане навън в студено време;
 • В период на епидемията на ТОРС трябва да се вземат мерки за превенция, антивирусни лекарства, се ползват за еднократна употреба маска в местата на концентриране на хора, измийте старателно ръцете си, когато се прибрах у дома;
 • Използвайте хипоалергенни козметични средства;
 • Не трябва да забравяме мине даде визуална представа за настоящите преглед от алерголог и други специалисти, своевременно санировать огнища на инфекция (кариес, тонзилит, ринит);
 • Постепенно трябва да се опитаме закаляться за повишаване на съпротивителните сили на организма. Това ще бъде от полза за общото състояние на здравето.

Болен от хронична крапивницей задължително трябва да се има в аптечката антихистаминови препарати, които ще ви помогнат бързо купировать удар. Към тях се отнася «Тавегил», «Супрастин» и други, определени от вашия лекар, хапчета.

Следвайки тези прости съвети, болни могат качествено да подобрите живота си и да се сведе до минимум проявите на този неприятен заболявания – уртикария.

Видео: уртикария в програма «Живо Страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00165 sec