Увеит (очи): лечение, причини, симптоми, прогноза

Увеит (погрешно уевит) — възпалителна патология на различни части увеального тракт (съдовата обвивка на окото), проявляющаяся болка в очите, свръхчувствителност към светлина, нечеткостью точка, хроничен слезотечением. Терминът «увеа» в превод от гръцки език означава «виноградина». Съдова обвивка има сложна структура и се намира между склерой и сетчаткой, напомня по външния вид на грозд.

В структурата на увеальной черупката има три отдела: радужка, цилиарное тялото и хориоидеа, разположен под сетчаткой и выстилающая я отвън.

Съдова обвивка изпълнява редица важни функции в човешкото тяло:

 • Регулира потока на слънчевата радиация, като по този начин предпазват очите от излишък на светлина;
 • Доставя хранителни вещества до клетките на ретината;

 • Отпадните продукти на разпад от областта на очната ябълка;
 • Участва в настаняване на очите;
 • Произвежда внутриглазную течност;
 • Оптимизира нивото на вътреочното налягане;
 • Изпълнява терморегуляторную функция.

Най-основната и жизнено важна за организма функция увеальной черупка– снабдяване на очите с кръв. Размерът / видът на предните и задните къси и дълги ресничные артерии осигуряват притока на кръв към различни структури на зрителния анализатор. Всички три отдела очите кровоснабжаются от различни източници и засегнати от този договор.

Са innervated отдели на хориоидеята и по различен начин. Разветвленность съдовата мрежа очи и бавно протичане на кръвта — фактори, които допринасят за задържане на микроби и развитие на патология. Тези анатомични и физиологични особености оказват влияние върху появата на увеитов и да им осигури по-голяма разпространението.

При дисфункция на хориоидеята нарушена работа на зрителния анализатор. Възпалителни заболявания на увеального тракт съставляват около 50% от цялата очна патология. Повече от 30% увеитов водят до рязко снижаване на зрителната острота или пълна загуба. Мъжете се разболяват увеитом по-често от жените.

Основните морфологични форми на патология:

 1. Предни увеити към срещат по-често от останалите. Те са представени следните нозологиями — ирит, циклит, иридоциклит.
 2. Заден увеит — хориоидит.
 3. Средната увеит.
 4. Периферический увеит.
 5. Дифузната увеит — победете всички участъци увеального тракт. Генерализованная форма на патология получила името иридоциклохориоидит или панувеит.

Лечение на увеити – этиологическое, състоящ се в използването на местни лекарствени форми под формата на очни мехлеми, капки, инжекции и системна медикаментозна терапия. Ако болните увеитом своевременно не се обръщат към офтальмологу и не преминават адекватна терапия, у тях се развиват тежки усложнения: катаракта, вторична глаукома, подуване и ексфолиране на ретината, увеличението на лещата на зрачку.

Увеит — заболяване, резултат, който зависи пряко от времето за откриване и лечение при лекар. За да не доведе патология до загуба на зрение, трябва да се започне лечение възможно най-рано. Ако зачервяване на очите, не преминава в продължение на няколко дни, трябва да се направи посещение офтальмологу.

Етиология

Причините увеити доста разнообразни. С оглед на етиологични фактори са следните видове заболявания:

 • Инфекциозен увеит се развива в резултат на поражение на съдовата обвивка на окото патогенните микроби. Той се разделя на свой ред на бактериален, вирусен, паразитарный, грибковый. Сред бактерии, патогени, увеити са стрептококи, стафилококи, токсоплазмы, хламидии, туберкулезная пръчка, бруцелла, лептоспира, бледа трепонема и някои други. Вирусите, които причиняват възпаление увеального тракт — цитомегаловирус, вирус херпес, варицела, ХИВ, adenovirus и други. Инфекциозни агенти проникват в руслото на хориоидеята при наличие в организма на огнища на хронични инфекции — кухина, тонзилит, синузит, както и при генерализации инфекциозен процес — сепсис, сифилис, туберкулоза.
 • Неинфекционный увеит е вторична патология, развиваща се на фона на системни автоимунни заболявания — ревматизъм, спондилоартрита, спондилоартропатии, системен лупус еритематодес, ювенильного идиопатического артрит, язвен колит, анкилозирующего спондилита, болест на Крон, интерстициален нефрит, полихондрита, гломерулонефрит и други коллагенозов.
 • Травматично увреждане на очите, изгаряния и чужди тела водят до развитие на увеити.
 • Поражение на очите от химически вещества.
 • Идиопатична увеит — с умствено этиологией.
 • Генетично основа увеит.
 • Увеит на фона на поллиноза, хранителна или лекарствена алергия.
 • Хормонален дисбаланс и нарушения на обмяната на веществата — фактори, които допринасят за развитието на увеити. При лица, страдащи от захарен диабет и някои други эндокринопатиями, заболяване се среща много по-често. Жените в климактерическом период също рискуват да се разболеят увеитом.
 • Увеит по-често се развива при лица с анамнеза на други заболявания на очите.

При децата и възрастните хора увеит очите обикновено е инфекциозно естество. При този провоцирующими фактори често са алергични и психологически стрес.

Огнища на възпаление в увеальной обвивка представлява ватообразные инфилтрати с размити контурите жълт, сив или червен цвят. След лечение и изчезването на признаци на огнища на възпаление изчезнат без следа или се формира шкембе, просвечивающийся чрез склеру и като вид, бял на терена с ясни контурите и съдове в периферията.

Процедурата

Тежестта и разнообразие на клиничните симптоми при увеите се определя локализация на патологичните огнища, общата резистентност на организма и вирулентностью микроб.

Преден увеит

Преден увеит — едностранно заболяването започва остро и придружена от промяна на цвета на радужки. Основните симптоми на заболяването са: очна болка, фотобоязнь, влошаване на зрението, «мъгла» или «кожух» пред очите, гиперемия, обилно сълзене на очите, тежест, парене и дискомфорт в очите, намалена чувствителност на роговицата. Зеницата при тази форма на патология тесен, почти не реагират на светлина и с неправилна форма. Върху роговицата на окото се образуват преципитаты, състоящи се от струпване на лимфоцити, плазмоцитов, пигменти, плаващи в камерна влага. Остър процес трае средно 1,5-2 месеца. През есента и зимата на заболяването често рецидивирует.

Предни ревматоиден серозен увеит е хронично течение и стертую клинична картина. Заболяването се среща рядко и се проявява с образуването на роговичных преципитатов, задните сраствания радужки, разрушаването на цилиарното тяло, помътняване на лещата. Ревматоиден увеит е различно дълъг течение, слабо се поддава на лечение и често се усложнява от развитие на вторична очна патология.

Периферический увеит

При периферическом увеите често са засегнати симетрично и на двете очи, се появяват «мушичките» пред очите, се влошава остротата на зрението. Това е най-трудната в диагностични отношение на форма на патология, тъй като огнището на възпаление се намира в зона, която слабо се поддава на изучаване на стандартни офтальмологическими методи. Деца и лица от по-младата възраст, периферический увеит протича особено тежко.

Заден увеит

Заден увеит е слабовыраженную симптомите на това, което се появява късно и не влошава общото състояние на болните. При тази болка и гиперемия липсват, зрението намалява постепенно се появяват мелькающие точки пред очите си. Заболяването започва незабелязано: при пациенти появи светкавица и трептене пред очите, формата на предмети преобръща, зрението ви е fogged. Те изпитват затруднения при четенето, се влошава сумеречное зрението, нарушена цветоощущение. В стекловидном тялото откриват клетки, както и върху ретината — бели и жълти мазнини. Заден увеит се усложнява ишемией на макулата, макулярным подуване, отслойкой на ретината, ретинальным васкулитом.

Хронично рамките на всяка форма на увеити рядко се характеризира с появата на слабовыраженных симптоми. При болни леко се изчервявам очите и се появи с плаваща точка пред очите му. В тежки случаи се развива слепота, глаукома, катаракта, възпаление на мембраната на очната ябълка.

Иридоциклохориоидит

Иридоциклохориоидит – най-тежката форма на патология, причинени от възпаление на общо съдово тракт очите. Заболяването се проявява комбинация от описаните по-горе симптоми. Това е рядко встречающееся и опасно заболяване, което е следствие от гематогенного заразяване увеального тракт, токсични поражения или изразена аллергизации на организма.

Диагностика

Диагностика и лечение на увеити се занимават лекарите-офталмолози. Те проверяват на очите си, провери остротата на зрението, определяне на зрителното поле, прекарват тонометрию.

Основни диагностични методи, които позволяват да се разкрие увеит при пациенти:

 1. Биомикроскопия,
 2. Гониоскопия,
 3. Офталмоскопия,
 4. ЕХОГРАФИЯ на окото,
 5. Флюоресцентная ангиография на ретината,
 6. Ултрасонография,
 7. Реоофтальмография,
 8. Электроретинография,
 9. Парацентез предна камера,
 10. Витреальная и хориоретинальная биопсия.

Лечение на

Лечение увеитов цялостно да бъде в прилагането на системни и местните противомикробных, съдоразширяващ, иммуностимулирующих, десенсибилизирующих лекарства, ензими, физиотерапевтични методи, гирудотерапии, средства от народната медицина. Обикновено болните се предписва лекарства в следните лекарствени форми: очни капки, мехлеми, инжекции.

Традиционното лечение

Лечение на увеити, насочени към бързото рассасывание възпалителни инфилтрати, особено при вялотекущих процеси. Ако пропуснете първите симптоми на болестта, ще се променят не само цвета на радужки, да развие нейната дистрофия, а да приключи всичко на разпадането.

За лекарствено лечение на преден и заден увеити използват:

 • Антибактериални средства на широк спектър от група макролидни, цефалоспорин, флуорохинолони. Лекарства се инжектират субконъюнктивально, интравенозно, интрамускулно, интравитреально. Избор на лекарството зависи от вида на причинителя. За тази цел се извършва микробиологическое проучване отделяемого очите на микрофлору и определяне на чувствителността на специален микроб към антибиотици.
 • Вирусен увеит лекувате с противовирусни лекарства — «Ацикловиром», «Зовираксом» в съчетание с «Циклофероном», «Вифероном». Да ги предписва за локално приложение под формата на интравитреальных инжекции, а също така и за поглъщане.
 • Противовъзпалителни лекарства от групата на нестероидни противовъзпалителни средства, глюкокортикоиди, цитостатиков. Болни се предписва капки за очи с преднизолоном или дексаметазоном по 2 капки болен очите на всеки 4 часа — «Пренацид», «Дексофтан», «Дексапос». Вътре приемат за «Индометацин», «Ибупрофен», «Мовалис», «Бутадион».
 • Иммунодепрессанты предписват при неефективност противовъзпалително лечение. Лекарства от тази група потискат имунния отговор — «Циклоспорин», «Метотрексат».
 • За предпазване от образуване на сраствания се използват капки за очи «Тропикамид», «Циклопентолат»,»Ирифрин», «Atropin». Мидриатики се отстранява спазъм на цилиарното мускулите.
 • Фибринолитические лекарства оказват рассасывающее действие — «Лидаза», «Гемаза», «Вобэнзим».
 • Антихистаминови средства — «Клемастин», «Кларитин», «Супрастин».
 • Витамин терапия.

Хирургично лечение на увеити е показано в тежки случаи или при наличие на усложнения. Оперативен начин да се намали чрез сраствания между радужкой и хрусталиком, отстраняване на стъкловидното тяло, глаукома, катаракта, очната ябълка, лазер, спойка ретината. Резултатите от подобни операции не винаги са благоприятни. Възможно обостряне на възпалителния процес.

Физиотерапия се извършва след стихания остри възпалителни явления. Най-ефективни физиотерапевтични методи: електрофореза, фонофорез, вакуум импулсен масаж на очите, инфитатерапия, УФО или лазерно облъчване на кръвта, лазерна коагулация, фототерапия, криотерапия.

Народна медицина

Най-ефективни и популярни методи от народната медицина, които могат да допълнят основното лечение (по споразумение с лекар!):

 • Отвари от лечебни билки се използват за изплакване на очите.

 • Сок от алое, отглеждани охлади вряла вода в съотношение 1:10 и се всели в очите.
 • Лосион от смлян корен на бяла ружа, помагат за ускоряване на процеса на лечение на увеити.
 • Ежедневно се лекуват с очите си прясно приготвен бледо розов разтвор на калиев перманганат. Това е добър антисептик, използван в различни медицински области.

Профилактика увеитов е спазването на хигиена на очите, предотвратяване на общото хипотермия, травми, преумора, за лечение на алергии и различни заболявания на организма. Всяко заболяване на очите трябва да се започне лечение възможно най-рано, за да не се провокира развитието на по-сериозни процеси.

Видео: мини-лекция за увеите

READ  На PSA в кръвта: че това е норма при мъжете, след 50 години, оценка на резултатите, правила за отдаване на анализ на PSA

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec