Узелковый периартериит, полиартериит: лечение, симптоми

Узелковый периартериит (полиартериит) — остро или хронично възпаление на артериалната стена, което води до развитието на недостатъчност на органи. Това е системен васкулит, наложени от иммунокомплексным възпаление и увреждане на малките и средни артерии на мускулно-эластического тип с образуването на аневризми. Заболяването се проявява с повишена температура, миалгией, артралгией, изразена интоксикация и специфични симптоми на поражение на вътрешните органи: бъбреци, дробове, сърцето, кожата, храносмилателната система.

В възпалителен процес участват всички слоеве на артериалната стена. Бактериални токсини, вируси и лекарства са антигени, disruptor имунологичен хомеостазата на организма. Тъканни структури са ранени, включително и на кръвоносните съдове. Се образуват ангиогенные дразнители, се формира автоимунна реакция. Клетъчна инфилтрация и фибринозный некроза — основни патогенетические стадий на заболяването, в резултат на жизнеспособност, формирането на периваскулярных възли, сърдечни инфаркти на вътрешните органи.

Узелковый периартериит има няколко често срещани имена — узелковый полиартериит, множествена ангиит, болест на Куссмауля – Майера. За първи път болестта е била отпусната в самостоятелна нозологическую единица в средата на 19 век.

Патология се развива предимно при мъже на възраст 30-50 години, децата и възрастните хора.

Морфологични форми на заболяването:

 • Класическа с наличието на почечно-висцералната или почечно-полиневритической симптоматика — различно бързото прогресиране на поражение на бъбреците и развитието на злокачествена хипертония,
 • Астматическая,
 • Кожни — има благоприятен период с устойчиви ремиссиями и редки решетка,
 • Тромбангиитическая — бавно време, със симптоми на артериална хипертония, полиневритов, дисциркуляторных нарушения в крайниците,
 • Моноорганная.

Причини

Етиологията на болестта до края не е изяснен. Има 5 теории за произхода на заболяването, не потвърдени официалната медицина:

 1. Сифилитическое поражението на артериите,
 2. Механично увреждане на кръвоносните съдове,
 3. Изразена интоксикация с алкохол или други вещества,
 4. Остра бактериална инфекция,
 5. Феноменът на свръхчувствителност и местната анафилаксия.

В момента най-актуален е вирусна хипотеза, според която периартериит се развива при хора, заразени с вирус на хепатит В, СПИН, грип, краснухи, цитомегаловирусной инфекция, вирус Емфизема Барел.

Предрасполагающими фактори са: имунизации, алергии към някои лекарства, облъчване, охлаждане на организма, наследствено предразположение. При пациенти се развива реакция на свръхчувствителност чакат тип, се образуват комплекси антиген-антитяло, които циркулират в кръвта и се отлагат по стените на артериите, удря ги.

На риск са деца с диатезом, хранителни алергии, повишена чувствителност към лекарствени средства, както и възрастни с бронхиална астма, дерматит, исхемична болест на сърцето, хипертония.

Клиника

Сред общите симптоми на заболяването най-често срещаните и значими са треска, артралгия, мускулни болки, кахексия.

READ  Парасистолия: форми, причини и симптоми, диагностика, лечение парасистолии

Постоянна волнообразная треска не реагира на антибиотици и изчезва след прием на глюкокортикостероидов.

Кахексия и прогресиращо отслабване се характеризира с рязка загуба на 30-40 кг за кратък период от време.

Мускулни болки и артралгия се появяват в мускулите на краката и големи ставите и са придружени от слабост и атрофией на мускулите.

При пациенти с кожни воалите бледа и придобива мраморен оттенък. По кожата се появява обрив в областта на бедрата, долната част на краката и горната част на ръцете се образуват подкожни болезнени възли, разположени по протежение на големите вазо-нервни връзки един по един или на малки групи. Тези клинични признаци са симптоми на класическата форма на патология.

Специфичната симптоматика се дължи на увреждания на вътрешните органи:

 • При лезии на коронарните артерии се появяват загрудинные болка, остро нарушение на кръвообращението на венечным съдове, сърдечна недостатъчност, кардиосклероз, нарушен ритъм на сърцето. Коронариты да доведе до стенокардия, миокардиту, аритмии, недостатъчност на митралната клапа. Вид на коронарната патология може да изтече без ясна клиника с чести стенокардитическими пристъпи. На электрокардиограмме – экстрасистолы, пароксизмальная тахикардия, мерцательная аритмия.
 • Поражение на централната нервна система при узелковом периартериите често се съчетава с възпаление на периферните нерви и придружено от развитието на моно — или полиневрита, който се проявява с остра и пареща болка в крайниците, парестезиями, парезами. Болестния процес предимно локализуется в артериите на долните крайници. Сложна патология на развитието на инсулти, менингоэнцефалитов, эпиприпадков, психични разстройства, гемипарезов.
 • При тежки случаи на бъбречните артерии при болни се развива трайна хипертония, в урината се появява протеин, lactic, цилиндри и кръв. В тежки случаи на скъсване на засегнатия съд завършва с образуването на хематоми в околопочечной мазнини. Нефротический и нефритический синдроми определят тактиката за лечение на пациенти. При узелковом периартериите бъбреците са засегнати по-често от всички останали вътрешни органи. Изход съдови поражения на бъбреците — исхемичен инфаркт, постинфарктные белези, васкулиты и склероза на кръвоносните съдове, нефросклероз.

 • Възпаление на артериите на храносмилателния тракт се проявява разлятото болки в корема, напрежение на предната коремна стена, диспепсическим разстройство — диария с кръв и слуз, гадене, повръщане, липса на апетит. Когато участват в болестния процес на черния дроб възниква хепатомегалия, жълтеница, чернодробна дисфункция. Поражението на панкреаса клинично наподобява панкреатит с внутрисекреторной недостатъчност. Усложнения на заболяването са: перитонит, панкреонекроз, перфорация на язви, синдром на «остър» на корема, жълтеница и стомашно-чревни кръвоизливи.
 • Възпаление на белодробни артерии е още един клинични варианти узелкового периартериита. Възниква бронхоспазм, инфилтрация на белите дробове эозинофилами. Проявява симптоми на заболяване на интерстициална пневмония, плеврит или бронхиална астма. При пациенти се развива белодробна васкулит, деформиран, белодробна фигура. Патология се проявява силна кашлица, задух, кровохарканьем, болка в гръдния кош. Перкуссионно се празнува скъсяване перкуторного тон, чередующееся с ясни легочным звук, аускультативно — дихателни шумове и хрипове. Сложна патология на скъсването на съдови аневризми и развитието на белодробни кръвоизливи. Заболяването може да протече по вид туберкулезной инфилтрация на белите дробове, экссудативного плеврит, тежки пристъпи на бронхиална астма, бронхоспастического синдром.

 • Узелковый артериит често се проявява увреждания на очите възпаление на различни структури на зрителния анализатор. При пациенти се развива злокачествена ретинопатия. Съдове фундуса разширени и утолщены, особено на лица с хипертония.
 • Поражението на артериите, кровоснабжающих органи на ендокринната система, води до развитие на дисфункция на половите жлези, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Алергични васкулиты — основното патогенетическое връзка орхитов и тиреоидитов.

По време на остро заболяване, обикновено се среща при деца, трае около един месец и се характеризира с бързо прогресиране на процеса на развитие на инфаркт на миокарда, нарушения на мозъчното кръвообращение или гипертонического криза. При подостром до влошаване често се сменят периоди на ремисия. Трае тази патология до 6 месеца и се среща доста често. Хроничен узелковый периартериит бавно прогресира и се лекува в продължение на години.

Узелковый периартериит при децата се характеризира с белег увреждания на кръвоносните съдове и се усложнява от развитие на некроза и гангрена на крайниците. Заболяването най-често се среща сред момичета на всички възрастови периоди. Патология се развива остро. При болните се повишава телесната температура до 39-40°С, се отбелязва профузное изпотяване, слабост, общо неразположение. По кожата се появяват устойчиви синина петна дървовидна форма на фона на мраморна бледности. Подкожната или предоставяне интрадермален възли обикновено са с размер на боб, или просяное зърно и пальпируются по време на големи съдове. Болезнени плътни отоци, разположени в областта на големите стави, по-късно те или изчезват, или с центрове на некроза. Силни приступообразные болки в ставите, придружени от усещане за парене или распирания. Болни деца спят лошо през нощта, стават неспокойни и капризными. При липса на навременно и адекватно лечение на огнища на некроза, се разпространява в околните тъкани.

Диагностика

Диагностика узелкового периартериита включва събиране на жалби и в медицинската история на заболяването, инструментално изследване на болния, лабораторни изследвания на кръв и урина.

Допълнителни диагностични методи:

 1. Артериография — метод за изследване на артериите чрез въвеждане на контрастни вещества и провеждане на серия от рентгенови снимки. При болните се откриват аневризми на артериите и ги окклюзию.
 2. Биопсия на мускулите на пищяла или коремната стена ви позволява да разкрие характерните промени в кръвоносните съдове.
 3. Микроскопия на материал, взет с кожата на пациента.
 4. На преглед рентгенограмме на белите дробове — ясна деформация на белодробен на фигурата.
 5. На ЕКГ и ЕХОГРАФИЯ на сърцето — признаци на кардиопатии.

Лечение на

Лечение узелкового периартериита комплексно, продължително и непрекъснато. Ревматологи, сърдечни лекари и лекарите други свързани с тях специалности, подбрани лекарства всеки пациент индивидуално.

Болен от остра форма на патология препоръчва почивка на легло или полупостельный режим, щадящее хранене с максимум съдържание на витамини и минерали. След стихания влошаване показва туризъм на открито, спазване на правилен режим на деня, психотерапия.

Основни групи медикаменти:

 • Болен предписват кортикостероиди във високи дози. Подобряването на състоянието на пациенти дозата постепенно намаляват. Глюкокортикостероидные хормони са най-ефективни в ранните етапи на болест. При продължително приемане на «Преднизолона», «Дексаметазона», «Триамцинолон» помага да се отървете от артериална хипертония, ретинопатия и бъбречна недостатъчност. Те притежават изразени противовъзпалителни и иммунодепрессивным действие.
 • Цитотоксические медикаменти позволяват да се избегне развитие на тежки усложнения. Болни се предписва «Циклофосфан» и «Азатиоприн».
 • Аминохинолиновые производни — «Плаквенил», «Делагил» предписват след продължителен прием цитостатиков.
 • Лекарства пиразолонового поредица — «Бутадион», «Аспирин» вземат съвместно с «Преднизолоном». НСПВС засилват ефекта на глюкокортикоиди.
 • За корекция на гипертромбоцитоза и профилактика на ДВГ-синдром на предписват «Трентал», «Курантил». Те нормализират микроциркулацията и спелеоложки камера хипербарна оксигенация.
 • При наличието на кожата на инфекциозни усложнения — гнойни огнища се извършва антибиотикотерапию.
 • Симптоматично лечение — болкоуспокояващи и гипотонические лекарства. Парентерально са въведени витамини, антихистаминови средства, диуретици, сърдечни гликозиди.

След отстраняване на остро възпаление преминаване към лечебната физкультуре, масаж, физиотерапия. В тежки случаи се прибягва до методи экстракорпоральной гемокоррекции — плазмаферезу, гемосорбции.

Узелковый периартериит — сравнително рядко системно заболяване, поразително малки и средни артерии на мускулен тип. Болестта се отнася към полиэтиологическим, но монопатогенетическим патологиям.

Видео: узелковый периартериит, мини-лекция

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00173 sec