Захар (глюкоза) в кръвта: норма, анализ на нивото на повишена и понижена

Всички обичаме сладко, какво е глюкоза, за да знаем, както знаем и това, каква роля тя играе в развитието на сега доминиращия заболяване — захарен диабет. Хората, страдащи от тази болест, те сами контролират нивата на кръвната си захар с помощта на различни преносими устройства и дори сами си правят ваксини. Обаче премахване на захар, ние също не можем, организмът се чувства много намаляването му и без допускане на енергийния продукт отказва да работи нормално, след това има спад на кръвната захар до критични стойности също толкова опасно, колкото и подобряването му, така че вреди ще е по-внимателно да се проучи неговата роля в жизнената дейност на човешкия организъм.

За нетърпеливите: в Норма на кръвната захар (пълнозърнесто) при възрастни (от всякакъв пол и дори напредването на възрастта) и деца над 15 години, се считат стойности в диапазона от 3,3 до 5,5 ммол/л (при новородени — от 2,5 ммол/л). Но в зависимост от вида на изследвания и изходен материал «коридор норми» може да се разширява до 3,1 — 6,1 ммол/л. За това ще бъде казано по-нататък.

Захар: прости и сложни

Като цяло, така тялото ви по-полезни сложни захари – полизахариди, съдържащи се в естествените продукти и идват с храна под формата на протеин, фибри, целулоза, пектин, инулина, нишесте. Те, освен въглехидрати, носят със себе си и други полезни вещества (витамини и минерали), дълго време се преработват и не се нуждае от незабавна доставка такова количество инсулин. Но при тяхната употреба организмът не се чувства бърз прилив на сили и настроение, както това се случва при използването на монозахариди.

Основният моносахаридом, а в същото време и енергиен субстрат, въплътила силата на мускулите и работоспособността на мозъка е глюкозата (гексоза). Това е проста захар, който се съдържа в много сладки и всички любими храни, например, сладкарски продукти. Глюкоза, попаднал в организма, започва да расщепляться още в устната кухина, тя бързо се зареди панкреаса, която трябва незабавно да произвежда инсулин, за да глюкоза, за да попадне в клетка. Ясно е, защо е толкова просто за утоляване на глада напълни с бонбони, който, обаче, бързо ще се върне процеси на разцепване и усвояване се провеждат в рамките на кратък период от време, а тялото иска храна е по-значителен.

Хората често се чудят защо сладък бял пясък в сахарнице се счита за нашия враг, и мед, плодове и зеленчуци – приятели. Отговорът е прост – много зеленчуци, плодове и мед съдържат прости захари – фруктоза. Тя също е моносахаридом, но, за разлика от глюкозата, за да влязат в клетката и да им осигури енергия, фруктозе не се нуждаят от водач под формата на инсулин. Тя безпрепятствено да прониква в клетките на черния дроб, така че може да се използва диабетиком. Трябва да се отбележи, че с фруктозен също не е толкова лесно, но след това ни се наложи да пиша дълги формули биохимични преобразувания, а целта на нашата статия е малко по-различно — ние сме добри анализ на кръв за захар.

С тялото, че нещо се случва

В анализа на кръвта на захар може да открие промяна на показатели като в една (повишаване), така и в друга (намаление) страна.

Симптоми на повишена кръвна захар е трудно да не забележите, ако те има, но има асимптомные форми и пациентът редовно не интересующийся състоянието на биохимични състава на кръвта си, не знае за болестта. Въпреки това някои признаци, хората, склонни към валутен заболявания (наднормено тегло, наследствено предразположение, възрастта), все пак трябва да се обърне внимание на:

 • Появата на неутолимой жажда;
 • Увеличаване на броя разпределени на урина (трябва да ставам дори и през нощта);
 • Слабост, умора, ниска способност за работа;
 • Изтръпване на върховете на пръстите, сърбеж на кожата покрива;
 • Възможно е намаляване на телесното тегло без диети;
 • Повишаване на нивото на глюкоза в кръвта, ако пациентът се обърна в лабораторията.

Да открият у себе си признаци на диабет, не си струва да се опита бързо понижаване на кръвната захар себе си. В продължение на няколко минути такава задача може да се изпълни въведена инсулин, който има значение и назначава лекар, пациентът също трябва на първо място да придобивате хранене и осигуряване на адекватно физическо натоварване (продължително физическо натоварване също може да намалите захарта, докато краткосрочната си само повишава).

Диета при високо сахара предполага изключение легкоусвояемых въглехидрати (глюкоза) и да ги замени с тези, които не се нуждаят от инсулин (фруктоза) и/или дълго преработват и не допринасят за подобряване на кръвната захар (полизахариди). Въпреки това, тъй като такива продукти, стъпки надолу захар, не съществува, има храни не го ускори, като например:

 1. Соево сирене (тофу);
 2. Морски дарове;
 3. Гъби;
 4. Зеленчуци (маруля, тиква, тиквички, зеле), билки, плодове.
READ  Моторика на червата, нарушена е: как да се засили и подобри лекарства

По този начин, понижаване нивото на глюкоза в кръвта може да се дължи и на употребата на продукти, които наричат снижающими захар. Това е друг път дава възможност за доста дълго да издържи без прилагане на лекарства, по-специално на инсулина, който значително променя качеството на живот в посока на влошаване (диабетици знаят, какво означава зависимост от наркотици).

Повишена захар – това означава, диабет?

Поява на хипергликемия хората най-често свързват с развитието на захарен диабет. Междувременно, съществуват и други причини, които допринасят за повишаването на този биохимични показателя:

 • ОМТ (травми на главата – синини и сътресение на мозъка), туморните процеси в мозъка мозъка.
 • Тежка патология на черния дроб.
 • Повишена функция на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, синтезирующих хормони, които блокират способността на инсулин.
 • Възпалителни и неопластические (рак) заболявания на задстомашната жлеза.
 • Изгаряния.
 • Прекомерната любов към сладки изкушения.
 • Натоварвания.
 • Прием на някои психотропни, наркотици и сънотворно лекарство.
 • Състояние след гемодиализа.

Що се отнася до физическото натоварване, а след това само непродолжительная дейност («с непривычки») разработва краткосрочни гипергликемию. Постоянна изпълнима работа, гимнастически упражнения само помагат за понижаване на захарта на хората, без които желаят «подсаживаться» за постигане на модерната фармакология.

Понякога той може да сляза — хипогликемия

Доставката на анализ на кръв за захар, човек е по-загрижен за неговото увеличение, но има и други варианти няма норма – хипогликемия.

Причина за ниска кръвна захар може да стане като болестно състояние, така и на човешкия фактор:

 1. Неправилно изчисляване на инсулин и неговите предозиране.
 2. Глад. Състояние на хипогликемия, на всички е добре познато, защото усещането за глад не е нищо друго освен понижаване на кръвната захар (въглехидрати не идват – стомах сигнализация).
 3. Прием на лекарства, предназначени за лечение на захарен диабет, но не подошедших този на пациента.
 4. Прекомерно производство на инсулин, които няма къде да положат своята дейност (няма въглехидрати субстрат).
 5. Туморът, наречен инсулиномой, която засяга островковый апарат на задстомашната жлеза и активно продуцирующая инсулин.
 6. Вродени метаболитни нарушения, например, непоносимост към фруктоза или други въглехидрати.
 7. Увреждане на чернодробни клетки от токсични вещества.
 8. Отделни заболявания на бъбреците, заболявания на тънкото черво, резекция на стомаха.
 9. Хипогликемия при бременни, поради влиянието на хормоните от плацентата и панкреаса младото плода, която започна да функционира самостоятелно.

По този начин, без въглехидрати човек, също дълго време не е протегната, е съществен елемент от нашата храна и с него трябва да се съобразяват, е вярно, понижаване на захарта в състояние само инсулин, а увеличението му много хормони, затова е толкова важно да е в тялото се запазва равновесие.

Нивото на захарта, регулират много хормони

За да се оправи с притокът на глюкоза, тялото се нуждаят от хормони, основният от които е продуцируемый на задстомашната жлеза инсулин. Освен инсулин, нивото на кръвната захар се регулира от контринсулярными хормони, блокиране на действието на инсулина и по този начин снижающими неговите продукти. До хормони, ръководители, участващи в поддържането на равновесие, са:

 • Глюкагон, синтезируемый α-клетките на лангерхансовите острови, спомага за повишаване на концентрацията на кръвната захар и доставянето му до мускулите.
 • Стресов хормон, кортизол, укрепване на производството на глюкоза от клетките на черния дроб, които се натрупват в формата на глюкогена, и инхибиторен я разпадането на мускулните тъкани.
 • Адреналин (хормонът на страх) е катехоламин, ускоряющий обменните процеси в тъканите, нагоре захар в кръвта.
 • Викове на растежа соматотропин, значително увеличава концентрацията на глюкоза в кръвния серум.
 • Тироксин и го конвертируемая форма трийодтиронин – хормони на щитовидната жлеза.

Очевидно е, че инсулинът е единственият хормон, отговорен за рециклиране на глюкоза в организма, контринсулярные, а напротив – увеличават нейната концентрация.

Незабавна — норма на кръвната захар

При постъпване на въглехидрати храна в организма, кръвната захар се повишава след 10-15 минути, а по-късно един час след хранене го концентрацията може да се увеличи до 10 mmol/l. Това явление се нарича «алиментарной гипергликемией», която не вреди на организма не носи. При здравословното функциониране на панкреаса след два, три часа след хранене може отново да се очаква норма на кръвната захар – около 4,2 — 5, 5 mmol/л или дори моментно намаляване на концентрацията до долната граница на нормата (3,3 ммол/л). Като цяло, що се отнася до нормалното ниво на захар в кръвта на здрави хора, то той може да варират и зависят от метода, които произвеждат анализ:

 1. 3,3 ммол/л — 5,5 mmol/l — в цяла кръв, серум (плазма) от 3,5 ммол/л до 6,1 ммол/л – ортотолуидиновый анализ;
 2. 3,1 – 5,2 ммол/л – ферментативное глюкозооксидазное проучване.
READ  Миро Эскулюс при хемороиди: лечение, мнения за прилагането на

Променят показатели нормални стойности и с напредване на възрастта, е вярно, само до 15 години, а по-късно те стават идентични с тези на «възрастни» параметри:

 • При дете, само че известившего свят за своя появата на първите петли, нивото на глюкоза в кръвта напълно съвпада с моята майчинска;
 • В първите часове след раждането на захар в плазмата дете отпадането и на втория ден е около 2,5 ммол/л;
 • До края на първата седмица от живота на концентрацията на захар е повишена, но на нивото на възрастен човек е само на 15 години.

Повишаване на съдържанието на глюкоза в кръвта след 50 или 70 години, не могат да се разглеждат като възрастова норма, появата на подобен признак на всяка възраст показва развитието на инсулиннезависимого захарен диабет (тип 2).

И тук се намесва бременност…

Не се различават в норма на кръвната захар и пола, въпреки че някои автори са на мнение, че при жените шанс да се разболеят от захарен диабет е по-висока, отколкото при мъжете. Може би, в по-голямата си част е свързано с раждането на деца с по-голяма маса от тялото, или с гестационным диабет, който в продължение на още няколко години може отбие в момента.

Физиологична причина за ниско захар при бременни е влиянието на хормоните на задстомашната жлеза на плода, която започва да синтезира собствен инсулин и по този начин потискат производството му жлеза на майката. Освен това, при прочит на анализи при бременни трябва да се има предвид фактът, че е физиологично състояние често изважда наяве скрита форма на захарен диабет, за наличието на която една жена дори не догадывалась. За уточняване на диагноза в такива случаи се назначава тест за глюкозен толеранс (TSH) или тест с натоварване, където динамиката на промяната на кръвната глюкоза е отразено в пудра захар (гликемической) крива, преписи от които се извършват с помощта на изчисляване на различните коефициенти.

Утре на анализ на

За да не се наложи няколко пъти да посещават лаборатория, да се тревожите и се тревожи напразно, получаване на невярна информация, трябва за първи път да се подготви добре за изследване, като съвсем прости изисквания:

 1. Пациентът трябва да замине да дарят кръв за захар на гладно, така че материал за изследвания по-добре вземете сутрин след продължително нощно прекъсване (10-12 часа).

 2. Въведени в навечерието на лекарства на толеранс и да попречи на правилното получаване на отговор.
 3. Не ще е полезно пиенето на аскорбинки, както и продукти, в по-големи количества, съдържащи, точно като лудост на различни захарни изделия.
 4. По време на прием на антибиотици от тетрациклиновата редица тест на захар, най-вероятно, ще бъде безсмислено, затова по-добре изчакайте, докато приключи курса, а след три дни да замине да се явя на анализ.

Вълнуващо пациенти въпрос: по-добре да дарят кръв от пръста или от вената? Някои хора панически се страхуват от убождане на пръста, въпреки че интравенозното ваксини понасят чудесно. Разбира се, едва ли строг човек, работещ ще се вземат предвид като «капризи», мотивира факта, че това са различни анализи, но друг път все пак успява да постигне желания. В такъв случай трябва да се има в предвид разлика на тези тестове, което се състои в това, че от вените кръвта се подлага центрифугированию и се извършва анализ на серум, в нея норми на захар малко по-високи (3,5 – 6,1 ммол/л). За капилярна кръв, те са (3,3 – 5,5 ммол/л), а като цяло, за всеки метод има свой диапазон на нормални стойности, които обикновено са обозначени в бланка отговор, че пациентът не е объркан.

Което означава захарно крива?

Анализ на кръв за захар с товар, се извършва с цел откриване на скрити нарушения на обменните процеси в организма. Същността на проби се състои в определянето на нивото на захар в кръвта след прием на 75 грама глюкоза, разтворени в чаша топла вода. По този начин, сутрин на празен стомах пациентът отива на кръв от вената, където нивото на глюкозата се приема за източник, след това се пие изключително сладък «напитка» и започва да дарят кръв.

Смята се, че по-късно два часа след натоварване нивата на кръвната захар не трябва да надвишава 6,7 mmol/l. В някои случаи кръвта се начисляват на всеки час или дори половин час, за да не пропуснете връх повдигане на кривата. Ако концентрацията на 2-2,5 часа надвишава 7,0 ммол/л, се говори за нарушаване на глюкозния толеранс, подобряване на нивото на по-горе 11,0 mmol/l дава основание предположи, захарен диабет. Преписи от гликемической крива извършват с помощта на изчисляване на различните коефициенти. При здрави пациенти постгликемический този Рафальского се намира в границите на стойностите от 0,9 до 1,04.

При провеждането на глюкозонагрузочного тест рязкото покачване на захарно крива, а след това бавно спускане към първоначалната концентрация се наблюдава при различни състояния:

 • Скрит захарен диабет, протекающем без симптоми, който освен на бременност, е добре проявява под влиянието на силен емоционален стрес, физически наранявания, интоксикация на различни видове;
 • Хиперфункция на хипофизата (предния дял);
 • Интензивна работа на щитовидната жлеза;
 • Увреждане на нервната тъкан на главния мозък;
 • Нарушения в дейността на вегетативната нервна система;
 • Инфекционно-възпалителни процеси в организма на всеки локализация;
 • Токсикозах бременни;
 • Възпаление (остър и хроничен характер) на задстомашната жлеза (панкреатит).

Глюкозотолерантный тест е още по-никакви възражения, отколкото просто анализ на кръв за захар. Ето накратко какво трябва да направите, преди изследване:

 1. За 12-14 часа, да не се пие кафе, алкохолни напитки, цигари, се отложат за по-късно.
 2. Преди да се държат спокойно, избягване на конфликтни и стресови ситуации, физически натоварвания и терапевтични процедури.
 3. Изключи прием на някои лекарства, които могат да повлияят на крайния резултат – хормони, диуретици, психотропни средства.
 4. Не да дарят кръв по време на менструация.

Като цяло, ограниченията по-добре е допълнително да се изяснят от лекар, тъй като може да им бъде много повече.

Други биологични материали за изследване

Освен в цяла кръв, която се вижда на пациента, плазма и серум, получена в лабораторията, чрез центрофугиране, материал за изследване може да бъде цереброспинальная течност (ликвор) или урина. Подготовка за анализ е същата като за обикновен анализ на кръв за захар, обаче, за отделни нюанси на пациента се информира преди да изследва.

Гръбначно-мозъчната течност себе си болни дари не може да я извличат чрез провеждане на люмбальной пункция сайт и процедурата не е лесна. Урина пациентът е в състояние да събере себе си, за този ден трябва да се помни за предстоящия тест, тъй като урината става за 24 часа (е важно общото количество). Нормалната стойност на глюкоза в дневна урината се счита за индикатор за по-малко от 0,2 грама/ден (по-малко от 150мг/л).

Повишена концентрация на захар в урината може да се очаква в случай на:

 • Захарен диабет, разбира се;
 • Бъбречна глюкозурии;
 • Увреждане на бъбреците токсични вещества;
 • Глюкозурии при бременни жени.

Анализ на ликвора или урина за определяне на въглехидрати не се отнасят до по-често като, да речем, кръв от пръст, така че до подобни изследвания по-често се прибягва по необходимост.

***

В заключение искам да напомня на пациентите, че метаболизма на въглехидратите е пряко свързано с отлагането на мастни запаси и силно влияние върху повишаване на телесното тегло, което от своя страна може да допринесе за развитието на захарен диабет, ако се окаже излишно. В организма всичко е трудно и е свързана, при това, всеки индекс има своя определена важността и значението, включително и захар в кръвта, така че не пренебрегвайте този анализ. Той може много да ви кажа.

Видео: захар в кръвта — програма «Живо страхотно!»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00155 sec