Заличаване оклузивна болест на долните крайници: симптоми, лечение, профилактика

Оклузивна болест – хронично възпалително заболяване на кръвоносните артерии, което води до нарушаване на кръвообращението, а по — късно- към пълното изключване на лумена и образуването на гангрена.

Често се използва терминът «заличаване оклузивна болест». Облитерация или окклюзия – нарушение на проходимостта, запирание стените на кръвоносните съдове. Най-честата форма на заболяването — заличаване оклузивна болест на долните крайници, най-вече удря съдове стоп и крака. С развитието на болестта в краката си идва все по-малко и по-малко кислород, което води до увреждане на тъканите, нарушаване на нормалното функциониране и омертвению части на тялото.

Най-често тази болест, както и на близък до нея тромбангииту (болест на Бюргер) са изложени на мъжете на средна възраст, с такъв лош навик, като пушенето.

Ефективно дадено заболяване се лекува само в ранните стадии на развитие. В най-късните етапи може да помогне само ампутация.

Причините эндартериита

Лекари на света все още не може да се стигне до единна точка за причините за появата на заболяването при даден човек. Мнозина смятат, че болестта е аутоиммунный характер. Това означава, че в организма започват да изработва антитела, които засягат стените на кръвоносните съдове. Впоследствие стените на кръвоносните съдове са възпалени. Образува съединителна тъкан, която стеснява просвета на съдовете и натиск отвън на артериите.

Причините за изработване на организма на такива антитела, отрицателно влияят върху собствените си клетки, също все още не е била изяснена.

Има и други теории за причините за появата на заболяването:

 • Алергия към никотин;
 • Атеросклероза на краката;
 • Нарушения на съсирването на кръвта;
 • Различни инфекции.

Точно е известно, че най-голяма вероятност да се разболеете – при пушачите. Също така, заличаване оклузивна болест на долните крайници може да се развие след продължителни стрес или при постоянни переохлаждениях на долните крайници. Освен това, в групата на риска влизат тези хора, които някога са получавали измръзване на краката.

Симптоми

При развитието на болестта у пациентите се наблюдават следните симптоми облитерирующего эндартериита крайници:

 1. Силна умора и тежест в краката, дори и при малки физически натоварвания или ходене;
 2. Чувство за студ в крайниците;
 3. Подуване на крайниците;
 4. Усещането за «мурашек» и мравучкане в крайниците;
 5. Повишено изпотяване в долните крайници;
 6. Бледост на кожата на краката;
 7. Появата на язви. А по – късно- на некроза и гангрена;
 8. Крехкост, посиняване и деформация на ноктите на краката;
 9. Отслабването на пулса в долните крайници. В по-късните стадии на развитие на болестта на пулса по принцип не открива;
 10. Спазми и болка при движение. По-късно тези симптоми се появяват и в състояние на покой. Болката се появява в телета на краката, тя е остра и силна. Принуждава болния да спре и да чака на нея. Спазми и болка при спиране на мине, тя позволява на пациента свободно да мине още известно разстояние. След това симптомите отново се повтарят. Това се нарича интермитентно хромотой. Тя е главен признак на такива заболявания, като заличаване оклузивна болест и атеросклероза.

Развитието на болестта

Развитието на облитерирующего эндартериита съдове на долните крайници се случва постепенно и циклично. Има периоди на обостряне и периоди на ремисия. В зависимост от различни фактори за развитието на болестта може да се случи дълго време, а може да е много бързо. Последното се наблюдава значително по-рядко.

Отделят следните етапи на заболяването:

Първият етап — начална

Лумена на кръвоносните съдове не се свива, кръвообращението, все още е сравнително нормално. Симптомите на заболяването почти не се наблюдава. Пациентът не се чувства силен дискомфорт. За диагностициране на заболяването на този етап е изключително трудно.

READ  Как да се освободите от дразнене при хемороиди: полезни съвети

Вторият етап — исхемична

Се наблюдава значително влошаване на кръвоснабдяването поради стесняване на пропуски. При болните се наблюдава на интермитентно накуцване, умора, охлаждане на краката. Пулс все още открива. Обикновено заболяването се диагностицира като път на този етап. Препоръчва незабавно да се започне лечение.

Третият етап — трофическая

Поради силното стесняване на пропуски и дълго нарушение на кръвоснабдяването на тъканите на краката не получават нормална храна под формата на кислород и хранителни вещества. Симптомите на болестта се усилва. Косата на крака започва да пада, ноктите се чупят лесно и са деформирани, кожата придобива син оттенък. Пулс открива, но много трудно. Този етап се смята за признак на напреднал болест, която не се третира по този или лекуван неправилно.

Четвърти етап —язва-некротическая

Случва почти пълна окклюзия всички съдове на краката. Пулсът вече не се открива. Болката в краката става постоянна. Пациентът вече не може да се движи или се движи много трудно и на малки разстояния. Мускулите на краката атрофируются. По краката се появяват множество рани, се случва некроза на тъканите. Това е съвсем изстреляна форма на заболяването, която много трудно се лекува. Още по-трудно да се обърне разрушителните процеси, протичащи в крайниците.

Пети етап — гангрена

Ако нищо не се прави с язви и некроза, постепенно се развива гангрена на краката. Гангрена на два вида – суха и влажна. При суха гангрена на краката пръстите си или дори цялата спирка высушиваются, стават черни, деформирани и умират. При влажна гангрена на краката тъкан распухают, в кръвта започват да се открояват на токсични вещества, токсични и заражающие целия организъм. В този случай помага само ампутация на крайник, за да се избегне летального резултат от заразяване на кръвта.

Също така в по-късните стадии на заболяването може да се наблюдава запушване на кръвоносните съдове на целия организъм, а не само на крайниците.

Диагностика эндартериита

Диагностициране на заличаване оклузивна болест крайници по-добре, само в ранните стадии на заболяването. Грамотен специалист може да извърши диагностика эндартериита в максимално кратки срокове. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-бързо ще се прилага лечение. Така ще бъде по-голям шанс значително да забави за заболяване.

За точна диагноза обикновено се извършват следните изследвания:

 • Капилляроскопия – изследване на капилярите, при който се правят заключения за състоянието на микроциркулацията на този или онзи участък от тялото на човека;
 • Осциллография;
 • Артериография (ангиография) – артерия се инжектира разлика материал, след това артерията просвечивается рентгеном. Се извършва проучване за състоянието на плавателния съд, на притока на кръв, а също така разкрива съществуването и се определя от стойността на патологичния процес;
 • Реовазография – се оценява на скоростта на движение на кръвта в съдовете на крайниците и се определя от нивото на запушване;
 • Изследване на кожна температура (термография) – на температурните полета на човека се разкриват наличието или липсата на отклонения в една или друга област на тялото;
 • Допплерография (ехография) – с помощта на тази процедура се оценява състоянието на тъканите и се оказва, колко са променени или деформирани.

Освен това, се извършва идентифициране на наличието на твърди причинителите на болести (вируси, гъбички, инфекции). А също и да идват други допълнителни изследвания.

Диференциална диагноза

С помощта на диференциална диагноза лекарите обикновено изключват подобни на симптоми на заболяването, за да се постави единственият сигурен диагноза. Най-често оклузивна болест се бърка с атеросклероза. И обратното. Защото признаци облитерирующего эндартериита много приличат на симптоми на атеросклероза. Но при по-внимателно разглеждане на тези две заболявания са много различни един от друг.

READ  ALT в кръвта: това, което е, е повишен, понижен, норма, мъже, жени, дешифриране

Основните разлики са атеросклероза на периферните съдове от эндартериита:

 1. По-късна възраст в началото на заболяването. Атеросклероза предимно болни хора над 50 години. Эндартериитом също се разболяват по-младите.
 2. При атеросклероза на процедурата нараства по-бавно, отколкото при эндартериите.
 3. При атеросклероза съдово симетрични, а при эндартериите – несимметричны.
 4. Заличаване оклузивна болест на долните крайници винаги започва с по-малки съдове, а след това се преминава към по-големите. Също заболяване засяга виена. Атеросклерозата също започва веднага в големи съдове, а венозную системата не засяга изобщо.
 5. Атеросклерозата засяга само на долните крайници. Оклузивна болест, особено в напреднал етап, засяга всички крайници.

Професионално лечение

Напълно излекувани оклузивна болест в днешно време е невъзможно. Може да бъде само значително забавяне на темпа на развитие на болестта и за облекчаване на симптомите.

Някаква специална диета за пациенти с эндартериитом не съществува. Трябва само да се хранят правилно, не да преяждат и да се откажат от алкохола. Също така, трябва задължително да се откажат и да започнат да се движат много.

След диагностициране на болестта, трябва незабавно да се започне лечение эндартериита. На първо място назначава специалист лекарства. Също с успех се прилагат физиотерапевтични методи и лечение на народни средства за защита. В екстремни случаи произвеждат хирургическа намеса.

Медикаментозно лечение включва:

 • Противоспазматические лекарства;
 • Витамини. Най-полезни при това заболяване – PP, B, C, E;
 • Лекарства за разреждане на кръвта лекарства;
 • Антихистаминови средства.

За подобряване на кръвообращението в крайниците се извършва следната физиотерапия:

 1. Различни термални процедури. Сауна, нагряване, апликации озокерита и други;
 2. Баромассаж. Помещение на краката в барокамеру с експозиция е повишено, след това с малка мощност налягане последователно;
 3. Различни вани (hot, контрастни, горчичные, иглолистни и т.н.);
 4. Електрофореза;
 5. Диадинамические течения;
 6. Магнитна терапия. Лечение на високи магнитно поле.

Ако медикаментозно лечение в комплекс с физическа терапия не помагат или дават по-слаб ефект, тогава се назначава хирургическа операция. В зависимост от необятността на засегнатата област може да се наложи байпас (създаване на допълнителни начини за кръвообращението, заобикаляйки поврежденному на сайта на съда с помощта на шънтове), премахване на част от артериите или пълна подмяна на артерията на протеза. Освен това, пациентите може да се наложи да прекарате тромбинтимэктомию. Това е отстраняване на тромба, перекрывающего път в артериите.

Най-крайна мярка – ампутация на крайник. Тя се прилага само при опасност за живота на пациента.

Оклузивна болест е много сериозно заболяване. В никакъв случай не може да се отдадете на самолечение. Всички процедури и прием на медикаменти трябва да се проведе строго наблюдение на квалифициран специалист. Тичам лечение строго не се препоръчва.

Лечение на народни средства за защита

Народни средства могат да помогнат само в много ранните стадии на заболяването. Най-добре да ги прилагат в комплекс с медицински медикаменти, определен специалист.

Лечение эндартериита на народни средства за защита се извършва с помощта на различни билки и разноски, които допринасят за укрепването и възстановяването на стените на кръвоносните съдове и притежаващи антивоспалительными и почистване на имоти.

Може да помогне за събиране на лайка, бял равнец, жълт кантарион, брезови пъпки и зърнени рыльцев:

 • Трябва да билки се смесват в равни части и се поставят в стъклен буркан с плътно капака. Една супена л. смес се изсипва полулитром вряща вода. Настояват за около половин час. Да се пие по чаша сутрин и вечер 30 минути преди ядене. Може да се добавя към питието си лъжица мед. Тази смес добре почиства кръвоносните съдове и повишава тяхната еластичност. Най-добре е да се пие курсове. Един месец да пие, един месец почивка.
READ  Гемолитико-уремический синдром: какво е това, при деца, възрастни, симптоми, лечение

Друг ефективен рецепта:

 • 40 гр. хвощ, 60 гр. птичи посока, 100 гр. глог. Половин супена лъжица. л. смес се изсипва една чаша вряща вода, оставете за 30 мин. да се Пие три пъти на ден по една супена лъжица. л. 30 мин. преди хранене. Курс — един месец.

Така е хубаво в изчистването на кръвоносните съдове, помагат sophora японски, имел бял, семена от копър и безсмъртничета.

Освен това, за почистване на тялото и кръвоносните съдове се препоръчва в продължение на няколко дни да се пие силен чай с мляко. По чаша на всеки няколко часа.

В почистването на кръвоносните съдове може да помогне за картофена отвара, а също и смес от портокали и лимони:

 • Портокал и лимон фино се смила в блендер, добавете една чаена лъжичка мед. Разбърква се и се слага в буркан. Изяде три супени лъжици смес на ден половин час преди хранене.

Има значителна ефективност и прилагане на синьо йод:

 • Една чаена лъжица нишесте се разтваря в 50 мл. вода, добавете една чаена лъжичка захар и една малка щипка лимонена киселина. В 150 мл. вряща вода се изсипва получената смес. Охлажда всичко това. А след изсипете една чаена лъжичка от 5% тинктура от йод. Пиенето на сместа пъти на ден след ядене по една супена л. Освен прочистване на кръвоносните съдове син йод също се премахва от кръвта на холестерола, укрепва имунната система и сърцето.

Трябва с голямо внимание да се прилага тази смес, тъй като тя може да предизвика алергична реакция. В такъв случай трябва веднага да се спре прилагането.

Профилактика грозни заболяване

За да увеличите да намалят риска от появата на заболяването или да го предотврати развитието на началните етапи, трябва да спазва следните правила:

 1. Да се откажат от тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол;
 2. Не се допуска измръзване и хипотермия на краката;
 3. Изключи по-трайно присъствие в помещения с много студена или много висока температура на околната среда;
 4. Премахнете от менюто си мазни, вредни, твърде силен или твърде солена храна;
 5. Премахване на наднорменото тегло, тъй като той дава силни натоварване на долните крайници;
 6. Повече спорт. Особено полезни лесен бягане, плуване и колоездене. Също така се препоръчва да правят продължителни разходки на открито;
 7. Да Не забравят да спазват хигиена. Всеки ден е добре за изчистване на краката си и да се грижат за тях, да използвате овлажняващ или подхранващ крем за крака;
 8. Защитава краката си от драскотини, наранявания и други повреди;
 9. Изберете само най-удобни и качествени обувки. Краката не трябва да бъде стиснуты в нея, не трябва силно да се поти или замразява. А кожата на краката трябва да дишат.

Профилактика эндартериита е особено важно за тези, които толкова са били диагностицирани от дадено заболяване. С помощта на прости горните правила човек може да поддържа здравето си в перфектно състояние доста дълго време.

Най-важното, не се отказвайте и не тече болестта!

Видео: перемежающая куцота — последица эндартериита

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00092 sec